Ilmavoimien tulevaisuus

En minäkään heti löytänyt tietoa että sopimus olisi tehty. Ohessa aika tuore.

http://atimes.com/2015/07/china-may-finally-buy-24-most-advanced-fighter-jets-from-russia/

Venäläisellä foorumilla ilmeisesti KnAAPOn tehtaalla työskentelevä sisäpiiriläinen on paljastanut mm. PAK FAsta etukäteen lentoaikatauluja, muutoksia koneissa yms., jotka on osoittautuneet todeksi. Niin ikään hän paljasti Su-35S:n tuotantosuunnitelmat seuraaville vuosille, ja niiden mukaan Kiinalle menisi 2016 4 konetta, 2017 10 ja 2018 10. Ilmeisesti sopimus olisi tarkoitus allekirjoittaa/julkistaa MAKS-2015 tapahtumassa, joka on parin viikon päästä, eli mahdollista vahvistusta ei pitäisi kovin kauan joutua odottamaan.

KnAAPO on siis tehdas, jossa PAK FAn prototyypit ja Su-35S koneet valmistetaan.
 
Ei taida Gripen E/F ollakkaan ihan halpa:

http://www.defenseindustrydaily.com...-correct-eurofighter-nh90-other-flubs-030652/

  • Brazil’s Federal Senate has approved
    external.png
    [Portugese] the renegotiated financing deal agreed with Sweden in late July, authorising a loan of $4.6 billion from Sweden’s Export Credit Corporation. The funds will facilitate the procurement of 36 Gripen E/F fighters from Saab, the winner of Brazil’sFX-2 competition, which beat out rival bids from Boeing and Dassault. Brazilian prosecutors opened a probe into the competition’s award in April, citing apparent discrepancies between Saab’s bid price and subsequent negotiations.
Pikaisella jakolaskulla tuosta tulee $127 mil per kone. Tietysti se ei kerro yhtään, mitä kaikkea muuta on mukana ja onko tuo $4,6 miljardia edes koko kauppahinta.
 
Tältä näyttää yliäänipamaus superkameralla kuvattuna

päivän kuva http://www.tiedetuubi.fi/tekniikka/talta-nayttaa-yliaanipamaus-superkameralla-kuvattuna

pikkulogo_0.png

Päivän kuvassa on yliäänipamaus juuri hetkeä ennen sen syntymistä: T-38 harjoitushävittäjä on lähestymässä äänen nopeutta ja sen ympärillä olevan ilman tiheysvaihtelut on kuvattu saksalaisen August Toeplerin keksimää menetelmää käyttävällä erikoiskameralla.

Tätä schlieren-kameratekniikkaa on käytetty jo 1900-luvun alusta alkaen laboratorioissa ja muun muassa lentokoneita testanneissa tuulitunneleissa, mutta ilmassa oikealla, täysikokoisella lentokoneella sitä onnistuttiin käyttämään ensimmäisen kerran vasta joulukuun 13. päivä vuonna 1993. Silloin NASAn Langleyn tutkimuskeskuksen tutkija Leonard Weinstein kuvasi yllä olevan kuvan T-38 -hävittäjästä Wallops-saaren luona Yhdysvaltain itärannikolla olevan lentotukikohdan luona. Ensimmäisten testien jälkeen kamera vietiin NASAn Drydenin koelentokeskukseen, missä testataan erilaisia lentokoneita ja siten kuvista on suurta hyötyä koneiden kehittämisessä ja aerodynamiikan tutkimuksessa.

Yliäänipamauksessa, eli äänivallin rikkoontumisessa, lentokone (tai mikä tahansa lentävä esine, kuten luoti tai raketti) lentää nopeammin kuin ääni. Kun kappaleen nopeus on äänen nopeutta suurempi, sen ympärille muodostuu kuvan osoittamalla tavalla kartiomaisia ääniaaltojen tihentymiä, sokkiaaltoja, jotka ovat vastaavanlaisia kuin vedessä etenevän veneen rungosta lähtevät aallot. Kun kone ylittää äänen nopeuden, siirtyvät sokkiaallot kartioksi sen taakse, mutta kone ei pääse niistä eroon: se raahaa aaltorintamaa koko ajan mukanaan, ja kun kone lentää ylitse ja aallot osuvat Maahan, kuuluu pamaus: yliäänipamaus ei siis synny koneen nopeuden ylittäessä äänen nopeuden, vaan siitä kun kone hujahtaa aaltorintamineen havaitsijan ohitse.

Yliäänennopeudella lentävän koneen luona siis on koko ajan samalla vauhdilla liikkuva yliäänipamaus.

Aikanaan äänivallin ylittäminen oli suuri tekninen ongelma, koska lentokoneen aerodynaamiset ominaisuudet muuttuvat olennaisesti äänen nopeuden tienoilla, eli nopeuden noustessa subsoonisesta ylisooniseksi.

Ensimmäisenä äänivallin ylitti Chuck Yeager 14. lokakuuta 1947, kun hän lensi 1127 km/h X-1-koekoneella. Kun raketteja ei oteta huomioon, on ilmakehässä lentäneen siivellisen lentolaitteen nopeusennätys nyt Mach 9,6, siis noin 11200 km/h. Ennätyksen teki koekone X-43A marraskuussa 2004.

Normaalisti äänen nopeus on meren pinnan tasolla 21°C:n lämpötilassa 1238 km/h, mutta ohuemmassa ja kylmemmässä ilmassa se on pienempi. Siis mitä korkeammalle mennään, sitä "helpompaa" äänen nopeuden ylittäminen on, koska ääni kulkee hitaammin.

Alla on videokooste yliäänipamauksista YouTubesta:
 
mald-air-force_0.jpg


Most air-launched weapons are designed to destroy. The Miniature Air-Launched Decoy, built by Raytheon, is designed to confuse. The 300-pound, seven-foot-long device -- ADM-160 is its military designation -- shares the qualities of a cruise missile, an aerial drone and an electronic noisemaker. Its mission: to mimic the profile of U.S. warplanes, in order to spoof enemy air defenses.

The basic MALD, which entered service last year, works something like this: F-16s or B-52s launch the decoys ahead of the main strike force. The 300-pound, jet-powered 'bots cruise for up to 500 miles, more or less inviting enemy defenders to unload their guns and missiles at them. Meanwhile, Air Force and Navy planes carrying anti-radiation missiles sneak around to destroy the enemy air defenses as they're busily killing the MALDs.

