Ilmatorjunta

In addition to that, the document now states that Russia could use its nuclear arsenals if it gets “reliable information” about the launch of ballistic missiles targeting its territory or its allies and also in the case of ”enemy impact on critically important government or military facilities of the Russian Federation, the incapacitation of which could result in the failure of retaliatory action of nuclear forces."
 
Ruotsin ilmatorjunta on samassa murheen tilassa kuin koko maavoimatkin, mutta ilmatorjunnalla näkyy vähän valoa tunnelin päässä:
  • Ilmatorjunnan koulutus tapahtuu Halmstadissa Lv6-ilmatorjuntarykmentissä. Rykmentissä on kaksi pataljoonaa ja näistä pataljoonista muodostettaisiin sodan ajan prikaatien ilmatorjuntapatteristot (2 kpl)
  • Lisäksi Gotlannissa operoi erillinen ilmatorjuntayksikkö, jonka miehistö ja kalusto on irrotettu jommasta kummasta pataljoonasta.
  • Kalusto on juuri tällä hetkellä varsin improvisoidun oloista:
    • Ikiaikainen Hawk-kalusto (RBS77) on vielä viimeisiä hetkiä palveluksessa, mutta tämän käyttöarvo alkaa lähennellä nollaa.
    • Hawk-kalustoa ollaan korvaamassa kahdella Patriot-yksiköllä, joille on tilattu yhteensä 300 GEM-T- ja PAC3 MSE -ohjusta. Hankinnan myötä Ruotsin ilmatorjunnalle tulee auttava kyky ballististen ohjusten torjuntaan n. 4 mrd euron hankinnalla. Samalla tietysti syntyy pitkän kantaman IT, joka mm. Suomesta puuttuu.
    • Varsinainen prikaatien IT-kalusto muodostuu jo kertaalleen poistetuista RBS70/90-tuliyksiköistä. Nämä tosiaan ehdittiin jo poistaa, mutta nyt niitä varustetaan hätäohjelmana takaisin riviin. Tarkkoja lukuja en löytänyt, mutta ilmeisesti varustetaan kaksi yksikköä näitä sekakokoonpanoja, joissa pimeätoimintakyky tulee vanhoista RBS90-yksiköistä.
    • Gotlannilla toimii hyvin improvisoidun oloinen Bamse-patteri. Ruotsin puolustusvoimat tilasi (hallituksen ja teollisuuden vahvasti ohjaamana) yhden Bamse-yksikön 2000-luvun alussa erityisesti vienninedistämistarkoitukseen. Yksikön valvontatutkaksi tilattiin yksi UndE23-tutka, yksi tuliyksikkö EldE23 (jossa myös tulenjohtotutka) tehtiin valmiiksi tuotteeksi ja yksikön loput 5 tuliyksikköä jäivät eri asteisiksi puolivalmisteiksi. Ohjuksia on käytettävissä ainoastaan ne, jotka on toimitettu demokäyttöön 2008-2009. Ohjusten valmistuslinjasto on suljettu ja uusia ei helpolla valmistu. UndE23:n ohjelmisto on päivitetty ja se ei ole enää yhteensopiva EldE23:ten kanssa. Ilmatilannekuva saadaan nyt rajoitussa muodossa vanhemmilta PS-90 -tutkilta. Muiden tuliyksiköiden tilanne ei ole minulla tiedossa. Nyt tämä yksikkö on hätäapuna sijoitettu Gotlantiin!
    • Ilmatorjunnalle on tulossa huippunykyaikaiset RBS98-patterit, joissa IRIS-T SLS -ohjus on asennettu BvS10-bandvagnin alustalle. Yritin etsiä tilattujen yksiköiden määrää, mutta en löytänyt sitä helposti. Määrä on todennäköisesti joko 2 tai 4 patteria. Ensimmäiset koeammunnat tehtiin viime vuoden lopulla ja operatiivinen valmius pitäisi saavuttaa 2021.
    • Lisäksi mekanisoiduissa pataljoonissa on 24 kappaletta CV9040:n ilmatorjuntaversiota.

Ruotsin ilmatorjunta on tulevien hankintojen jälkeen hyvin kaksijakoinen: erittäin modernia kalustoa on muutamilla yksiköillä, mutta se riittää ainoastaan Tukholman, Gotlannin ja kahden prikaatin suojaamiseen. Minkäänlaista kalustoa tai yksiköitä ei ole esimerkiksi merivoimien tai ilmavoimien tukikohtien suojaamiseen eikä muiden joukkojen tai alueiden suojaamiseen.
Joidenkin lähteiden mukaan lopullinen hankinta oli 1,14 miljardin arvoinen, jolla saa ehkä yhden yksikön neljällä laukaisualustalla ja 60 - max 80 ohjusta. Ehkä. Onko jossakin tietoa, että hankintaa olisi laajennettu merkittävästi?

 
Ehkäpä kuitenkin kyseessä on sellainen optio jota ei kannata lunastaa, kyllä niille jassmiineille muitakin maaleja löytyy...
Saattaa maksaa aika paljon Suomalaisille kuolleina ja taloudellisina menetyksinä se että arvotaan uskaltaako tuohon hyökätä. Kun miettii millaista peliä vastapuoli pelaa, niin kaikki koiruudet on käytössä. Minkäänlaiset sopimukset vedetään vessanpytystä alas. Siviilit saa pommeja niskaansa minkä ehtii.

