Informaatiosodankäynti, propaganda ja kulttuurivaikuttaminen - Turvallisuuden ulottuvuus

@Raksaduunari

Jos tulkitsen oikein, sinä on ajattelet mielipidevaikuttamisesta siten, että "Rufi julkaisee Facebookissa tiedotteen .... kaikki lähtee, jotka ovat lukeneet tuon tiedotteen " on tätä vaikuttamista ?

Suosittelen lukemaan vaikkapa tätä ketjua ihan ensimmäisestä viestistä alkaen, ajatuksella ja miettien. Ymmärrät paremmin mistä on kyse. Ei toki tarvitse lukea koko ketjua .
 

inscout

Respected Leader
No - olet väärässä. Mikäli olet tosisassi.
En tosin voi olla aivan varma siitä, mitä itse tarkoitat digiajalla, mutta muutamassa vuosikymmenessä tiedon määrä, laskentateho ja tiedon välitön saatavuus ovat suorastaan räjähtäneet silmille. Mielipidevaikuttamista on toki ollut olemassa niin kauas kuin tuntemamme historia kantaa, se lienee aika selvä asia.. Mahdollisuudet tavoittaa yleisö ja tuottaa nopeatempoisesti tietoa on ollut mahdollista vasta aivan viimevuosina( .. tai hieman useampana).
POTUS on myös osoittanut ettei edes sofistikoitunut turvallisuusjärjestelmä kykene pitämään aisoissa ja luotsaamaan poikamaista ja luonnonlapsen kaltaisesti teknolgian suomia viestintävälineitä hyödyntävää vapaan maailman johtajaa.

Vaikuttaminen on helppoa, edullista ja mahdollisuudet kätevästi saatavilla - verrattuna aikaan jolloin digitaalinen ympäristö ei ollut läsnä arkielämässä. Digitaalinen ympäristömme myös suo mahdollisuuden tuottaa fyysiseen kokemusmaailmaan kovia evidenssenjä, halutun viestin perillemenon varmistamiseksi.
Elämme vaarallisia aikoja ystävä hyvä.

Tiedon määrä (tai ehkä paremminkin sen saatavuus) on todellakin kasvanut merkittävästi digiaikana. Samoin kehityksen nopeus on kasvanut joskaan ei ehkä niin paljon kuin jotkut uskovat.

Se, onko ymmärrys kasvanut on ihan toinen kysymys. Itse en usko näin olevan.
 

ILoveEU

Kenraali
NASAn insinööriltä kolme videota infosodasta: Youtube, Twitter ja Facebook. Todennäköisesti aika neutraali kanava, vaikka Obama ja Ivanka ovat Youtube kanavalla vierailleet. 

Lepukki

Eversti
NASAn insinööriltä kolme videota infosodasta: Youtube, Twitter ja Facebook. Todennäköisesti aika neutraali kanava, vaikka Obama ja Ivanka ovat Youtube kanavalla vierailleet.Olen seuraillut tuota kanavaa jo useita vuosia. Loistava channel tyypiltä, joka tykkää vain tutkia miten maailma toimii ja tehdä siitä silloin tällöin videoita. Todella mukavaa päivää piristävää ja opettaivaista materiaalia :).

Edit: tykkää muuten aseista (ja mm. vanhoista tykeistä), vakaumukseltaan kristitty (laittaa raammattu quotteja viedoidensa loppuun), joten ei aja ainakaan mitään vassarifemistipropagandaa. Oikeastaan ei puhu mitään politiikasta suntaan tai toiseen.
 
Viimeksi muokattu:

Osasto 31

Kapteeni
Linkki: https://apnews.com/bc2f19097a4c4fffaa00de6770b8a60d

Experts: Spy used AI-generated face to connect with targets

LONDON (AP) — Katie Jones sure seemed plugged into the Washington’s political scene. The 30-something redhead boasted a job at a top think tank and a who’s-who network of pundits and experts, from the centrist Brookings Institution to the right-wing Heritage Foundation. She was connected to a deputy assistant secretary of state, a senior aide to a senator and the economist Paul Winfree, who is being considered for a seat on the Federal Reserve.

