Sarek1, sivuutat sen seikan, ettei Norjallakaan mahdollisesti/luultavasti/todennäköisesti ole liittolaisten tukea käytettävissä heti konfliktin alussa. Se tuki tulee joskus myöhemmin, päivien tai viikkojen kuluttua, ja siihen saakka pitää pärjätä itse (= mm. saada koneista irti riittävästi lentosuoritteita).
Jos Norjassa riittää 52(-4) konetta, niin miksei sitten Suomessa? Pitemmällä tähtäimellä me otamme joka tapauksessa pahasti turpaan, jolloin koneista saatavien lentosuoritteiden määrä ei ole niin tärkeä (esim. jos jäljellä on 10 konetta, niin ilmassa on kerrallaan korkeintaan 10 konetta, saatiinpa noista koneista sitten 30 tai 50 lentosuoritusta päivässä).
1. Jokaisen vihollisen ilma-aluksen torjunta ei liene osa noita taktiikoita, joilla maksimoidaan häirintä (oletan sinun tarkoittavan pudotusmäärää)? Olen lukenut (
Rannikon Puolustaja), että ilmavoimat valikoivat tarkasti ne kohteet, joita lähdetään torjumaan.
2. Maksimaaliset pudotukset saavutetaan varmaankin sillä, että voimaepäsuhta on mahdollisimman edullinen meille, eikö totta? Vihollisen laivuetta ei siis lähdetä torjumaan parvella, vaan mieluiten asialle laitetaan oma laivue tai kaksi.
3. Kahdesta edellisestä kohdasta voidaan vetää se johtopäätös, että Hornetit lähtevät joka tapauksessa torjuntaan kentältä, ei ilmasta. Koska jokaiseen vihollisen ilma-alukseen ei reagoida, ja koska ilmassa ei päivystetä, niin kääntöajat ja huoltotarve ovat vähemmän merkityksellisiä kuin jos ilmassa pidettäisiin koko ajan esimerkiksi kahta parvea, joiden vastuulla olisi lähteä torjumaan vihollista. (Tietysti se on jo huono juttu, jos kone makaa jokaista lentotuntia kohti 48 tuntia pajalla mekaanikkojen huomassa, mutta näin heikkoa hävittäjää tuskin on olemassakaan?)
+
-Jos kaukovalvontatutkat ovat poissa pelistä, niin jäljellä on vielä yhtä kauas näkevät keskivalvontatutkat (KEVA 2010). Jos taas nekin on tuhottu, niin en kyllä jaksa uskoa, että Hornetit saavat aikaan mitään kovin merkittävää omien tutkiensa, LÄVA-tutkien ja aisti-ilmavalvonnan varassa. Ainakin nuo hienot simuloidut tulokset voi heittää silloin romukoppaan, kun vihollisen tilannekuva on omaamme monin verroin parempi.