Raytheon was quick to improve on the initial design. Today the company is adding a radar jammer to the MALD so it can screw with enemy defenses while also posing as a strike plane. The so-called MALD-J -- "J" for "jammer" -- should be ready sometime next year. Raytheon has also proposed adding a warhead, too, allowing the decoy to transform into a lethal cruise missile at the end of its mission.

As if that weren't enough, Raytheon recently tested a high-capacity rack that would enable Air Force cargo planes to "deliver hundreds of MALDs during a single combat sortie,” according to vice president Harry Schulte. Swarms of decoys -- some blaring electronic noise, others bearing high explosives -- would descend on enemy defenders like angry, buzzing bees.
http://www.wired.com/2011/12/future-air-weapons/

Voisi sopia meillekkin jos hinnasta päästään sopuun.
 
Kiina alkaa olla yleisestikin aika vahva tieteessä ja teknologiassa. Esimerkiksi supertietokoneissa maa on Yhdysvaltain jälkeen kakkonen. Super-tietokoneita tuskin rakennetaan pelkästään arvovaltasyistä, vaan niille on laskennallisen tieteen harjoittamiseen perustuva asiakastarve.

Totta sinänsä, kakkonen käyttäjänä, mutta tuossa vertailussa on hyvä huomata myös kiinalaisen huipputeknologian osuus omissa supereissaan. Kovin pieni, Inteliä Nvidiaa, Mellanoxia Voltairea sisällä. Kiinan omat prosessori- ja vastaavat hankkeet ovat aika heikosti edenneet vaikka yritystä on ollut. Siltä kantilta laskisin vaikka Japanin (Fujitsu, NEC) vielä Kiinan edelle.
 
http://www.tribuneindia.com/news/nation/iaf-halves-its-demand-for-russian-fighter-jets/118288.html

Sources say the IAF has scaled down its needs and now indicated that just three squadrons (around 18 planes in each), besides a few more for training of the pilots, will be enough for now. This works out to be 65 planes, almost half from the earlier projection of 127 FGFAs to be jointly designed and produced by India and Russia.
Hah. Alkuperäinen aie taisi olla 200 FGFA-konetta. Saapa nähdä kehittääkö Intia lopulta itse oman häivehävittäjänsä. Näin he ovat viimeaikoina uumoilleet ja AMCA on edennyt jo tuulitunneliasteelle.

amca_maket_001.jpg

http://www.quora.com/What-is-the-st...ian-home-grown-AMCA-project-for-the-air-force
 
Englannin kielessä ilmauksilla maneuverability ja agility on eri merkitys. En ole aivan varma tarkoittaako liikehtimiskyky suomenkielisessä ilmailuslangissa edellistä, jälkimmäistä vaiko molempia. En myöskään ole varma tietävätkö alla lainatut keskustelijat näiden eron, tai käyttävätkö sanaa tarkassa merkityksessään. Olennaisempaa olisi kuitenkin tietää mitä kukin ilmaisulla tarkoittaa ja miten muut sen ymmärtävät. Sama pätee kaartotaisteluominaisuuksiin tai koiratappeluun, niitäkin voi harrastelija käyttää useassa merkityksessä, vaikka jokin merkitys olisikin virallisesti juuri se oikea. Olisi aivan olennaista tietää onko kyse ainoastaan 1 vs 1 tilanteesta wvr, vaiko myös esim 2 vs 2 wvr. Sama ominaisuus kun on edellisessä tilanteessa käyttökelpoinen tilanteessa jossa kummallakin on tykki eikä kummallakaan ohjuksia, mutta jälkimmäisessä lähes täysin hyödytön. Kyky kaartaa tiukasti hitaassa lennossa energian nopeasta menettämisestä huolimatta on malli esimerkki tällaisesta ominaisuudesta. Voisi tosin myös kyseenalaistaa onko siitä hyötyä edes 1 vs 1 tilanteessa, jos käytössä on modernit ilmataisteluohjukset.

Alhainen siipikuormitus ei automaattisesti tarkoita hyvää liikehtimiskykyä, suuri teho-painosuhde on tärkeämpää (joka on Typhoonissa erinomainen, Rafalessakin erittäin hyvä mutta Gripen NG:ssä huono). Alhainen siipikuormitus tarkoittaa isoa siipeä, ja se tarkoittaa suurta ilmanvastusta joka varsinkin kaartotaistelussa tarkoittaa energian menettämistä suhteessa vastustajaan. Yleensäkin Deltasiipien ongelma on suuri ilmanvastus kurvatessa.
Aerodynaaminen konfiguraatio muutenkin vaikuttaa paljon (LERX:it yms.). F-16 on erinomainen kaartotaisteluhävittäjä vaikkei sen siipikuormitus ole poikkeuksellisen pieni, mutta se aerodynaamisesti menettää energiaansa vähän kaartotaistelussa.
Alhainen siipikuormitus merkitsee suurta siipipinta-alaa suhteessa painoon, se voi merkitä tai olla merkitsemättä tilavuudeltaan suurta siipeä. Mikäli myös tilavuus kasvaa, se voi merkitä sitä että koneen sisäinen polttoaine riittää, ja pienemmän tilavuuden omaava kone joutuu turvautumaan lisätankkiin. Tällöin on todennäköistä että suurempitilavuuksisen siiven omaava kone on ilmanvastukseltaan pienempi, eikä suurempi, kun myös lisätankin ilmanvastus huomioidaan, ja menettää siten vähemmän energiaa kuin vastustajansa.

F-16:n ja muiden "teen series" -tyyppisten hävittäjien hyviin kaartotaisteluominaisuuksiin vaikuttavat mm. suuri siiven sivusuhde, eli siipi on suhteellisen kapea ja nuolikulma vähäinen. Näin siiven vastus alisoonisella nopeusalueella on vähäinen. Ylisoonisilla nopeuksilla tällainen siipi sen sijaan on huono. Sittemmin 'muoti' on muuttunut korostamaan taas ohjuksin käytäviä ilmataisteluita joissa joko tehdään nopeita pistomaisia hyökkäyksiä, tai sitten lähitaistelussa pyritään nopeasti ampuma-asentoon suurella hetkellisellä kaartokyvyllä: nämä vaatimukset heijastavat suurempaa luottamusta ohjusten hakupäiden ja laukaisutekniikoiden toimivuuteen. Vielä 70-luvulla oli vaikeaa saada kaartotaistelussa vihollinen piikille niin että ohjuksen laukaisuparametrit täyttyivät. Nyt luotetaan siihen että kypärätähtäimellä ohjus saadaan lukittua nopeasti ja sekä ohjus että ripustin kestävät laukaisun vaikka keskellä 9g:n kaartoa (vrt. varhaisten Sidewinderien 2g).

Alisoonisella alueella vähäinen indusoituvastus ei vastoin yleistä käsitystä johdu siiven sivusuhteesta, vaan siivenkärkivälin neliön ja painon suhteesta, englanniksi spanloading (kannattaa googlata). Jos siis paino ja siiven kärkiväli pidetään samana, ja pinta-alaa lisätään koneen lentosuunnassa, ei indusoitu vastus vaakalennossa alisoonisella alueella muutu ollenkaan, vaikka moinen väärinkäsitys on erittäin yleinen ja sitä esiintyy myös lentäjillä. Ilmanvastus riippu toki muistakin vastuskomponenteista, mutta ilman viskoosivastuksen muutos siiven pinta-alan muutoksessa ei alisoonisella alueella ole kovin oleellista suuruusluokkaa muihin vastuskomponentteihin verrattuna. Tämä siksi että pienemmällä pinta-alalla myös paikallinen virtausnopeus kasvaa samalla nostovoimalla, mikä lähes kompensoi pinta-alan muutoksesta muuten aiheutuvan vastuslisän. Tämä siis samalla lentonopeudella ja -korkeudella verrattaessa.

Kiitos hyvistä kommenteista.

En osaa sanoa, kumpi on tärkeämpää, alhainen siipikuormitus, vai suuri teho-painosuhde. Molemmat ovat tärkeitä.

Joka tapauksessa, Barrelin kommentti edustaa ehkä enemmän 70-luvun ajattelua, kun fulcrum kuvasi tilannetta laajemmin sekä historiallisesta että nykyisestä perspektiivistä.

Jos vielä hiukan laajennan. Esim. tuohon wikipedian artikkeliin voi tutustua. https://en.wikipedia.org/wiki/Wing_loading

Aerodynamiikka on mielenkiintoinen asia. Alhaisilla nopeuksilla, korkeilla subsoonisilla ja yliääninopeuksilla "hyvät ominaisuudet" kääntyvät usein päinvastoin. Näin esim. ilmanvastuksen osalta.

On totta, että korkea siipikuormitus on edullinen asia suunniteltaessa esim. korkealla aliäänellä lentävää matkustaja- pommittaja- tai rynnäkkölentokonetta. Tällöin pienelläkin siivellä saadaan pienellä kohtauskulmalla riittävä noste ja muu vastus saadaan minimoitua. Tällaiset koneet lentävät samalla polttoainetäytöllä pidemmälle.

Vastaavasti, yliääninopeudella terävän nuolimainen muoto on tehokkaampi, alinääninopeudella enemmän suora, matkustajakonetta muistuttava.

Ilmataistelutilanteessa tilanne on kuitenkin eri kuin matkalennossa. Ilmataistelutilanteessa on tärkeää kyetä kääntymään hetkellisesti ja jatkuvasti. Lentokoneet, erityisesti hävittäjät, kääntyvät aina "pystytasossa", eli vetämällä sauvaa taaksepäin. Kone kurvaa siiven nostovoimalla.

Nostovoima on funktio kahdesta asiasta (+plus ilmanopeus tietysti absoluuttisena puhuttaessa, mutta pysytään suhteellisissa): siiven koosta (alhainen siipikuormitus) ja toisaalta kohtauskulmasta . Mitä korkeampi kohtauskulma, sen jyrkemmin siipi kääntää ilmavirtaa ja sen suurempi nostovoima. Mutta, mitä jyrkempi kulma, sen suurempi vastus ja sitä enemmän hävittäjä menettää energiaa.

Siksi, jos on kaksi samanlaista hävittäjää, joiden ainoa ero on siipikuormitus, alhaisemman siipikuormituksen omaava on parempi, koska 1) se pystyy kääntymään tiukemmin tai 2) se pystyy kääntymään yhtä tiukasti alhaisemmalla kohtauskulmalla, jolloin se menettää vähemmän energiaa.

Kuten fulcrum jo osin selitti, kyse ei olekaan oikeastaan siipikuormituksesta vaan siiven muodosta. Alisäänisessä kaartotaistelussa korkea nuolikulma ja pitkä ilmanvirtaus siiven yli johtavat erittäin merkittävään vastukseen, kun kohtauskulmaa on pakko vähän nostaa. Tällainen kone, (kuten Mirage 2000) alla, menettää energiaa erittäin nopeasti. Siinä Barreli on ihan oikeassa.

Edelleen, 'delta' itsessään ei ole "sanana" huono, eikä tarkoita, että delta-siipinen hävittäjä olisi aina huono. Näin erityisesti, koska käytännössä kaikki hävittäjät ovat nykyään enemmän tai vähemmän deltasiipisiä. Näin ovat esim. jo "hyvänä esimerkkinä" mainittu F-16 ja F-22.

Alhainen siipikuormitus vaikuttaa hyödyllisesti vain silloin, kun kone voi käyttää koko kohtauskulma-aluettaan ilman G-tekijän asettamia rajoja, eli "hitaasti" lennettäessä. Lainausmerkit siksi, että kyse on indikoidusta nopeudesta, mikä korkealla on jo nopeampaa.
Kaartamisen kannalta olennaista on työntövoima/vastus suhde, eikä niinkään teho/paino suhde. Toki paino vaikuttaa vastukseen, mutta vaikuttaa siihen moni muukin tekijä. Yleisesti suurempi teho on parempi, sillä se parantaa yleensä työntövoima/vastus suhdetta silloinkin kun paino kasvaa samassa suhteessa.
"On totta, että korkea siipikuormitus on edullinen asia suunniteltaessa esim. korkealla aliäänellä lentävää matkustaja- pommittaja- tai rynnäkkölentokonetta. Tällöin pienelläkin siivellä saadaan pienellä kohtauskulmalla riittävä noste ja muu vastus saadaan minimoitua. Tällaiset koneet lentävät samalla polttoainetäytöllä pidemmälle."
Juuri niin, varsinkin koska tuo muu vastus käsittää olennaista suuruusluokkaa olevat rungon vastuksen muutokset kohtauskulman muuttuessa. Blended body tyyppisillä hävittäjillä tuon tekijän merkitys on kuitenkin olenaisesti pienempi.

