Huhta
Greatest Leader
Muokkasin hieman katso uudestaan. Esimerkiksi S300:n tulenjohtotutka 1 neliömetrin maalille 55 merimailia, F-35:lle 11. Ei nuo erot ihan niin jättiläismäisiä ole kuin annat ymmärtää. Tukevat ihan täysin sitä mun alkuperäistä väitettä, en ole ehdottanut missään että F-35 olisi hankittava VAIN häiveen takia. Lue viestit uudestaan.
S-300 onkin todella relevantti uhka, kun puhutaan vuosista 2025-2060, eli HX:n arvioitu elinkaari. [/sarkasmi] Tuo mainitsemasi tutka on Wikin mukaan 1990-luvulta. Siis jumatsuka kaksi vuosikymmentä vanha! Nyt on jo S-400 palveluskäytössä, ja S-500 on piirrustuspöydällä.
Mikä on tilanne, kun S-500 saadaan palvelukseen varmaan joskus 2020-luvulla? Ja sitten S-600 ja S-700... Kyllä mun mielestäni tilanne on hyvin selvä: ei perinteisillä hävittäjillä voi lentää korkealla luottaen siihen, ettei perinteistä suunnittelua edustava hävittäjälentokone loista kuin joulukuusi vihollisen maasijoitteisissa systeemeissä jo 2030-luvulla. Tarvitaan joko hyvin muhkeaa ELSO-kykyä ja/tai häivettä.
Ylipäätään, koeta katsoa asiaa historiallisista lähtökohdista ja käytä sitä tulevaisuuden ennustamiseen. Esim. F-16 eri tutkineen voisi olla hyvä verrokki. Hyppy AN/APG-66 ---> AN/APG-80 arviolta kaksinkertaisti havaintoetäisyyden tavanomaiseen hävittäjämaaliin parissa-kolmessa vuosikymmenessä, ja nyt puhutaan tilanteesta, jossa kylmän sodan päättyminen hidasti kehitystä. Jos vastaavaa vertailua tehdään muidenkin konetyyppien ja maasijoitteisten järjestelmien pohjalta, voitaneen laskea varsin paikkansapitävä keskiarvo siitä, miten havaintoetäisyys kasvaa ajan myötä.
Tästä voit vertailla erilaisten tutkien havaitsemisetäisyyksiä, muista toki että kaikkien HX-hankinnassa mukana olevien koneiden tutkapoikkipinta-alan arvioidaan olevan edestä alle tuon yhden neliön.
Muista toki, että kun lisäät vähintään kuusi ilmataisteluohjusta ja pari lisäpolttoainesäiliötä, niin tutkapoikkipinta-ala kohoaa heti yhteen neliöön tai yli. Puhumattakaan sitten jostakin JDAM-lastista.
Ps.
Kerro ihmeessä lisää siitä minkälainen venäläisten integroidun ilmapuolustusjärjestelmän tilannekuva on Suomen ilmatilasta.
Kiinnostaa myös tutka jonka tehoa voidaan kasvattaa ilman että sen kyky isojen tutkapoikkipinta-alojen havaitsemiseen paranee.
Jaa-a, en minäkään tiedä tilannetta vuosina 2035, 2045 ja 2055. Mutta voin vakuuttaa, että se on hyvin erilainen kuin tänä päivänä. Historia on osoittanut, että Venäjälläkin tapahtuu kehitystä.
Mielikuvaharjoitus: Millainen tilannekuva Natolla olisi, jos Nato päättäisi pakottaa Suomen rauhaan tässä ja nyt? AWACS:t lentäisivät ja Link 16 laulaisi, merijalkaväen F-35B saisi tulikasteensa ja Itämerellä seilaisi useita Aegis-järjestelmällä varustettuja aluksia. Väittäisin Naton ilmatilannekuvan olevan aika hyvä. Ei täydellinen, mutta hyvä.
Venäjä ei tosin ole Nato, mutta mitä Nato edellä, sitä Venäjä muutama kymmenen vuotta perässä. Muutama kymmenen vuotta (eli 2030-luku) taas ei ole mitenkään pitkäkatseista tästä aiheesta keskusteltaessa, koska jos vanhat merkit pitävät paikkansa, HX:n korvaus alkaa vasta 2050-luvun jälkipuolella.
Viimeksi muokattu: