ironside
Luutnantti
SJ kirjoitti:On siellä muitakin kohteita mihin tehoaa se kärki tehoaa (jos keksivät vaikka kuluttaa vanhoja ohjuksiaan missä oli 500-1000 kg:n kärkiä).
Taitaa olla Kingfisheistä ja Kitcheneistä aika jo jättänyt.
Osa noista ohjuksista olisi epäilemättä ARM versioita ja sitten vielä ne varsinaiset ARM:t.
Mutta venäläisillä ei ollut vielä edes Georgiassa käytössä tutkantuhoajaohjuksia joissa olisi ollut ALARMin tai HARMin kaltainen "älykäs" hakupää (vanhemmissa venäläisohjuksissa piti vaihtaa laatikko halutun tutka-alueen tai uhkakirjaston mukaan) mistä seurasi ylläreitä kun ne eivät hakeutunutkaan Ukrainan modifioimiin SA-11-järjestelmän tutkiin.
Sitten tietääkseni venäläisillä on tv ohjattuja pommeja
Jotka eivät ole standoff-aseita.
ja vissiin myös ohjuksia joissa on ihan kelvollinen kantama.
Yksi tällainen ohjus, AS-13, jossa on datalinkkiohjaus ja terminaalivaiheen tv-ohjaus.
Eli ei ne kiitoradat ole ongelma vaikka niitä nimenomaiseen käyttöön tarkoitettuja pommeja olisikaan, se vaan vie enemmän niitä pommeja.
Mikä vain lisää sitä käsitystä, että sortie ratea ei tulla tuhlaamaan mihinkään lentokenttien ja varatukikohtien pommitukseen vaan laitetaan taivaalle enemmän hävittäjiä pudottamaan Horneteja.
Toki, mutta tietäen että näin on, niin eiköhän tuollaisiin yrityksiin olla varauduttu?
Varautua aina voi. Eri asia, miten se toimii tositilanteessa.
Ei vissiin heille juolahtanut se mahku, että joku haluaisi nähdä heidän ampuvan maksimi kantamalta ihan jotta tiedettäisiin kantaako se.
Luulisi venäläistenkin haluavan kokeilla ohjuksiaan oikeissa taisteluoloissa (hyvissä oloissa harjoitus- tai koelaukaisuissa on helppo nysvätä ja valmistella laukaisua varten - varsinkin jos jokin korkea viskaali on paikalla - ohjus joka toimii kuten on mainostettu. Varsinaiset taistelulaukaukset ovatkin sitten asia erikseen.
Ja siksi laitoinkin ~500 km. Eli kantama lienee jossakin 450 ja 499km:n välillä.
Ja kun USA vaatisi saada olla läsnä laukaisukokeessa jossa testattaisiin sitä etäisyyttä, luuletko että siellä uskottaisiin hetkeäkään jos venäläiset ilmoittaisivat "tämä lentää 495km maksimissaan"? Ei. USA alkaisi välittömät vastatoimet moista vastaan.
siksi, että koneita ei saada kylliksi nopeasti ilmaan.
Taistelulähdöt voidaan todennäköisesti silti suorittaa nopeammin isommista tukikohdista, joissa on kiitoratojen lisäksi rullausteitä joilta hävittäjät saadaan ilmaan.
Ja itse suosisin noissa tilanteissa sitä, että tullaan vihollista vastaan useammasta suunnasta kerralla.
Niin suosisin minäkin, mutta eri asia kuinka se toimii jos ensimmäisenä yönä tuhotaan kiinteät tutkat.
-E mallin ilmoitettu kantama lienee luotettavampi tieto, kun sitä pitää saada myytyä ja sekin juuri ja juuri yltäisi.
Ja juuri siksi epäilenkin mahdollisen M-mallin kantomatkaa. Vientimalli tai kotoinen malli, moottorin ja polttoaineen pitää mahtua samaan runkoon ja ohjuksen samalle lavetille. Iskander voi luultavasti kantaa sen ~250 kilometriä, mutta puolitoistakertainen kantaman lisäys samassa rungossa alkaa hipoa suspension of disbeliefiä, varsinkin kun nykyään Venäjän asiakasvaltioilla on muitakin vaihtoehtoja kuin hyväksyä ne apinamallit mitä Kreml ennen tarjosi ainoana veljellisenä sosialistisena apuna.