SUURSOTA vie suomalaiset sotilaat joskus merkillisiin paikkoihin. Näin saattoi ajatella luutnantti
Kasper Pajanen toukokuun puolivälissä vuonna 1942.
Pajanen miehineen oli juuri saapunut saksalaisten autokyydillä Suomenlahden etelärannalle Pietarhoviin.
Pietarhovi oli Venäjän keisariajan loistelias tuhannen hehtaarin palatsialue. Venäläiset itse kutsuvat tätä kansallisaarrettaan ”Venäjän Versaillesiksi”.
Pajanen kokosi alaisensa ryhmäkuvaan palatsialueen komean kirkon, Pietarin–Paavalin katedraalin, portaille.
”Vihdoin perillä”, Pajanen kirjoitti erikoisen kuvan saatteeksi myöhemmin.
Katedraalista tuli suomalaisryhmän palveluspaikka yli kahdeksan kuukauden ajaksi.
KESÄLLÄ 1942 Saksan hyökkäys Neuvostoliittoon oli kestänyt jo vuoden. Suomen rintamalla elettiin asemasotavaihetta.
Neuvostoliitto oli pysäyttänyt edellisenä talvena Saksan etenemisen Moskovan porteille mutta Leningrad oli yhä saksalaisten piirittämä. Siellä nähtiin nälkää.
Saksan uusi suurhyökkäys alkoi kesäkuussa. Puoli vuotta myöhemmin Saksa kärsisi murskatappion Stalingradissa ja toisen maailmansodan suunta kääntyisi.
LÄNNESSÄ, aivan suomalaisten miehittämän katedraalin naapurissa, oli Neuvostoliiton ja Saksan välinen rintama eli niin sanotun Oranienbaumin motin etulinja.
Jos taas kiipesi katedraalin torniin ja katsoi päinvastaiseen suuntaan, niin siellä erottui saksalaisten piirittämä Leningrad.
Puunhakkuuta Pietarin–Paavalin katedraalin ja majapaikan katveessa. (KUVA: PAULI WIRO / SA-KUVA)
Pietarin–Paavalin katedraali ja Pietarhovin palatsialue kuvattuna vuonna 2014. (KUVA: AMOS CHAPPLE / ZUMA)
Merellä, keskellä Suomenlahden pohjukkaa, näkyi syy, miksi suomalaisia sotilaita oli lähetetty Suomenlahden etelärannikolle: Retusaari.
Pajasen miehet valmistautuivat johtamaan Suomenlahden vastapuolella olevan suomalaisen tykistön tulta Retusaareen, jossa oli venäläisten Leningradin rintaman tärkeä laivasto- ja sotilastukikohta Kronstadt.
SUOMALAISRYHMÄ asui aluksi Pietarin–Paavalin katedraalin sivutornissa mutta muutti myöhemmin vieressä olevaan kivirakennukseen. Majoituspaikka oli kylmä, ja sitä pyrittiinkin remontoimaan paremmaksi.
Suomalaiset rakensivat jopa oman saunan entiseen varasto- ja ulkohuoneeseen.
Suomalaiset tarkkailivat yhdessä saksalaisten tulenjohtajien kanssa venäläisiä katedraalin tornista. Torni oli hyvä tähystyspaikka, koska se oli 30 metriä korkea, ja sen huippu oli noin 80 metriä merenpinnan yläpuolella.
Retusaareen oli matkaa 12,5 kilometriä mutta Oranienbaumin mottiin vain 500 metriä.
Näkymä katedraalin huipulta Leningradin suuntaan. (KUVA: PAULI WIRO / SA-KUVA)
Katedraali oli myös vahvarakenteinen. Vain 305 millimetrin ammuksen suora osuma oli läpäissyt seinän. Suurin ongelma oli se, että torniin oli vaikea kiivetä. Apuna piti käyttää jopa köysitikkaita.
Vapaa-ajalla suomalaiset seurustelivat alueella asuvien inkeriläisten kanssa ja osallistuivat Saksan armeijan järjestämään viihdytystoimintaan. Suomalaisilla oli myös oikeus käydä saksalaisten kanttiinissa.
Suomalaiskersantit Pietarhovin puistossa saksalaiskanttiinissa tehdyn ostosmatkan jälkeen. (KUVA: KASPER PAJANEN / SA-KUVA)
SOTAHISTORIOITSIJA
Carl-Fredrik Geust on tutkinut suomalaisten toimintaa Pietarhovissa. Hänelle suomalaisten toiminta siellä oli täysi yllätys.
