OldSkool kirjoitti:baikal kirjoitti:Vaatisi varmaan oman lirpakkeen, mutta kysyn tässä välissä oletteko törmänneet missään kirjoituksiin kuinka äänitutkimus etenee? Sitä tehdään monessa maassa ja käsittääkseni myös suomalaisia on mukana eikä käsittääkseni vaan on. Eli tutkitaan kuinka mitata ja tunnistaa lentävä peli äänen perusteella ja kehitetään mallinnus siitä. Jos en väärässä ole tuo tutkimus palvelee sotilaallisia tarkoitusperiä aika selvästi enemmän kuin muuta.
Jos olen ymmärtänyt oikein kaava voisi olla esim. seuraava: alue, jossa on äänenmittaussensoriverkko, lentopeli tulee "äänenkantamalle", kun havainto saadaan voidaan seurata kohdetta äänen perusteella hyvinkin tarkoin, kyetään tunnistamaan kohde ja sen suunta selviää samalla.
Aiheesta on väitelty ainakin Suomessa ja amerikoissa. Yritän sanoa, että kun väittelemme AESA, KAESA, MAESA TAI RAESA-tutkien paremmuuksista ja niiden antenneista niin taitaa sotatekniikka laukkoa sellaisin askelin eteenpäin, että nyt mikä on in ei ole sitä kyllä kohtuullisen vuosimäärän kuluttua.
Ympäri käydään yhteen tullaan. Äänimittaus on tunnettu tykistön mittaustiedustelun keino http://fi.wikipedia.org/wiki/Mittaustiedustelu ja mikäs siinä, hienoa että tutkimus menee eteenpäin ja ihan häivekoneiden paikallistamiseen. Voisi kuvitella että hyviä puolia on mittausaseman passiivisuus eli äänimittaustorjuntaohjuksen tekeminen voipi olla haasteellista. Aiemmin tykistön äänimittauksesta sanottiin että sopii paremmin puolustajalle http://www.tkk.fi/~jseppane/vkkh.txt eikä isommin liikkuvien hyökkäävien joukkojen. Mutta tämä lienee ollut paikantamis- ja viestintäjärjestelmärajoite.
Kyllä siinä taitaa edelleen olla kotikenttäetua rutkasti. Tähän liittynee nykyään karttojen ja maastonpintojen tarkkaa mallinnusta, jotta saadaan käypää infoa tieto-ohjelmille. Siihen on mallinnettava sää, ilmanpaine, onko lunta vai ei, onko vesistöjä välissä jne.jne.
Hirmu mielenkiintoinen juttu kaikkiaan. Sodankäynti ei näköjään juurikaan muutu, tulee vaan uusia menetelmiä kehiin.
Joo, tuo häivekoneiden "kuuntelu" on varmasti myös enemmän puolustajan heiniä. Ymmärtääkseni tarvii melkoisen sensorivalikoiman etukäteen valmisteltuna. Saa nähdä milloin saavutetaan sellainen tarkkuus, jotta voidaan huokaista lämpöhakuisella ammu-unohda-tällillä?
Ei suomalaisetkaan ole pelkästään sormi suussa tyytyneet ihmettelemään maailman menoa sota-alalla. Aika fiksusti on kyetty linkittymään yliopistoihin, kv-tason tutkimushankkeisiin jne.