Tämä viesti on hyvä realismin herättäjä! Oma veikkaukseni on, että Israelin Arrow III voisi kyetä torjumaan edullisissa olosuhteissa myös Iskanderin. Välttämättä Israel ei sitä halua myydä tai USA:lta ei saada vientilupaa (sehän sisältää myös amerikkalaista teknologiaa) ja aivan varmaa on, että ohjuspatterille tulisi kova hinta. Paljonko hinta voisi olla??? 400-500 M€ per patteri tai jopa enemmän?.
Esim. SAMP/T:llä on kyky torjua ballistisiakin maaleja ja kyky paranee päivitysten myötä. On huomioitavaa että esim. SAMP/T palvelee myös aerodynaamisten maalien torjunnassa.
Iskander-lavettien metsästäminen syvältä Venäjältä ja tuhoaminen kaukovaikutuskyvyin on kyllä melkoista fantasiaa, ellemme hanki esim. taktisten satelliittien tiedusteluverkostoa, isoa salaista palvelua ja roimaa erikoisjoukkokykyä. Lisäksi tulevat poliittiset rajoitteet, nuohan laukaisualustat parkkerataan sairaaloiden ja koulujen pihoille. Antaisivatko poliitikot edes lupaa iskuihin syvälle Venäjälle? Sinänsä risteilyohjukset ovat soivia pelejä, mutta tässäkin epätodennäköisessä skenaariossa maasta laukaistu taktinen ohjus tai risteilyohjus olisi roimasti parempi kuin ilmasta laukaistava nopeamman reagointinopeutensa ansiosta.
Hävittäjät olivat paras saatavilla oleva ratkaisu kylmän sodan aikoihin ja toimiva ratkaisu Hornet-hankinnan aikoihin. Pitää kuitenkin katsoa tulevaisuuteen. Ei meillä ole enää ratsuväkirykmenttejä, eikä kiinteitä rannikkolinnakkeita ole hankintalistalla. Hävittäjiäkin toki kannattaa olla, sopiva lukumäärä lienee jossain 10-20 koneen tienoilla. Se määrä on varaa hankkia ilmapuolustuksen tueksi sodan oloissa, joustavaan voimankäyttöön harmaassa vaiheessa ja tekemään silmukoita taivaalle rauhan aikana. Sille määrälle pilotteja pystytään hankkimaan maailmanluokan koulutus (n. 250h lentoa vuodessa) mikä tekisi pienestä, vahvaan ohjuspuolustukseen tukeutuvasta ilmapuolustusvoimasta erittäin vaarallisen vastustajan.
Edit: Mainittakoon tuon Arrow-patterin hinnaksi arvioidun 170mUSD 1998. Tuossa ei ole varmasti koko paketti. Myös MEADS lähestyy palveluskäyttöä.
Viimeksi muokattu: