On eri asia kopioida jotain kuin sunnitella ja rakentaa itse. Kaikkea ei todennäköisesti saatu ja osa hakkeroiduista suunnitelmista voi olla vanhojakin.
Muistan erään tapauksen, jossa myyjä kertoi Kiinalaisten kopioineen saksalaisen vesi-impulssiaseen ja alkaneet valmistaa niitä. Noh, seurasi ikävä kuolintapaus kun eräs pikkunippeli oli jäänyt vaille ymmärrystä Kiinassa ja paine purkaui hallitsemattomasti.
Tämä on tietysti eri asia kuin hävittäjä, mutta käynee esimerkiksi siitä miten eri asia on luoda jotain tai sitten vain kopioida papereista. Hävittäjä on vielä paljon haastavampi.
En tiedä J-20 luukuista, mutta ainakin F-35:ssä ne ovat auki vain hetken. Sekin aiheuttaa tärinää jonkin verran, mutta hetkellisesti ei ole ongelma.
Kiinalaisten ongelma ei ole resurssit tai tahdon puute, vaan kokemuksen puute. Kyllä USA:n vuosikymmeniä kestänyt häivetutkimus on merkityksellistä eikä sitä noin vaan kopioida, koska kyse on enemmän kulttuurisesta ja toimintatapojen, taktiikan ja menetelmien jatkumosta testauksineen ja sotakokemuksineen kuin yksittäisestä innovaatiosta.
Luukut ovat vain pikkujuttu koko hommassa ja voihan se olla että Kiinalaiset ovat jotain uutta keksineetkin. Luukuista:
https://aviationweek.com/awin/f-35-weapons-tests-2014-focus-amraam
Kun näkisi senkin päivän että Kiinalaiset kehittävät jotain aidosti omaa eikä kopioita ja niiden evoluutioita. Tietotaitoa ei voi varastaa kuin palkkaamalla tai sieppaamalla ne innovoijat itsessään tai luomalla kaiken alusta itse.
Kopioita voi luoda kuka vaan kellä on rahaa mutta kuinka pitkälle sillä pääsee? Tuskin ainakaan edelläkävijäksi...