Jalkaväkikomppania puolustuksessa Pyhällön kylän alueella v. 201x

baikal

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Tvälups kirjoitti:
Vihollinen hankkii tilannekuvaa: satelliitit, vakoilulennokit, lentokuvaus+rynnäköinti, hekot, jalkautetut tiedustelijat, tiedusteluvaunut, radiosuuntima/kuuntelu jne.

Sanon, että on pirun kova komppania kepittäessään vihollisen panssaroidun komppanian. Sen suurempia ei kannata kurkoitella.
Jep ja onnistuu sekin vain silloin, kun maasto on käypäistä ja valmistelut kunnossa ja oman epäsuoran ammunnat pitää onnistua vielä jetsulleen.

Hyökkääjän tiedustelu aliarvioidaan topikissa kyllä aivan reisilleen. Oman toiminnan salaaminen on oikeasti kohtu haasteellista tänään, jos lie ollut sitä jo eilenkin.
 

Tvälups

Ylipäällikkö
Nytkö lopahti komppaukon usko tehtävän suorittamiseen vaikka apujakin on osoitettu ja viholliskuva täsmentynyt?
 

elso

Kenraali
BAN
Tvälups kirjoitti:
Nytkö lopahti komppaukon usko tehtävän suorittamiseen vaikka apujakin on osoitettu ja viholliskuva täsmentynyt?
Jos Venäjä pistää all-in, voidaan alkaa spekuleeraamaan siitä, että kuka pistetään nukkehallituksen nokkamieheksi. Lienee kaikille suht' selkeä juttu?

Jos Venäjän sotilaalliset resurssit jakaantuvat useampaan paikkaan, tilaa jää myös militaariasioiden spekuloinnille. Kaikki asiat eivät olekaan enää niin selvää pässinlihaa.
 

setämies

Kenraali
Mod
Lahjoittaja
Automiesten uutistoimisto tietää kertoa että erikoisrajajääkärit kävivät munkkikahveilla sotilaskotiauton luona, täydensivät varusteet ja jatkoivat samoilla vauhdeilla takaisin uran suuntaan puhuen jotain tykistöohjusten maalaamisesta...

Ilmeisesti tikkurilan mannekiineja päätteli autosotamies Lötjönen.
 

ctg

Ylipäällikkö
Tvälups kirjoitti:
Nytkö lopahti komppaukon usko tehtävän suorittamiseen vaikka apujakin on osoitettu ja viholliskuva täsmentynyt?
Ei ainakaan mulla. On ollut hieman kiirus. Sorry.

Olin tutkailemassa tuota tietä, joka johtaa puolustus alueelle. Metsä sitä ennen on täynnä mäntyjä, mutta muuttuu tiheäksi kuusi joulukuusi mettäksi ennen sitä risteystä. Sitä ennen on pieni aukea, mille sopii laittaa tähystäjä pari. Päätiellä ennen risteystä on mutka, johon voi hyvin sulloa muutaman kylkimiinan ja tähysteisen IED:n, missä tähystäjä on risteyksen tasalla.

Käskynä on tuhota ensimmäinen taistelutankki, mutta päästää tiedustelun bemarit läpi. Jos paikalle tulee miehistöä, niin sitten jysäyttää IED ja sitten liueta paikalta seuraavaan tähystyspaikkaan.

Miehekkälän risteys on täynnä mänty mettää, jossa on mahdollisuus perustaa katettu sissikorsu tähystykseen, mutta en jäisi siihen kytikselle varsinkaan sen jälkeen kun tankki on jysäytetty.

3835 - multasillantien alku on sitä samaa mänty mettää ekaan mutkaan asti. Mutkan oikealla puolen on kukkula, missä on hyvä perustaa vara tähystyspaikka. Ennen mutkaa on sopivan näköistä maastoa kylkipanoksella, taikka kahdelle millä jysäyttää ainakin se eka tiedustelun bemari. Sinne voisi varata muutaman kessin, sekä ensimmäisen TA parin.

Tiedustelu siis kostuu vähintään kuudesta silmäparista, ja TA parista, ja heillä on päällimmäinen tehtävä tiedustella, ja toisi sijaisena aiheuttaa tappioita tiedustelulle ja etujoukoille sillä varaukselle, että tappiota ei tule.

Mutkan voi maalittaa krh:lle ja risteyksen raskaammalle tykistölle.

Jatketaessa hieman matkaa eteenpäin tullaan vasemmalla olevaan risteykseen, joka on pohjamiinoille otollista hiekkatietä. Se on sama tie, joka johtaa päätietä ennen olevaan aukealle.

Tien päässä on tukkirekkojen käännöspäikka, mihin hajalle lyöty naapurin joukko voi kerääntyä ja ne, jotka eivät ole ihan riekaleina, niin jatkaa tien myönteisesti kohti takalinjoja, samalla kun riekale tapaukset lastataan yhteen taikka kahteen pariin autoja.