But Katie Jones doesn’t exist, The Associated Press has determined. Instead, the persona was part of a vast army of phantom profiles lurking on the professional networking site LinkedIn.
 

ctg

Greatest Leader
The New York Times -lehden mukaan Yhdysvallat on lisännyt Venäjän sähköverkkoon kohdistuvia kyberhyökkäyksiä.

Nykyiset ja entiset virkamiehet kertovat nimettöminä lehdelle, että Yhdysvaltain kyberstrategia on muuttunut myös entistä aggressiivisemmaksi.

Kun Yhdysvallat aikaisemmin ujutti Venäjän sähköverkkojärjestelmiin lähinnä vakoiluohjelmia, nyt sinne asennetaan myös haittaohjelmia, jotka voisivat aktivoituina rampauttaa järjestelmän.

Osittain tarkoituksena on antaa Venäjälle varoitus, osittain olla valmiina kyberiskuun, jos konflikti puhkeaa, lähteet sanovat.

Entistä aggressiivisemman strategian puolestapuhujat katsovat, että strategialla vastataan jälkijunassa kotimaan turvallisuusministeriön ja liittovaltion poliisin FBI:n varoituksiin. Niiden mukaan Venäjä on ujuttanut Yhdysvaltain järjestelmiin haittaohjelmia, jotka voisivat sabotoida voimaloita, kaasu- ja öljyputkia tai vesivarastoja, jos maiden välille puhkeaisi konflikti.

Yhdysvaltain uusi strategia kuitenkin myös uhkaa kiihdyttää Washingtonin ja Moskovan välistä digitaalista kylmää sotaa, The New York Times huomauttaa.
https://yle.fi/uutiset/3-10835153

 

Pandahki

Majuri

ctg

Greatest Leader
Itse mietin juuri kun tämä uutinen tuli ulos, onko yhteyttä Argentiinan sähkökatkoon? Eli oliko kyse jostain demosta tai testistä jonkun valtiollisen toimijan osalta?

Minulle se on täysi esimerkki laajenevasta cybersodasta, mutta en halua pistää siitä konflikti osioon. En tiedä mitä kirjoittaa ja en halua puskea mun aivoja tällä hetkellä liikaa.
 

jokuvaan

Ylipäällikkö
Youtubessa on jonkun aikaa pyörinyt kanava nimeltä "myytinkertojat", voin olla väärässä, mutta ulkoapäin sivusto vaikuttaa klassiselta operaatiolta. Ensin määritetään kohderyhmä, sitten aletaan tuottamaan materiaalia kohderyhmälle ja kolmanneksi aletaan syöttämään aika ajoin haluttua vaikutus-informaatiota sisältöön mukaan. Nyt on kovin erikoisesti hypätty arkeologia-salaliitoista Trumppiin ja Clintoniin.

Toisena vaihtoehtona joku on hoksannut markkinaraon jolla voi tienata.

(huomioi, että youtube optimoi katselusi mukaan ehdotuksia muille youtube-käyttäjille, eli jos et halua ohjata muita kyseiselle kanavalle, käytä yksityistä selaustilaa)
 

Tumppi

Kapteeni
Deep fakes - videot helpoksi:
It’s the hottest thing on the Chinese internet right now, apart from speculation over Kris Wu maybe having a girlfriend. But while the launch of deepfake-style face swap app ZAO has seen it leap to the top of download charts, it’s also raising a host of privacy concerns on Chinese social media, an intriguing development in a country where mass surveillance and facial recognition technology are prevalent.
The app — developed by Momo, the same company behind popular Chinese dating app Tantan — became an overnight sensation after it began circulating on Friday evening. Hashtags related to the app quickly became some of the hottest on microblogging site Weibo, while the app rocketed up the iOS download charts. Chinese social media feeds quickly became filled with ZAO-produced videos from friends and contacts for many users.
 

hansai

Supreme Leader
Putinin trollit-kirjassa kerrotaan Liettuan ja Unkarin, kahden Natomaan välisen puhelinliikenteen reititettävän Venäjän kautta.

