JOKO kirjoitti:Mosuri kirjoitti:baikal kirjoitti:Museo kirjoitti:baikal kirjoitti:No toistapa vaan. Ja arvelit foorumilta löytyvän tähän vastauksen? On helppo luetella liuta erilaisia asejärjestelmiä, linnoituksia, maan alle kaivautumista, häirintäjärjestelmiä alkaen mikroaaltouuneista päätyen moderneimpaan häsläkkään, viskellään käpyjä ja levitetään tinapaperia ja karkkikääreitä kuusikkoon ja liimataan foliota suonlaidan petäjiin. Riittääkö?
Ei kun toistan tämän koska tuossa aiemmin nimimerkki Mosuri vakuutteli että päätukikohdan suojaus "lähes kaikelta" onnistuisi kohtuullisin resurssein. Ihan yleisestä mielenkiinnosta tiedustelisin että mitä ne kohtuulliset resurssit olisivat ja mistä muualta ne olisivat pois.
No tulihan se selväksi. Mosuri louhisi releet ja vekottimet kallion sisälle, toooosi syvälle ja piiloon.
Tuo on yksi osa ratkaisua. Aikoinaan tutustuin erääseen puolustusvoimien luolastoon. Majuri ilmoitti, että se oli rakennettu synkimmän laman aikana, muuten rahat eivät olisi riittäneet millään. Ei se päätukikohtien tai vaikka varalaskupaikkojen linnoittaminen mene hukkaan.
Ylipäätänsä en lähtenyt esittämään mitään "hopealuotia" puolustusvoimien ongelmien ratkaisemiseksi. Ne "rahat pois vammaisilta ja sossun eläteitä ja puolustusvoimille" jutut saa minun puolestani esittää vaikka omassa blogissa.
Säästöjä haettaisiin painopisteitä uudelleenmuokkaamalla. Kaukovaikuttaminen - "ohjusprikaatille" ja ilmavoimien ilmasta-maahan ohjelma lopettettaisiin. ELSO:n kehittäminen siirrettäisiin ilmavoimat vetoiseksi. Maavoimien ilmailu lopetettaisiin ja osa helikoptereista myyntiin ja loput ilmavoimille.
Luonnollisesti päätukikohta tarvitsee kunnollisen ilmapuolustuksen joka koostuu useista kerroksista vähän sipulin tapaan. Tällä hetkellä sitä "tyydyttävää" suojaa tarjoaisi jo tukikohdille jyvitetty ilmatorjunta esim. Crotale kalustosta huomattava osa on päätukikohtien suojana. Buk patteri lisäisi torjunnan aivan toiselle tasolle. Toki tykistöohjukset pääsisivät läpi mutta päätukikohdassa olisi aivan eri tavalla pioneerivoimaa raivaamaan ja korjaamaan kuin varalaskupaikalla. Lisäksi on aivan varmaa ettei sirotekärjellä varustettu tykistöohjus tuhoa kallioluolassa tai vahvistetussa konesuojassa oleva hornettia. Monessa maantietukikohdassa suojana on vain naamioverkko ja pressu.
Ilmatorjunta lehdessä on oltu omituisen hiljaa Bukista luopumisen takia. Nousee mieleen miksei sillekin järjestelmälle voitaisi tehdä MLU:ta? Uudet puikot mahdollistaisivat jopa tykistöohjusten torjunnan ja Suomi voisi ostaa hankintojen jälkeen salaisesti Ukrainasta teknistä tietämystä järjestelmän kotikutoiseen virittelyyn? Olisihan se melkoinen harppaus ilmatorjunnalle jos olisi käytössä sekä Nasams että Buk yksiköt, mutta haaveeksi taitaa jäädä. Rahat ja poliittinen tahto käytetään mielummin Afrikan rantojen turvaamiseen ja kopterisekoilun jatkamiseen?
Jos nyt esittäisin jonkinlaisen "märän unen" niin vuonna 2025 ilmavoimien tukikohtaa voisi suojata vaikka seuraavalla tavalla.
-Tukikohdan yläpuolella lentäisi koko ajan pienkone, lennokki tai ilmapallo joka kantaisi Glonass ja GPS häirintälähetintä. Tukikohdan uloimman ilmatorjuntarenkaan muodostaisi Nasams tai Buk tasoinen järjestelmä jolla pystyttäisiin mahdollisesti torjumaan jopa tykistöohjuksia. Keskisen puolustuskehän muodostaisi Crotalen veroinen järjestelmä. Sisimmän suojauskehän muodostaisi tutkaohjattu kevyt tykkijärjestelmä joka poimisi torjunnan läpi päässeet koneet (epätodennäköistä) tai kohti syöksyvät risteilyohjukset sekä pommit ja liitopommit.
-Lisäksi tukikohdan puolustusta tehostettaisiin passiivisilla torjuntatoimilla. Sulkupallot ja keveiden mastojen väliin viritetyt vaijerit sekä verkot blokkaisivat matalalla kohti lentäviä risteilyohjuksia, rynnäkköohjuksia ja liitopommeja. Tukikohta voitaisiin myös savuttaa hetkessä. Laivojen tapaan ilman pystyttäisiin sinkoamaan suuret määrät tutkasilppua ja soihtuja.
-Kaikista uloimman "torjuntakehän" muodostaisivat ilmavoimien reserviläiset jöiden mönkijä- ja maasturipartiot yrittäisivät asettautua todennäköisille hyökkäysreiteille. Näiden partioiden tehtävänä olisi täydentää ilmavalvontaa ja tulittaa pinnassa tai keskikorkeuksissa lentäviä maaleja it-konekivääreillä, vanhentuneilla it-tykeillä tai halvoilla olkapääohjuksilla.
-Jos päätukikohta lamautettaisiin niin tukikohtaan palaavat koneet ohjattaisiin varakentille joilla olisi ilmavoimien maakuntajoukkojen perusmiehitys jo paikalla. Tähän mennessä olisi tehtävänä ollut valemaalien rakentelu ja valeliikenteen sekä radioliikenteen ylläpito kentällä. Päätukikohta joko hylättäisiin tai kunnostettaisiin ja sen ilmatorjunta siirrettäisiin uuteen painopisteeseen. Mahdollisesti tukikohtaan jääneet koneet lingottaisiin taivaalle suoraan luolastosta tukialusten "katapulttia" vastaavalla laitteella. Tämä vain olisi asennettu luolan suulle ramppiin.
Unohdat mielestäni muutaman asian. Ensimmäinen ongelma on hävittäjien nousu tarvittaessa. Ryhmitämmekö muutaman kiitoradan päähän kymmeniä hävittäjiä valmiiksi nousuun? Niin olisi pakko tehdä, jotta torjuntavoimaa saataisiin tarvittaessa taivaalle.
Toinen ongelma. Milloin me lähettäisimme koneet taivaalle? Vihollisen suuren lento-osaston ilmestyminen taivaalle olisi selvä tapaus. Entäpä muutama ballistinen ohjus? Kiitoradan päässä seisoisi 8 hävittäjää. Viereisellä kiitoradalla sama tilanne. Tutka on havainnut ohjusten nousun ja lentorata viittaa meidän ainoaan tukikohtaan. Aloitetaanko helvetillinen härdeli koneiden saamiseksi luolaan, vai lykätäänkö koneet taivaalle? Onko meillä edes kykyä ohjusten havaitsemiseen?
Mitä tehdään ohjusten kylvettyä sirotemiinoitteen ja ajastettuja paukkuja pitkin tukikohtaa? Raivaus tietysti käyntiin. Saadaanko raivaus ajoissa valmiiksi, ennen vihollisen mahdollista ilmahyökkäystä? Sehän tietysti ajoitetaan siihen hetkeen, kun taivaalla olevilta Horneteilta loppuu löpö ja kiitoratoja raivataan.
Siis mitä? Nyt on siis ongelmana, ettei Hornetti ehdi luolasta tarpeeksi nopeasti ilmaan? Vielä eilen piti hinata ne maantietukikohtien hornetit kilometrien päähän kiitotiestä ja se ei ollut mikään ongelma? Hyvinhän sieltä rullaat varsinaissuomalaista metsäautotietä pitkin? Vai käytätkö sitten niitä muutamaa päällystettyä rullaustietä jotka näkyvät Googlenkin kuvissa? Ai niin mutta ne salaisia vaikka on kaikkien näkyvillä ja tiedossa???
Aikoinaan 90-luvulla Thomas Ries kirjoitti, että suomalainen päätukikohta on mitoitettu niin, että siltä voi toimia jopa 60 hävittäjää? Laitoin aikaisemmin linkin tuosta jugojen vuoren sisään näiverretystä tukikohdasta. Käypä katsomassa kuinka monta konetta sieltä toimi.