Pentagon voitonvarma: 'Iran kukistuu kolmessa viikossa 130 000 sotilaan voimalla'
RT/Verkkomedia 7.5.2012
USA:n jatkaessa sotavoimien keskityksiä Persianlahdelle, Pentagonin strategit arvioivat tarvitsevansa alle kuukauden tuhotakseen Iranin sotavoimat. Jo kolmessa viikossa Iranin armeijan uskotaan olevan polvillaan, kertoi Washington Post. Tilannekatsaus valottaa kiristyvää tilannetta.
Washington Postin USA:n sotavoimien pääesikunnasta (CENTCOM) saaman tiedon mukaan Yhdysvaltain sotilasjohdolla on vakaa usko voittoon konfliktissa Irania vastaan. Se uskoo meri- ja ilmavoimien iskuilla kykenevänsä lamauttamaan Iranin puolustuksen vain kolmessa viikossa.
"Suunnittelemme kaikkia keinoja ja toimitamme keinovalikoimat presidentille", everstiluutnantti T.G. Taylor, pääesikunnan tiedottaja sanoi Washington Postille. Yhdysvaltain armeija on jatkanut sotilasvoimien keskityksiä Persianlahden alueelle tilanteen edelleen kiristyessä.
USA:n laivastolla on tällä hetkellä kaksi ydinkäyttöistä lentotukialusta taisteluryhmineen Iranin vastaisella merialueella ja se lisää parhaillaan mm. miinantorjuntakykyään.
(Lisäksi yksi Nimitz-luokan lentotukialus on lähialueella valmiudessa ja kaksi WASP-luokan merijalkaväen tukialusta liikkuu taisteluryhmien mukana. Lisäksi ranskalainen lentotukialus operoi Arabianmerellä, toim. huom.)
USA:n ilmavoimat ilmoittivat äskettäin siirtäneensä huippumoderneja F-22 Raptor hävittäjiä Yhdistyneisiin Arabiemiirikuntiin. Tämä on huomioitu hermostuneesti Iranissa. Alueelle on monien muiden raskaiden taistelulaivojen mukana siirretty "kelluva tukikohta" USS Ponce, joka tarjoaa operaatiokeskuksen miinanraivauskoneille, helikoptereille, pikaveneille ja erikoisjoukoille. Pentagon on myös tiivistänyt arabiliittolaistensa armeijojen koulutusta.
Pentagonin pääesikunnan CENTCOM:n mukaan Yhdysvaltojen sotajoukkojen määrä Irania ympäröivällä alueella on saavuttanut noin 130 000 sotilaan lukumäärän. Suurin osa, 90 000 toimii Afganistanissa. 20 000 sotilasta on Lähi-idän alueen maissa, ja noin 15 000 - 20 000 sotilasta palvelee laivaston aluksissa.
Sotaa usealla rintamalla
Sotilaallinen painostus on kuitenkin vain yksi USA:n avaamista rintamista Irania vastaan. Washington sanoo käyttävänsä sotilasvoimaa ainoastaan viimeisenä keinona, ja se keskittyy nyt Iranin vastaiseen taloussotaan.
Viimeksi viime tiistaina presidentti Obama allekirjoitti uusia Iranin vastaisia pakotteita, jotka antavat lisävaltuuksia USA:n valtionvarainministeriölle taistelussa niitä tahoja vastaan, jotka käyvät USA:n pakotteiden vastaista kauppaa Iranin kanssa. EU ja Yhdysvallat on asettanut Iranin öljytuotteiden tuontikieltoja ja hyökänneet agressiivisesti mm. maan pankki- ja finanssisektoria vastaan.
Iran on saanut myös vastaanottaa kybersodan iskuja, joista on kertonut ydinvoimasektorin lisäksi nyt myös maan öljyalan viranomaiset. Iranin öljyministeriö sanoi kuitenkin hallitsevansa kybersodan tilannetta, joka iski Iraniin vain pari viikkoa sitten.
Vuonna 2010 Irania vastaan hyökättiin Stuxnet-viruksella, joka vahingoitti maan ydinlaitosten toimintaa. Kyberhyökkäysten takana uskotaan olevan USA:n tai Israelin viranomaiset.
Tilannekatsaus: "Tilanne kuumenemassa neuvottelujen alla"
Iranin ja ns. P5+1 maiden neuvottelujen Iranin ydinohjelmasta on tarkoitus jatkua toukokuussa - ensin Wienissä IAEA:n kanssa toukokuun puolivälissä, ja sitten 23.5. Irakissa. Länsimaat ja Israel ovat syyttäneet Irania ydinaseohjelmasta, mutta Iran on toistuvasti kiistänyt väitökset perusteettomina. Venäjä ja Kiina ovat julkisesti todenneet, ettei pitäviä todisteita Iranin väitetystä ydinohjelmasta ole esittää.
