lihapakaste
Luutnantti
Ainakin siviilisatelliittipuolella käytetään antiikkisia prosessoreja kahdesta syystä: niitä on saatavilla säteilysuojattuina versioina ja antiikkisina ne on valmistettu suuremmalla viivanleveydellä, mikä auttaa pitämään elektronit oikeissa johtimissa vaikka varattu hiukkanen pääsisikin osumaan säteilysuojasta huolimatta. Hävittäjän on vähintään siedettävä elektronista sodankäyntiä, mutta jos hävittäjä on suunniteltu toimimaan myös ydinsodan oloissa, on sen oltava suojattu myös EMP:ltä ja säteilyltä. Tämä puhuisi vanhempien, suojattujen prosessorien puolesta.Pari ajatusta teknoloikista:
Uuden hävittäjän järjestelmiä on kehitetty ja testattu tietyllä konfiguraatiolla vuosien ajan ja kun kone otetaan käyttöön, ei sen tietokoneen perusrakennetta ilmeisesti haluta muuttaa ja testailla enää siinä vaiheessa. Ja ottaa samalla uusia riskejä entisten päälle.
Systeemihän osaa tehdä alkuperäiset temput ja vähän muutakin vuosienkin kuluttua. Rauta-alusta vaihdetaan, kun halutaan ohjelmoida paljon tehoa vaativia uusia asioita. F-35:n nelospäivityksessä prossu vaihtuu 25 kertaa nopeampaan. Myös F-22:lle tehdään jotain vastaavaa. Tehoa tarvitaan tiemmä ainakin tutkan antamien tietojen käsittelyyn.
Pari referenssiä:
* Apollo 11:n ohjaustietokoneen teho löytyy nyt sormenkynnen kokoisesta mikro-ohjaimesta ja sulla on sellainen tietokoneen näppiksessä.
* Ensimmäisissä avaruussukkuloissa käytettiin aiemmin toimivaksi osoittautunutta hyvin vanhanaikaista järjestelmää, siinä oli mm. ferriittirengasmuisti (=core memory).
* Ja ne trumpulan aikoinaan heiluttelemat isot lerput (levykkeet) joita siis käytetään ICBM:ien säätämisessä - nekin ovat käytössä siksi, että ne toimivat.
Tehovertailu kotitietokoneisiin on myös harhaanjohtavaa, koska kotitietokoneen pitää pyörittää käyttöjärjestelmää ja sen läpi sovelluksia. Lisäksi vaaditaan korkearesoluutioista grafiikkaa ja muuta silmänkarkkia. Sulautetut järjestelmät eivät toimi yleiskäyttöisen tietokoneen käyttöjärjestelmä/sovellus -paradigmalla vaan niiden ohjelmalooppi sisältää kaiken toiminnallisuuden. Sulautettua järjestelmää on hankalampi muuttaa, eikä sitä voi koodia muuttamalla saada tekemään mitä tahansa. Toisaalta sulautettu järjestelmä tekee tehokkaasti juuri sitä, mihin se on rakennettu.
Siitä päätellen, että uuden aseen integrointi hävittääjään ei hoidu pelkästään mekaniikkamuutoksella ja ajurien asentamisella, olettaisin hävittäjän tietojärjestelmän muistuttavan enemmän sulautettua järjestelmää, jolloin se vaatii prosessor(e)ilta vähemmän laskentatehoa.