Risteyksen jälkeen on seuraavalle väijytykselle otollista sekamettää. Sinne voisi varata seuraavan kuusi silmäparia, kessien ja PKM:n kera. Tie muuttuu mutkaiseksi, mutta se sopii sopivaksi alustaksi krh:n keskitykselle. Samaa paikkaa voi käyttää IED:lle taikka kahdelle. Käskynä on ottaa ainakin kaksi bemaria alas, ja mahdollisesti tuhota urali ennenkuin ne liukenevat mettän kautta kokoontumipaikalle ja seuraavalle tasalle.

Mutkan jälkeen on oikealla aukea, ja vasemmalla kivikkoinen nyppylä täynnä mäntymettää. Himottaisi laittaa sinne naapurin joukkojen kokoontumispiste, taikka tien suuntaan tähystävä NLAW pari, tarkoituksena ottaa alas varmaan tässä vaiheessa tulevia taistelutankkeja. Suoraa matkaa tiellä on pari, kolme sataa metriä. Ja mettän sekä aukean voisi maalittaa kenttätykistön iskulle.

Tuhoaja pari vai liueta mettää pitkin miehekkälään, taikka suunnistaa vasemmalle puolen olevalle pellolle, mihin varmaan ainakin osa vihollisen tankeista suunnistaa nyppylän kautta koukkaaseen. Joten sen vasemman puolen mäntymettän eduston voisi miinoittaa, samalla kun osa pelto pistetään saman alle, sillä päätieltä johtaa uria sinne.

Voimalinjat. Pistetään mietinnän alle ja jatketaan myöhemmin, kun vaimo huutaa vieressä.
 

KorpiSISSI

Kenraali
setämies kirjoitti:
Automiesten uutistoimisto tietää kertoa että erikoisrajajääkärit kävivät munkkikahveilla sotilaskotiauton luona, täydensivät varusteet ja jatkoivat samoilla vauhdeilla takaisin uran suuntaan puhuen jotain tykistöohjusten maalaamisesta...

Ilmeisesti tikkurilan mannekiineja päätteli autosotamies Lötjönen.
Meinaatko että olivat niin maaleissaan?
Höh.Ei siihen tarvita edes erikois-erikois.. Riittää kun on maalituskykyä ja joukkueen verran sissi-iskuihin koulutettua väkeä. Jääkärikomppaniakin teksi iskullaan mukavaa jälkeä mek pataljoonan levittäytymis/jalkautumisalueella siellä metsikön itä/kaakko-osassa. Kun hyökkäävä kärki pysähtyy tulppastoppariin ja kalusto ruuhkautuu uralle, takaa tuleva osa levittäytyy ja jalkautuu. Siinä on maalattavaa ihan riittämiin epäsuoralle ja tuhottavaa puolustuksen iskuosalle. Tosin alusta asti voisi suunnitella koko "puolustusrakenteen" sissitoiminnan keinoin toteutettavaksi laajalla alalla pitkin uraa. Tällä jäisi omat tappiot huomattavasti vähemmäksi kuin tuolla perinteisellä jalkaväen puolustusryhmityksellä. >> Liike seis>jalkauta>tuhoa>irtaannu>iske -"aktiivi-puolustuksen" periaatteella.
 

RPG83

Soome Majori
Lahjoittaja
ELSO 2.0
Ensinnäkin hieman selitystä

Joukot

Punainen viiva=sissijoukkue, ei komppania kuten kuvassa väitän
Punainen ympyrä=Sissiryhmä
Sininen viiva=Jalkaväkijoukkue
Sininen pallo=Jalkaväkipartio
Sininen ympyrä=Jalkaväkiryhmä
Sininen laatikko=Kranaatinheitinjoukkue

Miinat

Ruskea lyhyt viiva joka ei mene tien poikki=muutama viuhkapanos
Ruskea pitkä viiva joka kulkee tien poikki=6-8 telamiinasta koostuva häirintäluonteinen miinoite
Ruskea läikkä=telamiinoista koostuva miinakenttä


Valmistelut

Aikaa pitäisi olla riittävästi kaikelle tälle, koska hyökkäys ei ole vielä edes käynnistynyt. Täydellä teholla homma olisi luultavasti kahdessa-kolmessa päivässä täysin valmis, riippuen siitä, kuinka huolellista työtä tehdään. Suurin työ tehdään pääväijytyksen lähes linnoitetuissa asemissa. Ajasta kun ei kuitenkaan tiedä, niin prioriteeteiksi pistäisin a)tien miinoituksen b)alkupään väijytykset c)loppupään väijytykset

