Kärkipoliitikkojen vahtimisketju

Niinistö ei sentään paljoa haihattele, eikä toivo. On ainakin kahta päätä pidempi vertaisiaan Suomen politiikassa.

Kyllä se niin on. Helpottaa tietysti, kun hänellä ei ole enää mitään tavoiteltavaa. Toinen ominaisuus on se, että hän ei ole vuoden 2002 jälkeen tuntenut valtavaa vetoa sisäpolitiikkaan, siihen jota eduskunnassa harjoitetaan, vaikka puhemiehenä olikin sitten kun sai tsunamivedet saappaistaan Luxemburgissa lenkkeillessään. Puhemiehenä hänestä näkyi se tiukkuus ja askeettisuus: eduskunnan vahtimestarit naureskelivat hänen autolleen. Hän oli kuin 2000-luvun Kyösti Kallio (pelottava huomio muuten, kun ajattelee tätä aikaa).

Olen seurannut pitkään häntä, ja täytyy myöntää, että on vanhetessaan parantunut vaikka ei varmaan koskaan ihan heikko ole ollutkaan. Muistaakseni 1990-luvulla Kokoomus puolueena oli veloissa ja haluttiin joku Elliot Ness korjaamaan tilanne. Pertti Salolaisen seuraajaksi halutttiin vahvan johtaja, ja niin Kokoomus sai sellaisen. Niinistö nousi asemaan, jota ei kyseenalaistettu. Hänen äänensä oli puolueen ääni. Julkiset riidat loppuivat ja velat saatiin maksettua.

Puhemiehenä 2000-luvun loppupuolella hän oli suosittu kansan parissa, mutta ei ylen suosittu eduskunnassa. Kun piti tuhlata 12 miljoonaa muiden muassa musiikkitaloon, hän nostatti myrskyn sanomalla: "Kyllä minä kuuntelen sinfoniaa mieluummin terveenä kotona kuin sairaana hienossa konserttisalissa." Maan talouden heikkenemisestä hän antoi eniten palautetta jo vuosia ennen kuin vakavat vaikeudet olivat muiden silmissä. Lisäksi hän muutti Seppo Tiitisen aloittaman käytännön, jossa kansanedustajien valiokunnat matkailivat satapäisin laumoin Balin kaltaisiin politiikan hermokeskuksiin ekskursiolle. Uosukainen oli aloittanut ja Tiitinen jatkoi sitä linjaa, että laskut hyväksyttiin jälkikäteen. Uosukainen sitten purkikin katkeruuttaan ihan kirjassa. Uosukaisen mielestä kansanedustaja oli palkkionsa, etunsa ja hurvittelunsa ansainnut.

Oma kiinnostukseni heräsi joskus vuoden 2011 paikkeilla, kun mietin, mitä "Davjan" tilalle. Eräässä lähetyksessä hän sanoi kansanedustajille isossa salissa: "TT on syyllistynyt SAK:n tavoin yksisilmäiseen edunvalvontaan. Korporaatiot sen kummemmin kuin kansanedustajatkaan eivät näe sopimus- tai vaalikautta pidemmälle." Kysyin tutulta kansanedustajalta, onko hän aina tuollainen myös poliitikoille, omalle väelle. Vastaus: "On."

Toimittaja Marjaana Toiminen meni joskus eduskuntaan tekemään juttua, kun Niinistö oli ministeri. Hän kirjoitti:

Nopeus. Suoruus. Lahjomattomuus. Kun pariltakymmeneltä politiikan vaikuttajalta ja muutamilta entisiltä alaisilta kysyy valtiovarainministerin ominaisuuksista, vastaukset ovat yhteneväisiä. Niitä tosin tulkitaan kovin eri tavoin. Joku näkee nopeuden töykeytenä, toinen älykkyyteen liittyvänä kärsimättömyytenä. Joku pitää suoruutta poliitikolle harvinaisena aitoutena, toinen loukkaavana käytöksenä ja pikkupoikamaisena uhitteluna.

Niinistö edellyttää, että asiat etenevät rivakasti. Hän ei siedä "jahnaamista" ja vielä vähemmän huonosti perusteltuja argumentteja. Eri mieltä olevien ajattelun aukot hänen kerrotaan paljastavan ilman empatian hiventä. Vastaan sanojia ei käy kateeksi. Niinistö suhtautuu työhönsä äärimmäisen vakavasti, ”osaa kaiken ulkoa”. Mitä monimutkaisempi asia, sitä innostuneempi Niinistö.

”Saulille on kova paikka, jos ei ole kovaa paikkaa”, sanoo entinen erityisavustaja Velipekka Nummikoski. Niinistö on paineen alla parhaimmillaan - ja vaatii eniten itseltään.

