Jalkaväkikomppania puolustuksessa Pyhällön kylän alueella v. 201x

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Hanski
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
SJ kirjoitti:
Ja sitten yksi juttu: Eli nyt on vastassa mekanisoitu pataljoona? Eikös tuollaisessa ole yleensä komppania tankkeja mukana? Ja sitten sen 30-40 ällitälliä jv-komppanioiden käytössä (riippuen komppanioiden määrästä)? Lisäksi ryssällä on käsittääkseni RsKRH komppania pataljoonan tasolla (9 putkea, yleensä 2S9 Nona mallia). Sitten on tietenkin PST, Pion. ja tiedustelu yms. osat, mutta miten isoja nuo on? Etenkin kiinnostaisi tietää, että onko tiedustelu ja Pioneeri osastot komppanian vai joukkueen kokoiset?

No ei niiden vihollisen aselajiosien koon suhteen voi olettaa yhtään mitään. Koneellista raivauskalustoa siellä varmasti on, ja jos sitä pääsee iskemään, niin aivan varmasti kannattaa se tehdä. Se sattuu viholliseen ihan varmasti.

Tiedusteluakin sieltä tulee montaa sorttia eri tasoilta. Ehkä sen varaan voi laskea, että mekanisoitu pataljoona etenee tuommoista pientä uraa ihan varmasti portaiksi järjestettynä ja suojaavia osia edessä. Pääosien sivuillakin menee jokin suojaus. Ryhmän-joukkueen vahvuisia suojaavia osia vastaan kannattaa omaa toimintaa suunnitella, koska niitä sieltä ensimmäisenä tulee, ja jos niitä saa jotenkin sopivasti lyötyä, niin se on kyllä pelkkää plussaa.

Eniten olen huolissani vihollisen etummaisesta komppaniasta. Siis sellaisesta oikein hienosta komppaniasta, jonka tehtävä on luoda edellytykset pääosien hyökkäykselle. Sen vahvuutena on vajaa komppania ällejä, joitakin panssarivaunuja, omaa epäsuoraa ja pioneereja. Jos tämä pääsee vain ajelemaan, niin sen perässä tuleekin sitten jo pataljoonan pääosat, ja jos vihollinen pääsee kiinni meikäläisten puolustuskeskukseen jo tällä etummaisella komppaniallaankin, niin vihollisen pääosat pääsevät hyökkäämään juuri sinne kuin haluavatkin.

Muutankin 3. sivun ratkaisua siten, että 1. joukkueeni todellakin on Ylimmäisen itäpuolella tien tukkona. Aika iso mälli miinoja on siellä ja myöskin NLAWit. Tarkoitus on aloittaa taistelu täällä vihollisen etummaista komppaniaa vastaan ja lähteä irti sitten, kun vihollisen pääosat muuten tulisivat yhden onnettoman joukkueen päälle. Tiedon vihollisen pääosien ryhmittymisestä saan hyvillä viestivälineilläni eteen jääviltä vastaanottopesäkkeiden osilta ja siinä viestivälineistä on nyt iso ilo. Vanhaan aikaan komppania ei niin vain järjestänyt omaa tähystyspaikkaansa monta kilometriä puolustuskeskuksen eteen, mutta nykyaika vaatii sitä (liian iso tontti komppanialle) ja toisaalta mahdollistaa tekniikalla sen. Jos ei olisi kesäkuu, niin pimeänäkö olisi tässäkin tarpeen.
 
hessukessu kirjoitti:
Vihollisen epäreilua tulta ei riitä jokaiselle neliömetrille 20km matkalla, eivätkä ne piilopoteroihin vaikuttaisikaan paitsi jos ihan kohdalle osuvat. Jos vihollisen pitää parinsadan metrin välein pysähtyä miinan räjäytettyä kärkivaunun paskaksi ja tilata vierustoille tykistökeskitykset, on minun komppaniani jo saavuttanut voiton, hah! Panssarit eivät löydä taistelupareja piilopoteroista millään ilveellä, eivätkä umpimetsässä kyllä ota helposti kiinnikään, varsinkin, kun miinoja on. Parikaapelia vain tiedustelupareja varten, ei enempää tarvita. Niin ja kuten sanoin, miinoituksilla niitä mekanisoituja joukkoja kuritetaan teillä. Kessit ja Apilakset ovat lähinnä hätävarana itsepuolustukseen.