1)Teiden poikki tehdään häirintäluonteisia miinoitteita. Raivauksen ehkäisemiseksi ja ajan voittamiseksi paikallisesta k-raudasta on haettu kaikki irtilähtevä pienmetalli, jota kylvetään koko tien matkalle niin, että miinaharava piippaa koko ajan. Tämä joko hidastaa vihollisen etenemistä selvästi, tai aiheuttaa kohtuuttomat kalustotappiot.
2)Haupitseille ja kvkrh:ille maalitetaan Tuohikkaantien ja Lapjärventien risteys, sekä useita sopiviksi katsottuja paikkoja tielle pääväijytyksen kohdalle ja siitä jonkin matkaa itään
3)Kaikille väijyttäville joukoille valmistellaan asemat, ampumasektorit, ja viuhkapanokset

Tapahtumien kulku:

Alkupää

1)Alkupään miinat aiheuttavat toivon mukaan vahinkoa tiedustelulle. Multasillantien luoteispuolella oleva sissijoukkue (ei sissikomppania, kuten kuvassa väitän) on kaivanut maahan useita tienvarsipommeja, jotka on tarkoitettu varsinaiselle joukolle. Räjähdelasti koostuu ylijäämätelluista ja tykistökranaateista. Lisäksi heille on lainattu kymmenkunta viuhkapanosta käytettäväksi.
2)Sissijoukkue antaa tiedon vihollisen lähestymisestä kahdelle sähkölinjan ja tien risteyksessä odottavalle ryhmälle. Kärkivaunun annetaan ajaa hieman pidemmällä olevaan miinoitukseen, mikäli siinä ei ole raivausvarustusta. Jos siinä on, yksi partio toisesta ryhmästä ampuu sitä heti tilaisuuden tultua Apilaksilla tai kesseillä, riippuen vaunusta. Loput vajaa kaksi ryhmää keskittyvät jäljellä olevien vaunujen tuhoamiseen ja jalkaväen kanssa taistelemiseen. Osa sissijoukkueesta voi myös tukea näitä pyrkimyksiä.
3)Mikäli tiedustelu ei ole vielä tuhoutunut, seuraavassa mutkassa sille tehdään taas kiusaa, antamalla raivausvarusteettoman kärkivaunun ajaa miinoitteeseen, raivausvarusteellisen saadessa osuman Apilaksesta väijyssä olevalta ryhmältä, jonka luokse aikaisemmin iskeneet kaksi ryhmää ovat siirtyneet. Nopea taistelu, ja sitten pakoon traktoreilla voimalinjaa pitkin.
4)Sissijoukkue hyökkää vihollisen pääosan kimppuun tienvarsipommeilla, viuhkamiinoilla, käsiaseiden tulella, ja mahdollisesti myös kesseillä
5)Vihollisen annetaan ajaa miinakentälle useita vaunuja, ja metsän laidassa kököttävät kaksi KES-partiota ja yksi APILAS-partio ovat valmiina tuhoamaan miinoitteeseen juuttuneita vaunuja, prioriteettina nlaw-partiolla raivaus- ja tst-panssarivaunut. Nopea tulenavaus, tarvittaessa viuhkapanosten käyttöä hyökkäävää jalkaväkeä vastaan ja irtautuminen taistelusta ja metsän läpi traktorille, jolla tie 3831:n eteläpuolen pikkuteitä pitkin tie 26:n kautta takaisin 3831:lle.
6)Vihollisen ajoneuvo ajaa aina silloin tällöin miinoitteeseen, ja kuljettajat valittavat

Loppupää

7)Miinoitteet tekevät edelleen pientä kiusaa
8)Järvien ja puron muodostamaan kapeikkoon rakennettu miinakenttä katkaisee teloja useista vaunuista. Nlaw-partio antaa käskyn avata tuli 122mm ja 81mm epäsuoralla. Välittömästi käskyn jälkeen Nlaw-partio tuhoaa raivausvaunut ja miinoitteeseen juuttuneet taisteluvaunut, niin hyvin kuin neljällä Nlawilla kykene, pääpainon ollessa raivausvaunuissa. Tässä vaiheessa on odotettavaa, että vihollisen jalkaväkeä tulee miinakentän alueelle enemmänkin. Konekivääripartio avaa tulen, ja samaan aikaan rupeaa murkulaa tippumaan kenttään. Nlaw- ja konekivääripartio vetäytyvät metsän kautta pääväijytyksen kohdalle
9)Lisää teloja katkeaa ja renkaita puhkeaa
10)Kärkivaunu ajaa miinaan, tai ammutaan Apilaksella paskaksi, sissijoukkue aloittaa armottoman tulituksen hakkuuaukean kohdalle mahtuvia ajoneuvoja ja vihollissotilaita kohtaan. Vetäytyy luoteeseen uusiin asemiin pääväijytykseen
11)Lisää teloja katkeaa ja renkaita puhkeaa
12)Lämpötähystimellä varustettu partio ilmoittaa vihollisen todennäköisesti miinaan osuneesta ajoneuvosta, jolloin ukot kaivautuvat teltoistaan liikkeelle. Partio ilmoittaa uudestaan, kun vihollinen pääsee taas liikenteeseen.
13)Vihollinen päästetään syvyyteen.
14)Läntisin ryhmä ilmoittaa vihollisesta muille joukoille, jolloin vihollisen annetaan pakkautua vielä hieman. Sopivaksi katsomastaan kohdasta Kes-partio katkaisee liikennevirran peltoaukeille. Tien eteläpuolelle ryhmittyneet kaksi joukkuetta ja kaksi ryhmää avaavat tulen kohti vihollista, ja samalla kaikki saatavilla oleva epäsuora, jonka kaliberi on enintään 122mm kohdistetaan tielle. Sissit estävät vihollisen pääsyn tien etelä- tai pohjoispuolelle ja suojaavat itäisimmän joukkueen sivustaa.
15)Kun peltoaukioille asti päästetty vihollinen on tuhottu, siirrytään viimeisen kuvan mukaiseen linjapuolustukseen
16)Enemmistö vihollisesta on taistelukyvytön tai tuhoutunut, omat tappiot ovat huomattavat, mutta vihollinen ei päässyt tie 26:lle


