Ilmatorjunta

NASAMS III

In the spring of 2019, the system was upgraded in the Norwegian defense and renamed NASAMS III . This means even greater flexibility, lighter equipment and better communication between devices. The third generation includes new radar software, command center upgrades and old canister launchers, and a brand new communications system.

In Nasams, usually four systems are interconnected in a single network that shares real-time sensor information, reduces delay, corrects sensor track, and provides the most efficient delivery of the missiles. The new communication solution still uses radio, but this has been transferred to IP technology. Previously, the individual Nasams units had to connect directly to the fire control center. This is changing with the new equipment for secure IP communication, whereby logical connection is established instead of physically. It becomes much more flexible, where the individual components can be placed anywhere in the dough.

The Air Force Battalion upgraded from NASAMS II in April, and sharpened with NASAMS III for the first time in May 2019.

High Mobility Launcher

A "sub-project" of the NASAMS 3 program is the High Mobility Launcher (HML). It is a new type of missile launch ramp that the Air Force is scheduled to use in 2018. HML is positioned on the loading deck of a Humvee vehicle, making it far more mobile than traditional NASAMS / NASAMS 2. In addition, it can due to its smaller size drive straight on board Hercules transport aircraft, while regular NASAMS must be transported by truck.

Three HMLs are delivered to the Army's 2017 Restored Combat Air Defense from this project, while the Air Force also receives three .

 

Kotimaa|Tietoturva
Huutokaupasta Saksassa ostetussa läppärissä oli ohjusjärjestelmän salaiset käyttöohjeet – Samantyyppinen järjestelmä on käytössä myös Suomessa, Puolustusvoimat niukkasanaisena


Suomessa on käytössä samantyyppinen ilmatorjuntaohjusjärjestelmä kuin Saksassa.
Suomen hankkima versio Asrad-ilmatorjuntaohjusjärjestelmästä on asennettu kuorma-auton lavalle.

Suomen hankkima versio Asrad-ilmatorjuntaohjusjärjestelmästä on asennettu kuorma-auton lavalle. Kuva: Simo Räsänen / Tauno Räsänen / Wikipedia
Jarmo Huhtanen HS
Julkaistu: 19:12
Kaksi saksalaisen tietoturvayhtiö G Data Cyber Defencen tutkijaa on tehnyt hälyttävän löydön verkkohuutokaupasta ostamastaan vanhasta kannettavasta tietokoneesta.
Saksan puolustusvoimien Bundeswehrin käytöstä poistaman tietokoneen kiintolevyltä löytyi Leflasys Ozelot -nimistä (Das Leichte Flugabwehr System Ozelot) ilmatorjuntaohjusjärjestelmää koskevat täydelliset käyttöohjeet.

Samantyyppinen lyhyen kantaman ohjusjärjestelmä on käytössä myös Suomessa mutta toisella nimellä. Suomessa se tunnetaan nimellä Ilmatorjuntaohjus 2005 (Ito 05).

Suomen puolustusvoimien vuonna 2005 käyttöön ottama järjestelmä on tarkoitettu parhaiten varustettujen operatiivisten joukkojen ja pääkaupunkiseudun suojaksi.

HS kysyi Maavoimien esikunnasta saksalaislöydön merkityksestä Suomen puolustukselle. Ilmatorjunnan tarkastaja Mikko Mäntynen vastasi HS:lle lyhyesti sähköpostitse, että Puolustusvoimat selvittää asiaa.
”Käsitykseni mukaan Suomen ja Saksan järjestelmissä on yhtäläisyyksiä, mutta en voi kommentoida toisen maan järjestelmien enkä meidän omien suorituskykyjen ominaisuuksia yksityiskohtaisesti”, everstiluutnantti Mäntynen kirjoitti.

