Infrapunasuojaus varusteissa

Amerikkalaisilla on eri speksit IR -heijastuksen määrälle kuin kotimaisissa maastopuvuissa/varusteissa, jotka on tehty juuri meidän luontoon.
 
Hyvää keskustelua ja paljon sitä tietoa mitä halusininkin.Kommentoisin enempikin mutta nyt ei aika riitä seuraan kyllä.

Kysymys onko kokemuksia krylon maaleista ja nir heijastuksesta?
Pääsen isolle kirkolle perjantaina niin voisin ostaa, jos ei loista valkoisena vv-ssa. Jos loistaa niin jotai muuta sitten tilaamalla.
 
Olisiko foorumilla kiinnostusta että tehtäisiin oma osio sille? Käytäisiin hommaa vaihe vaiheelta läpi ja varmaan järjestyisi kunnon lämppärikin lainaan testailuihin. Ei homma kuitenkaan mitään rakettitiedettä ole. Oppisi itse jotain uutta ja mahdollisesti foorumillekin saataisiin tietoutta lisää.

Olisi !
 
NFM EC maalit ovat ainakin mainosten mukaan NIR-suojattuja ja mitä olen jotain vääränvärisiä surplustaskuja maalaillut ja sitten testaillut valonvahvistimen ja IR-valon kanssa, niin lopputulos on jopa alkuperäistä, tai siis kulunutta orkkistuotetta, parempi.

Mistä noita saa? Varuste.net näyttää myyvän mutta eivät lähetä. Eikös matkahuollon kautta spray purkkeja kuitenkin pitäis pystyä lähettämään?

Sattumoisin kävi tuossa kaverin kanssa niitä näitä rupatellessa ilmi, että Tactical Tailorin taskut (pistoolin lipastaskut kyseessä, suht uudetkin vielä) olivat loistaneet kuin Naantalin aurinko VV:n läpi tiirattuna, huvittavana bonuksena viereinen Tasmanian Tigerin tasku oli oikein nätisti piilossa. Ei ois kyllä tämmöistä jakoa uskonut. Hirvittää ajatella miltä joku kunnon Tactical Tailor varustekokonaisuus näyttäisi jos käyttävät samoja kankaita kaikissa varusteissaan, yksikin tasku on jo aikalailla liikaa, muta kokonainen liivi taskuineen on jo vähän itsetuhoista.

Muistatko mikä taskumalli ja väri oli kysessä? OD, Ranger green?
 
Mistä noita saa? Varuste.net näyttää myyvän mutta eivät lähetä. Eikös matkahuollon kautta spray purkkeja kuitenkin pitäis pystyä lähettämään?
Pidä sormia ristissä vielä 24h ja toivo lujaa, ken tietää vaikka keijukaiset taikoisivat noita myyntiin johonkin toiseen suomalaiseen kauppaan...

Muistatko mikä taskumalli ja väri oli kysessä? OD, Ranger green?
OD oli tässä kyseessä.
 
Tämmönen pyssy tuli tänään maalattua töissä NFM:n maaleilla, tästä yksilöstä vähän oppineena maalasin vielä kaverin 5,45 kalassin josta tuli vähän nätimpi (eikä siitä nyt tietenkään ole kuvaa näyttää). Ihan kiva puuhastelua varsinkin kun siitä maksetaan vielä palkkaakin! :D
Töhertäminen kyllä herätti sisäisen taiteilijani ja huomenna pitääkin ottaa ilo irti kun emäntä lähtee jonnekin tyttöjen Halloween-pyhäinhäväistys-saatananpalvaus -pippaloihin, saa rauhassa sotkea Dragunoville uuden ilmeen.

maalattuak74.jpg
 
Kyllä mulle tuli Varuste.net NFM EC maalia Matkahuollon kautta vajaa vuosi sit. Kun maalasin kiinan Ops-Coren Forest Green:iksi. Ja hyvin toimii mitä IR valossa ja VV Liten läpi tiirailin.
 
Nyt oli nettisivuilla että toimutus vain nouto myymälästä. Vaan ei haittaa nään leka pelastaa.
 
