BarrelNut kirjoitti:
En rehellisesti sanoen usko että Venäläisillä on rahallisia tai teknologisia edellytyksiä haastaa länsimaita tälläkään saralla. Eurooppalaisetkin maat joutuvat tekemään yhteistyötä sensori- ja asejärjestelmien kehityksessä ja täällä sentään on sekä rahaa että tietotaitoa ihan eri lailla.
baikal kirjoitti:
Jos joku Kiina tahi Venäjä kykenee valtiojohtoisesti tuottamaan tuollaista tietotaitoa ja osaamista ja ylittämään amerikkalaisen vastaavan, niin täytyy vaan ihmetellä miten ihmeessä Usa vaan on kiistämättä Kurko Telluksen tonteilla?
En usko, että sotahärpäke voi edustaa jotain muuta kuin ko. tuottajavaltion osaamisen huipun, ja senkin vain korkeintaan. Eli uskon vahvasti sotavärkin teknologian perustuvan ko. tuottajan mahdollisuuksiin tuottaa teknologiaa. Käsi ylös: onko Venäjä ja Kiina ajaneet Usan ohi teknologian tuottajina ja jos on niin kertokaa, milloin tuo kiilaaminen tapahtui?
Raha ei suunnittele yhtään mitään, ihmiset suunnittelevat. Neuvostoliitto oli aikoinaan 300miljoonan ihmisen maa, joka keskittyi vahvasti sotilas- ja avaruusteknologiaan. Vaikka Neuvostoliitolla oli vähemmän rahaa kuin Yhdysvalloilla, niin siitä huolimatta se kykeni kilpailemaan noilla aloilla, koska ihmiset suunnittelevat, ihan sama onko motivaatio raha, näkkileipä, kommunismin ilosanoma vai vain työn tarjoama mielihyvä. Nykypäivänä 300miljoonan ihmisen Yhdysvallat käyttää ihmisiään paitsi sotilas- ja avaruusteknologian tuottamiseen, niin myös lukemattomiin muihin aloihin. Esimerkiksi Venäjään verrattuna Yhdysvaltojen kansalaisia on huomattavasti enemmän siviiliteknologian projektien parissa, joilla ei useinkaan ole mitään tai hyvin vähän käyttöä sotilaspuolen sovelluksiin. Tuskinpa myöskään ison USAn massiivinen viihdeteollisuus tuo mitään sotilaallisteknologista etua kilpailijoihin nähden, tehokas propagandamylly se toki on.
Venäjän ihmispotentiaali on nykyisin vain puolet entisestä, mutta ne Neuvostoliiton tuottamien valtavien panostusten hedelmät, tietotaito ja osaaminen kyseisillä aloilla, eivät häviä mihinkään yhdessä yössä, vaan tuo asiantuntemus elää ja opettaa edelleen venäläisissä sotilasakatemioissa ja yrityksissä. Lisäksi tietysti, entisistä neuvostovalloista tapahtuu edelleen paljon aivovuotoa Venäjälle, joten vaikka Venäjä on 140-150miljoonainen maa, niin se saa hyviä aivoja Kazakstanin, Ukrainan, Valko-Venäjän ym. populaatioista.
Jos ajatellaan tuolla baikal-logiikalla, niin on suorastaan käsittämätöntä miten hieman Suomea isompi Israel voi tuottaa niin paljon erittäin hyvää sotilasteknologiaa itse, kun maailmassa on kymmeniä kertoja väkirikkaampia ja teknologisesti edistyneitä maita osaamisineen ja teknologioineen. Tai miten Suomi saattoi pitkään tuottaa parhaat puhelimet, tällainen lilliputtimaa. Se johtuu siitä, että ihmiset suunnittelevat.
Eikä parane sitäkään unohtaa, että Venäjällä on erittäin kokenut ja pätevä sotilastiedustelu GRU, jolla on pian sadan vuoden kunnioitettava kokemus muiden hyvien ideoiden varastamisesta. Toisin kuin KGB, GRU ei hajonnut mihinkään Neuvostoliiton mukana.
BarrelNut kirjoitti:
Jos nuo Venäläiskoneet olisivat ihan oikeasti objektiivisesti hyviä, eivät niitä ostaneet maat olisi vain mata joille ei länsikoneita olisi edes myyty. Kiina, Intia ja Venzuela ovat (tai ovat olleet) kaikki enemmät tai vähemän sosialistisia maita joihin esim. USA ei ole aseita vienyt.
Esimerkiksi Intia on käyttänyt pitkään myös eurooppalaisia hävittäjiä(ja tulee saamaan lisää käyttöön joko Rafalen tai Eurofighterin muodossa), siitä huolimatta se panostaa edelleen tänäkin päivänä(päivänä jolloin se tekee paljon sotilasbisnestä myös Yhdysvaltojen kanssa, joka muuten tarjosi Intialle myös 2 eri hävittäjää sen tarpeisiin) venäläisiin hävittäjiin, vastikään tilasi lisää modernisoituja Mig-29, joilla se myös lentotukialuksensa tulee varustamaan, ja nojaa raskaan ilmaherruushävittäjän suhteen Su-30MKIhin. Kaikenlisäksi se on vahvasti mukana Venäjän Pakfaprojektissa, joka tulee muodostamaan Intiankin seuraavan sukupolven hävittäjien kovan ytimen, muistaakseni jenkit on ehdotelleet F-35 Intialle, mutta ei kelpaa. Eikä sekään riitä, olisikohan vasta toukokuussa uutisoitu, että Intia tahtoo Venäjän mukaan myös sen kevyen 5.polven hävittäjän kehitykseen. Käsittämätöntä luottamusta Venäjään, jos länsimaiset koneet, joita Intialla myös on ja joita sille myös tyrkytetään, olisivat niin ilmaisen ylivoimaisia itäkoneisiin nähden.
Länsimaiden himo myydä mm. Eurofightereita, Rafaleita, P-8 Poseidonia(joka vasta pari vuotta sitten teki ensilentonsa jenkeissä) ja sukellusveneitä, kyllä kertoo että Intialle innokkaasti myydään ja sen on mahdollisuus saada ihmeellistä länsitekniikkaa.
Eikä Intia ole ainoa, joka ostelee sekä läsnitekniikkaa että venäläistä. Esimerkiksi Malesia hankki 90luvulla Hornetteja, kuten Suomi, ja 2000-luvulla Su-30MKM. Onhan noita muitakin Perua, Indonesiaa jne. Jos mietitään venäläistä sotilastekniikkaa laajemmaltikin, niin esimerkiksi venäläisiä ilmatorjuntajärjestelmiä/IT-osaamistahan käyttävät jopa USAn läheiset liittolaiset, kuten Nato-maa Kreikka/kypros ja Etelä-Korea.
BarrelNut kirjoitti:
F-15C on paitsi tehopainosuhteeltaan parempi, myös siinä on pienempi siipikuormitus. Eli se on parempi liikehtimiskyvyltään.
Jaa, sinähän näyt tietävän kaiken aerodynamiikasta. Kerro lisää pienemmästä siipikuormituksesta ja siitä johtuvasta Flankeria paremmasta liikehtimiskyvystä.