Radar kirjoitti:
veffeade kirjoitti:
Radar kirjoitti:
Israelin presidentti: Isku Iraniin yhä lähempänä
Israelin presidentti Shimon Peres sanoo, että Israelin ja muun maailman on aika harkita muitakin toimia kuin sanktioita, jotta Iran ei kehitä itselleen ydinasetta. Peres pitää sotilaallistakin ratkaisua mahdollisena.
Israelin johtajat hyökkäävät entistä kovemmin Iranin ydinvoimaohjelmaa vastaan. Presidentti Shimon Peres myönsi perjantaina israelilaiselle tv-kanavalle, että sotilaallinen ratkaisu Iranin ydinasekysymyksessä käy koko ajan diplomaattista todennäköisemmäksi.
Peres sanoi, että maailman valtioiden on täytettävä lupauksensa ja tehtävä loppu Iranin tavoitteesta kehittää ydinase. Neuvotteluiden ja sanktioiden aika on Peresin mukaan loppumassa.
Israelin mediassa on keskusteltu iskusta Iraniin pitkin viikkoa. Keskiviikkona pääministeri Benjamin Netanjahun uutisoitiin keräävän ministereiden tukea iskuille. Maltillisiin kuuluvan Peresin kallistuminen samalla kannalle on erityisen painava uutinen.
Netanjahu tai Peres eivät ole suoranaisesti uhanneet Irania iskulla, mutta sekä Israel että Yhdysvallat ovat useita kertoja vihjanneet voimankäytön olevan yksi vaihtoehtoinen ratkaisu. Iran sanoo rikastavansa uraniumia vain tuottaakseen ydinenergiaa.
Israelilla itsellään uskotaan olleen ydinaseita jo pitkään. Israel ei ole koskaan myöntänyt ydinohjelmaansa, mutta siitä on tullut julki runsaasti varsin yksityiskohtaistakin tietoa.
Alkaa näyttää jo todella pahalta :a-cry:.
Onkohan iipoilla kapasiteettia iskeä Iraniin ilman USA:n apuja?.
Niin näyttää. Toivottavasti Iranin kansa ymmärtää tehdä lopullisen ratkaisun tuolle Hitlerille. En kyllä usko siihen.
Israel voisi kyllä tuhota Iranin sotavoimat, mutta tuskin ulottuisi varsinaisiin bunkkereihin, jossa tehdään ydinasekokeita ja rikastetaan uraania. Toki tuo voisi onnistua commando operaatiolla..
Kyllä jenkit ja britit tulevat mukaan, estääkseen suuremman conflictin Israelia vastaan muiden Arabimaiden taholta.
Mielenkiintoista nähdä, otetaanko Syyria selälleen samanaikaisesti
Tilanne on vaikea. Aika epätodennäköistä olisi että ilmahyökkäyksillä (vaikka ne onnistuisivatkin huomattavasta riskistä huolimatta) saavutettaisiin muuta kuin Iranin projektin lykkäystä tulevaisuuteen. Sotilasisku vaarantaa koko alueen jo nyt herkän tasapainon ja saattaa lietsoa länsi-vastaisuutta ympäröivissä arabimaissa.
Samalla Iranin hallinto voi hyötyä tilanteesta ja lisätä nuorten oppositioon kuuluvien tukea hallitukselle. Usein huonokin hallinto hyötyy tilanteesta sisäpoliittisesti kun kansa yhdistyy ulkoista vihollista vastaan. Mikään ei ole Iranilaisille suurempi vihollinen ja saatana kuin Israel joten tämä skenaario on hyvin todennäköinen.
Israelin hyökätessä Libanonissa toimiva Hezbollah todennäköisesti aloittaa uuden raketti/ohjushyökkäysten aallon ja koska Israel ei ole vielä täysin valmis puolustamaan maataan laajalla rintamalla tapahtuvaa raketti-iskua vastaan se ottaa riskin kansalaistensa kustannuksella. Hezbollah ei varmasti ole tyytynyt vain lehdellä soittelemaan vaan on kasannut arsenaaliaan 5 vuotta, viime sodasta lähtien.
Toki Iran on uhka myös euroopalle ja koko maailmalle ja jotakin pitäisi tehdä. Iranin kaltainen hulttiovaltio jolla on taktisia/strategisia ydinaseita on suurin uhka maailman rauhalle ja lähi-idälle jonka rinnalla terrorismi on pikkujuttu.
Paras vaihtoehto mikä tulee mieleeni olisi että länsimaiden tiedustelupalvelut yrittäisivät organsoida vallankumouksen ja tehdä sopimuksen jonka varjolla valta yritettäisiin kaapata hyökkäysten alkaessa. Jos Iranissa ei ole yhtenäistä ja hyvin johdettua sekä riittävän laajaa (länsimielistä) oppositiota, vanha valta varmemmin hyötyy tilanteesta.
Opposition tulisi pystyä hyödyntämään mahdollinen ilma-operaatio Irania vastaan joko leimaamalla Iranin johto syylliseksi hyökkäykseen joustamattomalla ja alueen tasapainoa järkyttävällä politiikallaan. Toinen vaihtoehto olisi hyvin organisoitu, aseellinen vallankumous jossa on riskinsä.
Ongelmat Iranin tapauksessa ovat mielestäni:
- Opposition asema on tukahdutettu väkivalloin, eikä mielenosoituksia ole näkyvästi voitu järjestää aikoihin. Sosiaalinen media on tukahdutettu/valvottu ja kansan mielipiteisiin vaikuttaminen on sitä kautta tehty perin vaikeaksi.
- Opposition organisoinnista ja johdosta ei ole ainakaan julkisesti tietoa.
- Tiedustelupalveluiden toiminta maassa on vaikeaa koska Iran on hyvin suljettu/valvottu ja eritetty valtio.
- Israelin tiedustelupalveluilla ei ole asiaa yrittää toimia opposition kanssa tunnetuista syistä vaan vastuu on siltäosin oltava länsimailla.
- Iranin koko nyky hallinto, uskonnollista johtoa myöden on tiettävästi yhtenäinen ja tukee Ahmadinejadia. Hallinnon sisältä ei löydy ilmeisestikään tukea vallanvaihdolle länsimaiden tuella. Ahmadinejad hallitsee kuten diktaattorit tekevät
elolla.
- Ilmahyökkäyksillä ei voida tuhota koko ohjelmaa edes teoriassa vaan korkeintan lykätä edelleen ohjelman valmistumista. Samalla koko lähi-idän vakaus joutuisi vaakalaudalle, varsinkin kun Egyptissä ei ole hallitusta (demokraattista ja länsi-mielistä), Syyria, Afganistan sekä Pakistan ovat joko epävakaita tai huonoissa väleissä USA:n ja länsivaltojen kanssa.
- Ydinohjelman totaalinen terminointi edellyttäisi täysimittaista, sotilaallista interventiota joka olisi kallis ja erittäin vaikea tehtävä. Jopa onnistuessaan taas länsimaat olisivat horjuvinen kansantalouksineen sidottuja vuosikausiksi sotaan maassa ja se kävisi kohtalokkaan kalliiksi näille maille. Se olisi jopa niin kallis että sinne tuskin olisi halukkaita lähtijöitä. Venäjä ja Kiina vastustaisivat operaatiota jyrkästi ja operaatio ei tapahtuisi ilman vastavetoja näiltä mailta.
- Tosin, Iranissa on öljyä ja kaasua reippaasti ja tämä sota olisi luonnollinen jatkumo jo nyt naapurimaissa käydyille energiasodille (Irak, Afganistan). Se korvaisi osin sodasta aiheutuvat kustannukset.