"Ilmataistelutilanteessa on tärkeää kyetä kääntymään hetkellisesti ja jatkuvasti. "
Nyt pitäisi kuitenkin erottaa toisistaa nopeuden suunnan muuttuminen ja koneen asennon muuttuminen, jotka ovat 2 täysin eri asiaa. Molemmilla on merkitystä ilmataistelutilanteessa. Esim työntövoiman suuntaamisella on olennaista vaikutusta jälkimmäiseen hitaissa nopeuksissa. Edelliseenhän vaikutus on päinvastainen kuin haluttu muutos. (esim kun vetää sauvasta, suihku suuntautuu ylemmäksi, painaen pyrstöä alas, mikä on edullista asennon muutoksen kannalta, mutta tuo alaspainava työntövoiman komponentti vähentää siiven nostovoimalla aikaansaatua kiihtyvyyttä ylöspäin ja siten heikentää kaartamiskykyä) Toki jos koneen elektroniikka huolehtii siitä että työntövoima kääntyy vain aivan alussa ja palaa takaisin jo ennen sauvan palauttamista, niin tämä ei liene niin olennainen haitta.
Tärkeää on kuitenkin myös agility, eli kyky muuttaa nopeasti lentotilaa suorasta kaartoon tai kaartaa eri suuntaan.
Sitten tulee vielä huomata, että kaarron maksimi g-tekijä, minimikaartosäde, maksimi asennon kulmanopeussekä maksimi suunnan muuttumisen kulmanopeus eivät riipu suoraan toisistaan, vaan jokin niistä voi olla toisella koneella parempi kuin toisella ja vastaavasti toisinpän. Ja kaikilla erikseen hetkelliset ja jatkuvat ... Kaartokyky on siis hyvin monipuolinen käsite jo sinällään.
Toisaalta kaartamiskyky ei välttämättä merkitse ilmataistelutilanteessa yhtään mitään, jos toinen kone tuhoaa toisen ohjuksella havaittuaan vastustajan ensimmäisenä ... Aivan yhtä tärkeää on siis kyetä havaitsemaan ympäristöään tehokkaasti kaikissa suunnissa ja kaikissa sääolosuhteissa, ja riippumatta siitä saavutetaanko aikainen havainto suoraan omilla aisteilla, koneen sensoreilla vai muualta saadun tilannekuvan perusteella. Esimerkiksi yöllä pilvessä lennettäessä lentäjän ja koneen välisen informaation siirron tehokkuus on varmasti tärkeämpää kuin kaartokyky, ja koneiden väliset erot ovat varmaankin huomattavia.

"Mutta, mitä jyrkempi kulma, sen suurempi vastus ja sitä enemmän hävittäjä menettää energiaa."
Suurempi vastus aiheutuu suuremmasta nostovoimasta, ei niinkään suuremmasta kohtauskulmasta. Toki jos mikään muu ei muutu kuin kohtauskulma, niin nostovoimakin kasvaa ja sen mukana vastus. Tiukassa kaarteessa suurella kohtauskulmalla on kuitenkin toinen olennainen vaikutus energian menettämisen kannalta, nimittäin se ettei työntövoima enää suuntaudu koneen nopeuden suuntaan, vaan sitä vinommin mitä suurempi kohtauskulma. Suurilla kohtauskulmilla tämä vaikutus on hyvin olennainen, muttei välttämättä haitta. Sakkauskohtauskulmiahan käytetään juuri vauhdin hidastamiseen, ja kun työntövoima menee vinoon voidaan koneen kierrokset pitää korkeammalla samalla hidastuvuudella, jolloin päästään kiihdyttämään uudestaan selvästi nopeammin.

"Siksi, jos on kaksi samanlaista hävittäjää, joiden ainoa ero on siipikuormitus, alhaisemman siipikuormituksen omaava on parempi, koska 1) se pystyy kääntymään tiukemmin tai 2) se pystyy kääntymään yhtä tiukasti alhaisemmalla kohtauskulmalla, jolloin se menettää vähemmän energiaa."
Juu, jos hävittäjien ainoa ero on lentopainossa ja siitä seuraavasta erosta siipikuormitukseen. Mutta jos ne eivät olekaan samanlaisia hävittäjiä, vaan ero siipikuormituksessa johtuukin erilaisesta siipipinta-alasta, en suostu nielemään jälkimmäistä väitettäsi ilman vakuuttavampia perusteluja. Verrattaessa koneita toisiinsa, eikä itseensä: alhaisempi kohtauskulma ei automaattisesti merkitse pienempää vastusta, kun nostovoima on molemmilla koneilla sama.

F16 ja F-22 eivät ole deltasiipisiä, kts: https://fi.wikipedia.org/wiki/Lentokoneen_siipi
 
Pääosin puhutaan samaa kieltä. Ja joo, kaikkien parametrien läpikäynti on aika työlästä, eikä sitä joka viestissä käydä läpi. Muutama kommentti. Omaan tekstiini esittämäsi olivat lähinnä täydennyksiä sanomaani. Palaan ehkä vielä myöhemmin.

1 Kyky kaartaa tiukasti hitaassa lennossa energian nopeasta menettämisestä huolimatta on malli esimerkki tällaisesta ominaisuudesta. Voisi tosin myös kyseenalaistaa onko siitä hyötyä edes 1 vs 1 tilanteessa, jos käytössä on modernit ilmataisteluohjukset.

2 Alhainen siipikuormitus merkitsee suurta siipipinta-alaa suhteessa painoon, se voi merkitä tai olla merkitsemättä tilavuudeltaan suurta siipeä. Mikäli myös tilavuus kasvaa, se voi merkitä sitä että koneen sisäinen polttoaine riittää, ja pienemmän tilavuuden omaava kone joutuu turvautumaan lisätankkiin. Tällöin on todennäköistä että suurempitilavuuksisen siiven omaava kone on ilmanvastukseltaan pienempi, eikä suurempi, kun myös lisätankin ilmanvastus huomioidaan, ja menettää siten vähemmän energiaa kuin vastustajansa.