Eikös uuden taistelusysteemin ideana ollut tilannetietoisuus? Se mahdollistaa hajautetun toiminnan ja viestinnän.

Sekasorto tulee, kun heikennetty ja kuritettu, väijyksiin kerta toisensa jälkeen joutunut joukko saakin joka suunnalta äkillistä tulta yhtäaikaisesti vastaansa, sohaisuiskuja sieltä täältä, ilman keskitettyä selkeätä hyökkäystä. Hyvällä tuurilla vihollisen pataljoona hajoaa pitkin metsiä jahtaamaan näitä taistelupareja ja sitten onkin taistelu jo voitettu.
Tuo Hessukessun kuvaama taistelutapa kuulostaa "jotenkin tutulta" :D "RÄJÄHTÄVÄ TYHJYYS"
Kohteisiin todellakin tulee vaikuttaa epäsuorasti miinoin ja kranaatein, ei käsiaseilla/singoilla kuin pakosta. Tulta tulee välittömästi niskaan jos suoraan vaikutetaan esim. apilaksella (simuloitu on). Sen sijaan epäsuora ja riittävän järeä toiminta laajalla (10-100km) alueella samanaikaisesti TUOTTAA TULOSTA ilman vastatoimia minimoiden omat tappiot. Hajautetun vaikuttamisen lisäksi kun tehdään iskuosastoilla aktiivisempia toimia herkempiin "nivusiin", saadaan vastapuolen konseptit sekaisin.. siihen sitten lisää epäsuoraa hajautetusti mutta kohdistetusti alkaa hyökkäysvoima tyrehtyä.

Hessukessu on laittanut partiot "tieliikenteen häirintään" .."tehostettuun" semmoiseen. Muuten ok mutta ryhmän (3x3) miehet ei toimi pareittain vaan 3-miehisinä partioina. Piilopotero on kiva paikka, kotoisan turvallinen ;) Piilokorsuun mahtuu ryhmä jopa pari :camo:

http://ojs.tsv.fi/index.php/ta/article/view/4150
 
Aloitusviestissä ilmoitettiin hyökkääjän koko ja tyyppi: "tiedusteluosien
jälkeen vihollisen kärki koostuu vahvennetusta moottoroidusta
jalkaväkipataljoonasta (tela-alustalla)".
.
Olettamamme vihollisen prikaati käsittää paljon enemmän aseistettuja telakoneita kuin suomalainen prikaati. Hyökkääjän prikaatissa on enemmän tst-panssareita kuin kolmessa valmarissa yhteensä. Jos sitä vielä on "vahvennettu", tulee kymmeniä lisää. Joka tst:llä on takanaan rynnäkkövaunuja, ei Suomen tapaan rättikattotelakuorkkeja tai kk-aseisia kumipyöräautoja. On siis tärkeää estää höökijää käyttämästä aukeita tai monta uraa yhtaikaa. Oman ja alistetun epäsuoran taso vaihtelee, mutta kovasta perustasosta "vahvistettu" on tosiaan vahvistettu. Tällaisesta pumpusta irrotettu pataljoonakin on kova vastus elleivät pöhlöile taktisesti.
.
Perusdoktriini on että jos epäilet, ammu hieman epäsuoraa ja tähystä liikkuuko siellä vai laukeaako savuja.
.
Suoraan marssiryhmityksestä kärjen yli ampuva itseliikkuva epäsuora voi olla (lienee) hyökkääjän vaarallisin ase, ja sen kimppuun käyminen voisi samalla katkaista kolonnan, ja pakottaa erittäin vaikeaan kärjenkääntöoperaatioon jottei huolto mene. Jonka yhteydessä puolustajan hyvät viestipelit antavat etuja.
(Ilmeisesti tässä skenaariossa kukaan ei lennä, eikä panssarimiinojamme ole vielä poistettu. Ja Ottawa on heitetty nurkkaan ja metsä on viuhkojen siima-ansoja täynnä. Suits me. )
 
kimmo.j kirjoitti:
Millaisia piilopoteroita tarkoitat kun tykistön tulelta ja lämpötähystykseltä suojaavat.
Siis vihollisen tykistötulta ei kerta kaikkiaan riitä 20km pituiselle matkalle 1km leveydelle. Ei riitä. Joten 500m päästä tiestä piilopoterossa kyykkivät sotilaat saavat olla rauhassa. Tietysti jonnekin mäjähtää varmasti, mutta suurinosa porukasta on koko tykkitulen vaikutusalueen ulkopuolella. Nekin, jotka ovat vaikutusalueella, selviävät luultavasti katetuissa piilopoteroissaan aika hyvin, jos ei iso kranu ihan kohdalle osu.

