Eurofighter typhoon ja Rafale muistutukseksi ovat 4,5 gen (generation) hävittäjäkoneita. Suomen hornetit ovat 4 gen, ja usan F-22 on 5 gen.
Niinsanottu radar-stealth ominaisuus vaikuttaa olevan se määrittelevä tekijä, että onko kone 5 gen vai eikö ole.
Voi olla että Gripen NG-versio kuuluu edelleen samaan kastiin 4,5 gen.
Kuten tiedettyä ja ketjussa on myös postattu tästä aiheesta, niin on olemassa erilaisia tapoja havaita hävittäjäkoneita, tässä yleisimmät tiedossa olevat:
-tutka (jota varten stealth alunperin tehtiin, pelättiin neukkujen IT puolustusta kylmässä sodassa, tutka on aktiivinen järjestelmä)
-silmämuna (ei toimi kuin verrattain pienellä kantamalla!!! En tiedä, onko käytetty juurikaan vahvistettua optiikkaa ilma-taistelun kontekstissa, yhdessä Tom Clancy kirjassa oli käytetty optiikkaa F-14 hävittäjien varustuksessa havaitsemaan ryssien pommareita, mutta tämä olikin clancyä elikkä fiktiota)
-infrared tracking (IRST, lämpökameralla etsitään taivaalta kontrastia vihollisen suihkumoottorista, EI toimi hyvin sumuisessa/ pilvisessä säässä esimerkiksi, koska lämpökamerat havaitsevat ulkopintojen lämpötiloja tjsp. Tämä taitaa olla passiivinen järjestelmä koska se ei anna mitään varoituksia vihuille, havaitseminen perustuu optroniikan käyttöön, ja lämpösäteilyn havainnointiin ja kuvaamiseen lentäjän käyttöön.)
-RWR (radar warning system, varoittaa lentäjää heti jos signaaleja alkaa tulla kohti vieraista lähteistä, alkuperäinen tarkoitus oli vissiin varoittaa tutkalukituksesta, esim jos sua kohti ammutaan ohjus. tämä on passiivinen järjestelmä)
-sensor fusion (F-22A on kehitetty sensorijärjestelmä Sanders ALR-94 passive receiver system, kaksi raptoria pystyy datalinkkaaman keskenään omia passiivisia tietoja, minkä perusteella ilmeisesti voidaan saavuttaa parempi tarkkuus havainnointiin, passiivinen järjestelmä, mutta F-22 kohdalla tämä on kehitetty huippuunsa. Toisinsanoen F-22A on vaikea "väijyttää" passiivisten sensoreiden kehittyneisyyden takia)
Miksi stealth on niin vaarallinen ja haluttu ominaisuus ilmataisteluun?
Tästä on Americassa tehty tutkimusta. Sotahistoriaa ja taisteluharjoituksia tutkimalla tultiin sellaiseen tilastolliseen tulokseen että vihollisen väijyttäminen ilmasodassa, air-to-air, on kaikkein tehokkain taktiikka.
Suurin osa tapoista, ilmasodan historiassa (noin. sadan vuoden ajanjakso!!!) air-to-air, tehtiin ilmeisesti väijyttämällä vihollinen. Tietenkin jos väijyttäminen ei onnistu (ts. viholinen onnistuu havaitsemaan sinut ja alkaa liikkumaan sinua vastaan) niin silloin on nojauduttava perinteisiin ilmataistelun taktiikoihin.
Kuitenkin vaikka yllätysetu ei olisi täydellinen, niin usein on mahdollista että radar-stealth mahdollistaa käytännössä hyvin edulliset taisteluedut omalle puolelle ilmataisteluun, jos sellaiseen joutuu. Taktisiin etuihin kuuluvat mm. : parempi korkeus ja nopeus kuin vihulla,ja usein ollaan jo valmiiksi vihollisen takasektorissa.
Väijyttäminen onnistuu parhaiten jos vihollinen ei näe sinua, eikä tiedä edes että olet lähialueella (radar-stealth auttaa tähän)