3 Alisoonisella alueella vähäinen indusoituvastus ei vastoin yleistä käsitystä johdu siiven sivusuhteesta, vaan siivenkärkivälin neliön ja painon suhteesta, englanniksi spanloading (kannattaa googlata). Jos siis paino ja siiven kärkiväli pidetään samana, ja pinta-alaa lisätään koneen lentosuunnassa, ei indusoitu vastus vaakalennossa alisoonisella alueella muutu ollenkaan, vaikka moinen väärinkäsitys on erittäin yleinen ja sitä esiintyy myös lentäjillä. Ilmanvastus riippu toki muistakin vastuskomponenteista, mutta ilman viskoosivastuksen muutos siiven pinta-alan muutoksessa ei alisoonisella alueella ole kovin oleellista suuruusluokkaa muihin vastuskomponentteihin verrattuna. Tämä siksi että pienemmällä pinta-alalla myös paikallinen virtausnopeus kasvaa samalla nostovoimalla, mikä lähes kompensoi pinta-alan muutoksesta muuten aiheutuvan vastuslisän. Tämä siis samalla lentonopeudella ja -korkeudella verrattaessa.

4 F16 ja F-22 eivät ole deltasiipisiä, kts: https://fi.wikipedia.org/wiki/Lentokoneen_siipi

1. Hornet on juuri tällainen. Se mahdollistaa kurvatappelun lopettamisen nopeasti HOBS-ohjuksilla.

2. Ei oteta polttoainetankkeja mukaan tuohon :)

3. Olet sinänsä oikeassa, mutta ne liittyvät myös vahvasti toisiinsa. Eivät ole siis täysin eri asioita. Joka tapauksessa, kyse ei ollut matkalennosta, vaan kurvatappelusta kohtauskulmalla. Perinteinen deltasiipinen kone menettää siinä energiaa todella rajusti.

4.

F-16 https://en.wikipedia.org/wiki/General_Dynamics_F-16_Fighting_Falcon

The F-16 has a cropped-delta planform incorporating wing-fuselage blending and forebody vortex-control strakes

F-22 https://en.wikipedia.org/wiki/Lockheed_Martin_F-22_Raptor

The Raptor has clipped delta wings with a reverse sweep on the rear
 
Englannin kielessä ilmauksilla maneuverability ja agility on eri merkitys. En ole aivan varma tarkoittaako liikehtimiskyky suomenkielisessä ilmailuslangissa edellistä, jälkimmäistä vaiko molempia. En myöskään ole varma tietävätkö alla lainatut keskustelijat näiden eron, tai käyttävätkö sanaa tarkassa merkityksessään. Olennaisempaa olisi kuitenkin tietää mitä kukin ilmaisulla tarkoittaa ja miten muut sen ymmärtävät.

Niillä on tosiaan merkitysero jota valitettavasti suomeksi ei usein oikein osata kääntää...'agility' viittaa kykyyn muuttaa lentotilaa. Osuvimmat käännökset ovat ehkä liikehtimiskyky ja kaartokyky. Suomalaisessa ilmailukirjallisuudessa esimerkiksi Hurricanea on kuvattu kömpelöksi koneeksi, vaikka sen kaartokyky oli varsin hyvä.

Alisoonisella alueella vähäinen indusoituvastus ei vastoin yleistä käsitystä johdu siiven sivusuhteesta, vaan siivenkärkivälin neliön ja painon suhteesta, englanniksi spanloading (kannattaa googlata). Jos siis paino ja siiven kärkiväli pidetään samana, ja pinta-alaa lisätään koneen lentosuunnassa, ei indusoitu vastus vaakalennossa alisoonisella alueella muutu ollenkaan, vaikka moinen väärinkäsitys on erittäin yleinen ja sitä esiintyy myös lentäjillä.

Hyvä, kiitos korjauksesta, tosin käytännössä usein alhaiseen 'span loadingiin' pyrkiminen tarkoittaa suurta sivusuhdetta, koska siiven pinta-alan lisääminen pituussuunnassa painoon vaikuttamatta voi olla turhan haastava temppu.
Lentokoneiden konfiguraatioiden takana on tietysti usein muitakin syitä kuin puhtaasti aerodynaamisia. Deltasiiven hyvä puoli on että se on rakenteellisesti helppo ja tarjoaa myös melko paljon sisäistä tilaa. Jonkun F-104:n töppösiivet eivät varmaan paljoa tuota vastusta, mutta ei niihin sitten mahdu polttoainetta tai elektroniikkaakaan...


Rapakon takana tiedekin on toisin...perus-Viperin siipi on "cropped delta" ja Drakenia apinoiva F-16XL on "cranked arrow"... :rolleyes:

Mielenkiintoista muuten, että voimakkaasti nuolimuotoiset siivet (kuten F-86 jne) katosivat taistelukoneista lähes täysin 50-luvun jälkeen (pl. kääntyväsiipiset koneet). Eikö niistä saatu tarpeeksi jäykkiä kun kuormitukset kasvoivat, vai olivatko ne sitten liian tehottomia suurilla yliääninopeuksilla.
 
Eikö niistä saatu tarpeeksi jäykkiä kun kuormitukset kasvoivat, vai olivatko ne sitten liian tehottomia suurilla yliääninopeuksilla.

Mielenkiintoinen kysymys. Veikkaisin (asiaa mitenkään tuntematta), että rakenteelliset syyt ainakin. Siivestä saattaisi tulla paksu, painava ja työläs valmistaa.

Toinen asia on sitten, että kun siivet ovat tuon muotoiset, niin aerodynaamisen nosteen keskipisteen suurempi vaihtelu eteen ja taakse eri nopeusalueilla (yliäänilentoon kykenevät koneet) saattaa olla haastavampi hallita. Tulee ehkä enemmän momentteja?

Täydellistä mutua.
 