”Se on ihan uskomaton juttu, että suomalaisia on ollut siellä. Sehän oli saksalaisten miehittämällä alueella Oranienbaumin motin ja Leningradin välissä, ja Kronstadt näkyi sieltä erittäin hyvin”, päivittelee Geust.
Oranienbaumin motti, tai venäläisittäin sillanpää, oli Leningradin länsipuolella ollut alue, jota saksalaiset eivät onnistuneet valtaamaan toisen maailmansodan aikana.
Neuvostojoukot hyökkäsivät ja saivat sieltä yhteyden Leningradissa oleviin pääjoukkoihin vasta tammikuun puolivälissä 1944. Sen jälkeen alkoi saksalaisten perääntyminen Leningradin edustalta.
Pietarhoviin sijoitetut suomalaiset ehtivät tuolloin juuri ja juuri venäläisten hyökkäyksen alta pois.
Kuvaavaa venäläisten maskirovkan eli harhauttamisesta taitavuudesta oli se, että vaikka suomalaiset olivat aivan lähellä Pietarhovissa, he eivät huomanneet motissa mitään erikoista – vaikka sinne kuljetettiin kymmeniätuhansia uusia sotilaita ja tuhansia ajoneuvoja. Suomalaisten mielestä siellä oli vain tavanomaista häirintätulta ja harjoitustoimintaa.
Suomalaisia ja saksalaisia tulenjohtajia Pietarhovissa. (KUVA: PAULI WIRO / SA-KUVA)
GEUST ON TUTKINUT Pietarhovissa toimineiden suomalaisten vaiheita Kansallisarkistossa, jossa on tallella sotapäiväkirjat sekä lähetetyt ja vastaanotetut sanomat.
”Taustalla oli se, että keväällä 1942 Suomen merivoimat pelkäsi, että punalaivasto yrittää murtautua Suomenlahden pohjukasta pois. Tämän estämiseksi siirrettiin raskasta tykistöä Suomenlahden pohjoisrannalle Inon, Seivästö ja Terijoen seuduille”, Geust kertoo.
”Vastarannalle Pietarhoviin sijoitettiin sitten tulenjohtopiste. Niillä oli jopa maalitaulukoita Kronstadtiin eri paikkoihin”, Geust kertoo.
Luutnantti Pajanen laati 14 laivan, laivatyypin ja sataman pistemaaliluettelon, jossa mainittiin muun muassa kuuluisa taistelulaiva Marat.
Suomalaisilla oli Suomenlahden pohjoisrannalla tykistöä muun muassa Inossa ja Kellomäessä. Pajanen arvioi myöhemmin, ettei Pietarhovin tulenjohtaja pystynyt antamaan riittävän luotettavia tietoja Kellomäen järeälle patterille mutta Inon rautatiepatterille kyllä.
GEUST ON TUTKINUT Pietarhovissa toimineiden suomalaisten vaiheita Kansallisarkistossa, jossa on tallella sotapäiväkirjat sekä lähetetyt ja vastaanotetut sanomat.
”Taustalla oli se, että keväällä 1942 Suomen merivoimat pelkäsi, että punalaivasto yrittää murtautua Suomenlahden pohjukasta pois. Tämän estämiseksi siirrettiin raskasta tykistöä Suomenlahden pohjoisrannalle Inon, Seivästö ja Terijoen seuduille”, Geust kertoo.
”Vastarannalle Pietarhoviin sijoitettiin sitten tulenjohtopiste. Niillä oli jopa maalitaulukoita Kronstadtiin eri paikkoihin”, Geust kertoo.
Luutnantti Pajanen laati 14 laivan, laivatyypin ja sataman pistemaaliluettelon, jossa mainittiin muun muassa kuuluisa taistelulaiva Marat.
Suomalaisilla oli Suomenlahden pohjoisrannalla tykistöä muun muassa Inossa ja Kellomäessä. Pajanen arvioi myöhemmin, ettei Pietarhovin tulenjohtaja pystynyt antamaan riittävän luotettavia tietoja Kellomäen järeälle patterille mutta Inon rautatiepatterille kyllä.
Tuhoutunutta palatsialuetta. Kuvassa on venäläisen panssariajoneuvon jäänteet. (KUVA: KASPER PAJANEN / SA-KUVA)
SUOMALAISIA oli Pietarhovissa kahteen otteeseen: ensin seitsemän miestä toukokuusta 1942 tammikuulle 1943 ja toinen luutnantti
Torsten Granbohmin johtama ryhmä vuoden 1943 toukokuusta marraskuun lopulle.