Kysymykset:
1. Millaisella taistelujaotuksella lähdet suorittamaan tehtävää?=Katsomalla selviää
2. Ainoa etusi vihulaiseen on viimeistä huutoa oleva taistelunjohtojärjestelmä. Miten maksimoit tästä järjestelmästä saatavan hyödyn?=Ennakkovaroituksella
3. Miten varaudut siihen, että järjestelmä ei toimikaan? (takaportit ovat liian scifi-henkisiä, mutta esim. akkuhuollon epäonnistuminen voisi tällaiseen tilanteeseen johtaa)=Laitan sähkö-/elektroniikkainssin tai paremman puutteessa sähkömiehen tai elektroniikka-asentajan kehittämään akkulaturin valtroihin ja siihen Nivaan. Jokaisessa ennakovaroituspartiossa on lisäksi helvetin kovakuntoinen maastojuoksija


Niin, ja valonvahvistimet menevät ennakovaroituspartioille (1/partio) ja parhaille rk- ja kk-ampujille. Myös NLAW-ampujille lienee syytä antaa jokunen, kuten myös muille panssarintorjuntamiehille.


[attachment=748]
[attachment=749]
[attachment=750]
 

Liitteet

baikal

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Olen yrittänyt pohtia tuota epäsuoran osuutta kovastikin. Kehno siitä mitään ymmärrä. Oikeasti tuolla komppanialla voisi olla käytössään rs-heitinten tulta ja kenties pätkä pston tulta, muutama torjuntamaali? Yritän sanoa, että komppania on jollain tapaa "liian pieni" yksikkö asetettavaksi laajempaan kuvioon? Mietin tätä nimenomaan epäsuoran kannalta sikäli, että ymmärtääkseni epäsuora on kuitenkin se, jonka ammunnat ovat SE juttu, joka ruhjoo suurimmat tappiot kohteeseen.

Muutama vuosi sitten pv kirjoitti, että valmiusyhtymän taistelua tukee 6-9 pstoa tykistöä plus muu siihen päälle. Eikös valmiusyhtymiin nimenomaan luotu kyky ottaa siipiensä alle x-määrä erilaisia komponentteja? Joukkoja, tulitukea, aselajeja jne.? On hirmu vaikea hahmottaa yksittäisen komppanian taistelua ja sen tukea.
 

RPG83

Soome Majori
Lahjoittaja
ELSO 2.0
baikal kirjoitti:
Muutama vuosi sitten pv kirjoitti, että valmiusyhtymän taistelua tukee 6-9 pstoa tykistöä plus muu siihen päälle.
Tukeekohan enää?

Mietitääs vähän tykistön tilannetta Suomessa.

Tykkejä meillä on

-152 K 89 (määrä: muistaakseni 24)
-130 k 54 (määrä: Wikin mukaan 72+72, "phasing out")
-155 K 83(-97) (määrä: Wikin mukaan 108)
-155 K 98 (määrä: Wikin mukaan 56)
-152 TELAK 91 (määrä: Wikin mukaan 18)

-122 PSH 74 (määrä: Wikin mukaan 72)
-122 H 63 (määrä: Wikin mukaan 486)Mietitääns vähän kulutusta:

-3 Valmiusprikaatia*18 tykkiä=54 tykkiä
-Kaksi mekanisoitua taisteluosastoa*18 tykkiä=36 tykkiä
-Kaksi moottoroitua taisteluosastoa*18 tykkiä=36 tykkiä

Yksistään noihin joukkoihin kuuluu orgaanisesti kaikki 122 PSH 74:t ja 155 K 98:t.


Jäljelle jää siis

-152 K 89 (määrä: muistaakseni 24)
-130 k 54 (määrä: Wikin mukaan 72+72, "phasing out")
-155 K 83(-97) (määrä: Wikin mukaan 108)
-152 TELAK 91 (määrä: Wikin mukaan 18)

Yht. 294 kanuunaa

122 H 63 (määrä: Wikin mukaan 486)

Yht. 486 kevyttä haupitsia.