Tämmönen tuli Dragunovista:
1B9H5434.jpg

On kyllä lystiä puuhaa tämä, täytyy nyt täytyy vaan keksiä seuraava projekti... Ehkä M85 lumipuvun maalaaminen M05-tyylisellä mustalla piperryskuviolla, hmm! Tämä on itseasiassa ollut tarkotuksena tehä jo pari talvea, jos nyt vihdoin saisi aikaiseksi.
 
Viimeksi muokattu:
Taiteellisena vinkkinä, Kalashnikov-threadissa oli kuva onnistuneesta maalauksesta, kannattaa jättää noita vaaleita läiskiä niin silmä hakeutuu niihin ja muoto rikkoutuu tehokkaasti. Ja luonnollisesti tarkastella kivääriä kauempaa kuin metrin etäisyydeltä, mikrokuvio on ihan yliarvostettu juttu :) Aika usein näkee kivääreitä jotka on maalattu kyllä tosi vimpan päälle, mutta kirkkaan lampun alla ja lähietäisyydeltä katsoen. Sitten kun ase viedään pilvisenä päivänä mättäälle niin huomataan että ase on aika yksivärinen - etäisyys ja huonompi valaistus siis vähentävät sävyjen kirkkauseroja.

Ovela taistelija tietenkin hahmottelee näitä maalarinteipin palasilla - ja muitakin värejä voi niihin teipinpalasiin suhauttaa.

u9VjThE.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Taiteellisena vinkkinä, Kalashnikov-threadissa oli kuva onnistuneesta maalauksesta, kannattaa jättää noita vaaleita läiskiä niin silmä hakeutuu niihin ja muoto rikkoutuu tehokkaasti.
Asemaalauksissa tuo kontrastin/kuviokoon tasapainottelu on vähän semmonen kakspiippunen miekka, vaikka kova kontrasti on omiaan rikkomaan muotoja, niin siinä käy helposti niin, että tummaa taustaa vasten (esim. suomalainen kuusimetsä) se ase onkin mystinen rivi vaaleita pilkkua joka pistää silmään kaukaakin katsottuna. Pikkasen ympäristön vaaleimpia värejä tummemmat värit puolestaan eivät samalla tavalla paista silmään edes sillä kaikkein vaaleimmalla pohjalla. Ja mitä vähemmän "äärimmäisiä" värejä maalauksessa on sen paremmin se kokonaisuus sitten sopii eri maastoihin ja taustoihin. Justiinsa tämän takia halusin tossa SVD:ssä varoa noita ihan vaaleimpia länttejä.

Tossa SVD:ssä idea oli isot ruskeat ja vihreät alueet (näitä voisi vissiin kutsua macropatterniksi) joiden päälle sitten vedin tummanruskeita ja mustia muotoja lehdillä (jotka puolestaan olisivat micropatternia), isot ruskea/vihreät alueet ikäänkuin leikkaa sitä aseen kokonaisuutta poikki ja suht kovakontrastiset lehtikuviot hämmentää aseen muotoja. Tuota pihlajanlehteä pienempää on kyllä oikeastaan ihan turha ruveta maalaamaan, tuon kokoinen kuvio vielä tekeekin jotain kauempaakin tarkasteltuna. Toki toisaalta maastopuvuissakin pienenpienet kuviot toimivat oikeasti tosi hyvin, mutta ovathan aseet silti oma lukunsa kun muodotkin on niin paljon luonnottomampia.

Vähän toivottomaksi pseudotieteelliseksi pätemiseksi meni, mutta tärkeintä vissiin on, että toimii! :D
 
Vähän toivottomaksi pseudotieteelliseksi pätemiseksi meni, mutta tärkeintä vissiin on, että toimii! :D

Nämä camothan on äärimmäisen mielenkiintoisia, samoin kuin minkälaiseen aivojen hahmontunnistukseen ne perustuvat. Yksi koulukunta on sitten Dazzle-camo - näkee että siinä on jokin asia, mutta mahdoton sanoa että mikä tai että mihin päin se osoittaa :D

111.jpg
 
Tämmönen tuli Dragunovista:
Katso liite: 6495

On kyllä lystiä puuhaa tämä, täytyy nyt täytyy vaan keksiä seuraava projekti... Ehkä M85 lumipuvun maalaaminen M05-tyylisellä mustalla piperryskuviolla, hmm! Tämä on itseasiassa ollut tarkotuksena tehä jo pari talvea, jos nyt vihdoin saisi aikaiseksi.