Liittyy liettualais diplomaatin manipuloituihin puhelinäänityksiin.

Tämä, anteeksi vaan, kuulostaa aivan uskomattomalta ratkaisulta :unsure: :eek: ihan maantieteellisestikin.
 

JR49

Respected Leader
Lisää etukäteen ajattelua siihen, miten pahan päivän koittaessa toimitaan. Muy bien.

Valtionhallinnon poikkeusoloja ja puolustustilaa koskevat viestintäohjeistukset uudistetaan

...Joulukuussa 2019 voimaan tullut Valtionhallinnon tehostetun viestinnän ohje muutti edeltäjiensä painotusta. Siinä ei käsitellä poikkeusoloja ja puolustustilaa, vaan kiinnitetään huomiota normaaliolojen tehostettuun viestintään sekä informaatiovaikuttamisen havaitsemiseen ja vastaamiseen. Nyt asetettu työryhmä valmistelee poikkeusolojen ja puolustustilan aikaiselle viestinnälle oman, erillisen ohjeistuksen, jossa tarkennetaan lisäksi normaaliolojen viestinnällistä varautumista ja valmiuden nostamista....
https://valtioneuvosto.fi/artikkeli...aa-koskevat-viestintaohjeistukset-uudistetaan
 

hansai

Supreme Leader
Hybridivaikuttaminen uudelleenmääriteltynä
Aika:
5.3.2020 9:30 — 16:45
Sijainti: Seminaarinmaki, Päärakennus, sali C4
Seminaari pyrkii laajentamaan kuvaa hybridivaikuttamisesta sotilaalliseen vaikuttamiseen kytkeytyvästä ilmiöstä kohti kokonaisvaltaisempaa poliittista, historiallista, taloudellista ja käsitteellistä ymmärrystä ilmiöstä ja sen syntysyistä. Monipuolinen kattaus esityksiä nostaa esiin hybridikeskustelun vähemmälle huomiolle jääneitä puolia. Samalla korostuu tutkimuksen laajentaminen pelkän sotilaallisen kontekstin ulkopuolelle. Tilaisuus on avoin kaikille.
Ohjelma:
9:30-11:00
 • Keynote 1 Ohjelmajohtaja Mikael Wigell, Ulkopoliittinen Instituutti: Miten puolustautua hybridiuhkia vastaan?
 • Keynote 2 Akatemiatutkija Oula Silvennoinen, Helsingin yliopisto: Rintamakirjeenvaihtajana kulttuurisodassa: äärioikeiston vaikutustaktiikat ja omakohtainen kokemus.
11:00-12:00 Lounas
12:00-13:30 Paneeli 1: Suomi kulttuuri- ja informaatiovaikuttamisen kohteena kylmän sodan vuosina
 • Simo Mikkonen: Kulttuurivaikuttamisen koukeroiset kanavat - eri organisaatioiden rooli Neuvostoliiton toiminnassa
 • Maija Koskinen: (Taide)näyttelyt suurvaltojen vaikuttamiskeinoina kylmän sodan Suomessa
 • Tapio Enberg: Neuvostoliiton informaatiovaikuttamisen torjunta Suomessa kylmässä sodassa
 • Pia Koivunen: Tampereen Lenin-museo Neuvostoliiton historiapoliittisten tulkintojen välittäjänä
13:30-13:45 Kahvitauko
13:45-15:15 Paneeli 2: Hybrid Influencing in Foreign Policy
 • Aino Huxley: Soft power as a hybrid tool: a case study of China and Russia
 • Merja Kuoppala: Shadow war – shady peace – hybrid war & preemptive operation in the Crimean peninsula 2012-2018
 • Jyrki Ruohomäki: Countering Hybrid Threats: A new task for the EU’s Civilian Common Security and Security Policy (CSDP)
 • Matti Puranen: Hybridivaikuttaminen kiinalaisin erityispiirtein

15:15-16:45 Paneeli 3: Hybriditoiminta pelinä ja vaikuttamisena
 • Juho Kotakallio: Hämärä diplomatia – esimerkkinä tapaus Erkki Vala
 • Juho Reivo : Hybriditoiminnan käsittely pelinä
 • Tommi Kotonen: Äärioikeisto ja metapolitiikka hybridivaikuttamisena
Lisätietoja
TOMMI KOTONEN
tutkimuskooordinaattori
Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos
[email protected]
040 535 2438

https://www.jyu.fi/fi/ajankohtaista/arkisto/2020/02/hybridivaikuttaminen-uudelleenmaariteltyna
 

ILoveEU

Kenraali
Varma en ole, mutta...