On vain oma mielipide, mutta tuommoinen haihattelu on sellaista luksusta, johon meillä ei ole varaa kun lannoite osuu tuulettimeen.
 
Meillä ei ole eikä varmaan ikinä tule olemaan sellaista määrä kaukovaikutuskykyä, että meidän kannattaisi alkaa käyttämään sitä konfliktissa meidän kannalta vaarattomaan ryssän sotainfraan.
 
Joidenkin lähteiden mukaan lopullinen hankinta oli 1,14 miljardin arvoinen, jolla saa ehkä yhden yksikön neljällä laukaisualustalla ja 60 - max 80 ohjusta. Ehkä. Onko jossakin tietoa, että hankintaa olisi laajennettu merkittävästi?

Taisin itse asiassa vähän oikaista, mm. tässä tosiaan mainitaan, että ohjusoptioiden kanssa kauppasumma voisi olla n. 4 mrd €: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/klart-sverige-bemannar-amerikansk-luftvarn-i-sverige-i-var
 
Meillä ei ole eikä varmaan ikinä tule olemaan sellaista määrä kaukovaikutuskykyä, että meidän kannattaisi alkaa käyttämään sitä konfliktissa meidän kannalta vaarattomaan ryssän sotainfraan.
"Meidän kannalta vaaraton sotainfra"? Pitkän matkan uusinta mahorkan makuista tekniikkaa edustava tutka on vaaraton?
 
"Meidän kannalta vaaraton sotainfra"? Pitkän matkan uusinta mahorkan makuista tekniikkaa edustava tutka on vaaraton?

Voi olla, etttä sillä uudella tutkalla ei edes monessa skenaariossa juuri ole vaikutusta meikäläisiin. Sijainti on kovin pohjoisessa, Rovaniemellekin jotain 350 km.

Vai päinvastoin? Käytännössä Venäjän strategiseen ennakkovaroitukseen ydiniskua vastaan kykenevät tutkajärjestelmät pitää jättää maaliluettelon ulkopuolelle - samalla kun kyseiset järjestelmät voivat mitata Suomen suuntaan.

Eipä tuo ole ihan ykköstason vehkeitä. Tier 2 korkeintaan. Järjestelmää on myyty mm. Egyptiin, Algeriaan ja Iraniin.

Ei sen ihmeellisempi peli kuin kolmoslaivueen Burke AMDR-tutkineen. Ei senkään tuhoamisesta sentään varmaan saa terveisiä Montanasta rakkaudella... Venäjästä toki ikinä tiedä.


Main characteristics

Coverage area:
range, km10-1100
azimuth, deg360
elevation, deg1,5 to +80* (0 to +80)**
altitude, km±100
Fighter detection range at altitude of 10,000 m, km
Target location accuracy, not worse than:
range, m300
azimuth, deg1,5
elevation, deg1,5
speed, m/s1-1,5
Data update rate, s1-10
Number of tracked targets±500
Operation time modecontinuously***
Warm-up time (on a prepared site with installed AFD), min10
Operating crew (one shift)3
Power supply systemself-contained industrial network 3 x 220 VAC, 50 Hz
Power consumption, kW100
Operation conditions:
ambient temperature, °C-40° to +50°
relative air humidity, %= 90 at 25 °C
wind speed, m/s= 50
Transportationby road, rail, sea, air

Paljon kiusallisempi on tämä Kannakselle sijoitettu installaatio. Sen tuhoaminen voisi olla jo hieman liian isoilla panoksilla pelaamista. Ehkä kyberhyökkäys tai vastaava tilapäinen lamauttaminen (voimalinja?) voisi olla mahdollisuuksien rajoissa.

 
"Meidän kannalta vaaraton sotainfra"? Pitkän matkan uusinta mahorkan makuista tekniikkaa edustava tutka on vaaraton?
Joo, mutta se on Petsamossa. Suomen Lappi on sen verran tyhjä, että ellei sieltä suunnalta ala nimenomaan hyökkäystä tulemaan, niin kannattaa ehkä käyttää JASSM:it Leningradin sotilaspiirin alueella sijaitseviin maaleihin.
 
"Meidän kannalta vaaraton sotainfra"? Pitkän matkan uusinta mahorkan makuista tekniikkaa edustava tutka on vaaraton?
Luulin, että kyseessä on joku ydiniskun ennakkovaroitusjärjestelmän tutka, mutta jos se kerran onkin joku perus ilmavalvontatutka, niin asia on tietysti jossainmäärin eri.
 
Luulin, että kyseessä on joku ydiniskun ennakkovaroitusjärjestelmän tutka, mutta jos se kerran onkin joku perus pyörivällä antennilla oleva ilmavalvontatutka, niin asia on tietysti jossainmäärin eri.
Silläkään ei sinällään ole merkitystä pyöriikö vai ei. Sillä on merkitystä että se on lähteiden mukaan kauaskantava ja erottelukykyinen. Kyllä siinä meidän ilmavoimien kannalta on aika hankala paikka toimia, toki winderwaffen mahdollisuus tuossakin on. Silti, jos minä saisin päättää ja koko Suomea olisi tarkoitus puolustaa niin kyllä tuonne pari jassmia laittaisin. Uutta ei ihan heti rakenneta. Ja kaikenlainen hyssyttely, että ei saa jos vaikka igor suuttuu on Suomalaisten hautuumaiden täyttämistä.
 
Back
Top