Myös kenraali
Paavo Talvela kävi Pietarhovissa mutta jo pari kuukautta ennen Pajasen ryhmän saapumista.
”Tutustuimme kotimatkalla Pietarhoviin, jonka päälinna oli palanut, mutta puisto kertoi menneestä komeudesta ja kauneudesta”, Talvela kirjoitti.
Geust arvelee, että on todennäköistä, että Talvela raportoi käynnistään tarkkaan myös entiselle keisarillisen kaartin upseerille
Mannerheimille, jolle keisariajan palatsit olivat tuttuja.
Saksalainen luutnantti Nippel kuvasi Znamenkan palatsista käsin Kronstadtia elokuussa 1943. (KUVA: PAULI WIRO / SA-KUVA)
SUOMALAISTEN läsnäolosta Pietarhovissa on säilynyt ainutlaatuisia kuvia Sotamuseon kuva-arkistossa. Geust havaitsi tutkimuksissaan, että osa kuvista on SA-kuva-arkistossa väärin paikkatiedoin. Osan niistä väitetään olevan Petroskoista.
Suomalaiset kuvasivat sodan runtelemaa palatsialuetta ja sotilaiden arkea lähes kirjaimellisesti Leningradin kaupungin porstuassa. Eräässä valokuvassa näkyy jopa raitiovaunu pysäkillään.
Suomalaiset olivat niin lähellä Leningradia, että alueella oli jopa raitiovaunupysäkki. (KUVA: PAULI WIRO / SA-KUVA)
Geust arvelee, ettei Pietarhovin kuvia julkaistu sodan aikana. Suomalaisten läsnäoloa Leningradia piirittäneiden saksalaisten joukossa ei myöskään ilmeisesti haluttu nostaa esiin sodan jälkeisinä vuosikymmeninä.
”Ehkä se oli liian arkaluontoista”, Geust sanoo.
PIETARHOVI sijaitsee alle 30 kilometrin päässä Pietarin keskustasta. Laaja palatsi- ja puistoalue on yksi Venäjän kuuluisimmista nähtävyyksistä.
Alue tuhoutui pahoin toisen maailmansodan aikana, mutta se on rakennettu ja entisöity uudelleen.
Venäjän keisarit rakensivat ja laajensivat Pietarhovia 1700- ja 1800-lukujen aikana. Siitä muodostui keisariperheelle tärkeä kesänviettopaikka.
Keskeisin nähtävyys on Pietarhovin palatsi suihkulähteineen ja kullattuine pronssipatsaineen.
Tunnetuin patsas ja alueen symboli on leijonan kitaa auki repivän raamatullisen voimamiehen Simsonin kullattu patsas.
Luutnantti Pajanen kuvasi tyhjässä suihkulähteessä olevan Simsonin kesäkuun lopulla 1942. Tosin Sotamuseon kuvan taustatiedoissa lukee virheellisesti, että kyseessä olisi Herkuleen patsas.
Pajasen otos lienee viimeisiä tunnettuja kuvia alkuperäisestä Simson-patsaasta, joka katosi saksalaismiehityksen aikana. Nykyinen patsas on sodan jälkeen tehty kopio.
Suomalaisryhmä matkalla saunaan Pietarhovissa. (KUVA: PAULI WIRO / SA-KUVA)
PIETARHOVIN suomalaiset eivät saaneet koskaan tulenjohtokäskyä.
Yhtään tykinlaukausta ei koskaan ammuttu heidän johdollaan Kronstadtiin, vielä vähemmän Leningradiin, vaikka
Hitler painosti Suomea osallistumaan aktiivisemmin Leningradin puolustuksen murtamiseen.
”Ilmeisesti se olisi edellyttänyt poliittista päätöstä”, Geust arvelee.
Jälkikäteen ajatellen Suomen ratkaisu olikin viisas.
Geustin tekemä tutkimus paljastaa kuitenkin sen, että ainakin vielä vuonna 1942 suomalaiset olivat varautuneet osallistumaan Leningradin valtaukseen.
Näin voi päätellä siitä, että suomalaisten Pietarhovin asemapaikka oli silloin nimeltään tulenjohto- ja tähystysasema.
Toukokuussa 1943 Pietarhoviin saapunut uusi ryhmä ei perustanut enää tulenjohtopaikkaa vaan meritähystyspaikan.
Suursodan tilanne näytti tuolloin jo aivan toiselta.
Sodassa tuhoutuneita Pietarhovin aarteita heinäkuussa 1942. (KUVA: KASPER PAJANEN / SA-KUVA)