Kokoomus siirtyy piirun vasemmalle
Tiistai 19.1.2016 klo 23.24
Kuntavaalit pelottavat kokoomusta, kirjoittaa Juha Keskinen.
(KALLE LYDMAN)
Älkää yllättykö. Kokoomus tulee lähiaikoina olemaan aktiivinen ympäristökysymyksissä ja ehkä muissakin pehmeämmiksi koetuissa aiheissa. Kokoomuslaiset poliitikot nostavat esiin ympäristönäkökulmaa, kulttuuriaiheita ja sivistysihanteita. Koulutuksesta ja yliopistosta puhutaan ystävälliseen sävyyn.
Kokoomuksen vaalikäsikirjassa on nimittäin siirrytty vaiheeseen kaksi, jossa lähestytään yhteistä rajapintaa vihreiden kanssa. Eduskuntavaaleja edeltäneessä ykkösvaiheessa kokoomus vetäytyi vanhaan oikeistopuolueen olemukseensa. Kokoomus halusi varmistaa oikeistolaisen kivijalkansa. Oikealle siirtymisessä meinasi kuitenkin käydä kalpaten, kun hallitustie aukeni varsin niukasti kolmantena pyöränä.
lll
Hallituksessa on jatkettu perinteisen oikeistolaisen linjan vetämistä. Kokoomus on halunnut tyydyttää oikeistolaiset peruskannattajansa. Ja niin kuin kannatusmittauksista näkyy linja on toiminut kohtuullisen hyvin. Kokoomuksen oikeistolainen peruskannatus näyttää olevan 17-18 prosentin tietämissä. Nämä prosentin ovat hallituspuolue kokoomukselle ihan hyvät, mutta niillä ei nousta jatkossa takaisin pääministeripuolueeksi, eikä niillä voiteta kuntavaaleja.
Artikkeli jatkuu ilmoituksen jälkeen
Pahin pelko kokoomuksessa kohdistuukin nyt rökäletappioon kuntavaaleissa. Kokoomuksen vasen siipi on menettämässä pelin vihreille, jotka ovat vahvoja varsinkin suurissa yliopistokaupungeissa. Helsingin tilanne aiheuttaa kokoomukselle painajaisunia. Soidensuojelulain torppaus, koulutuksen ja yliopistojen leikkaukset sekä keskustan ajaman maakuntahallinnon hyväksyminen tulevat kokoomusta vastaan kaupungeissa. Ja varsinkin Helsingissä. Kokoomus kaipaakin nyt puoluesihteeriä, joka pystyy organisoimaan kuntavaalit niin ettei puolue kärsi korvaamattomia menetyksiä.
lll
Vihreät saivat viime presidentinvaaleissa lähes puolet helsinkiläisistä oman ehdokkaansa taakse.Vihreät ovat tulevissa kuntavaaleissakin vahvoja pääkaupungissa. Myös itsetuntonsa takaisin saaneet demarit voivat yllättää "työväenpuolueen" statuksestaan irtaantuneen kokoomuksen. Porvarillisella puolelle myös RKP tulee täysillä Helsingin kokoomuksen apajille, jopa puolueen puheenjohtaja Carl Haglund on siirtynyt Helsinkiin.
Kokoomuksen valta-aseman romahtaminen Helsingissä olisi puolueelle historiallinen rajapyykki. Tampereella, Turussa, Jyväskylässä, Oulussa ja monessa muussakin kaupungissa kokoomuksella on paljon menetettävää. Saa nähdä toimiiko kokoomuksen pelikirja vielä kuntavaaleissa. Voi olla etteivät äänestäjät pysy mukana näin taktisissa kuvioissa.
JUHA KESKINEN
[email protected]