En ole M05:n talvikuviota nähnyt, mutta entä se sellainen kuvio mitä näkyy usein niissä oransseissa hirvitakeissa tai liiveissä? Siis mikä valkoisella kankaalla jäljittelisi lähinnä talvista koivumetsää.
 
Tuosta lämpökameralta piiloutumisesta näin kansantajuisesti esitettynä: luonnossa yleensä lämpökamerasta erottuu kuvassa periaatteessa puut, kivet, maa yms koska niiden kyky varastoida ja luovuttaa lämpöä on erilainen kuin viereisen materiaalin vaikka itse metsä olisikin periaatteessa tasalämpöistä. Tästä syystä esim taistelija täysin umpinaisessa avaruushuopapallossa (ennen tukehtumistaan hapenpuutteeseen :) ) näkyisi melko tarkasti kamppeensa muotoisena johtuen että maastossa ei juuri ole avaruushuovan kaltaisia materiaaleja ja tästä syntyisi luonnonmateriaalien suhteen kontrasti kameran kennolla vaikka pinnat olisivatkin lämpömittarilla mitattuna samoilla lukemilla. Eli kamera ei näe pelkästään pinnan lämpötilaa siten kuinka me sen käsitämme vaan myös sen miten pinta heijastaa sen lisäksi (vrt valonvahvistimelta piiloutuminen + siihen pitäisi vielä saada tasalämpö, paha paha paha rasti). Tähän perustuu esim se että näet selvästi pariasteisessa meressä pariasteisessa ilmassa pariasteisen lämpöisen muovisen merimerkin lämpökameralla jo kaukaa.

Lämpökameralta toimivampi tapa piiloutua on reilusti lämpökohteesta irtiolevat objektit ja niiden takana olevan piiloitettavan karkaavan lämmön pitkäminen matalana. Eli näytetään kameralle jotain muuta kuin se mitä siellä on, esim hemmetin tuuheaa metsää ja piilotetaan sinne sen taakse se mitä haluamme piilottaa.

Edellä ei perustu varsinaisesti mihinkään sotaväen oppiin, pelkästään omaan lämpökameroiden käyttökokemukseen ajoneuvoasenteisista kannettaviin, jäähdytettyihin ja jäähdyttämättömiin. Toivottavasti tuo helvetin hankalasti selitettävän asian epätoivoinen selittäminen avartaa vähän lämpökameran toimintaa käytännön kautta. :)
 
Kun puhutaan IR-suojauksesta, kyse on siis oikeasti NIR-suojauksesta.
NIR eli lähi-infrapuna on näkyvän valon kaltaista säteilyä, eikä tavallisen lämpöisillä kappaleilla ole lämpösäteilyn kaltaista. Näkyvän valon aallonpituusalue on 350-700 nm ja NIR-alue 700-1400 nm (valonvahvistimissa käytännössä 700-1100 nm). NIR-säteilyä ei emittoidu siis tavallisen lämpöisistä kappaleista, vaan sen lähteenä ovat pääasiassa valonlähteet, ja se käyttäytyy kuin näkyvä valo.
Sen sijaan varsinaisten lämpökameroiden kuvaama lämpösäteilyn alue on ns. MWIR, eli 3000-8000 nm - sillä alueella siis on meille tyypillisen lämpöisten kappaleiden emittoimaa, ei heijastamaa, säteilyä.

NIR-suojaus siis on varusteiden kankaan/väriaineen ominaisuus tai (nykyään vain harvoin) erillisen pinnoitteen ominaisuus. Kyseessä on siis luonnossa esiintyvien materiaalien NIR-heijastuksen matkiminen - samalla lailla, kun varusteiden värit (eli oikeammin silmään näkyvän valon kolmen eri aallonpituusalueen heijastavuus) pyrkivät matkimaan luonnon värejä.
Esimerkiksi lumi käyttäytyy NIR-alueella kuten näkyvän valon alueella, eli heijastaa hyvin tehokkaasti, eli loistaa kirkkaana.

Varsinaisen lämpösäteilyn ulospääsemiseltä ja lämpökamerassa näkymiseltä taas ainoa keino suojautua, on lämmöneristävyyden lisääminen, joko varusteiden paksuuden tai kerrosteisuuden lisäämisellä.
 
Back
Top