Hah. Alkuperäinen aie taisi olla 200 FGFA-konetta. Saapa nähdä kehittääkö Intia lopulta itse oman häivehävittäjänsä. Näin he ovat viimeaikoina uumoilleet ja AMCA on edennyt jo tuulitunneliasteelle.
http://www.quora.com/What-is-the-st...ian-home-grown-AMCA-project-for-the-air-force

Realistisin näkemys saattoi olla tuolla linkissä kolmantena:

"India does not have
1. A supersonic wind tunnel
2. Radar anechoic test facilities for testing stealth
3. No working indigenous engine
4. No flying test platform for a new engine
5. No vertical wind tunnel for spin tests

The AMCA is a pipe dream that will be delayed forever - especially if sanctions are applied. We are getting engines from the US and supersonic wind tunnel tests are done in the US. This AMCA thing should be cancelled and the IAF given what an IAF chief had requested: "Give us a first class Fourth Gen aircraft". Make an F-18 class aircraft and deliver it on time!"

Tuoltahan se vahvasti vaikuttaa ottaen huomioon kovan himon ostaa teknologiansiirtoa esim. Rafalejen muodossa ja olemattomat näytöt aiemmasta rakentamisesta. Ei sitä kuitenkaan noin vain loikata tekemään nykyaikaista maksamatta oppirahoja.

Kun aikanaan heistä on siihen, se joudutaan tekemään kuin Gripen eli valtaosin ulkomaalaisiin osiin pohjautuen.

Toistaiseksi vaikuttaa yritykseltä vakuuttaa hävittäjien kauppamiehet siitä, ettei Intian periaatteessa tarvitsi välttämättä ostaa. Eli neuvottelutaktiikalta.
 
Viimeksi muokattu:
Mielenkiintoista muuten, että voimakkaasti nuolimuotoiset siivet (kuten F-86 jne) katosivat taistelukoneista lähes täysin 50-luvun jälkeen (pl. kääntyväsiipiset koneet). Eikö niistä saatu tarpeeksi jäykkiä kun kuormitukset kasvoivat, vai olivatko ne sitten liian tehottomia suurilla yliääninopeuksilla.

Wikipedia sanoo näin. https://en.wikipedia.org/wiki/Wing_configuration

  • Swept back (aka "swept wing"): The wing sweeps rearwards from the root to the tip. In early tailless examples, such as the Dunne aircraft, this allowed the outer wing section to act like a conventional empennage (tail) to provide aerodynamic stability. At transonic speeds swept wings have lower drag, but can handle badly in or near a stall and require high stiffness to avoid aeroelasticity at high speeds. Common on high-subsonic and early supersonic designs e.g. the Hawker Hunter.
Sakkaus on tosiaan ongelma, koska tuossa se sakkaa ensimmäisenä siiven kärjistä, jolloin noste siirtyy eteenpäin, nostaa nokkaa ylös, kone sakkaa vielä enemmän ja kohta mennään kanttuvei. Lisäksi ilmeisesti ihan jo shokki-aaltojen hallinta ja kestävyys äänivallialueen läpi lennettäessä haasteellista rakenteelle ominaisesta heikkoudesta johtuen.
 
Jos vielä hiukan laajennan. Esim. tuohon wikipedian artikkeliin voi tutustua. https://en.wikipedia.org/wiki/Wing_loading
No tulinpa tutustuneeksi, eikä kyllä aina kovin hyvältä vaikuta.
Aloitanpa tästä:

https://en.wikipedia.org/wiki/Wing_loading#Effect_on_turning_performance
Like any body in circular motion, an aircraft that is fast and strong enough to maintain level flight at speed v in a circle of radius R accelerates towards the centre at
fe6f2e7175254cb8c29f31971c51327b.png
. That acceleration is caused by the inward horizontal component of the lift,
863b71b298388bf5357ea3b836cab6c4.png
, where
50d91f80cbb8feda1d10e167107ad1ff.png
is the banking angle. Then from Newton's second law,

ad292f130b30f8c20b3975d58f1f8072.png

Solving for R gives

a5aaf8b55baf1840a0700364155896ac.png

The smaller the wing loading, the tighter the turn.

Postauksen viimeisen kaavan tarkasteluun saa siirtyä vaikka heti, jos ei jaksa kahlata kaikkea läpi.

Tuo viimeinen johtopäätös nyt ainakin häiritsee. Toki tuo pitää paikkansa, jos kahdesta identtisestä koneesta toisella on vähemmän polttoainetta ja pommikuormaa kyydissä, mutta tuosta kaavasta ei tuollaista johtopäätöstä pitäisi tehdä. Tarkistetaanpa kuitenkin voiko kaavaa muokata siten että johtopäätös olisi tehtävissä.

Oletetaanpa että kyseessä on kaksi massaltaan samanlaista konetta, josta toisessa on enemmän siipi pinta-alaa, ja siten pienempi siipikuormitus.
Lainauksen mukaisesti oletetaan vaakalento kaarrettaessa samalla vakiovauhdilla.
Tällöin L*cos
50d91f80cbb8feda1d10e167107ad1ff.png
on molemmille koneille sama vakio F1, ja on suuruudeltaan koneen paino vähennettynä mm työntövoiman pystysuoralla komponentilla olettaen sen suuntautuvan ylöspäin.
Tämä ehto on seuraus vaakalennosta, ts ettei koneella ole kiihtyvyyttä pystysuorassa suunnassa Newtonin 2:n mukaisesti. Mainittu inward horizontal component of the lift,
863b71b298388bf5357ea3b836cab6c4.png
voidaan nyt laskea kertomalla vakio F1 tekijällä tan
50d91f80cbb8feda1d10e167107ad1ff.png
.
Yhtälöksi saadaan siis m*v^2 / R = F1*tan
50d91f80cbb8feda1d10e167107ad1ff.png
, josta voidaan ratkaista R = m*v^2 / (F1 * tan
50d91f80cbb8feda1d10e167107ad1ff.png
)
Jos hieman yksinkertaistetaan ja oletetaan m*g=F1 voidaan tämä sijoittaa saatuun yhtälöön, saaden R = v^2 / ( g * tan
50d91f80cbb8feda1d10e167107ad1ff.png
)
Tästä nähdään että kaartosäde riippuu ainoastaan lentonopeudesta ja kallistuskulmasta
50d91f80cbb8feda1d10e167107ad1ff.png
, eikä kaartosäde riipu suoraan mistään ulkopuolisesta tekijästä kuten siipikuormituksesta. Mutta riippuuko kallistuskulma siipikuormituksesta samalla vauhdilla? Kyllä riippuu ja sitä tuo wikiyhtälöstä tehty johtopäätös ei myöskään ota huomioon.
upload_2015-8-12_22-6-22.webp mistä seuraa että upload_2015-8-12_22-9-19.webp, koska kaikki suureet yhtälön oikealla puolella ovat vakioita. Huomataan myös että: upload_2015-8-12_22-40-24.webp