”Monet uskovat virkamiehiä ottamatta itse selvää. Jos ministeri on liian heppoisin perustein luottanut virkamiehiin, niin Sauli kyllä antaa tämän kuulla kunniansa”, sanoo politiikan vaikuttaja.


Lisäetua on siitä, että hän on myös kova neuvottelija. Sellaistakin Suomi voi tarvita. Entisen peruspalveluministerin Osmo Soininvaaran mielestä budjettineuvottelutaktiikka on uuvutusta. ”Niinistöllä oli tapana sijoittaa todelliset neuvottelut yön myöhäisiin hetkiin", Soininvaara kirjoitti.

Osaa kuulemma suuttua mutta leppyy nopeasti. Ei avustajan mukaan pidä hännystelijöistä, jotka yrittävät omaa etua saadakseen pyrkiä suosioon.

Toivotaan, että vaikeat ajat ovat ohi, kun hänen jälkeensä pitää joku presidentti tästä nuoremmasta kaartista valita.
 
Oikeuskansleri on varmaan aivan oikeassa samaan tapaan kuin ettei ole juurikaan syytä epäillä auringon nousevan huomisaamunakin, koska asia on silleen aika saletti.......
 
Toivotaan, että vaikeat ajat ovat ohi, kun hänen jälkeensä pitää joku presidentti tästä nuoremmasta kaartista valita.

Petteri Orpohan on nyt kovaa huutoa, kun on sisäministerinä "pannut tuulemaan" :D

Mieti nyt miten jämerä toimija esim. Putinin kaltaista pelottelija-mielistelijää vastassa...näyttää että Suomella on munaa eikä anna periksi...

:rolleyes::D:eek:o_O
 
Petteri Orpohan on nyt kovaa huutoa, kun on sisäministerinä "pannut tuulemaan"....näyttää että Suomella on munaa eikä anna periksi...


putin-laughing.jpg


" Vladimir, kuulitko? Niillä on munakas sisäministeri joka pistää tuulemaan. Oikee sisu-ministeri... ! "


.
 

Tunkiosta nousee esiin mielenkiintoisia pikkuyhteyksiä. Dansken kanssa johdannaisdilit tehnyt Finavian entinen rahoituspäällikkö tuli taloon yllättäen 5 vuoden Danske -taustalla. Finavia -esimiehensä on ilmeisesti (linkedin -profiilin mukaan) tehnyt merkittävimmän työuransa juuri Finaviassa. Ei välttämättä tarjoa parasta kapasiteettia valvoa alaisensa yhdessä ex-kollegoidensa kanssa tekemiä johdannaissopimuksia.
 
Stubb on kieltämättä melkoista teflonia.
 
Sehän nyt on itsestään selvää että Stubb vain kerää pisteitä CV;hen siirtyäkseen ulkomaan virkaan jossain vaiheessa.

Hänen pitäisi olla jo jossain sellaisessa. Ei sovi ministeriksi eikä sisäpolitiikkaan.

Jan Vapaavuori voisi ehkä vielä pelastaa Kokoomuksen, mutta hän taas on nyt Euroopan investointipankin varapääjohtaja. Ammattitaitoinen mies, joka perehtyy tonttiinsa.
 
Jep, vieläkin harmittaa ja suorastaan vituttaa että Vapaavuori joutui tyytymään kakkossijaan aikanaan. Itse näin (mahdollisesti entisenä) Kokoomuksen kannattajana toivon että Vapaavuori palaisi takaisin kotimaan politiikkaan ja Stubb häipyisi johonkin muualle, vaikka sitten johonkin EU-virkaan. Mutta taitaa olla liian hyvä pesti siellä Investointipankin johdossa.
 
Kallion Punamummon kaveri on turhautuneita kun mailma muuttuu ja ei enään mitään mahda kun kukaan ei kuuntele ja uusi sukupolvi on tulossa tilalle.
http://www.hs.fi/paivanlehti/10012016/a1452314660283

KKO:n entinen presidentti Pauliine Koskelo: Oikeusvaltio on Suomessa uhattuna
Pauliine Koskelon mielestä useat hallitukset ovat suhtautuneet välinpitämättömästi oikeusvaltion periaatteisiin.
 
Oikeusvaltio on Suomessa ollut uhattuna jo pitkään ja sen suurimmat uhkaajat ovat virkamiehiä joita lait tuntuvat koskettavan hyvin kevyesti ja jotka selviävät näistä tempuistaan ilman seuraumuksia.
Tästä Koskelo ei mainitse mitään ja hiukan epäilen että se olisi hänen listallaan.

Sinänsä ajatus oikeusjärjestelmän huonosta tilasta ei ole väärä. Tarve uudistaa järjestelmää on olemassa, mutta olen skeptinen syyttäjien ratkaisuvallasta. Esimerkit syyttäjien osaamisesta eivät anna uskoa päätösten järjellisyydestä. Käräjäoikeuksien laadun parantaminen on kyllä tarpeen.
 