Julkisten tietojen mukaan näkyvimmät erot järjestelmien välillä ovat kuljetusalustassa ja käytetyssä ohjuksessa, jotka poikkeavat Bunderwehrin ja Puolustusvoimien järjestelmissä. Järjestelmä onkin rakennettu siten, että siinä voi käyttää useita erilaisia ohjuksia.
Suomen hankkima Ito 05- eli Asrad-R-Fin-ohjusjärjestelmä (Atlas short-range air defence system) on alun perin saksalaisen Atlas Elektronikin kehittämä. Siinä on ruotsalainen tutka ja ohjukset sekä kanadalainen johtamisjärjestelmä.

Suomeen on ostettu yhteensä 16 järjestelmää, jotka on asetettu Unimog-kuorma-autojen päälle. Yhdessä järjestelmässä on neljä ohjusta sisältävä ohjuslavetti sekä lisäksi erillinen ampumajalusta, jolta voidaan ampua myös ohjus.

Suomen järjestelmän ohjus on Saabin valmistama Bolide, joka yltää yli kaksinkertaiseen äänennopeuteen. Saksa käyttää Stinger- tai Mistral-ohjuksia.

Puolustusvoimat ilmoittaa Bolide-ohjuksen enimmäiskantamaksi vaakaetäisyydellä kahdeksan kilometriä ja korkeussuuntaan viisi kilometriä.

Järjestelmään kuuluvat myös maalinosoitustutka, kamera, lämpökamera ja laseretäisyysmittari.

G Datan tutkijat ostivat kannettavan tietokoneen eBay-huutokaupasta 90 eurolla. Tietokoneen oli valmistanut saksalainen Roda Computer -yhtiö, joka on erikoistunut niin kutsuttuihin ruggeroituihin koneisiin.
Ruggeroitu on tietotekniikkaslangia ja tarkoittaa lujitettua tai vahvennettua tietokonetta, joka on rakennettu kovaan käyttöön. Ne ovat juuri sellaisia laitteita, joita eri maiden puolustusvoimat suosivat, koska ne on tarkoitettu kenttäoloihin.

G Datan tutkijoiden ostama kone painaakin lähes viisi kiloa, koska siinä on erilaisia metallivahvikkeita ja kumisuojia.

Kone on peräisin 2000-luvun alkupuolelta. Siinä on 600 megahertsin Pentium III -prosessori ja 128 megatavun keskusmuisti. Kone on nyt jo vanhentunut, mutta aikoinaan se on ollut kallis ja tehokas laite.
Tietokone on alun perin ollut runsaasti varustettu eli siinä on ollut muun muassa vielä vanha ”lerppuasema”, vara-akku, kaksi virtalähdettä ja rinnakkaisliitäntöjen kaapeleita.

Tietokoneen sisältä löytyi kuuden gigatavun kiintolevy. Siihen oli asennettu Windows 2000 -käyttöjärjestelmä.

Koneessa oli myös hallintaohjelma, jonka Guest- eli vierastilaan johtavan näytön salasana oli helposti arvattava eli ”Guest”.

Ohjelman takaa löytyi vain viranomaiskäyttöön tarkoitettuja tietoja Leflasys Ozelot -ilmatorjuntaohjusjärjestelmästä: käsikirja, huolto-ohjeet, käyttöohjeet ja piirustukset.

”Ohjeet ovat hyvin yksityiskohtaiset ja selittävät tarkasti, kuinka järjestelmää käytetään”, kirjoittaa tietoturva-asiantuntija Tim Berghoff yhtiön blogissa.

Tiedot on luokiteltu salassa pidettäväksi Bundeswehrin alimmalla suojaustasolla.
Asiasta uutisoi Saksassa ensimmäisenä Der Spiegel -lehti.
 
Tulee mieleen se Ruotsin tapaus vuoden-parin takaa.

Voi olla, että tuollaisten käytettyjen tietokoneiden arvo kohoaa arvaamattomasti käytettyjen markkinoilla...
 
Tulee mieleen se Ruotsin tapaus vuoden-parin takaa.

