Tässä välissä sanoisin, ettei tuo mitenkään automaattisesti mene. Jos äiti ei ilmoita Suomen viranomaisille lapsesta mitään, niin hänestä ei tule Suomen kansalaista. Hän voi toki myöhemmin anoa Suomen kansalaisuutta juuri äitinsä perusteella ja varmaan sen helposti saakin. Joka tapauksessa siis ulkomailla syntyvistä lapsista ei mitenkään automaattisesti tule Suomen kansalaisia, vaan lähetystöön pitää toimittaa syntymätodistusta yms. Tämä erona Suomessa syntyviin, jotka käsittääkseni automaattisesti kirjataan väestörekisteriin jo synnytysosastolla.
Selailin asiaa finlexistä ja tosiaan laki näyttää kaksoiskansalaisten (ei siis ulkomailla asuvien Suomen kansalaisten) kohdalla olevan nykyisin se, että heidät on vapautettu asevelvollisuudesta rauhan aikana. Liittyy ehkä juuri tuohon mainitsemaasi, eli siitä voisi seurata ongelmia, jos Suomi alkaisi pakottaa muiden maiden kansalaisia asepalvelukseen. Tämä on tietenkin siksikin suht uusi juttu, ettei kaksoiskansalaisuuskaan ole ollut mahdollinen kuin vain jotain 10 vuotta. Ulkomailla olevan miespuolisen Suomen kansalaisen (jolla ei ole lisäksi jonkun toisen maan kansalaisuutta) kohdalla asia on kuitenkin edelleen niin, että hän on velvollinen osallistumaan asepalvelukseen. Kutsuntoihin ei tarvitse henkilökohtaisesti matkustaa.
Mielenkiintoista tuon kaksoiskansalaisuuden suhteen on se, että tuo immuniteetti tulee vain sillä, että asuu siellä toisessa maassa. Jos tuota esimerkkiäsi muutetaankin niin, että A asuu Suomessa, mutta hänellä on edelleen se Amerikan passi, niin tämä ei vapautusta tuo.