Miten tuosta tulikin mieleeni, että Putinilla on kesämökki Laatokan pohjoisrannalla...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Miten tuosta tulikin mieleeni, että Putinilla on kesämökki Laatokan pohjoisrannalla...
Miten tuosta tulikin mieleeni, että Putinilla on kesämökki Laatokan pohjoisrannalla...
Uudet hävittäjäprojektit jakavat Eurooppaa, Suomikin seuraa tarkasti – Asiantuntija: ”Tämä ei ole järkevää”
29.10.2019 15:07päivitetty 29.10.2019 15:07
Kuudes sukupolvi. Kuvan Tempest-kone on brittijohtoinen yritys kehittää kuudennen sukupolven hävittäjä. Kuva: Bae
Onko Euroopassa tilaa kilpaileville uuden sukupolven hävittäjähankkeille, asiantuntijat kysyvät.
Euroopassa on käynnissä kaksi kilpailevaa projektia uuden sukupolven hävittäjäkoneiden kehittämiseksi. Asiantuntijat kysyvät nyt, onko niille molemmille elintilaa, kertoo Euractiv-sivusto.
Tulevaisuuden hävittäjien kehitysprojekteja seurataan tarkasti myös Suomessa, sillä ne liittyvät välillisesti myös Suomen HX-hankkeeseen. Molemmissa eurooppalaishankkeissa kehitetään korvaajia koneille, jotka ovat ehdolla Suomen uusiksi hävittäjiksi. Uuden sukupolven konehankkeiden eteneminen voi vaikuttaa siihen, kuinka pitkään niiden edeltäjiä kehitetään.
Yle: HX-hävittäjäkauppaan uusia mutkia – Suomi syynää tarkasti Euroopan uudet konehankkeet
Saksalais-ranskalais-espanjalainen FCAS-projekti on Euroopan kaikkien aikojen suurin asehanke ja sillä on tarkoitus korvata kyseisissä maissa sekä ranskalainen Rafale-kone että yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon. Kehitystyössä ovat mukana muun muassa Dassault Aviation ja Airbus.
Britannian johtama Tempest-projekti puolestaan kehittää korvaajaa Eurofighterille. Projektiin ovat ilmoittautuneet mukaan Ruotsi sekä Italia ja myös Hollanti on kiinnostunut. Yhtiöistä mukana ovat brittiläiset BAE Systems ja Rolls-Royce sekä italialainen Leonardo.
Euractivin mukaan Ranska oli kiinnostunut Britannian projektista, mutta brexitiin liittyvä epävarmuus ja viimeaikaiset yrityskaupat ovat rapauttaneet uskoa eurooppalaiseen puolustusyhteistyöhön. Jakolinjat syvenevät, sivusto kirjoittaa.
Kaksi konehanketta on parannusta 1990-luvusta, jolloin Eurooppa jakaantui vielä useampiin hävittäjäprojekteihin. Silti asiantuntijat epäilevät Euroopan valintojen järkevyyttä.
”Tämän Euroopan haitallisen jakautumisen vuoksi maat kuten Britannia, Italia, Hollanti, Norja ja Tanska ovat liittyneet Yhdysvaltain F-35-kehitysohjelmaan”, sanoo italialaisen IAI-ajatushautomon Alessandro Marrone.
”Taloudellisesta näkökulmasta kaksi kilpailevaa projektia Euroopassa ei ole järkevää. Itse asiassa useimmat eri kumppaneista molemmissa projekteissa yrittävät vain varmistaa pienen palan kakusta omille kansallisille teollisuusyrityksilleen”, tukee puolustusanalyytikko Victor Mahieu belgialaisesta Beyond the Horizon -ajatushautomosta.
Marrone epäilee kahden eurooppalaisen hankkeen mahdollisuuksia selviytyä alan nykyisessä ympäristössä. Hänen mukaansa alalle olisi edullista, jos hankkeet yhdistyisivät. Tätä IAI ehdotti keväällä julkaistussa raportissaan.
”Silloin Ranskan täytyy luopua kahdenkeskisestä yhteistyöstä Saksan kanssa ja avata neuvottelut Britannian, Italian ja Ruotsin kanssa, jotta kuusi vahvaa eurooppalaista maata voivat yhdistää voimansa”, Marrone pohtii.
Toistaiseksi Ranskan presidentti Emmanuel Macron ei Marronen mukaan näytä merkkejä siitä, että taipuisi tähän.
Näin Suomen hävittäjäkaupasta neuvotellaan: Tampereen ”bunkkerissa” käy kuhina – Pian kaikki 5 hävittäjää lentävät Suomen talvessa
Nykytilanne uhkaa ajaa Euroopan liian riippuvaiseksi amerikkalaishankinnoista ja jättää Euroopan aseteollisuuden amerikkalaisjättien varjoon.
Myös Euroopan puolustusviraston (EDA) pääjohtaja Jorge Domecq on epäillyt kahden eurooppalaisprojektin menestymismahdollisuuksia.
”Onko kahdelle seuraavan sukupolven hävittäjäjärjestelmälle tilaa Euroopassa? Minulla on epäilykset”, hän sanoi aiemmin.
Ei tilaa molemmille.
