Ilmatorjunta

Onhan merivoimilta hiljan vaputunut tukku Sergei-torneja laiva-asennuksista. Eihän sitä koskaan tiedä...
 
Muistaakseni uusi Sergei ampuu jaoskohtaisen tulenjohtolaitteen varassa. Vaatinee piuhojen vetämistä ja tykkiasemien sijainnin määrittelyä suhteessa tulenjohtoon. Vanhalla voi ampua ilman ulkopuolista dataa. Asettaja ja suuntaaja käyttävät tykkiä omien havaintojensa pohjalta. Mahdollistaa tulenavauksen muutamassa sekunnissa.

Sen verran olen tuota 23 ITK 95:sta käpistellyt ja ammuntoja seurannut, että voin sanoa molemmilla voidaan hyvin ampua ilman ulkopuolista dataa. ITK 95:ssä on ampuja, joka huolehtii sekä maalin piikillä pitämisestä (suuntaamisesta) lämpökameralla tai ilman, että maalin etäisyyden mittaamisesta (asettajan homma perusmallissa), joka hoituu laserilla erittäin tarkasti. Erona vanhaan on, että maalia täytyy seurata pari sekuntia että maalin etäisyys ja liiketieto saadaan tietokoneelle, jonka jälkeen kone pystyy laskemaan tarvittavan ennakon. Kun ennakko on laskettu, niin putket siirtyvät automaattisesti oikeaan ennakkoon ja ampuja voi ampua. Ampuja voi toki myös ampua ilman tuotakin mutta silloin käytännössä voidaan ampua vain paikallaan olevia maaleja, koska ennakko puuttuu.

23 ITK 95:ssä on toki tuo mainitsemasi ampuminen jaoskohtaisen tulenjohtolaitteen varassa, mutta sekin vaatii ampujalta yleensä toimenpiteitä eli maalinosoituksen tarkennusta. Tykkejä kun on hankala saada niin tarkasti suunnastettua erillisen tulenjohtolaitteen kanssa, että pelkästään sen avulla voitaisiin ampua. Etua siitä kuitenkin on paljonkin, koska putket voidaan suunnata oikeaan suuntaan vaikka ampuja ei vielä itse näkisikään maalia.

Jos sekä ITK 61 että ITK 95 ovat molemmat asemissa ja toimintavalmiudessa, niin tulenavaus tapahtuu molemmilla suunnilleen samassa ajassa. ITK 95 vain ampuu paljon tarkemmin ja osumatodennäköisyys on paljon parempi ja ero suurenee mitä vaikeampi maalitilanne on. Yöllä hyökkäävä syöksyvä rynnäkkökone on lähes mahdoton maali ITK 61:lle, mutta ITK 95:llä sitä vastaan voidaan vielä kohtalaisen tehokkaasti toimia jos se vain tulee ampumaetäisyydelle. ITK 61 on kyllä selvästi nopeampi saada ampumakuntoon, kun siihen sisältyy selvästi vähemmän tehtävää ja se on kevyempi. Molempien ongelma vain on heikko torjuntaetäisyys ja -korkeus, mitä ei millään modernisoinnilla korjata.
 
Niin paljon kuin minua lämmittääkin täyskäännöksesi vanhan kaluston valikoivan säilyttämisen osalta,


Mitään täyskäännöstä ei ole tapahtunut, osa vanhasta kalustosta jouti mennä koska niille ei kertakaikkiaan ollut tiloja/henkilökuntaa ylläpitämään niitä. Osa olisi voitu säilyttää jos olisi haluttu venyttää penniä oikeen tosissaan -> koskee lähinnä BMP-1 ja T-55 kalustoa koska samaa alustaa jäi käyttöön kuitenkin (näitähän kyllä jätettiinkin osa säilöön)


niin kyllä sitä kärkeä suojataan jatkossa 2-3 miehen olkapääohjuspartiolla, ei veivi-Sergeillä, joka on vielä sijoitettu korotettuun ja täysin suojattomaan avoasemaan. Tuollaisen vieminen jonnekin kärjen tuntumaan olisi kyllä kaikkien aivopierujen äiti.

No eipä se mahdollinen olkapääohjuspartio toiminnan aikana sen kummemmassa suojassa sirpaleilta ole...


Kun it-patterin tykkiryhmillä on ajoneuvoina MT-LB/V, niin millä nerokkaalla ratrkaisulla ne vaihtavat kyydiksi kuorma-auton panssaritykistöä suojatessaan? Autot lainaan naapurikomppaniasta ja liikkeen pysähtyessä sitten taas Ällitällit takaisin vai? En tiedä, mutta pitäisin melko varmana, että ryhmä kuitenkin käyttää liikkumiseen omia orgaanisia ajoneuvojaan.

Oletin että puhuit epäsuoran tykkiryhmistä. Itse en ole kyllä kertaakaan nähnyt sergeiden liikkuvan (panssareihin liittyen) MtLb vetoisena vaan aina KA-lavoilla... Onko tämä joku tuorekkin muutos kaavioissa?
 
Tuohon leiriin liittyen:
28.11. Ensimmäinen ampumapäivä
- Ammunnat: jalkaväkiaseet, ITKK, 23ITK61, MTLBV-23, ITO05M
- Pimeäammunnat: 23ITK61


Eikös vanhan Sergein koulutus varusmiehille pitänyt loppua jo viime vuonna? Mielestäni sen piti olla enää maximissaan kertauskäytössä... että oliko se ihan PV itse joka tässä sen täyskäännöksen teki?

61-mallin pimeäammunnat...? Valonvahvistimien avulla...? Ei tämä nyt ihan perinteiseltä saattohoidolta kuulosta...
 
Ohjuspartio on hieman helpompi pitää piilossa, kuin kuljetuspanssari. Lisäksi ulottuvuutta on hieman enemmän, joten pelimerkkejä on reippaasti enemmän käytössä.

Kannettavalla olkapääohjuksella on vaikeaa/liki mahdotonta toimia kärjen suojana liikkeessä mukana siten kuin esim. vanhaa ItPsv57 käytettiin... Ei sillä että joku vaunun katolle nostettu Sergeikään kyseistää ongelmaa kummoisesti ratkaisisi.... Kyseessä on kuitenkin moot.tst-osasto eikä mikään varsinainen ps-nyrkki, jotta voi olla että kärki saa ajella ihan oman onnensa nojassa sinne jalkautustasalle, mahdollisemman peitteisten maitten&mannujen kautta sitten mielellään vaan :cool:
 
Kannettavalla olkapääohjuksella on vaikeaa/liki mahdotonta toimia kärjen suojana liikkeessä mukana siten kuin esim. vanhaa ItPsv57 käytettiin... Ei sillä että joku vaunun katolle nostettu Sergeikään kyseistää ongelmaa kummoisesti ratkaisisi.... Kyseessä on kuitenkin moot.tst-osasto eikä mikään varsinainen ps-nyrkki, jotta voi olla että kärki saa ajella ihan oman onnensa nojassa sinne jalkautustasalle, mahdollisemman peitteisten maitten&mannujen kautta sitten mielellään vaan :cool:

Aluetta kai olkapääohjuksilla yleensä suojataankin, eikä edes pyritä roikkumaan tappituntumalla hyökkäävän joikon kärjen kanssa.

Kyse ei tosiaan ole mistään panssaripataljoonasta, vaan kevyestä ratsuväestä, käytännössä vahvennetusta jääkäripataljoonasta, joten mihinkään edes etäisesti it-panssaria muistuttavaan värkkiin ei taatusti ole mahdollisuuksia. Jääkäripataljooniahan on meillä jo vuosikymmenet suojattu vain olkapääohjuksilla ja itkk:lla, viime vuosina toki vain jälkimmäisillä.

Olisin enemmän huolissani mekanisoidun tst-osaston ilmatorjunnasta, kun niiden Marksmaneja yritetään nähtävästi korvata muutamalla Stingerillä tms.
 
Mekanisoidun taisteluosaston it:stä tulikin mieleeni sen kanssa useinmiten kimpassa taistelevan, eli KARJPR:n IT. Millainen ilmatorjuntakyky on tuolla yhtymällä, tai muilla valmiusyhtymillä? Mitä parannettavaa siinä kenties olisi?
 
Ostaisivat vaan nyt niitä Gepardeja ja laittaisivat siihen vielä Stingerit kiinni niin siinä olisi se. Thats it. No juu, ehkä jonkun lämppärin voisi niistä vaihtaa tms. jos halutaan mutta anyway.
 
Ostaisivat vaan nyt niitä Gepardeja ja laittaisivat siihen vielä Stingerit kiinni niin siinä olisi se. Thats it. No juu, ehkä jonkun lämppärin voisi niistä vaihtaa tms. jos halutaan mutta anyway.

Niin houkutteleva kuin tuo idea onkin, niin taitaa kuitenkin olla niin, että tuossa alkaa tekninen tuki olla Marksmanien tasoa tai ainakin lähestymässä sitä. Käyttäjäkunta tällä hetkellä on Brasilia, Jordania ja Romania.

Mutta eihän sitä tiedä, jos noita ei romuteta niissä maissa missä noita on poistettu käytöstä, niin joku saattaa vielä intoutua modernisoimaan noita kunhan talous kääntyy nousuun. Meinaan, että vastaavia systeemejä ei ole oikein saatavilla kohtuu hintaan.
 