Lämpötähystykseltä suojaavat tietysti. No joo, jos suoraan päälle kävelee ja alkaa luukkua tuijottamaan, niin ehkä maaperän lämpötilassa olevan eron voi huomata. Muuten ei. Eihän sieltä piilopoterosta ole tarkoitus kurkistella kaiken aikaa ulos. Kun vihollisen kulkupelien äänet kuuluvat, aktivoidaan miinat (narusta vetämällä tai elektronisesti) tai sitten nostetaan pää hiukan ylös ja laukaistaan narusta vetämällä kun kohdalle sattuvat. Kun miinat alkavat paukkua, noustaan ylös ampuma-asemaan, ammutaan perkeleesti kaikella mitä löytyy ja sitten juostaan perkeleesti karkuun...niihin toisiin piilopoteroihin sinne puolen kilsan päähän. Siellä sitten istutaan hissunkissun aloillaan ja odotellaan, että vihollinen jatkaa matkaansa tai jää tuhlaamaan aikaansa paikoilleen.

Tie uralla oleva taisteluvaunu on vaarallinen koska se voi ampua metsään sirpalekanaatteja, tai lähellä oleville vaaraa aiheuttaa jo pelkkä tykin suupaine.
Mikäli tie on miinoitettu sekä tien sivussa on kylkimiinoja, kuten tarkoitus olisi, niin tuo panssarivaunu on vain lihava maalitaulu. Voivathan perässä tulevat vaunut sokkona ammuskella pitkin metsää, eri asia on, millä teholla kun sirpaleet eivät kauas puisessa metsässä kanna ja maastonmuodotkin asettavat rajoituksia. Laukaisijaa ja ampujaa ne eivät näe, vain se tuhottu vaunu näkisi. Yhdessa kullin luikauksessa se ryhmä onkin juossut jo entistä kauemmas ja piilopoteroihinsa, joten mitäpä sitten enää ampumaan? Voivathan vaunut lähteä toki perään, mutta eiköhän tellut sopivissa paikoissa tien vierustoilla hiukan hillitse aikomuksia lähteä sinne möyrimään pikapikaa. Valemiinoitteetkin voivat tehdä kiusaa.

Muuten olen samaa mieltä, uusi taistelun johto järjestelmä mahdollista hajautetun toiminnan, ei ehkä pareiksi jakautuneina, mutta ryhmittäin kyllä.
Koordinoitua sissisotaa tietoylivoiman turvin. Meikäläisessä maastossa hyökkääjä on hätää kärsimässä sellaista vastaan, kun perinteinenkin sissitaktiikkakin on melkoinen uhka tuollaisessa maastossa.
 
KorpiSISSI kirjoitti:
Tuo Hessukessun kuvaama taistelutapa kuulostaa "jotenkin tutulta" :D "RÄJÄHTÄVÄ TYHJYYS"
Tunnustan, jäin kiinni rysän päältä! :-D
Loistava kirja! :-D
 
Kuinka monelle ylipäänsä viivytystaistelu on tuttu peliliike? Osassa peliliikkeistä näkyy selkeästi sissikoulutus ja sen suomat ässät mutta eikö nimenomaan viivytys toisi eniten etuja kun puhutaan yhdestä urasta jolta säännöllisesti harhautuu useampi ura sivulle (suojaan). Vaikka porukka olisi vain traktorimekanisoitu se silti on silloin koneistettu eli kykenee myös suorittamaan pitempiä koukkuja tai väistämään alta pois.

Viivytystaistelussa tarkoituksena on pysäyttää viivytystasalle vihollisen kärki ja tuottaa tappioita jatkuvalla syötöllä. Samalla pakotetaan vihollinen käyttämään omia peliliikkeitään koska tarkoituksena on jokaisella tasalla antaa kuva siitä, että se tasa on kaikkein voimakkaimmin puolustettu.