Ylläolevista kevyet haupitsit menevät helposti alueellisten taisteluosastojen käyttöön. Kanuunoita alueelliset taisteluryhmät tarvitsevat vähintään 18 jokainen, eli 6*18=108.

294-108=188

188/18=Reilu kymmenen (raskasta) patteristoa ylijohdon käytössä. Ei millään riitä 6 patteristoon per valmiusyhtymä, vaikka laskisi, että kahta prikaatia tukisi taisteluosasto ja yhtä prikaatia kaksi taisteluosastoa.


Edit: Tilanne on entistä heikompi, kun 130 K 54:t ja niiden ammukset kulutetaan leiritykkeinä loppuun ja sen jälkeen stenataan. Jäljelle ei jää kuin alle 50 kanuunaa ylijohdon käyttöön, plus ehkä enintään satakunta 122 H 63:ia, riippuen alueellisten taisteluosastojen lopullisesta määrästä.
 

Kapiainen

Ylipäällikkö
Heh..olisipa hauska vastata keskustelunaloituksen mukaiseen tehtävään - mutta en vastaa, koska tiedän miten se JVK siellä silloin tulee makaamaan.. Mutta muut jatkakaan spekulointia - lueskelen mielelläni näkemyksiänne.
Nopeat kommentit heitän kuitenkin:
Useimmat teistä ajattelevat taisteluteknisesti (komppanian taistelu ei ole taktiikkaa) aivan liian konservatiivisesti, mikä on tietysti ymmärrettävää koska armeijassa saamanne koulutus on sen ajan näkemysten mukaista. Muistakaa suunnitellessanne, että puolustamalla ei voi voittaa, hädintuskin voi tuottaa kunnolla tappioita. Viivyttämällä voittaa vielä vähemmän ja liian pienten osastojen toteuttamana viivytys on tosiasiassa hyvin tehotonta. Se ainoastaan hidastaa hyökkääjää - kun sensijaan pitäisi pystyä tuhoamaan hyökkääjän kalustoa ja henkilöstöä reilusti paljon. Hyökkääminen on taistelussa avainsana sekä voittamisen, että vastustajan riittävän tehokkaan tuhoamisen kannalta.. Vain sen verran puolustuksellista taistelutekniikkaa kuin on tarpeen jotta saadaan luotua edellytykset hyökkäyksellisille toimenpiteille...
Unohtakaa maastonkohtien pitäminen, vastustajan hidastaminen, pääsyn estäminen jne passiiviset tehtävätyypit - keskittykää tuhoamaan..siitä se ratkaisu löytyy.
 

Iso-Mursu

Ylipäällikkö
RPG83 kirjoitti:
baikal kirjoitti:
Muutama vuosi sitten pv kirjoitti, että valmiusyhtymän taistelua tukee 6-9 pstoa tykistöä plus muu siihen päälle.
Tukeekohan enää?

Mietitääs vähän tykistön tilannetta Suomessa.

Tykkejä meillä on

-152 K 89 (määrä: muistaakseni 24)
-130 k 54 (määrä: Wikin mukaan 72+72, "phasing out")
-155 K 83(-97) (määrä: Wikin mukaan 108)
-155 K 98 (määrä: Wikin mukaan 56)
-152 TELAK 91 (määrä: Wikin mukaan 18)

-122 PSH 74 (määrä: Wikin mukaan 72)
-122 H 63 (määrä: Wikin mukaan 486)Mietitääns vähän kulutusta:

-3 Valmiusprikaatia*18 tykkiä=54 tykkiä
-Kaksi mekanisoitua taisteluosastoa*18 tykkiä=36 tykkiä
-Kaksi moottoroitua taisteluosastoa*18 tykkiä=36 tykkiä

Yksistään noihin joukkoihin kuuluu orgaanisesti kaikki 122 PSH 74:t ja 155 K 98:t.


Jäljelle jää siis

-152 K 89 (määrä: muistaakseni 24)
-130 k 54 (määrä: Wikin mukaan 72+72, "phasing out")
-155 K 83(-97) (määrä: Wikin mukaan 108)
-152 TELAK 91 (määrä: Wikin mukaan 18)

Yht. 294 kanuunaa

122 H 63 (määrä: Wikin mukaan 486)

Yht. 486 kevyttä haupitsia.


Ylläolevista kevyet haupitsit menevät helposti alueellisten taisteluosastojen käyttöön. Kanuunoita alueelliset taisteluryhmät tarvitsevat vähintään 18 jokainen, eli 6*18=108.

294-108=188

188/18=Reilu kymmenen (raskasta) patteristoa ylijohdon käytössä. Ei millään riitä 6 patteristoon per valmiusyhtymä, vaikka laskisi, että kahta prikaatia tukisi taisteluosasto ja yhtä prikaatia kaksi taisteluosastoa.


