Mutta sanotaan nyt, etten ymmärrä, miksi tähän lillukanvarteen piti ylipäätään takertua... Oli niitä JASSM:eja sitten 70 tai 65, merkitys ei hirveästi muutu.
Entä jos niitä on alle 50?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Mutta sanotaan nyt, etten ymmärrä, miksi tähän lillukanvarteen piti ylipäätään takertua... Oli niitä JASSM:eja sitten 70 tai 65, merkitys ei hirveästi muutu.
Riippuen milloin sitä haettiin, mutta on voinut olla kolme ylimääräistä. Siis 60 -C -mallia ja 7 -D -mallia.
Entä jos niitä on alle 50?
Suhteuta tämä JASSM:ien lukumäärään: käytännössä sama, onko meillä 70 vai 66 ohjusta.
Onko se mielestänne kovin merkityksellistä, ostetaanko ballistisia ohjuksia (ATACMS) vai risteilyohjuksia? Oletettavasti ballistisen ohjuksen torjunta on vaativampaa, mutta onko valinnassa muuta merkityksellistä?
Meinaatko oikeasti, että tässä on kyse jonkinlaisesta kertoimesta minkä virkamiehet lisäävät hakemuspaperiin?
Kyse on siitä, että PV:llä on jokin määrä aseita, jonka mukaan suunnitelmat on tehty ja sen mukaan haetaan vientilupaa. Sen jälkeen selviää käytettävissä oleva budjetti ja aseiden hinta!
Mutta jos haluat leikkiä noilla suhdeluvuilla, niin kaivappa esille se ATACMS ohjusten vientilupa ja katso montako meille olisi ollut lupa myydä. Tai sitten stingereiden!
Nyt tiedetään mitä Jas Gripen NG maksaa; http://www.ainonline.com/aviation-n...10-27/brazil-confirms-gripen-fighter-contract
Toki on tulossa se "Ground Launched Small Diameter Bomb", mutta onko se korvike ATACMS-tykistöohjukselle? Ainakin ATACMS:n taistelukärki on kaksi kertaa raskaampi (ja räjähdettä SDB omaa vain alle 20 kg!), joten varmaan se tekee enemmän tuhoja etenkin aluemaaleihin ja kantama on kaksinkertainen. Lisäksi SDB-liitopommin torjuminen lienee monta kertaa helpompaa kuin taktisen ballistisen ohjuksen. Varjopuolena on toki hinta, sillä tuo uusi Boeingin kehitelmä maksanee vain murto-osan (ehkä vain kymmenesosan?) ATACMS-tykistöohjuksesta.
Lopuksi toistan itseäni esittämällä saman kysymyksen kuin kerran aikaisemmin:
Mennäkseni toiseen asiaan: vaikuttiko Hornetin kaksoisripustimet sen valintaan? Mietin asiaa siltä kannalta, että vihollisella oli ja on määräylivoima. Tämän huomioiden voi joissakin tilanteissa olla hyvä, että kuorma voi olla 10 Amraamia, kun F-16 on ilmeisesti rajoitettu neljään Amraamiin. Onko tietoa tai edes mielipiteitä?
Jos halvempaa halutaan niin ei taida löytytä kuin parannellut F-16 ja F-18 versiot sekä ehkä jotain kiinalaisten koneita.Eli siis 150 miljoonaa dollaria kappale. Onko tässä se hävittäjä, joka ei tee reikää tuottavaa työtä tekevien suomalaisten kukkaroon?
Tuo Boeingin idea näyttää perustuvan samalle havainnolle minkä itsekin tein, eli jos pitkän kantaman tykistö nojaa rakettiavusteisiin, ohjattuihin ammuksiin niin on loppujen lopuksi tarpeetonta ja kallista ampua niitä tykistä: pidetään tykit tykkeinä ja rinnalle kevyt, edullinen raketinheitin jolla ammutaan niitä ohjattuja erikoisammuksia. Eli se korvaa pikemminkin Excaliburin kaltaisia ammuksia kuin ATACMSia.
Jos halvempaa halutaan niin ei taida löytytä kuin parannellut F-16 ja F-18 versiot sekä ehkä jotain kiinalaisten koneita.
Eli siis 150 miljoonaa dollaria kappale. Onko tässä se hävittäjä, joka ei tee reikää tuottavaa työtä tekevien suomalaisten kukkaroon?
