Tässä alempi on ilmeisesti lähde.
🔫 Российское высокоточное оружие «аналоговнет». Ствол российской БМП в разрезе.
t.me
"Russian high-precision weapons are "analogue". The barrel of a Russian infantry fighting vehicle in the context."
Seinämänpaksuuden vaihtelu 3 mm ja siitä aiheutuva epäkeskisyys e=1,5 mm ovat aika suuria ja ainakin suurikaliiperisten tykistöaseiden valmistus- ja hyväksymisrajojen ulkopuolella sekä lännessä että idässä (entisessä NL:ssa) alla olevien lähteiden mukaan.
~30 mm kal aseille ei itseltäni löytynyt tietoja toleransseista tai mitoitusperiaatteista muuta kuin oma arvio, että lujuuden suhteen niissä lienee suuremmat varmuuskertoimet myötölujuuteen nähden kuin >90 mm tykinputkilla. Tässä on kuitenkin huomioitava, että yleensä ~30 mm tykit ovat jonkinmoisia sarjatuliaseita, joten putken lämpeneminen on niillä ongelma ja mahdollinen myötölujuuden lasku edellyttää suurempien varmuuskertoimien käyttöä mitoituksessa. Sarjatulen myötä putken taivutusvärähtelyt eivät välttämättä vaimene laukausten välillä, joten putkista tehdään "ylijäykkiä" värähtelyhaittojen pienentämiseksi ja siten painevarmuudeltaan lujempia kuin laukauksittain kertatulta ampuvien tykistöaseiden tuliputkista (krh/ tykit).
Ohessa kuvana yksinkertaisen laskelman tulokset epäkeskisyyden vaikutuksesta putken kehäjännitykseen lähteen A. Ylinen Kimmo- ja lujuusopppi, Osa 2, II tark. p, WSOY, 1970 /s. 882 mukaan.
Aseen kal 30 mm ja rihlan korkeuden arvaukset 1,0 mm sekä 0,5 mm on tarkasteltu.
Laskelma näyttää ~12 % kehäjännityksen (tangenttiaalijännityksen) maksimin kasvua (sisäreunassa) epäkeskisyydestä johtuen, jos olen laskenut oikein
. Muita vaikutuksia ampumiseen / tarkkuuteen en osaa arvioida. Ehkä laukaisukoneiston iskurin osuma nalliin voi olla murheena, jos sama suurehko epäkeskisyys on myös lukon alueella keskiöinnissä? Jännityksen kasvu ei liene kriittinen 30 mm:n aseella, mutta > 90 mm tykeissä ja
erityisesti panssarivaunukanuunoissa, joissa tuliputkien vamuuskertoimet ovat pieniä, ei tuollaisia epäkeskisyyksiä ja niiden seurauksia sallita jännityksienkään puolesta.
Muita tietoja tueksi, valitettavasti suurikal aseista:
A) Geometriamittaukset erään 125 mm panssarivaunukanuunan tuliputkelle ovat antaneet aikanaan tulokset:
Panoskammion alueella epäkeskisyys eräässä mittapisteessä e< 0,070 mm ja putken työlieriön alueella eräässä mittapisteessä e < 0,18 mm. (HUOM: Yksittäisiä mittapisteitä, ei mittausta koko putkimatkalta!)
Putken alueella kehäjännityksen suhteellinen kasvu oli arviotu 0,13 % ja vastaavaksi von Mises vertailujännityksen suhteelliseksi kasvuksi oli arvioitu 0,09 % epäkeskisyydellä e=0,18 mm mittauskohdassa.
Ainakin kyseinen mitattu panssarivaunukanuunan tuliputki oli "tarkasti" valmistettu "itäisestä valmistusmaasta" huolimatta. Valitetettavasti alkuperäistä datan tietolähdettä ei ole enää tiedossa.
B) Ohessa leike venäläisestä tykistöaseiden osien valmistusohjeesta, jonka mukaan 1 mm:n seinämän paksuuden vaihtelu ei vaikuta merkittävästi putken lujuuteen, mutta se lisää putken taipumaa / käyryyttä (bore curvature). Seinämänpaksuuden >1 mm:n vaihtelua on pidetty hylkäysrajana tykin tuliputkille.