Iltalehti uutisoi italialaismiehestä, jonka sisko Teresa kuoli kotio. Luca Franzese on kuulemma näyttelijä, joka on Gomorrah tv-sarjassa.Muuten hyvä, mutta kun kuuklettaa miehen ja siskon nimen, niin infosotatutka piippaa välittömästi. Lisäksi imdb:n tiedoissa ei mainita ko. miestä Gomorrah sarjan näyttelijälistassa. Yleensä google/imdb ei anna miehestä mitään näyttelijään viittaavaa - eli onko edes olemassa.

Jos kyseessä on valeuutinen, niin melkoisen vakava asia - ammattimaisesti ja suunnitelmallisesti Suomen mediaan puskettu disinformaatio.

Mielenkiintoista on myös se, että google antaa muutaman epämääräisen italialaislähteen. Muuten täysin hiljaista mediarintamalla. Tarkoitan tällä sitä, että kyseessä voi olla pelkästään Suomeen kohdistettu disinformaatio.
 

Lapinukko

Ylipäällikkö
Hiljaista on vaikka juuri nyt voisi kuvitella että tehdään vaikka millaista informaatiovaikuttamista.

Sanovat että Yhdysvalloissa rajoituksia vastaan protestoivat eniten äärioikean laidan edustajat. BBC:llä taas väittivät että Saksassa rajoituksia vastaan protestoivat ainakin näkyvimmin äärivasemmiston edustajat. Katsoin uutisia ja oli nuorehkon näköistä väkeä, ei yhtään varsinaisilta eläkeläisiltä näyttäviä. Toimittaja väitti että osa on vähän niinkuin samaa väkeä joka on ollut vastustamassa äärioikeistoakin. Sitäkö se Brexit tekee. Brittitoimittajat alkavat väittää perättömiä?

Miten se nyt noin? Yhdysvalloissa on vallassa Trump, eikö hänen pitänyt natsi ja natsien kaveri? Mikä laittaa kaverit protestoimaan? Saksassa Merkel, joka ei nyt ehkä ole ihan äärivasemmiston toveri mutta on sitä kuitenkin pitkään ymmärtänyt "ns. pakolaisuuteen" ja Euroopan rajojen auki pitämiseen liittyen?

Suomen tilanne. Kun muu maa oli suljettu uusimaalaisilta niin odottelin mielenkiinnolla kummat protestoivat ensin, hapansilakat vaiko niiden huutelukaverit toisella laidalla? Kummatkaan eivät kokoontuneet minnekään paitsi jonnekin somen nurkkaan? Ei näkynyt SE-porukkaa eikä silakkakulkueita.

Voidaan arvailla miten olisi käynyt jos vallassa olisi porvarihallitus ilman persuja. Ei tarvitse arvailla miten olisi käynyt jos vallassa olisi porvarihallitus persuilla. Kaikissa tapauksissa olisi tunaroitu mutta suhtautuminen, myös median suhtautuminen, olisi ollut varsin erilaista.

Lentoasemilla viivyttely, maskisotku ja business finland; kaikki normaalia, uutisoinnissakaan ei ole ohjailtu mielipiteitä "siihen suuntaan johon kuuluukin potkia"? Entäs väitetty sekoilu tai epäselvä tiedonkulku ministeriöissä ja ministeriöiden välillä? Sekaan ei ole missään tapauksessa päässyt mahorkan polttajia? Kaikki normaalia, me suomalaiset vaan kyetään sotkemaan itse niin hyvin?
 
Top