Silppu juttu onkin vanha kikka-kuus-kakkonen toisen maailmansodan ajalta. Tietenkin taistelutekniikkaa on hiottu hävittäjien omasuojaan silpuksi ohjuksia harhauttamaan.
Kyllä tuolloin kaikesta huolimatta silti pommitettiin toisessa maailmansodassa.
Jos ruvetaan johonkin 100% silputtamiseen 24/7, niin silloin silppu myös estää omien tutkien toimintaa, että siinäkin on miettimistä. Vaikuttaa yleisesti, eikä vain toista osapuolta.
Jos ruvetaan tohon 100% silputtamiseen niin mikään ei estä vihollisen hävittäjäkoneita tunkeutumasta ilmatilaan ja ampumasta alas niitä venäläisiä silputtaja-kuljetuskoneita (?) ilemisesti kyseessä olivat kuljetuskoneet joilla tota operaatiota tehtiin, tai sitten pommikoneet?
Modernissa sotateknologiassa lisäksi ovat uusinta juttua myös Infrared-search-and-track elikkä IRST jota ei pysty silpuilla huijaamaan. Siihen vaaditaan soihtuja. Mutta myös tämä teknologia kehittyy elikkä erottelukyky soihtujen ja lämpöjälkien perusteella parantuu.
Myös salaisinta teknologiaa (?) lienevät avaruustutkat satelliiteissa ynnä muut sensorit. Näitä sitten onkin jenkeillä ja venäjällä ja kiinalla (?) Varsinaisia asejärjestelmiä vissiin ei saa laittaa sopimuksen mukaan avaruuteen kiertoradalle, mutta se taitaakin olla veteen piirretty viiva.
Hyviä pointteja.
Neuvostoliitossa silpun suurkäytön idea oli lähinnä puolustuksellinen, eli silppua laskettaisiin x tehtävää varten ennakkoon esim maahanlaskuun, rynnäköintiin tai häirintäkoneiden suojaamiseen. Tämän takia omalta osaltaan mm. koneiden omasuojajärjestelmiin (soihtu/silppuheittimet ja sisäänrakennetut häirintäjärjestelmät) ei laitettu painoarvoa ennen Afganistanin sodan satoja menetettyjä koneita. Jenkkien puolelta samanlaista toimintaa tapahtui mm. Vietnamin pommitusoperaatioissa (linebacker/rolling thunder) sekä Irakin sotien pommituksissa. Pommittajat käyvät suojattuina tiputtamassa silppua kohdealueelle ja x aikamääreen jälkeen lähdetään suorittamaan varsinaista toimintaa (pommitus/maahanlasku) jota suojataan elso- ja saattohävittäjillä, tukevien häirintäkoneiden ollessa taustalla. Tällä tavalla toimittaessa Kokonaisuus tietysti huomataan, mutta sitä vastaan toimiminen on huomattavasti hankalampaa.
Käytettyjä koneita oli myös mitotettu toiminnan joka tasolle. Suurempina kokonaisuuksina toimivat muokatut pommi/kuljetuskoneet joista osassa kokoa käytettiin pysyvään, suuritehoisten häirintälaitteiden asentamiseen. Esimerkki näistä on vaikka Tu-126:t, an-12 ja Tu-22- koneet. Lisäksi käytössä oli naton tapaan hävittäjistä muokattuja elsokoneita, ulkomuistista mm. Mig-21, 25 ja Su-24 sekä Yak-28n runkoja käytettiin paljon
IRST-järjestelmät eivät sinänsä ole mitään uutta tekniikkaa. Ensimmäisiä versioita oli jo 60-luvulta lähtien mm. Starfightereissa, Ruotsin Drakeneissa, Tomcateissa ja parissa muussa koneessa. Soihduilla näitä järjestelmiä ei kovin realistisesti hämätä koska lämpöjälkiä etsitään huomattavien etäisyyksien päästä, jolloin soihtujen laukaiseminen todennäköisesti tekee kohteen löytämisestä vain helpompaa. Kokemukset ovat myös vaihtelevia vielä tänäkin päivänä ja toimivat luotettavasti lähinnä jälkipoltinta käyttäviä, sekä lähellä tai edessäpäin olevia kohteita vastaan. Järjestelmät toimivat myös yleensä pitkälti tutka-alisteisina jolloin esim kohde voidaan löytää tutkalla ja seurata passiivisella irst-kameralla ja ampumaetäisyydeltä tehdä iff-tunniste tutkalla.
Satelliititoiminta on myös pitkään ollut lähes arkipäiväistä. Varsovan liiton ilmapuolustusjärjestelmässä (itäsaksalaisittain Diensthabendes System Luftverteidigung, vapaasti käännettynä ilmatorjunnan päivystysjärjestelmä) annettiin tasaisesti mm. varoitusaikoja jolloin it-asemia kiellettiin lähettämästä säteilyä yllä lentävien Jenkkien mitta- ja vakoilusatelliittien vuoksi.
(Lähde:
http://www.lv-wv.de/jfk/gs_dhslv.html
Benachrichtigung der Truppen über Satellitenüberflüge des Gegners und rechtzeitige Durchführung der erforderlichen Maßnahmen. Eine Maßnahme gegen die elektronischen Aufklärungssatelliten des Gegners. Diese Maßnahme wurde mit den Signalen "rot" und "grün" gesteuert. Bei Signal "rot" war die Abstrahlung für alle Raketenleitstationen verboten und die Abfrage von Raketen-antwortsendern durfte nicht durchgeführt werden. )
Toisaalta elsotoimintaa on myös mietitty mitä mielenkiintoisimmista näkökulmista. MM. kumpikin osapuoli oli suunnitellut häiritsevänsä navigointisignaaleja (naton vor/ neuvostoliiton rsbn) väärillä tiedoilla pyrkimyksenä saattaa vastustajan koneita oman ilmatorjunnan luokse, sekä IFF-tunnisteita ( Neuvostoliiton iff-järjestelmät olivat alkuaikoina hyvin alkeellisia ja toistuvien loikkausten vaarantamia. Mainittavia esimerkkejä rzo-radiotunnistimet ja Have- sarjan operaatiot sekä Belenkon loikkaus Japaniin)
Vaikka viestini painottuukin lähinnä historian puolelle, voidaan silti huomata että samojen ongelmien kanssa on painittu hyvin pitkään ja hartaasti sekä mitä mielenkiintoisimmista aspekteista. Ei tutkakoneiden häirintä tästä näkökulmasta ole mikään uusi tai erityisen haasteellinen ongelma.