Lähde: Taptun, A.S.
Production of Artillery Systems. US Army Foreign Science and Tecnology Center. 1972. FSTC-HT-23-1501-71. AD0740789. Lainaus on sivulta: pdf sivu 53./ tekstisivu 48.
Aiheesta kiinnostuneille iltalukemiseksi ohessa latauslinkki (25 Mb / 350 sivua):
https://apps.dtic.mil/sti/pdfs/AD0740789.pdf
C) Hieman Off-topic: USA:n rajat seinämäpaksuuden vaihtelulle 155 tuliputkelle ovat olleet:
- Lähellä lukkopintaa sallitun seinämänpaksuuden vaihtelun raja 0,01"=0,254 mm (6"=152 mm etäisyydellä lukosta saakka)
- Siitä eteenpäin putken suulle sallitun seinämänpaksuuden vaihtelun raja 0,06"=1,52 mm. (HUOM: edellä NL:n aikaisen ohjeen raja 1 mm on tiukempi "työlieriön" alueella, mutta löysempi lukossa?.)
Italialaisen Palmaria panssarihaupitsin tuliputki on täyttänyt em. USA:n vaatimukset ja muutkin 155 mm tuliputkivaatimukset oheisen "Reverse Engineering" raportin mukaan.
Suurin mitattu seinämänpaksuuden vaihtelu työlieriöllä oli 0,025'' < 0,06'' hylkäysraja, putki OK. Tutkituista toinen putki on parempi seinämänpaksuuden vaihtelun suhteen (pienempi vaihtelu).
Ohessa linkki (1,6 Mb / 46 s):
https://apps.dtic.mil/sti/pdfs/ADA234040.pdf
Yhteenveto:
Alkuperäisen viestin mukainen 3 mm:n seinämävaihtelu ja vastaava epäkeskisyys e=1,5 mm vaikuttavat suurilta, mutta ne eivät ole välttämättä katastrofaalisia putken lujuuden kannalta suhteellisen pienen kaliiperin 30 mm vuoksi. Kehäjännitys kasvaa suhteellisesti ~12 %, joka voi olla sallittua tykistöaseiden mitoitusta suuremman varmuuskertoimen käytön myötä. Vaikutusta aseen muihin ampumaominaisuuksiin en kykene arvioimaan. Kal 30 mm aseen mitoitusperiaatteet eivät ole selvillä, joten "sallitun seinämävaihtelun" fiksu arviointi ei ole tämän viestin laatijan tiedoin mahdollista.
Jos tuliputki on autofretoitu, voimakkaasti epäkeskisen putken jäännösjännityskenttä ei vastanne tavoitteita. Ei ole tiedossa, onko Venäjällä autofretoitu 30 mm:n tuliputkia.
Havaittu vaihtelu ylittää tykistöaseiden tuliputkille asetetut sekä läntiset (USA 0,254/1,52 mm) että itäiset (NL 1 mm) hyväksymis-/hylkäysrajat seinämänpaksuuden vaihtelulle, mutta esitetyt rajat ovat tarkoitettu suuremmille kaliipereille lähdeviitteiden mukaisesti.
Epävirallisen mittatiedon mukaan erään mitatun 125 mm panssarivaunukanuunan tuliputken epäkeskisyys oli e<0,18 mm työlieriön yksittäisess mittapisteessä ja siten putki oli varsin tarkasti valmistettu verrattuna viestin 30 mm:n aseen tuliputken epäkeskisyyteen e=1,5 mm ja vastaavaan seinämän vaihteluun 3 mm nähden.
Venäläiset tai oikeastaan NL:set mittavaatimukset ovat sangen yhtenevät länsimaisiin nähden tykistöaseiden tuliputkien keskeisten ominaisuuksien osalta ja he lienevät kyenneet valmistamaan ainakin yhden vientikauppaan menneen 125 mm panssarivaunukanuunan tuliputken sangen mittatarkasti. Onko hyvä asevalmistusperinne säilynyt tai siirtynyt myös nykyisen Venäjän asevalmistukseen, on pohtimisen arvoinen aihe.