Taas hyvä esimerkki syyttäjän ammattitaidosta. Luulisi syyttäjän löytävän tällaisen pikkujutun, jolloin ei edes lähtisi syyttämään Nurmista, kun ei ole mitään toivoa saada syytettä läpi.
Nyt tuhlattiin taas oikeuslaitoksen aikaa ja varoja turhaan.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/201601110132729_uu.shtml

Pasi Nurmisen syytteet hylättiin

Maanantai 11.1.2016 klo 13.28 (päivitetty klo 13.54)


(JOONAS SALMELA)" style="margin-right: 0px; margin-left: 0px; padding-right: 0px; padding-left: 0px; color: rgb(102, 102, 102); text-decoration: underline;">
Syyttäjä vaati Pasi Nurmiselle pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta ehdollista vankeutta. (JOONAS SALMELA)
Helsingin käräjäoikeus on hylännyt huippumaalivahti Pari Nurmistavastaan olleet syytteet.

Nurmista syytettiin kahdesta pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta. Hänen syytettiin tehneen väkivaltaa Venäjän Omskissa naiselle. Väkivallan yhteydessä hänen syytettiin uhanneen naista suullisesti ja veitsellä. Kolmannen syytteen mukaan Nurminen oli käyttänyt väkivaltaa naisen miestä kohtaan.

Teot tapahtuivat Venäjällä, ja jotta Suomessa voidaan tuomita tekijä, täytyy tekojen täyttää myös Venäjän riskolain. Venäjällä rikoslain mukaan kyseessä olevat rikokset vanhenevat kahdessa vuodessa. Nurmiselle annettiin haaste tiedoksi 20. lokakuuta vuonna 2015, eli yli kaksi vuotta syytetyn tekoajan jälkeen. Syytetyt teot tapahtuivat vuonna 2012.

Tämän vuoksi käräjäoikeus katsoo, että koska Venäjän lain mukaan syyteoikeutta ei ole, on syyttäjän syyteoikeus vanhentunut ja kaksi pahoinpitelysyytettä hylätään.

Lisäksi kolmas syyte, eli miehen pahoinpitely, raukesi.

40-vuotias Nurminen kuuluu jääkiekkoliigan Pelicansin valmennusryhmään.
 
Berner kertoi tappioajankohdan:
"Liikenneministeri Anne Bernerin (kesk) mukaan valtaosa Finavian johdannaistappioista on syntynyt vuonna 2011, ja sopimuksia purettaessa 2014–2015.
Aiemmin on kerrottu, että Finavia teki 2008–2011 johdannaiskaupoilla 34 miljoonan euron tappiot.
Vuoden 2009 osalta syyteoikeus vanheni vuodenvaihteessa.
Berner kertoi politiikan toimittajien lounaalla, että vuosien 2008–2009 johdannaistappiot olivat satojatuhansia euroja ja liki koko tappio on syntynyt vuonna 2011 sekä sopimuksia purettaessa vuosina 2014–2015." http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1452608487322.html

EDIT: HS:n laajempi setti:
"
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) antaa moitteita valtion lentokenttäyhtiö Finavian 2015 hallitukselle johdannaiskriisin hoidosta. Berner sanoi Politiikan toimittajien yhdistyksen lounaalla päivällä, että Finavia ehti nostaa joka suuntaan kanteita, jotka yhtiö joutui sopimaan.

”Yhtiö ehti tehdä kanteita, jotka eivät olleet missään suhteessa”, Berner sanoi.

Hänen mukaansa vuoden 2015 hallitus ei ollut selvittänyt kanteiden välisiä suhteita. Johdannaiset aiheuttivat Finavialle kaikkiaan 34 miljoonan euron tappiot.

Bernerin moitteet on pitkälti suunnattu Finavian 2015 hallituksen puheenjohtajalle Riitta Tiuraniemelle, joka erosi joulukuussa protestiksi ministeri Bernerin toimille. Tiuraniemen mukaan Berner puuttui Finavian hallituksen toimintaan niin, että kanteista Finavian entistä hallitusta ja tilintarkastajaa vastaan luovuttiin vuonna 2010 tehtyjen johdannaisten osalta.

Nyt Berner haluaa ratkaista kevään 2016 yhtiökokouksessa sen, että saako vuoden 2015 hallitus vastuuvapauden johdannaiskysymysten hoitamisessa viime vuonna. Tämän vuoksi Berner ei halunnut ottaa päätöstä johdannaiskanteiden nostamisesta yhtiökokoukseen viime vuoden lopussa.

