Huhta
Greatest Leader
Löytyy esimerkiksi MBDA:n VL MICA ja sanon sen vaikka minut julkisesti lynkataan: Umkhonto GBL. Molemmat täyttävät nuo ehdot ja ohjusjärjestelmissä on vain 1 tutka tarpeen (Dual Band).
http://www.mbda-systems.com/product/vl-mica/
http://www.deneldynamics.co.za/products/missiles/air-defence-missiles/umkhonto-gbl
Tiedän, että minutkin lynkataan jankuttaessani NASAMS:sta, mutta mitä nämä VL Micat, Umkhonto GBL:t ja Land Ceptorit tarjoavat NASAMS:n ylitse? Kaikissa järjestelmissä on erilliset laukaisulavetit, erilliset tutkat ja erilliset komentokeskukset (vrt. Crotale, jossa kaikki on yhdessä ajoneuvossa). Kannattaako pyörittää kahta päällekkäistä järjestelmää?
NASAMS:n etu suhteessa noihin muihin on, että NASAMS on jo valmiiksi laajassa käytössä (sekä Suomessa että muualla) oleva järjestelmä, jota kuitenkin kehitetään jatkuvasti. Kaikki tarvittavat datayhteydet löytyvät valmiiksi (onkohan Etelä-Afrikassa edes kuultu Link 16:sta?), ja jos nykyisen kanisterilaukaisimen liikuteltavuutta ei koeta tarpeeksi hyväksi, niin High Mobility Launcher RG-32:n tai kuorma-auton alustalla korjannee sen ongelman. Ylös nostettavan tutkan integroiminen järjestelmään tuskin sekään on mahdotonta, jos sellainen koetaan välttämättä tarvittavan.
Mikäli halutaan Crotalea mahdollisimman hyvin vastaava systeemi, niin mieleen tulee lähinnä ASRAD-R ja norjalaisten NASAMS:n pohjalta kehittämä hieman vastaava järjestelmä. ASRAD-R alkanee käymään vanhahtavaksi, mutta tuo norskien systeemi lienee ajanmukaisempi ja sopinee hyvin yhteen NASAMS:n kanssa.
https://forsvaret.no/forsvarsmateriell/nytt-kampluftvern
https://maanpuolustus.net/threads/ilmatorjunta.523/post-500487