Edit: Tilanne on entistä heikompi, kun 130 K 54:t ja niiden ammukset kulutetaan leiritykkeinä loppuun ja sen jälkeen stenataan. Jäljelle ei jää kuin alle 50 kanuunaa ylijohdon käyttöön, plus ehkä enintään satakunta 122 H 63:ia, riippuen alueellisten taisteluosastojen lopullisesta määrästä.
Mikäs vika noissa 130mm on?

Eikös ne äkkiseltään sopisi paremmin alueellisille joukoille.

Kyllä tiedän että niistä ollaan luopumassa, mutta silti kysyn
 

Tvälups

Ylipäällikkö
130K54 suurin heikkous on sen hitaus ampumakuntoon/ajokuntoon laitossa. Tykki itsessään on erinomainen.
Kyselkää MVH:ssa olleilta tvälläreiltä mielipidettä. Pyytäkää kommentti myös kotimaisesta 155 -kalustosta...
 

Iso-Mursu

Ylipäällikkö
Kapiainen kirjoitti:
Heh..olisipa hauska vastata keskustelunaloituksen mukaiseen tehtävään - mutta en vastaa, koska tiedän miten se JVK siellä silloin tulee makaamaan.. Mutta muut jatkakaan spekulointia - lueskelen mielelläni näkemyksiänne.
Nopeat kommentit heitän kuitenkin:
Useimmat teistä ajattelevat taisteluteknisesti (komppanian taistelu ei ole taktiikkaa) aivan liian konservatiivisesti, mikä on tietysti ymmärrettävää koska armeijassa saamanne koulutus on sen ajan näkemysten mukaista. Muistakaa suunnitellessanne, että puolustamalla ei voi voittaa, hädintuskin voi tuottaa kunnolla tappioita. Viivyttämällä voittaa vielä vähemmän ja liian pienten osastojen toteuttamana viivytys on tosiasiassa hyvin tehotonta. Se ainoastaan hidastaa hyökkääjää - kun sensijaan pitäisi pystyä tuhoamaan hyökkääjän kalustoa ja henkilöstöä reilusti paljon. Hyökkääminen on taistelussa avainsana sekä voittamisen, että vastustajan riittävän tehokkaan tuhoamisen kannalta.. Vain sen verran puolustuksellista taistelutekniikkaa kuin on tarpeen jotta saadaan luotua edellytykset hyökkäyksellisille toimenpiteille...
Unohtakaa maastonkohtien pitäminen, vastustajan hidastaminen, pääsyn estäminen jne passiiviset tehtävätyypit - keskittykää tuhoamaan..siitä se ratkaisu löytyy.
NLAW-partio iskee vihollisen tiedustelukärkeen. Nopea isku ja karkuun.

Kun vastustajan liike loppuu, niin samaan aikaan kaksi joukkuetta iskee sivulta ruuhkautuneeseen vihollisen kylkeen. Iskun kesto korkeintaan pari minuuttia. Tämän jälkeen nopeasti sovitulle suoja-alueelle.

Sopivassa kohdassa komppanian kolmas joukkue varmistaa suoja-alueelle kokoontumisen, sekä iskee mahdollista taka-ajajaa vastaan.

Tämän jälkeen komppania väistää vastustajan etenemisuran suuntaisesti seuraavalle toiminta-alueelle
 

Iso-Mursu

Ylipäällikkö
Tvälups kirjoitti:
130K54 suurin heikkous on sen hitaus ampumakuntoon/ajokuntoon laitossa. Tykki itsessään on erinomainen.
Kyselkää MVH:ssa olleilta tvälläreiltä mielipidettä. Pyytäkää kommentti myös kotimaisesta 155 -kalustosta...
Edelleen kannatan ylijäämä hankintoja 155mm kalustolle Eurooopasta.

Luulisi että halvalla saisi jonkun 200-300 putkea.
 

KorpiSISSI

Kenraali
Kapiainen kirjoitti:
.. Muistakaa suunnitellessanne, että puolustamalla ei voi voittaa, hädintuskin voi tuottaa kunnolla tappioita. Viivyttämällä voittaa vielä vähemmän ja liian pienten osastojen toteuttamana viivytys on tosiasiassa hyvin tehotonta. Se ainoastaan hidastaa hyökkääjää - kun sensijaan pitäisi pystyä tuhoamaan hyökkääjän kalustoa ja henkilöstöä reilusti paljon. Hyökkääminen on taistelussa avainsana sekä voittamisen, että vastustajan riittävän tehokkaan tuhoamisen kannalta.. Vain sen verran puolustuksellista taistelutekniikkaa kuin on tarpeen jotta saadaan luotua edellytykset hyökkäyksellisille toimenpiteille...
Unohtakaa maastonkohtien pitäminen, vastustajan hidastaminen, pääsyn estäminen jne passiiviset tehtävätyypit - keskittykää tuhoamaan..siitä se ratkaisu löytyy.
TULPPAA KÄRKI ->PYSÄYTÄ LIIKE (sulutteet/kylkimiinat)->TUHOA PÄTKISSÄ (partiot/ryhmät)->RUUHKAUTA LIIKENNE (suluta/tuhoa)->PAKOTA JALKAUTTAMAAN (epäsuoraa niskaan)>ISKE SYVYYTEEN/SAUMAAN (esim.kärjen taakse)

