Joo, en löytänyt aikaisemmin hyvää linkkiä, mutta kannattaa tutustua siihen Bekaan laaksoon, ja miten israelilaiset syöttivät koordinoidusti alueelle aina parin ja parven kerrallaan. Kun ne olivat "tehneet temppunsa", tulivat ne pois ja seuraava pikkuosasto meni sisään. Näin tiedettiin, että kaikki muut ovat vihulaisia.
Suomessa tilanne voi olla huomattavasti monimutkaisempi toki. Mutta kuvittelisin, että omalla alueella toimittaessa tilanne on onneksi meille suosiollisempi kuin naapurille.
Tilanne on kyllä selkeästi Suomelle parempi, mutta toisaalta Venäjä on USA:n lisäksi ainoita valtioita maailmassa jotka käyttävät laajamittaisia IFF-järjestelmiä. Esimerkiksi Ranskan hävittäjät (ja lähes kaikki muut naton/venäjän ulkopuolella olevat valtiot) käyttivät vielä 2000-luvun loppuun asti yksinkertaisempaa radiopohjaista tunnistejärjestelmää jossa kohdekoneelle lähetetään kysely ja vastauksena tuli tietty koodisarja takaisin, vähän kuin vartiossa olevalle opetetaan tunnussanalle tiettyä vastausta. Laajempaa IFF-järjestelmää tuli käyttöön vasta Ranskan liityttyä jälleen natoon.
Suomessa hyvänä puolena kuitenkin on seurantatutkien (kava/keva/läva) suuri määrä, siviililaitteiston sekä PV:n yhteiskäytössä oleva kalusto, että laitteiston teho. Jo pelkästään Bukin omaa seurantatutka on suihkuturbiinin ansiota niin tehokas että sen häiritseminen testeissä Suomessa havaittiin todella vaikeaksi tarvittavan häirintäsignaalin lähetystehon takia (tosin osaongelmana on myös että NL/Venäläispohjaiset järjestelmät eivät pohjaudu natomaiseen xyz-bandiin vaan niiden käyttötaajuudet on sijoitettu näiden väliin jolloin häirintälaitteita tarvitaan kaksi kappaletta). Tarpeeksi tehokkaan signaalin lähettämistä varten tarvitaan siis todella suuren kokoluokan koneita tai mittavaa silputusta, joista kummankin olemassaolo on itsessään vahva indikaattori idästäpäin tulevasta toiminnasta. PV:n ja ilmavoimien tilannekuvaa on siis vaikea nykyhetkellä tuhota, ja vastapuolen liikkeiden seuraamisesta voidaan todennäköisesti pysyä hyvin perillä. Kuitenkin se piste jossa hävittäjien lentäjät pystyvät empimättä painamaan laukaisunappia on todella riippuvainen huomattavasta määrästä erinäisiä faktoreita/muuttujia, varsinkin jos kyseessä on amraam jota ei käytännössä pystytä peruuttamaan kun ohjuksen oma kärki aktivoituu.
Häiveestä puhuttaessa, ja Mustaruudin edellä tekemässä listassa on myös pienimuotoinen virhe passiivisesta maalituksesta puhuttaessa.
Kaikki BVR-maalittaminen länsimaisessa kalustossa perustuu nykyhetkellä tutkaan. IRST/EO-järjestelmillä tai tutkan signaaleja etisivillä funktioilla pystytään kyllä
paikantamaan kohteita, mutta sillä hetkellä kun halutaan ohjus laukaista matkaan, tarvitsee ohjusta ohjata koneen tutkalta, Passiiviset järjestelmät eivät näitä tietoja pysty ohjukselle lähettämään. Tilanne olisi toinen, jos NL:ssä käytetty periaate ohjuksien hakukärkien modulaarisuudesta olisi rantautunut myös länteen, jolloin Amraami voisi lentää koko matkan oman EO/IRST-järjestelmän maalittaman ja IP-hakukärjen saattamana ilman että ampuvan koneen tarvitsisi lähettää mitään tietoja.
Kohteena olevat itäkoneet saavat tiedon siis viimeistään amraamin laukaisutilanteessa. Tässä kohtaa kohteena oleva kone pystyy tietämään häivekoneen suuntiman, ja jos kone on omalla tutkalla varustettu, pystyy myös määrittämään sijainnin seuraamalla konetta maalaavan tutkan keilaa jolloin vaihtoehtoina on pakeneminen ohjuksen kantaman ulottumattomiin, tai oman ohjuksen laukaisu F-35:ttä päin (mikäli mahdollista). Suuremman kokoluokan konflikteissa näkisin tämän ongelmana esim F-35 koneessa Suomessa, ellei tänne hankita viisinkertaisia määriä Amraameja uusien koneiden yhteydessä. Idässä koneiden painopisteiden ollessa koneen moottoritehossa, liikehtimiskyvyssä ja omasuojajärjestelmissä, joudutaan miettimään haluutanko kohde herättää aikaisin pidemmän matkan päästä ammutulla ohjuksella ja riskeerata tehokkaammilla moottoreilla varustetun koneen lentäminen ohjuksen kantaman ulkopuolelle, vai riskeerata päätyminen lähitaistelutilanteeseen jossa oltaisiin mahdollisesti alakynnessä.