Kun kärki on pysäytetty ja aiheutettu viholliselle riittävät tappiot, kaadetaan niskaan epäsuoraa (tai ollaan kaatamatta), poistutaan taaksepäin asemasta taistellen (irtautuminen) ja siirrytään uudelle viivytystasalle. Oikein toteutettuna siis siirryttäessä uudelle viivytystasalle ohitetaan kaksi miehitettyä viivytystasaa jotka omalta osaltaan pysäyttävät ja kuluttavat vihollista. Lopulta vihollinen lyödään hyvässä paikassa johon perustetaan ns. viivytystukikohta.

Mielipiteitä?
 
Minä suosisin myös viivyttämistä ihan perinteisin keinoin. Sissitoiminta vaatisi koulutusta ennenkaikkea johtajille, mutta reservistä perustettavalla JV/JÄÄK porukalla sitä ei ole pl. ne harvat, jotka ovat oma-aloitteisesti halunneet kehittää itseään. 4 h ei riitä. Viivyttämiseen kaikki jääkärit sensijaan ovat saaneet jonkinlaisen koulutuksen.

Tuota sisseilyähän tekisi taisteluosaston sissikomppania. Eivät kaikki voi olla sissejä, vaikka taistelutapaa muutettaisiin kuinka. Jääkärikomppaniolla on jääkärikomppanioiden tehtävät ja viivyttäminen on yksi sen kolmesta taistelulajista. Kaiketi jopa tehokkain, koska jäykkään puolustukseen sillä ei riitä tulivoima, kuten ei hyökkäämiseenkään. Ei ainakaan mek-vihollista kohtaan.
Viivytyksessä sen paras osa eli hyvä liikkuvuus ja kevyehkö aseistus olisivat sopivimmillaan.
 
Tuo tappioiden tuottaminen ja maastonkohdan pitäminen onnistuisi viivyttämällä oikein mainiosti. Noinhan se menee "ei-uuden-mallin" joukoillakin.

Joukkueen vastaanottopesäke pysäyttää kärjen ja pakottaa jalkautumaan eli hidastaa ja tuhoaa ensimmäiset sotakoneet.

Joukkue aiheuttaa viholliselle tappioita ja lyö (eli pysäyttää ja pakottaa taaksepäin siinä kunnossa, että sama porukka ei ilman täydennystä jatka kärjessä) hyökkäävän kärkikomppanian, jonka jälkeen irtautuu sovitusti.
Naapuri ottaa uuden yrityksen ja ampuu tykeillä ennen höökiä. Viivyttävä joukkue tosin ei ole jäänyt odottamaan keskitystä, vaan irtautuu ja lähtee pois uuden ja paremmin valmistellun yrityksen alta. Noihin tyhjiin asemiin siis ammuttiin turhaan. No, ei se mitään. Vanjat takaisin vaunuihin ja eteenpäin. Ja kas vittu: kilometrin päässä on uusi ylläkkö, jota ei ole valmiiksi maalitettu. Näin homma etenee joukkue ja kahakka kerrallaan aina viivytyskeskukseen eli "pidettävään maastonkohtaan" saakka, jonne ei todellakaan hyökkää määrävahvuinen pataljoona. Ei miesten eikä a-tarvikkeidensa osalta.

Komppania voi viivyttää esimerkiksi 10 kilometrin matkan jos se saa riittävästi aikaa ennakkovalmisteluihin. Joukkueet esim. 1½ kilometrin välein ja vastaanottopesäke 500 metriä joukkueen edessä. Tuo vastaanottopesäke voi olla esimerkiksi joukkueen varajohtaja, pst-partio sekä kivääriryhmä. Sen toiminta kerää epäreilun tulta, mutta sepäs lähtee heti ylläkön jälkeen irti ja kovaa. En tiedä naapurin tulimuotoja tai sitä kauanko heillä kestää ammuttaminen maaliin, jota ei ole valmisteltu. 500 metriä ei ole kuitenkaan kovin pitkä matka pinkoa irti ja keskitys suurella todennäköisyydellä tulee sellaiseen paikkaan, että siellä ei enää tsuhnia ole. Se mitä tuohon ammutaan, on poissa tulevaisuuden epäsuorasta.
Edes venäläisellä prikaatilla ei ole vahvuuksissa niin paljon murkulaa, että kaikkea voidaan ampua kaikilla putkilla jatkuvasti. SissiK lisäksi tekee pahojaan, ja naapurin huolto on vähintäänkin kovilla.
 