Kerrotaan tan
50d91f80cbb8feda1d10e167107ad1ff.png
ja siirretään termejä, upload_2015-8-12_22-23-44.webp sijoitetaan tämä wikistä yllä jo lainattuun kaavaan
a5aaf8b55baf1840a0700364155896ac.png
Saadaan: upload_2015-8-12_22-25-33.webp, josta edelleen saadaan upload_2015-8-12_22-46-17.webp
tässä kaikki muut paitsi tangentti ovat vakioita. Sijoitetaan tähän yllä laskettu tangentin arvo jolloin tuloksena on: upload_2015-8-12_22-48-55.webpjos tästä ottaa m/A tekijäksi siipikuormituksena Ws on tuloksena upload_2015-8-12_23-43-37.webp jossa on taas
50d91f80cbb8feda1d10e167107ad1ff.png
mukana kuvioissa, mikä puolestaan riippuu A:sta ja siten siipikuormituksesta, siipikuormitus vaikuttaa siis sekä nimittäjään että osoittajaan, mitä yhtälön tuosta muodosta ei helposti tule ajatelleeksi.
Niinpä paras yhtälö asian tarkasteluun onkin mielestäni tuo edellinen, jossa ainoa vapaa muuttuja on A, kaikki muut ovat annetuilla oletuksilla vakioita (pyritään minimi säteeseen maksimoimalla myös Cl) vaikuttamatta asiaan mitenkään: upload_2015-8-12_22-48-55.webp Lopuksi muistutan kaavaan sisältyvästä edellä jo mainitusta yksinkertaistuksesta, ettei työntövoiman pystysuoraa komponentta huomioitu, vaikka se on hävittäjillä helposti merkittävää suuruusluokkaa koneen painoon verrattuna.
 

Liitteet

  • upload_2015-8-12_22-25-58.webp
    upload_2015-8-12_22-25-58.webp
    1.4 KB · Luettu: 4
  • upload_2015-8-12_22-46-52.webp
    upload_2015-8-12_22-46-52.webp
    3.3 KB · Luettu: 4
  • upload_2015-8-12_22-57-34.webp
    upload_2015-8-12_22-57-34.webp
    4.4 KB · Luettu: 12
Viimeksi muokattu:
Ei taida Gripen E/F ollakkaan ihan halpa:

http://www.defenseindustrydaily.com...-correct-eurofighter-nh90-other-flubs-030652/

  • Brazil’s Federal Senate has approved
    external.png
    [Portugese] the renegotiated financing deal agreed with Sweden in late July, authorising a loan of $4.6 billion from Sweden’s Export Credit Corporation. The funds will facilitate the procurement of 36 Gripen E/F fighters from Saab, the winner of Brazil’sFX-2 competition, which beat out rival bids from Boeing and Dassault. Brazilian prosecutors opened a probe into the competition’s award in April, citing apparent discrepancies between Saab’s bid price and subsequent negotiations.
Pikaisella jakolaskulla tuosta tulee $127 mil per kone. Tietysti se ei kerro yhtään, mitä kaikkea muuta on mukana ja onko tuo $4,6 miljardia edes koko kauppahinta.

Jospa voitaisiin keskustella tästä ylemmän tason matematiikan sijasta?
 
Realistisin näkemys saattoi olla tuolla linkissä kolmantena:

"India does not have
1. A supersonic wind tunnel
2. Radar anechoic test facilities for testing stealth
3. No working indigenous engine
4. No flying test platform for a new engine
5. No vertical wind tunnel for spin tests

The AMCA is a pipe dream that will be delayed forever - especially if sanctions are applied. We are getting engines from the US and supersonic wind tunnel tests are done in the US. This AMCA thing should be cancelled and the IAF given what an IAF chief had requested: "Give us a first class Fourth Gen aircraft". Make an F-18 class aircraft and deliver it on time!"

Tuoltahan se vahvasti vaikuttaa ottaen huomioon kovan himon ostaa teknologiansiirtoa esim. Rafalejen muodossa ja olemattomat näytöt aiemmasta rakentamisesta. Ei sitä kuitenkaan noin vain loikata tekemään nykyaikaista maksamatta oppirahoja.

Kun aikanaan heistä on siihen, se joudutaan tekemään kuin Gripen eli valtaosin ulkomaalaisiin osiin pohjautuen.

Toistaiseksi vaikuttaa yritykseltä vakuuttaa hävittäjien kauppamiehet siitä, ettei Intian periaatteessa tarvitsi välttämättä ostaa. Eli neuvottelutaktiikalta.
Eipä heillä kauheasti ole vaihtoehtoja jäljellä. Paitsi kenties tuo Su35S Stealth -kehitysversio, joka vielä toistaiseksi on olemassa vain paperilla. Koneen nimeksi on valikoitunut osuvasti: "Su-35-4 plus PAK-FA generation". :)

http://www.wantchinatimes.com/news-subclass-cnt.aspx?id=20150310000075&cid=1101
http://www.defensenews.com/story/de...2015/03/08/russia-india-fighter-jet/24121253/
 
Viimeksi muokattu:
Niillä on tosiaan merkitysero jota valitettavasti suomeksi ei usein oikein osata kääntää...'agility' viittaa kykyyn muuttaa lentotilaa. Osuvimmat käännökset ovat ehkä liikehtimiskyky ja kaartokyky. Suomalaisessa ilmailukirjallisuudessa esimerkiksi Hurricanea on kuvattu kömpelöksi koneeksi, vaikka sen kaartokyky oli varsin hyvä.



Hyvä, kiitos korjauksesta, tosin käytännössä usein alhaiseen 'span loadingiin' pyrkiminen tarkoittaa suurta sivusuhdetta, koska siiven pinta-alan lisääminen pituussuunnassa painoon vaikuttamatta voi olla turhan haastava temppu.
Lentokoneiden konfiguraatioiden takana on tietysti usein muitakin syitä kuin puhtaasti aerodynaamisia. Deltasiiven hyvä puoli on että se on rakenteellisesti helppo ja tarjoaa myös melko paljon sisäistä tilaa. Jonkun F-104:n töppösiivet eivät varmaan paljoa tuota vastusta, mutta ei niihin sitten mahdu polttoainetta tai elektroniikkaakaan...



Rapakon takana tiedekin on toisin...perus-Viperin siipi on "cropped delta" ja Drakenia apinoiva F-16XL on "cranked arrow"... :rolleyes:

Mielenkiintoista muuten, että voimakkaasti nuolimuotoiset siivet (kuten F-86 jne) katosivat taistelukoneista lähes täysin 50-luvun jälkeen (pl. kääntyväsiipiset koneet). Eikö niistä saatu tarpeeksi jäykkiä kun kuormitukset kasvoivat, vai olivatko ne sitten liian tehottomia suurilla yliääninopeuksilla.
Olemme siis samaa mieltä siitä, että agility tarkoittaa kykyä muuttaa lentotilaa. Kaartokyky taas on osa-alue tuosta maneuverability:stä, sillä vakiovauhdilla ja -korkeudella kaarrettaessa lentotila nimenomaan ei muutu, vaan suunta.

Esimerkiksi Saab Draken J35F sivusuhde on 1,80, mutta spanloading suurimmalla lentoonnousukuormalla 180 kg/m2 ja loaded weight:illä 128 kg/m2
Vastaavat F-16C block50 ovat: sivusuhde 3,56, spanloading 194 kg/m2 ja 121 kg/m2.
Eli Saabilla spanloading on suunnilleen yhtä alhainen kuin F-16, mutta sivusuhde vain noin puolet. Minusta nuo eivät siis mene 1:1, vaikka molemmat ovat hävittäjiä. Jos kaikki mahdolliset lentokoneet analysoidaan niin erot tulee vaan isommiksi.

Siipipinta-alan lisääminen vaikuttaa toki aina painoon, mutta kaikkein vähiten silloin kun se lisätään koneen pituussuunnassa.

Enpä tiedä kuka ja missä tuon mainitun wikin on kirjoittanut, jossa ilmeisesti kaikki mahdolliset siipimuodot kuuluvat delta siipiin. Tässä: https://fi.wikipedia.org/wiki/Lentokoneen_siipi#Siiven_muoto ja monessa muussa lähteessä aerodynamiikan oppikirjoja mukaanlukien se rajoitttuu tapauksiin, jossa siiven jättöreuna on poikittaissuunnassa ja (ilman lisämääreitä katkaistu) niihin joissa siiven jänne menee kärjessä nollaan.
 
Viimeksi muokattu:
2. Ei oteta polttoainetankkeja mukaan tuohon :)

3. Olet sinänsä oikeassa, mutta ne liittyvät myös vahvasti toisiinsa. Eivät ole siis täysin eri asioita. Joka tapauksessa, kyse ei ollut matkalennosta, vaan kurvatappelusta kohtauskulmalla. Perinteinen deltasiipinen kone menettää siinä energiaa todella rajusti.

2. Koneen valmistajat ottaa ja toivon myös suomen ilmavoimien ottavan valintaa tehdessään. Siis siipitilavuuden vaikutuksen lisätankkien tarpeeseen ja siten ilmanvastukseen.
3. Mitkä liittyvät toisiinsa? sivusuhde ja spanloading? vaiko indusoituvastus ja mikä?
Hitaalla vauhdilla tiukasti kaarrettaessa ilmanvastus ja nimenomaan indusoitu sellainen on kyllä varsin merkittävä tekijä, silloinhan se on nimenomaan suurimmillaan, joten vaikuttaa kurvatappeluun paljon enemmän kuin vaakalentoon matkalennossa.
Jos siinä perinteisessä deltasiivessä ei tehot riitä, niin tietenkin se menettää energiaa rajusti, mutta sivusuhteeseen asia ei niinkään liity, vaikka moinen virhekäsitys sitkeässä istuukin joka puolella. Pikemminkin kyse on siiven lyhyestä jänteestä kärjessä, ja aliäänipuolelle sopimattomasta nuolikulmasta.
 
Olemme siis samaa mieltä siitä, että agility tarkoittaa kykyä muuttaa lentotilaa. Kaartokyky taas on osa-alue tuosta maneuverability:stä, sillä vakiovauhdilla ja -korkeudella kaarrettaessa lentotila nimenomaan ei muutu, vaan suunta.

Esimerkiksi Saab Draken J35F sivusuhde on 1,80, mutta spanloading suurimmalla lentoonnousukuormalla 180 kg/m2 ja loaded weight:illä 128 kg/m2
Vastaavat F-16C block50 ovat: sivusuhde 3,56, spanloading 194 kg/m2 ja 121 kg/m2.
Eli Saabilla spanloading on suunnilleen yhtä alhainen kuin F-16, mutta sivusuhde vain noin puolet. Minusta nuo eivät siis mene 1:1, vaikka molemmat ovat hävittäjiä. Jos kaikki mahdolliset lentokoneet analysoidaan niin erot tulee vaan isommiksi.

Eikö olisi helpompaa verrata F-16C:tä ja XL:ää keskenään, kun onnekkaasti samasta koneesta tehtiin versiot molemmilla siipityypeillä? :) XL:n tyhjäpaino kasvoi C Block 50:een verrattuna noin puolitoista tonnia (mahdollisesti enemmän kun oltaisiin tuunattu se täyteen sotakuosiin). Tosin XL:ssä myös siipiväliä kasvatettiin puolisen metriä.

Toisaalta, vastuksen mahdollinen kasvaminen ei kokonaiskuvassa sikäli haitannut kun sisäistä polttoainemäärää saatiin kasvatettua niin paljon.

Takavuosina Ilmailu-lehdessä oli artikkeli jossa Jyrki Laukkanen laskeskeli hävittäjien jatkuvan kaarron suorituskykyä. En muista kaavaa, mutta F-16:n tapaisten koneiden lisäksi parhaiten pärjäsivät kääntyväsiipiset koneet kuten F-14 ja MiG-23, kun ne saattoivat pistää siivet eteen ja näin saavuttaa hyvän sivusuhteen. Laukkanen huomioi että näiltä osin kaava oli hiukan optimistinen kääntyväsiipisten suhteen.
 
Back
Top