Miten kuvannee simulointi todellisuutta, mutta vastaavanlainen MEK patajoonan kärjen stoppaaminen ja harventaminen -40%:iin onnistui kahdella erillisjoukkueella ja runsaalla, sopivasti ajoitetulla/kohdelletulla epäsuoralla tulella.. jäi vielä 1 joukkue reserviinkin. Ideaali tilanne olisi (komppaniatasolla) jos KNTO/HUOLTO-osan lisäksi olisi 4 joukkuetta, joista 2 taistelee, 1 valmistautuu ja 1 reservinä/huoltaa. Eikähän kompppaniat yksinään taistele vaan osana vahvennettua pataljoonaa+naapureiden tukea tarvittaessa. TÄRKEINTÄ ON ALOITTEIDEN OTTAMINEN JA PITÄMINEN (yllätyksellisyyden lisäksi) ..näin ainakin simuloinnista pääteltynä.
 

Kapiainen

Ylipäällikkö
Partio on ihan liian pieni joukko tuhoamaan - ryhmäkin vain poikkeustapauksissa. Partio-ryhmäkoossa toimivat joukot ovat vain kiusallisia hyttysenpistoja, mutta ne eivät useimmiten kykene tuhoamaan riittävästi ja riittävän nopeasti vihollisen joukkoja. Tuhoamistehokkuuden pitää olla sitä luokkaa että hyökkäjältä putoaa muutamassa minuutissa vahvennettu joukkue pois pelistä ja katoaa taivaantuuliin. Siinä vaiheessa puolustajan toiminnalla alkaa olemaan todellista päänvaivaa hyökkääjän komentajalle ja esikunnalle. Partiot ja ryhmät aiheuttavat vain "sodan kitkaa" hyökkääjän komentajan näkökulmasta - eli siihen on ehdottomasti varauduttu.
Vain poikkeustapauksissa ryhmäkoossa - ja äärimmäisen harvoin partioina. Eli ryhmä- ja partiokoon toiminta itsenäisesti ei ole poissuljettu taistelutekniikka, mutta jos sitä taistelutekniikkaa käyttää, täytyy harkita todella huolellisesti onko se sopivin ja tehokkain taistelutekniikka kyseiseen tilanteeseen..useimmiten se ei ole sopivin ja tehokkain taistelutekniikka..joskus toki siis voi myös olla.
 

KorpiSISSI

Kenraali
Kapiainen kirjoitti:
Partio on ihan liian pieni joukko tuhoamaan - ryhmäkin vain poikkeustapauksissa. Partio-ryhmäkoossa toimivat joukot ovat vain kiusallisia hyttysenpistoja, mutta ne eivät useimmiten kykene tuhoamaan riittävästi ja riittävän nopeasti vihollisen joukkoja. Tuhoamistehokkuuden pitää olla sitä luokkaa että hyökkäjältä putoaa muutamassa minuutissa vahvennettu joukkue pois pelistä ja katoaa taivaantuuliin. Siinä vaiheessa puolustajan toiminnalla alkaa olemaan todellista päänvaivaa hyökkääjän komentajalle ja esikunnalle. Partiot ja ryhmät aiheuttavat vain "sodan kitkaa" hyökkääjän komentajan näkökulmasta - eli siihen on ehdottomasti varauduttu.
Vain poikkeustapauksissa ryhmäkoossa - ja äärimmäisen harvoin partioina. Eli ryhmä- ja partiokoon toiminta itsenäisesti ei ole poissuljettu taistelutekniikka, mutta jos sitä taistelutekniikkaa käyttää, täytyy harkita todella huolellisesti onko se sopivin ja tehokkain taistelutekniikka kyseiseen tilanteeseen..useimmiten se ei ole sopivin ja tehokkain taistelutekniikka..joskus toki siis voi myös olla.
Hieman vahvennetut ryhmät (9+ tj partio) oli ihan toimiva simuloinnissa. Partio toimii sulutteiden valvojina ja tulppaajina. Ryhmään kohdistui välittömiä vastatoimia jos vaikutettiin suoraan (esim NLAW/TA/ITKK) mutta hajautettuna laajalla aluella samanaikaisesti ja epäsuoraan toimisessaan (KM, Tellut sähköl, ..kaukolaukaisu) saivat olla suht rauhassa ja pääsivät irtautumaan tappioitta. Kun vaunuhässäkkä oli pahimmillaan, olivat jalkautuneet panssarijalkaväen miehet alttiina epäsuoralle.. jopa oma kvkrh-putkisto aiheutti pahaa jälkeä kun maailipisteet oli valmiina ja tulenjohto läsnä jokaisessa ryhmässä. Partio jos tulee toimiessaan havaituksi (esim. NLAW/Apilas käyttö) tuli se saarretuksi ja tuhotuksi miltei jokakerta. San sijaan epäsuora vaikuttaminen ja kaukolaukaisut eivät paljastaneet ja saivat tuhottua jopa 2-3 vaunua/partio. Tärkeintä oli saada ensin vaunut/liike pysähtymään, sitten jalkautumaan .. tuhoa alkoi tapahtumaan :D Etenkin kun oli heti perään käyttää toinen joukkue "tuplaiskuun". Taistelualueella oli syvyyttä n.6-8km ja maasto monimuotoinen/peitteinen. Tuo pienehköjen aktiivitoiminta suht laajalla alueella sekannutti vastapuolta eikä selviä "maaleja/kohteita" tai "puolustuslinjoja" ollut niin vastatoimetkin jäi vähäisiksi. Varsinainen 1.porras levitti vaununsa ja jalkautti miehensä aiemmin kuin heillä oli tarkoitus. Tämä johti siihen että n. puolet miehistään tuhoutui tykistön/rskrh keskityksiin. Siihen häslinkiin olisi ollut käyttää vielä yksi jääkärikomppania omasta prikaatista "vastaiskuun" ja tuhota loputkin, mutta se jäi tekemättä kun koneäly (A2 kom) järjesti opponentin vetäytymisen haavojaan nuolemaan. Omat tappiot oli muutama kaatunut ja n.10% haavoittuneita.