Entäs jos hyökkääjän tiedustelu ei istu pelkästään juopottelemassa ja pelaamassa korttia vaan selvittää vastaanottoasemat ennakolta? Onkin liikkuvia ja kätkeytyneitä radioin varustettuja partioita tulevilla toiminta-alueilla, täh. Niin minä ainakin hyökkääjänä tekisin. Hyökkääjän etu on se, että se voi valita tietyin rajoituksin painopisteensä, johon keskittää infon hakemisen ym. ja HUOM: myös epäsuoran tulen paksuimman osan. Kohdalle osunut epäsuoran valmistelu aiheuttaa vastaanottoaseman jäsenten kantamisen rääsyinä kenet minnekin. En oikein usko, että tänään enää kannattaa pysytellä kovin perinteisillä linjoilla, kun puolustusta värkätään kasaan. Ja kyllä kaikki merkit viittaavat juuri siihen, että uutta pukkaa. Volyymista ei helposti synny käsitystä, mutta uutta kumminkin.

Vaikka liputankin sen puolesta, että ns. uusi tst-tapa on oiva uudistus toteutuessaan niin jäähän se nähtäväksi, onko se sitä käytännössä sitten? Toivottavasti realitytestit jäävät näkemättä.
 
baikal kirjoitti:
Entäs jos hyökkääjän tiedustelu ei istu pelkästään juopottelemassa ja pelaamassa korttia vaan selvittää vastaanottoasemat ennakolta? Onkin liikkuvia ja kätkeytyneitä radioin varustettuja partioita tulevilla toiminta-alueilla, täh. Niin minä ainakin hyökkääjänä tekisin. Hyökkääjän etu on se, että se voi valita tietyin rajoituksin painopisteensä, johon keskittää infon hakemisen ym. ja HUOM: myös epäsuoran tulen paksuimman osan. Kohdalle osunut epäsuoran valmistelu aiheuttaa vastaanottoaseman jäsenten kantamisen rääsyinä kenet minnekin. En oikein usko, että tänään enää kannattaa pysytellä kovin perinteisillä linjoilla, kun puolustusta värkätään kasaan. Ja kyllä kaikki merkit viittaavat juuri siihen, että uutta pukkaa. Volyymista ei helposti synny käsitystä, mutta uutta kumminkin.

Ei se nyt ihan noin mene...

Tuo "valmistelu" tarkoittaa maastontiedustelua sekä max. pikalinnoittamista eli ampumapoteroita ja nuo kaivetaan vasta silloin kun joukkue tulee asemiin. Ei tiedusteluosa eli komppaukko, joukkueenjohtajat ja tulenjohto niitä kaiva. Viitytyksen suunnittelu ja tuo kunnon maastontiedustelu on sitä aikaa vievää puuhaa. Samoin torjuntamaalien valmistelu. Kyllä suoraan sanottuna vituttaisi olla kärkikomppanian kärkijoukkueessa, kun

1. Tuo esimerkkipumppu suorittaa YLLÄKÖN siinä tilanteessa kun KärkiJ etenee vaunujen sisällä.
2. Ennen irtilähtöä sama porukkaa ammuttaa valmisteltuun maaliin epäsuoraa ihan niinkin yksinkertaisesti, että tj määrittää valmisteluvaiheessa ylläkköpaikalle maalin ja joukkueen varajohtaja huikkaa radioon "Me tullaan nyt pois. Anna palaa."

Jos joku on riekaileina niin se kärjessä ajava venäläisjoukkue.

Samat asiat koskee meitä jos venäläinen viivyttää hyökkääviä (eli kaikki niitä 5 siihen kykenevää pataljoonaa :D) suomalaisia. Ei russkitkaan mitään juoksuhautoja kaiva tai vala betonibunkkereita, vaan kyseessä on joko pikalinnoitetut tuliasemat tai sitten täysin valmistelemattomat. Vai miten paljon noita desantteja mahtaa olla, että tuon tiedustelu onnistuu? Varoaikaa on sen pari tuntia per ylläkkö... Sen kauempaa valmisteltuihin asemiin järjestyminen ja kaivautuminen ei kestä. Jos jokainen tiellä ajava Defenderi ja kusitaukoa pitävä porukka ilmoitetaan johtoportaaseen "viivytystasana" niin mitähän heikäläisten esimiehet siitä tykkää.
 
