kunnas kirjoitti:Häivekoneen voi havaita seuraavilla takniikoilla:
- Käytetään matalataajuustutkaa
- Suunnataan tutka maalin sivuun. (Irbis-e tutka pystyy havaitsemaan F-35:n sivulta 90 km:n päästä. Jos 4+4 konetta hajaantuu parviksi näkee neljä konetta häivekoneen väistämättä sivulta. Lisäksi jos koneet käyttävät samaa lähetyspulssia on niiden havaintoetäisyys 180 km:ä!)
Selitäpä miten tuo kantaman tuplaaminen onnistuu noin teoreettisesti ja miten ne kykenevät käyttämään samaa lähetyspulssia. Lisäksi lähde näille väitteille olisi enemmän kuin mielenkiintoinen. Oletat myös tuossa, että se häivekone lentää yksikseen taivaalla ja nuo 4+4 konetta pystyvät täysin vapaasti liikehtimään eikä tee mitään vastatoimia. Lisäksi niillä viholliskoneilla pitäisi olla aika tarkka tieto siitä häivekoneesta, jotta ne osaisivat etsiä sitä oikeasta paikasta. Ongelmia tuottaa vielä se, että F-35 kykenee havaitsemaan sen Irbis-E:tä kantavan Su-35:n satojen kilometrien päästä.
En ymmärrä tätä fiksaatiota havaitsemisen. Totta kai häivekoneen voi havaita millä tahansa tutkalla, mutta paljon lyhyemmillä etäisyyksillä kuin tavanomaisen koneen. Tuo Irbis-E (tai mikä tahansa muu tutka) kykenee havaitsemaan sen tavanomaisen koneen vähintään neljä kertaa pidemmältä kuin häivekoneen. Samalla se tarkoittaa 16-kertaista aluetta ja vielä suurempaa ilmatilavuutta. Tämä antaa häivekoneelle paljon aikaa ja lisätilaa toimia verrattuna tavanomaiseen koneeseen. Lisäksi koneeseen pitäisi pystyä lukittumaan ja ampumaan se alas. Häiveteknologia kuitenkin pudottaa samalla lailla myös ohjusten tutkien havaitsemis- ja lukitusetäisyydet hyvin pieniksi eli osumatodennäköisyys putoaa rajusti.