Näin siis tietokonesimuloinnissa..
 

RPG83

Soome Majori
Lahjoittaja
ELSO 2.0
Iso-Mursu kirjoitti:
Tvälups kirjoitti:
130K54 suurin heikkous on sen hitaus ampumakuntoon/ajokuntoon laitossa. Tykki itsessään on erinomainen.
Kyselkää MVH:ssa olleilta tvälläreiltä mielipidettä. Pyytäkää kommentti myös kotimaisesta 155 -kalustosta...
Edelleen kannatan ylijäämä hankintoja 155mm kalustolle Eurooopasta.

Luulisi että halvalla saisi jonkun 200-300 putkea.
Miksi sen pitäisi olla juuri Eurooopasta?

Mutta joo.

Ruotsissa on ainakin ollut parisen sataa Haubits FH77:ää. Jos eivät ole stenanneet, niin ainakin osa voisi olla ihan käyttökelpoista meille.

Jenkeistä löytyisi M198. Helposti saisi useamman sata tykkiä varmaan.
 

Kapiainen

Ylipäällikkö
KorpiSISSI kirjoitti:
Hieman vahvennetut ryhmät (9+ tj partio) oli ihan toimiva simuloinnissa
Näin siis tietokonesimuloinnissa..
Varmasti näin - käytännön kaksipuoleiset "ottelut" sensijaan viittaavat toisenlaiseen tulokseen.
No, kuten sanoin: kaikki kokoonpanot partiosta ylöspäin toimivat hyvin kunhan maasto ym ym ym on sopivaa, mutta kannattaa aina harkita tarkoin millä kokoonpanolla saadaan riittävä teho aikaiseksi. Yksitäisten vaunujen tuhoamiset ovat vastustajalle vain sitä "sodan kitkaa" - kokonaisten joukkueiden nopea tuhoutuminen on huomattavasti kiusallisempaa.
 

Iso-Mursu

Ylipäällikkö
RPG83 kirjoitti:
Iso-Mursu kirjoitti:
Tvälups kirjoitti:
130K54 suurin heikkous on sen hitaus ampumakuntoon/ajokuntoon laitossa. Tykki itsessään on erinomainen.
Kyselkää MVH:ssa olleilta tvälläreiltä mielipidettä. Pyytäkää kommentti myös kotimaisesta 155 -kalustosta...
Edelleen kannatan ylijäämä hankintoja 155mm kalustolle Eurooopasta.

Luulisi että halvalla saisi jonkun 200-300 putkea.
Miksi sen pitäisi olla juuri Eurooopasta?

Mutta joo.

Ruotsissa on ainakin ollut parisen sataa Haubits FH77:ää. Jos eivät ole stenanneet, niin ainakin osa voisi olla ihan käyttökelpoista meille.

Jenkeistä löytyisi M198. Helposti saisi useamman sata tykkiä varmaan.
Sen takia että Euroopasta ovat poistamassa mokomia.

3 Alueellista armeijakuntaa, jokaisella a 36 kpl. = 108 kpl.
5 Alueellista taisteluryhmää a 36 kpl. = 180 kpl.
3 Operatiivisille joukoille tueksi ja turvaksi a 36 kpl. =108 kpl.

Yhteensä 396 kpl.

No meni taas märiksi uniksi.
 
Top