Uudet hävittäjäprojektit jakavat Eurooppaa, Suomikin seuraa tarkasti – Asiantuntija: ”Tämä ei ole järkevää”
Onko Euroopassa tilaa kilpaileville uuden sukupolven hävittäjähankkeille, asiantuntijat kysyvät.www.uusisuomi.fi
Eikös jenkeissäkin puhuta jo 6. sukupolven hävittäjä projektista? Eli kyllä sielläkin valmistaudutaan jo F-35.n jälkeiseen aikaan kuten tietysti kuuluukin valmistautua. Kehitys kun ei pysähdy. En näe siis syytä oletukselle etteikö euroopassa voitaisi samoilla edellytyksillä puhua tulevasta ja 6. sukupolven hävittäjästä. Artikkelin kanssa olen sikäli samaa mieltä, että olisi parempi viedä yksi projekti kunnolla maaliin kuin yrittää saada kaksi vaivoin sinne.Taitaa olla pelkkää propagandaa tuo 6. sukupolvesta puhuminen. Mitä se edes tarkoittaa? Eiköhän sieltä tule 5. sukupolven kilpailija F-35:lle, mutta koska ovat niin kaukana takana, niin on pakko puhua 6. sukupolvesta.
Eikös jenkeissäkin puhuta jo 6. sukupolven hävittäjä projektista? Eli kyllä sielläkin valmistaudutaan jo F-35.n jälkeiseen aikaan kuten tietysti kuuluukin valmistautua. Kehitys kun ei pysähdy. En näe siis syytä oletukselle etteikö euroopassa voitaisi samoilla edellytyksillä puhua tulevasta ja 6. sukupolven hävittäjästä. Artikkelin kanssa olen sikäli samaa mieltä, että olisi parempi viedä yksi projekti kunnolla maaliin kuin yrittää saada kaksi vaivoin sinne.
Yksi JASSM Putinin kesämökin paskahuussiin voisi olla sen arvoista. Siis ihan kettuilu mielessä, ei ehkä muuten niin strateginen kohde. Eikös Putin aikoinaan sanonut, että jahtaavat terroristeja, kunnes löytävät, ja sitten ampuvat ne vaikka paskahuussiin. Tämä voisi olla suomalainen versio siitä
En ota henkilöön kantaa mutta on olemassa ihmisiä joiden soisi vaihtavan väkivaltaisesti hiippakuntaa nimenomaan pökäleellä ratsastaen.
Mikä olisi tässä tapauksessa sopiva määritelmä tuolle "hieman"?Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) vahvistaa Iltalehdelle, että konemäärä voi olla hieman suurempi tai pienempi kuin lähtökohtana pidetty 64 hävittäjää. Nykyisin Horneteja on 64.
Käänne HX-hävittäjähankkeessa: Suomi voikin hankkia yli 64 konetta – Hintakatto asetettu
HX-hankkeen ohjelmajohtajan mukaan hävittäjävalmistajat voivat tarjota Suomelle myös pakettia, jossa Hornetit korvattaisiin useammalla kuin 64 koneella – tai myös pienemmällä konemäärällä.www.uusisuomi.fi
Mikä olisi tässä tapauksessa sopiva määritelmä tuolle "hieman"?
Sopisiko esimerksi tuo +/- 8 teidän mielestänne tuohoh hieman pienempi tai suurempi määrään?
Eli jos tilausvaltuus on sitä luokkaa, että siihen mahtuu enemmän kuin 64 hävittäjää, meinaat että politiikot kuoppaisivat hankintaesityksen, jossa on vaikka 70 hävittäjää?Miinus sopii hyvinkin. Plussasta tuskin kannattaa haaveilla.
Eli jos tilausvaltuus on sitä luokkaa, että siihen mahtuu enemmän kuin 64 hävittäjää, meinaat että politiikot kuoppaisivat hankintaesityksen, jossa on vaikka 70 hävittäjää?
Tarkentavana kysymyksenä, näetkö, että Supet Hornet - valinnassanin Growlerien tulisi mahtua tuohon 64, vai voisiko ne mennä sitten ylitse tuon?Kyllä. Oletan että näin todennäköisesti kävisi. Oletan poliittisen ohjauksen melko varmasti ohjaavan konemääräksi 5X kappaletta. Hyvä puoli on se että silloin saattaa vapautua rahoitusta muille kilkkeille eli mm. aseille.
Hieman on melko sama asia kuin vähän ja se taas on osapuilleen sama asia kuin muutama. Muutama taas on enemmän kuin pari eli kaksi. Muutama alkaa kolmesta (ja päättyy jonkun lakitulkinnan mukaan lukuun 99. Poroilan mukaan "lakitekstin ilmaisulla 'muutaman kappaleen' on Suomessa yleensä tarkoitettu 2-3 kappaletta"Käänne HX-hävittäjähankkeessa: Suomi voikin hankkia yli 64 konetta – Hintakatto asetettu
HX-hankkeen ohjelmajohtajan mukaan hävittäjävalmistajat voivat tarjota Suomelle myös pakettia, jossa Hornetit korvattaisiin useammalla kuin 64 koneella – tai myös pienemmällä konemäärällä.www.uusisuomi.fi
Mikä olisi tässä tapauksessa sopiva määritelmä tuolle "hieman"?
Sopisiko esimerksi tuo +/- 8 teidän mielestänne tuohoh hieman pienempi tai suurempi määrään?
Tarkentavana kysymyksenä, näetkö, että Supet Hornet - valinnassanin Growlerien tulisi mahtua tuohon 64, vai voisiko ne mennä sitten ylitse tuon?
Nyt täytyy huomioida sitten sekin, että hävittäjien lisäksi hankitaan muutakin. Meillä on amraameja kyllä mutta ei sitä c7 versiota niin kamalan paljon ole. a ja b mallit alkavat olemaan vanhoja. Mielummin ottaisin sen 64 hävittäjää ja sitten kunnolla ammuttavaa niin ilma- kuin maamaaleihinkin kuin, että hommattaisiin se +64 hävittäjää.