Hauska huomata, että aihe herätti vilkasta keskustelua! Taistelusuunnitelmakuvat olivat vakuuttavasti tehdyt, Wau!.

Itsellä ei juuri nyt aika anna myöten kunnollisen taistelusuunnitelman viimeistelyyn, mutta aloittaisin komppanian varsinaisen toiminnan kohdassa, jossa tie 3831 ylittää Syväjärven. Siitä on linnuntietä Pyhältöön noin 8 km ja 122 H patteristo voisi juuri ja juuri ylettyä tukemaan taistelua järvikapeikkoon. Joka tapauksessa siltarumpu tulisi posssauttaa silloin, kun sen päällä on sopivan lihava maali.

Tästä järvikapeikosta kohti Pyhältöä valmistelisin riittävän määrän tuliylläkköpaikkoja vähän HessuKessun ja Räjäntävän tyhjyyden hengissä (Kirja on muuten oikeasti hyvä!). Pienelläkin porukalla tehdyt aktiiviset tuliylläköt olisivat tehokkaita, kiitos hyvän tilannekuvan ja epäsuoran tulen.

Maasto suosisi aika hyvin aktiivista puolustamista. Tie 3831 on kapea ja mutkainen ja vaikea uskoa, että sitä pitkin etenisi pataljoonaa suurempaa joukkoa (ei ainakaan ensimmäisessä portaassa, vihollisen hyökkäys täällä voisi olla esim. sivustan varmistusta). Itä-länsi -suunnassa ei kulje pahemmin muita teitä tällä kohtaa. Puolustava komppania saisi hyödynnettyä oman paikallistuntemuksensa ja Valtrojen liikkuvuuden sinne tänne risteilevillä tukkiteillä ja peltoteillä.

Huomasitteko muuten, että Googlen kamera-auto on käynyt kuvaamassa koko tien 3831 lävitse? Kuvien pohjalta on hyvä lähteä tiirailemaan, miltä hyökkäysmaasto näyttäisi vihulaisen silmin esim. Syväjärveltä länteen päin.
 
jtsaari2004 kirjoitti:
attachment.php


Oheisessa kuvassa peruskuvio. Painopisteessä tien molemmin puolin kaksi joukkuetta estää vihollisen pääsyn Ylimmäinen-Tarhajärvi -tasan yli. Niiden takana yksi joukkue pysäyttää murtoon päässeen vihollisen ennen sen pääsyä tielle 26. Näin kaikki kolme joukkuettani toteuttavat komppanian tehtävää.

Runsaiden viesti- ja pimeänäkövälineiden varaan asetan kaksi jv-ryhmästä ja tulenjohtopartiosta koostuvaa vastaanottopesäkettä sotkemaan vihollisen tiedustelun ja etujoukon taistelua, tarkoituksena se, että aivan edessä tiedustelu ei pääse kiinni komppanian varsinaiseen puolustuskeskukseen ollenkaan, vaan hyvässä tapauksessa raportoi virheellisesti puolustuksen etureunan olevan siellä. Tällöin vihollisen ensimmäinen porras valmistautuu taisteluun metsäisellä alueella ja onnistuukin lyömään vain etummaiset suojaavat ryhmäni irti. Tämä sotkee vihollisen kuviot pitkäksi aikaa. Tulenjohtopartioni tuottavat jalkautuvalle viholliselle tappioita täältä, aivan edestä asti. Toista pesäkettä johtaa komppanian varapäällikkö, toista nohevin ryhmänjohtajani.

Jos näyttää siltä, että vihollisen etuosat ehkä noin vain lyökin nämä ryhmät nopeasti, niin kuvassa takimmaiseksi ryhmitetyn joukkueen pitäisi kenties olla niiden takana varmistamassa, että vihollisen ensimmäinen porras todellakin joutuu jalkautumaan böhessä ennen varsinaista puolustuskeskustani. Tämä joukkue olisi siis kuvan 1. joukkue ja sen irtautuminen taakse komppanian reserviksi pitäisi järjestää jotenkin. Valtra ei ehkä tässä ole paras vaihtoehto...

Panssarintorjunta-aseiden sekä miinojen painopiste on jalkaväkijoukkueiden taistelussa. NLAW-ohjukset asetan 3. joukkueelle Tarhajärven maastoon. Sieltä ne voivat vaikuttaa pitkälle pätkälle 3381 -tietä sekä tarvittaessa etelään, Liikkasentien maastoon.