Voi olla, että tuollaisten käytettyjen tietokoneiden arvo kohoaa arvaamattomasti käytettyjen markkinoilla...
Välillä ihmetyttää kyllä tietoturvantaso. Salauksia kuitenkin on olemassa niin miksei niitä käytetä? Oma työläppärikin on salattu juuri siksi, että joku voi sen varastaa tai se voi muutoin kadota. Huomattavasti mukavampi ajatella, että tiedot ovat turvassa 20 merkkisen salasanan takana.
 
Välillä ihmetyttää kyllä tietoturvantaso. Salauksia kuitenkin on olemassa niin miksei niitä käytetä? Oma työläppärikin on salattu juuri siksi, että joku voi sen varastaa tai se voi muutoin kadota. Huomattavasti mukavampi ajatella, että tiedot ovat turvassa 20 merkkisen salasanan takana.

Niin kauan kuin mustalaatikko-Windows on käytössä niin ihan sama onko mitään salattu vai ei.
 
Välillä ihmetyttää kyllä tietoturvantaso. Salauksia kuitenkin on olemassa niin miksei niitä käytetä? Oma työläppärikin on salattu juuri siksi, että joku voi sen varastaa tai se voi muutoin kadota. Huomattavasti mukavampi ajatella, että tiedot ovat turvassa 20 merkkisen salasanan takana.
Ne it:n järjestelmäkoneet joita olen käyttänyt ihan viime aikoina eivät pyöri winukassa, suojaus on todella tiukka. Tunnistautumiseen tarvitaan useita salasanoja ja muutakin "jännää" ;)
 
Last edited by a moderator:
Ne it:n järjestelmäkoneet joita olen käyttänyt ihan viime aikoina eivät pyöri winukassa, suojaus on todella tiukka. Tunnistautumiseen tarvitaan useita salasanoja ja muutakin "jännää" ;)

Ja sitten käy välillä F-35:t, että ei pääse sisään? :D
 
Ei ainakaan tarvitse pelätä, että yksi osa ilmatorjunnasta häviäisi mihinkään. Nimittäin kuuskekkoset päällä metsässä tarpova nostoväki. Ryhmänjohtaja huutaa: HUOMIO SUKO ENNAKKO KOLMEKYMMENTÄ. Hyvällä tuurilla mukana vielä KVKK jonka saa tuettua kuusen oksan juureen. Sillä saa jo vakaammin tähdättyä.
 
Jatkan ajatusta tänne:

Sergein päivitys on typerä ajatus. 23 mm väljyys nyt vain on rajoittunut torjuntatilavuuden kannalta eikä tyhmän kuulan teho ole kovin hyvä.

Marksmaneja on toki vähän, mutta mikäänhän ei estäne rakentamasta kokonaan uutta sarjaa nykyisten rinnalle ja myymästä niitä myös ulkomaille. Olettaen siis, että meillä on tuotteen kaikki oikeudet ja dokumentointi. Päivityspaketti nykyisille ja sitten samalla kaavalla kokonaan uusia tyyliin 10-20 kpl? Soveltuvin osin hyllytavarasta kooten.

Saabin Giraffe 1X on ilmeisesti jo maailmalla käytössä ohjusten kanssa, en tosin tiedä varmaksi, miten se soveltuu tykin tulenjohtoon. Synergiamahdollisuuksia olisi Pohjanmaa-luokan kanssa ja ainakin valvontakäyttöön se varmaan soveltuisi, vaikka tykin tulenjohto tapahtuisikin jollakin muulla sensorilla.

Optiset sensorit varmaan löytyy aika helposti Thales/Safran-linjalta. Ei niistä sen enempää.

Taistelunjohto taas on vahvasti Patrian osaomistaja Kongsbergin osaamisalaa. Eli sieltä varmaankin järjestyisi konsolit miehistölle ja tarvittaessa myös tukea sensoritiedon integroimiseen.

Tosin ne vientipyrkimykset voi olla parasta unohtaa. Tykkivalmistaja Oerlikon nimittäin myytiin Rheinmetallille parikymmentä vuotta sitten ja heidän nykyiseen valikoimaan kuuluu Skyranger. Eivät varmaan halua ylimääräisiä kilpailijoita markkinoille...
 
Back
Top