On useita eri tapoja päästä upseeriksi USA:n asevoimiin. Kyseessä vapaaehtoisvoimat, joten on haluttu tarjota mahdollisimman monta kanavaa, jottei ainakaan siitä jää kiinni, jos ei saada rekrykiintiöitä täyteen. Tutkin aikoinaan asiaa, koska homma kiinnosti, mutta osoittautui liian vaikeaksi Suomesta käsin.
Ensimmäinen tapa on liittovaltion sotilasakatemiat, joita on US Military Academy (West Point) maavoimille, US Naval Academy (Annapolis) merivoimille/merijalkaväelle, US Air Force Academy ilmavoimille, ja oliko vielä joku Coast Guard Academy. Näihin mennään suoraan high schoolista, mutta hakeminen edellyttää ns. Congressional Nominationia eli hakijan kongressiedustajan pitää nimittää/suositella hakijaa, jotta pääsee edes pääsykokeisiin. Myös ulkomaalaiset voivat hakea, jos heidän oma hallituksensa/puolustusvoimansa tekee tuon ehdokkaaksi nimeämisen. Neljä suomalaista noihin kouluihin Suomesta lähti 1990-luvun alussa, mutta myöhemmin puolustusvoimat ei enää halunnut nimetä hakijoita sinne, joten se jäi kokeiluksi. Näiden koulujen ehdoton etu on, että ne ovat ilmaisia opiskelijalle. Valmistumisen jälkeen on neljän vuoden velvollisuus palvella upseerina. Tämä on vaikein reitti päästä, koska jokainen kongressiedustaja voi nimetä vain rajallisen määrän ehdokkaita.
Sitten on mahdollista mennä osavaltiotason kadettikoulujen kautta, jotka toimivat siviiliyliopiston yhteydessä. Näitä on esim. Texas A&M, The Citadel (South Carolina), Virginia Tech ja muutama muu. Kulkevat nimellä Corps of Cadets. Näissä kouluissa suoritetaan normi siviiliopinnot (kandi) ja sen lisäksi saadaan sotilaskoulutusta Reserve Officer Training Corps’n (ROTC) kautta. Näihin osavaltioitten kadettikouluihin olisi helppo päästä suomalaisenkin, mutta raha muodostuu ongelmaksi, koska nämä pitää kustantaa itse ja harvalla sosialistisessa Suomessa on sukan varressa 40 000 USD per vuosi neljän vuoden ajaksi heittää yliopisto-opintoihin, kun Suomessa se on ilmaista. Itselläni tämä reitti kaatui rahaan saman tien.
Sitten on vielä ainakin kolmas reitti ja se on Officer Candidate School (OCS). Tämä on jo siviiliyliopistotutkinnon suorittaneille, jotka vasta valmistumisen jälkeen myöhemmin tulevat ajatelleeksi, että voisi olla mielenkiintoista hakeutua armeijaan. Jos on vähintään kandin paperit ja ikä muistaakseni max 29, niin voi hakea tälle kurssille.
Suomessahan jos missasit varusmiespalveluksessa johtajakoulutuksen, se on Game Over sotilasuralle. Tai jos et tajunnut mennä lento-RUK:hon, ei ole mitään mahkuja päästä lentäjäksi kadikseen. USA:n malli on mielestäni parempi, kun siinä on vähemmän point of no return -päätöksiä ja voi vielä myöhemminkin hakeutua upseeriksi