Taaimpana 1. joukkue valmistautuu vastahyökkäyksiin pohjoisen ja etelän kautta koukaten. Mukaan liikenevät knto- ja huoltojoukkueen osat. Näiden joukkueiden rippeistä muodostan varareservin.

Sivustoille asetan parivartiot, viesti- ja pimeänäkölaitteilla varustettuna. Kaksi ukkoa riittää näihin, koska niillä on viestivälineet.

---

Tässä ratkaisussa ei tietääkseni ole juurikaan mitään nk. uuden taistelutavan asiaa :huh: Joukkueiden asemat isojen avointen laitamilla arveluttavat. Jos vihollinen pääsee ajamaan vaunut metsänreunoihin, se pääsee ampumaan hirmuisella tulivoimalla joukkueitani, enkä voi oikein mitään sille. Tuntuisi paremmalta asettaa joukkueet edemmäs, Ylimmäisen itäpuolelle, mutta silloin vihollinen vain yksinkertaisesti kiertäisi ne. Nytkin ongelmana tuntuu olevan liian isot tontit ja vaikutusalueet joukkueille.

Mutta piirsin kuvan! Tätä on helppo repostella :a-cool:

Wau! Sinä olit käyttänyt tämän asian pohtimiseen paljon aikaa! Kuva on kuin kouluesimerkki perinteisestä komppanian puolustustaistelusta ja tuo Tarhajärven ja Ylimmäisen välinen kannasmaasto olisi varmasti ihan ratkaisupaikkoja. Aluksi katsoin, että joukkueet olisivat olleet aika sumpussa, mutta onhan siinä luokkaa 500 m joukkueilla tilaa sivusuunnassa. Joukkojen selän taakse jää Kotojoki, mutta siitä tiukan paikan tullen vaikka kahlaa yli.

Vielä kakkkoseditointi tähän kohtaan! Kuvan 2. joukkue voisi taistella varmaan ihan nohevasti Ylimmäisen eteläpuolella. Maasto on sellaista korpea, että siitä on kävellenkin hankala mennä läpi. Tulialueet tulisi raivata huolella ja luonnollisesti linnoittaa mahdollisimman hyvin. 3. joukkueella tilanne voisi muodostua äkkiä tukalaksi. Sinäkin mainitsit peltoaukeat ja tuon kohdan metsikkö on harvennettua talousmetsää, joka ei suojaa tähystämiseltä eikä välttämättä edes estä vaunujen liikettä. NLAW:ien paikka olisi varmasti 3. joukkueella, jos ryhmitys olisi kuvan mukainen.

Tämän kuvan mukainen tilanne voisi toteutua sen jälkeen, kun komppania on jo hetken viivyttänyt / käynyt aktiivista puolustustaistelua idempänä. Kuvan tasalla taistelu tiivsityisi, siinä kannattaisi vihollista pidätellä tarvittaessa pidempäänkin. Tällöin tietysti olisi edellytyksenä, että joukko olisi ehtinyt linnoittautua riittävästi.

Vielä nopea editointi: huolto on kuvassa oikeaoppisesti sijoitettu paikallisen Pop-Cafen kohdalle, joukot saisivat siis pyttipannua ja olutta riittämiin! :a-grin:
 
setämies kirjoitti:
Kuinka monelle ylipäänsä viivytystaistelu on tuttu peliliike? Osassa peliliikkeistä näkyy selkeästi sissikoulutus ja sen suomat ässät mutta eikö nimenomaan viivytys toisi eniten etuja kun puhutaan yhdestä urasta jolta säännöllisesti harhautuu useampi ura sivulle (suojaan). Vaikka porukka olisi vain traktorimekanisoitu se silti on silloin koneistettu eli kykenee myös suorittamaan pitempiä koukkuja tai väistämään alta pois.

Viivytystaistelussa tarkoituksena on pysäyttää viivytystasalle vihollisen kärki ja tuottaa tappioita jatkuvalla syötöllä. Samalla pakotetaan vihollinen käyttämään omia peliliikkeitään koska tarkoituksena on jokaisella tasalla antaa kuva siitä, että se tasa on kaikkein voimakkaimmin puolustettu.