Tilanteen Persianlahdella odotetaan kiristyvän tulevien viikkojen aikana näiden "ratkaiseviksi" kuvattujen Irakin neuvottelujen alla. Käynnissä onkin jatkuvasti uusia sotaharjoituksia sekä USA:n, Israelin, että Iranin toimesta. Venäjä ja Kiina ovat vastustaneet sotilaallisia keinoja ja varoittavat "arvaamattomista seurauksista", mikäli USA liittolaisineen päätyy sotilaallisiin keinoihin.
Moni asiantuntija varoittaa hallitsemattomasta eskalaatioiden sarjasta koko Lähi-idän ja Keski-Aasian alueella, ja jopa varoituksia kolmannesta maailmansodasta on annettu monen konfliktintuntijan toimesta.
Sotaan valmistautunut länsi on kuitenkin vakuuttanut olevansa valmis sotaan - kaikki USA:n aselajikomentajat ovat antaneet julkisuuteen valmiusraporttinsa. Samoin Israel ja Iran ovat antaneet omat vakuutukset valmiuksistaan pahimman varalle. Toisaalla Venäjäkin on ilmoittanut eteläisen armeijankuntansa olevan jatkuvassa hälytystilassa, ja se on toimeenpannut suunnitelmia mahdollisen sodan varalta.
Konfliktin odotetaan alkavan Israelin hyökkäyksellä Iranin strategisia kohteita vastaan, jolloin hyökkäykseen osallistuisi myös USA:n asevoimat. USA on toimittanut Israelille pommitukseen tarvittavat asejärjestelmät. Myös ns. "false flag" -valehyökkäyksen riski on erittäin suuri - tällöin sotaan ryhdytään myöhemmin selviävin valheellisin perustein. Israelista annettujen tietojen mukaan "seuraava aikaikkuna" Iranin pommituksille sulkeutuu kesäkuun aikana.
- Venäläisten sotilasasiantuntijoiden mukaan USA:lla on laukaisuvalmiina jopa 450 Tomahawk-risteilyohjusta Persianlahdella.
Israelista on kuitenkin kuulunut entistäkin jyrkempää vastustusta pääministeri Netanyahun ja puolustusministeri Barakin ajamaa sotaisaa linjaa vastaan. Kritiikkiä ovat antaneet mm. entinen pääministeri Olmert, syrjäytetty oppositiojohtaja Livni Tpizi ja asevoimien komentaja Benny Gantz. Myös mm. Israelin entisiä tiedustelujohtajia on ilmaissut ankaraa kritiikkiä maan johtoa sekä suunnitteltua Iran-sotaoperaatiota vastaan.
Tilanne Iranin liittolaismaassa Syyriassa on kytkökissä yleiskehitykseen Iranin vastaisella rintamalla. Vastaiskuun länttä ja Israelia vastaan odotetaan yhdistyvän Libanonin hallitseva Hizbollah-järjestö, Syyrian asevoimat ja palestiinalaisten taistelujärjestöt. Israelin jatkuvana uhkana on monen rintaman taistelu, johon se kuitenkin vakuuttaa olevansa valmistautunut.
Toimittajan kommentti: "Soitellen sotaan..."
Nopea voitto Irakista ja Afganistanista sekä sotilaallisesti katsottuna helppo Libyan pommitus on tainut saada vauhtisokeuden päälle pääesikunnassa sekä USA:n ylivoiman tunteessa elävissä meri- ja ilmavoimissa? (Maavoimilla sodan realiteetit ovat tulleet vastaan pitkittyneissä ja tuskallisissa taisteluissa Lähi-idässä) - Muistettakoon, että nyt puhutaan arviolta maailman 12. voimakkaimmain armeijan antamasta vastuksesta, jota tukee varsin yksimielinen kansa!
Lisäksi Iran on viimeistään vuodesta 2002 saakka valmistautunut vastaanottamaan jatkuvasti todennäköisemmän länsimaiden sotaoperaation maataan vastaan. Helposti unohdetaan ettei Iran ole Irak - nyt edessä olevaa mahdollista konfliktia ei olekaan edeltänyt kohdemaan 10 vuotta jatkunut sotilaallinen ja taloudellinen kuritus, kuten Irakia vastaan vuonna 2003. Iranilla on tunnustetusti voimakas vastaiskukyky.
- Vanha viisaus sanoo, ettei soitellen pitäisi lähteä sotaan.
Tällaisista Pentagonin itseluottamuksen rummutuksista kaikuu pahaenteinen ylimielisyys. Lisäksi Kiinan ja Venäjän sotilaalliset vastaukset ovat edelleen arvausten varassa. Tärkeätä on huomioida myös Pakistanin suuri vaikutusvalta tilanteen kehitykseen koko Keski-Aasian alueella.