Tämmöinen kuva irakilaisesta konstruktiosta löytyi Wikipediasta.

Jotenkin vaan tuntuu, ettei uskalla toivoa että kyseessä olisi jotain näinkin hienoa.





No tuskin, eiköhän visuaalinen malli ollene jotain samaa kuin erilaisten lisähärpöttimien kiinnittäminen RK:iin....ja ehkä se RK95 lisäosilla ja Valmetin veturin risteytys? Se voi olla lähellä totuutta, noin ulkonäöksellisessä mielessä. Luonnollisesti suorituskyvyltään siitä risteytyksestä tulee maailman paras. Sitten jäädään odottamaan silmät killillään kuinka perustellaan 2.5 kilsan maks.amet, eikös sen pitänyt olla ihan perseestä? No, yritän muistuttaa foorumin nuorukaisia wanhan baikalin paminoista: mm. Venäjä varustaa hirmuista kopterikolossia, eikä niitä varusteta ja hankita suun mauksi, niitä aiotaan myös sodassa käyttää. Ja kopteritorjuntaan tuo modaus osuu kuin kuin minun naamani partavesimainokseen. Toinen on lennokit ja kolmas optio suora-ammuntaan. Rynnäkkökoneet joo. Mm. venäläisten rynnäkkökonevarustus ei ole mikään hirmuinen, väitetään, että niistäkin merkittävä osa on telakkakunnossa ja sikäläisen stenan pihat suorastaan odottavat mainiota lentokonealumiinia ja titaanilevyjä ahnaaseen nieluunsa. Vähänkään nykyaikaisena pidettävän ilmasta-maahan - toiminnan estämiseen Sergei-pohjaisilla ratkaisuilla ei enää voi vaikuttaa edes henkisellä tasolla. Tarvitaan ohjuksia ja omaa ilmatoimintaa.

Kummasti Veljeni Ohjustaja innostuu joka kerta, kun modauksen kohteena on joku vähänkään telaketjuille haiskahtava.....sille rakentuu äkkiä valtaisa odotusarvo, vaikka kyseessä on selkeästi hyvin rajallinen toimintakyky ja pelotearvo...joskin siinä omassa marginaalissa aivan pätevä peli olisikin, ei sillä.
 
No tuskin, eiköhän visuaalinen malli ollene jotain samaa kuin erilaisten lisähärpöttimien kiinnittäminen RK:iin....

No olisihan tuollaiset ilmiselvästi käsivaralla polttoleikatut suojakilvet ampujille jo melkoista hifistelyä:rolleyes:
Kyllähän se todennäköisin vaihtoehto on paljaltaan vaunun kannelle siirretty Sergei jonkinlaisella pimeätähtäimellä/sen käyttömahdollisuudella. Jos ase on vielä Venäläisten tapaan vaijereilla vain kiinni, niin voidaan tietty esittää kysymys onko vaunun mallimerkinnän muuttaminen ollut ihan paikallaan...

Kummasti Veljeni Ohjustaja innostuu joka kerta, kun modauksen kohteena on joku vähänkään telaketjuille haiskahtava.....sille rakentuu äkkiä valtaisa odotusarvo, vaikka kyseessä on selkeästi hyvin rajallinen toimintakyky ja pelotearvo...joskin siinä omassa marginaalissa aivan pätevä peli olisikin, ei sillä.

Lähinnähän tässä on saatu spekulointi käyntiin kyseisen kamppeen käyttötarkoituksesta/sijoitetttavasta joukosta, tuskin kukaan suorituskyvyltä kummoisia odottaa.
Mutta et voine varmaan itsekkään kiistää että tämä oli pv:lta aika yllättävä veto?

Suurin innostus/kysymysmerkit kohdistuvat kyllä Sergeihin asejärjestelmänä, varusmieskoulutus piti olla loppu ja järjestelmä valumassa hissukseen luiskaa pitkin sulaton kitaan. Rahat loppu, innovaatiot vanhan parissa kunniaan?
 
Ainakin itse kyllä ymmärrän tuon innostuksen, meinaan että eikö täällä liene kaikilla tule eteen sellaisia hetkiä, että kaikki käynnissä olevat ketjut ole aika loppuunkaluttuja. Tässä nyt vain oli uutta keskusteltavaa.
 
No olisihan tuollaiset ilmiselvästi käsivaralla polttoleikatut suojakilvet ampujille jo melkoista hifistelyä:rolleyes:
Kyllähän se todennäköisin vaihtoehto on paljaltaan vaunun kannelle siirretty Sergei jonkinlaisella pimeätähtäimellä/sen käyttömahdollisuudella. Jos ase on vielä Venäläisten tapaan vaijereilla vain kiinni, niin voidaan tietty esittää kysymys onko vaunun mallimerkinnän muuttaminen ollut ihan paikallaan...