Hihihihi! ATACMS kauppa ei ole toteutunut, joten vertailua on paha tehdä. Stingereiden määrää taas ei ole vielä julkaistu, joten siihenkään ei voi verrata.
Stingereitä ei luultavasti ole tulossa täyttä lastia toteutuneessa kaupassa, minkä sen taustalla on luultavasti ennakoimattomat leikkaukset puolustusbudjetissa. Se, että leikkausten seurauksena joistakin hankinnoista (Stinger) on juustohöylätty ja toisista (ATACMS) on luovuttu, viittaa vahvasti siihen, että joitakin hankintoja toteutetaan myös suunnitellussa mittakaavassa - JASSM voi hyvinkin olla yksi näistä. Toistan edelleen sen argumentin, että Hornetin maataistelukyvyn luontiin käytettiin satoja miljoonia rahaa. Sittenkö se RAHA heitetään hukkaan ostamalla vain muutama hassu ohjus? Tuskinpa.
Tämä on NG joka ilmeisesti on myös navalized..ainakin se syö löpöä alle puolet siitä mitä tuo paperitiikeri F-35 tulee syömään.
Mitäs 36 F-35sta Suomelle maksaisi...eipä että niitä edes kukaan haluaa mutta kysyn kun tunnut tietävän ?
Juurikin niin. Rahaa ei riittänyt merkittäviin määriin ATACMS ohjuksiin, vaikka vientiluvat oli haettu. Eli hintaa ei etukäteen tiedetty, vaan tarjouspyyntö toistettiin useampaan kertaan. Ja Stingerien kohdallakin suunniteltuja kauppoja piti karsia. Eikä nuo ole ainoat kaupat mistä on jouduttu karsimaan, koska hinta oli odotettua korkeampi.
Brasilian kaupan yksityiskohdat ovat salaiset, mutta 1:1 vertailu Suomeen ei ihan sovi, sillä toisin kuin Suomi, Brasilia ostaa teknologian, rakentaa oman tuotantolinjan, hankkii valmistus&myynti-lisenssin ja osallistuu koneen kehitystyöhön.
Hankintakilpailun tarinaa:
https://medium.com/war-is-boring/it...ls-finally-getting-a-new-fighter-a47fc9df3333
The two cheapest options now became the front-runners. The Super Hornet offer—for 36 fighters—was for $7.5 billion, while the Gripen offer cost $6 billion. The Rafale offer exceeded $8 billion.
Ei ole näyttöä siitä, että ohjusten hinta olisi tuplautunut tai kolminkertaistunut. Se tiedetään, että eduskunta leikkasi budjettia. Tällöin ohjuksista tuli väistämättä suhteessa kalliimpia, kun 100 miljoonaa euroa joudutaan nyhtämään 400 miljoonan euron budjetista 700 miljoonan euron budjetin sijaan. Kun näin sitten käy, saattavat prioriteetit muuttua - jos iso hankinta tehtäisiin, ei rahaa riittäisi enää tärkeämpiin ostoksiin.
Yllä oleva sillä edellytyksellä, että uskotaan virallisia selityksiä. Saattaahan asiaan liittyä jonkinlaista poliittista painostustakin, mistäs tuota tietää.
http://www.hs.fi/kotimaa/a1396046596248
Tai sitten hankitaan nykyinen tai nykyistä suurempi määrä huokeampaa konetta ja pistetään asiat muuten kuntoon. Kuten että saadaan tarpeeksi moderneja aseita näihin, tukikohtien päivitys ja parantelu, sensoriverkosto, kommunikointi, atk-järjestelmät, ilmavoimien IT, tukikohtien suojaus, jne.Noo, en ollut niin sen hinnan perässä. Lähinnä oli kyse siitä, että Gripen ei olekaan sellainen "edullinen vaihtoehto F-35:lle" kuin joskus mainostetaan. Tosin jos alistuttaisiin siihen, ettei meillä ole varaa kunnollisiin ilmavoimiin (tiedän tuon olevan valhe), voitaisiin periaatteessa ostaa n. 20 kpl F-16 E/F ja hoitaa niillä pakolliset tunnistuslennot ja tehdä pudotukset ilmatorjunnalla.