Kun kärki on pysäytetty ja aiheutettu viholliselle riittävät tappiot, kaadetaan niskaan epäsuoraa (tai ollaan kaatamatta), poistutaan taaksepäin asemasta taistellen (irtautuminen) ja siirrytään uudelle viivytystasalle. Oikein toteutettuna siis siirryttäessä uudelle viivytystasalle ohitetaan kaksi miehitettyä viivytystasaa jotka omalta osaltaan pysäyttävät ja kuluttavat vihollista. Lopulta vihollinen lyödään hyvässä paikassa johon perustetaan ns. viivytystukikohta.

Mielipiteitä?

Näin tyhmästi ajateltuna joukkue torppaa etenevän tiedustelukärjen keskitetyllä NLAW-toiminnalla.

Todennäköisesti vastusajalla menee hetki ennen kuin se voi käyttää epäreilua havaittua kohdetta vastaan. Kokeillaan saada vastuja käyttämään aikaansa siihen että se valmistautuu raivaamaan valkobandiitti joukkueen.

Sitten jos on mahdollista niin annetaan epäreilua vastujan niskaan kun vastustaja aloittaa hyökkäyksen tyhjiin asemiimme.
 
Hanski kirjoitti:
Vielä nopea editointi: huolto on kuvassa oikeaoppisesti sijoitettu paikallisen Pop-Cafen kohdalle, joukot saisivat siis pyttipannua ja olutta riittämiin! :a-grin:

Sen minä tietysti ensimmäisenä piirsinkin! :a-cool:
 
Kiitokset Pstsika ja Baikal. Nyt tämä alkaa saada realismia eikä vain pikkupoikien "sit tää tekis sitä ja tää osaiski lentää ".
Kumpikaan sodan osapuoli ei anna mitään ilmaiseksi.
Fiksut toimivat heikon puolensa minimoiden vastustajan heikkoutta vastaan. Funtsatkaa hyökkääjän pomon koppalakki päässä. Jos on jotain johon koppalakki ei pysty vastaamaan niin se on sitten siinä.
Jaa, missähän määrin tienvarren kylkimiinat voi havaita hyvällä lämppärillä, kun kädenjälkikin näkyy männyssä pitkään... paljon valemiinoja?
 
Hanski kirjoitti:
..
Tästä järvikapeikosta kohti Pyhältöä valmistelisin riittävän määrän tuliylläkköpaikkoja vähän HessuKessun ja Räjäntävän tyhjyyden hengissä (Kirja on muuten oikeasti hyvä!). Pienelläkin porukalla tehdyt aktiiviset tuliylläköt olisivat tehokkaita, kiitos hyvän tilannekuvan ja epäsuoran tulen.
..

KIRJA LÖYTYY TUOLTA: http://www.apali.fi/kauppa/product_details.php?p=393
Aiemmin laittamani linkki http://ojs.tsv.fi/index.php/ta/article/view/4150/3871 on yhteen kirjan pohjalta tehtyyn tutkimukseen liittyvä. Tutkija on toimittanut kirjan.

BTW. -20% alennus tuohon kirjaan saadaan jos Havu Kilta ry:n kautta hankitaan
esim. yhteistilauksena. Alennus on voimassa myös yksin kappalein Kiltan kautta tilattuna. (http://www.havu.net) Hankinnasta kiinostuneet voivat laittaa YV:n allekirjoittaneelle.
 
pstsika kirjoitti:
setämies kirjoitti:
Vastakysemyksenä kysyn: Mikä itseasiassa paljastaa viivytystasan kun se on miehittämätön?

Kristallipalloa tuijottava mustalaiseukko.

Tämä on niitä vähäisiä sotilaselämän alueita, joista on ihan omakohtaistakin kokemusta! Muutamassa varusmiesaikaisessa RUK:n harjoituksessa olin taistelupartion johtajana, tuliylläkön johtajana ja myös nuljukumien kanssa maaliosastossa. Joka kerta puolustajan yllätys oli täydellinen ja kokemus antoi ainakin itselle uskoa puolustustaistelun onnistumismahdollisuuksiin. Jonkin verran on tekninen kehitys helpottanut mm. lämpökameroiden osalta hyökkääjän toimintaa, mutta on helppo uskoa, että ällitällin kuskilla olisi ns. kusi sukassa kaarrellessaan esimerkiksi tämän ajatusleikin tietä 3831.
 
Back
Top