Lähinnähän tässä on saatu spekulointi käyntiin kyseisen kamppeen käyttötarkoituksesta/sijoitetttavasta joukosta, tuskin kukaan suorituskyvyltä kummoisia odottaa.
Mutta et voine varmaan itsekkään kiistää että tämä oli pv:lta aika yllättävä veto?

Suurin innostus/kysymysmerkit kohdistuvat kyllä Sergeihin asejärjestelmänä, varusmieskoulutus piti olla loppu ja järjestelmä valumassa hissukseen luiskaa pitkin sulaton kitaan. Rahat loppu, innovaatiot vanhan parissa kunniaan?

Se voi jollekin ajatellulle joukolle olla hyvinkin käyttökelpoinen systeemi, eikä tosiaan ole EHKÄ maksanut hirmuisesti. Tuo EHKÄ on pakko heittää peliin.
 
61-mallin pimeäammunnat...? Valonvahvistimien avulla...? Ei tämä nyt ihan perinteiseltä saattohoidolta kuulosta...


Ehkäpä kokeilu, kuten myös tuo MT-LB pohjainen teknikaali. Sergein suuliekki on kyllä aika roisi. Onnistuneekohan ampuminen valonvahvistimen kanssa? Lämppärin kanssa varmaan onnistuisi. Sillä varmaan näkee paremmin, kuin paljaalla silmällä päiväsaikaan. RistoJ pisti ylemmäksi hyvän tarkennuksen, eli masiina voisi pohjata myös modattuun Sergeihin.

On ehkä ruvennut taloudelliset realiteetit kirkastumaan puolustusvoimissa.
 
Mitähän mahtaisi olla tuollaisella hintaa? Noita ainakin saa ja luulisi tulevan halvemmaksi kuin jonkun viritelmän värkkäys. Tuon tornin voisi laittaa toki kiinni AMV:hen tms miten vaan haluaa. Tietty siitä puuttuisi se seksikäs tykki sitten, mutta yhdistelmä vaikkapa 4 Stingeriä ja 4 Starstreakia tekisi aikalailla hallaa vihollisen helikoptereille ja takaisi kahden erilaisen ohjuksen käyttömahdollisuuden samalla kertaa. Tietty pitäytymällä vaan tuossa Stingerissä saataisiin etuja kun se on kerran jalkaväen tuleva olkapääohjuskin. Niin ja onhan siinä se hmg kuiteskin, sen saisi varmaan sopivalla itäkaliiberilla halutessaan.
https://en.wikipedia.org/wiki/AN/TWQ-1_Avenger
 
Se voi jollekin ajatellulle joukolle olla hyvinkin käyttökelpoinen systeemi, eikä tosiaan ole EHKÄ maksanut hirmuisesti. Tuo EHKÄ on pakko heittää peliin.

Tunnelma tiivistyy, alueelliset joukotkin näyttävät saaneen omansa, ZIL12.7 :cool:
Eikä varmaan maksanut maltaita, mitä nyt pari kuormaliinaa paikallisesta honkkarista kustantaa :rolleyes:zil12.7.jpg
 
Mitähän mahtaisi olla tuollaisella hintaa? Noita ainakin saa ja luulisi tulevan halvemmaksi kuin jonkun viritelmän värkkäys. Tuon tornin voisi laittaa toki kiinni AMV:hen tms miten vaan haluaa. Tietty siitä puuttuisi se seksikäs tykki sitten, mutta yhdistelmä vaikkapa 4 Stingeriä ja 4 Starstreakia tekisi aikalailla hallaa vihollisen helikoptereille ja takaisi kahden erilaisen ohjuksen käyttömahdollisuuden samalla kertaa. Tietty pitäytymällä vaan tuossa Stingerissä saataisiin etuja kun se on kerran jalkaväen tuleva olkapääohjuskin. Niin ja onhan siinä se hmg kuiteskin, sen saisi varmaan sopivalla itäkaliiberilla halutessaan.
https://en.wikipedia.org/wiki/AN/TWQ-1_Avenger

Veikkaan, että tuohon saisi myös RBS-70:n integroitua kohtuu vaivalla (siis sillä vaivalla, että kannattaisi maksaa, jopa meidän hankintamäärillä)(se on itseasiassa on jollakin ollut mielessäkin). Mistral näkyy myös tuossa olevan mainittuna ja se olisi varmaan hyvä ohjus ajoneuvoalustalle, mutta ei niinkään miehistön kannettavaksi. KK:ta tuskin kannattaa vaihtaa, kun a-tarvike on jo käytössä.
 
Back
Top