”Yhtiökokous vapauttaa vastuusta sen hallituksen, joka on ollut päätöksiä tekemässä. Pidätän mahdollisuuden ottaa kantaa johdannaisiin tämän kevään yhtiökokouksessa”, Berner sanoo.

Toinen syy yhtiökokouksesta luopumiseen oli se, että Bernerin mukaan vuoden 2010 johdannaistappiot olivat vain muutamia satoja tuhansia euroja. Finavialla on edelleen mahdollisuus nostaa kanteet vuonna 2011 tehdyistä johdannaissopimuksista, jotka aiheuttivat noin 33 miljoonan euron tappioista.

Vielä viime vuoden lopulla Finavian toimitusjohtaja Kari Savolainen arvioi, että 2010 johdannaistappiot olivat viitisen miljoonaa euroa. Kanneoikeus vuoden 2010 johdannaissopimuksista vanheni vuoden vaihteessa.

Berner pitää mahdollisena, että Finavia nostaa kanteita vuonna 2011 tehdyistä ja 33 miljoonan euron tappiot aiheuttaneista johdannaissopimuksista. Ensin hän odottaa kuitenkin tuloksia selvityksistä ja tutkimuksista, joita tekevät ainakin Valtiontalouden tarkastusvirasto, Finanssivalvonta ja talousrikospoliisi.

Berner kiisti väitteet, että hän suojelisi entistä liikenneministeriä Anu Vehvilästä (kesk) ja tämän toimintaa. Vehviläisen aikana Finavia teki ison osan tappioita aiheuttaneista johdannaisista.

”En suojele, vaan toimenpiteet kohdistetaan hyvin harkitusti niitä kohtaan, joilla oli vastuuta tapahtumista”, Berner sanoi.

Berner oli samaan mieltä toisen entisen liikenneministerin Merja Kyllösen (vas) kanssa siitä, että Finavian omistajaohjaus ei sovi liikenneministeriöön. Heidän mielestään oikea paikka ohjata Finaviaa on valtioneuvoston omistajaohjausyksikkö.

”Ei ole hyvä, että omistajaohjaus ja sääntely ovat samassa ministeriössä. Valtioneuvoston omistajaohjausyksikössä on omaa hyvää osaamista tähän”, Berner sanoi.

Finavia on kokonaan valtion omistama ja yhtiön omistajaohjaus kuuluu liikenneministeriölle.
"
http://www.hs.fi/politiikka/a1452656766270
 
Viimeksi muokattu:
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016011420957192_uu.shtml
Mielestäni hallituksen heput ovat tarkoituksella valinneet linjakseen sen, että "katujyristä" tehdään nyt sellaista "toimijaa", joka muka korvaa poliisin.
Kärkipoliitikkojen seurausta tässämielessä ja muutenhan tämäkin uutinen joutaisi sisäiseen turvallisuuteen.

Tässä vaan hehkutetaan sitä, että poliisin voimavarat ovat pienet ja poliisi ei näy, mutta tekisivät sitten oikeita päätöksiä, eli suuntaisivat voimavaroja poliisin toimintaan!
 
http://yle.fi/uutiset/sipila_tuomit..._katupartiot_katupartioita_ei_tarvita/8591663
Taas on harkittu paripäivää ja käännetty kelkka... :)
On se kyllä porukkaa...

Tavallisen ihmisen järjellä on mahdotonta käsittää että valtakunnan johdossa ja erityisesti lainsäädäntötyössä on näin tietämättömiä poliitikkoja.. On täyttä utopiaa että ihmisten kaduilla kulkemista voisi lakiperusteisesti kieltää. Näin suurta typeryyttä julkisesti osoittavan ihmisen ei kuuluisi olla missään tekemisissä lainsäädäntötyön kanssa.
Todennäköisesti pääministerin kannanotto oli vain ajattelematon lausunto. Sillä tavoiteltiin jonkinlaista mielipidevaikutusta, ilman että asialle olisi edes tarkoituta tehdä mitään. Nykyisen hallituksen ministereiltä näitä mitään tarkoittamattomia typeryyksiä lipsuu julkisuuteen päivittäin. Ei ne kaikki tule pelkästään Stubb'in suusta..
 
Tavallisen ihmisen järjellä on mahdotonta käsittää että valtakunnan johdossa ja erityisesti lainsäädäntötyössä on näin tietämättömiä poliitikkoja.. On täyttä utopiaa että ihmisten kaduilla kulkemista voisi lakiperusteisesti kieltää. Näin suurta typeryyttä julkisesti osoittavan ihmisen ei kuuluisi olla missään tekemisissä lainsäädäntötyön kanssa.
Todennäköisesti pääministerin kannanotto oli vain ajattelematon lausunto. Sillä tavoiteltiin jonkinlaista mielipidevaikutusta, ilman että asialle olisi edes tarkoituta tehdä mitään. Nykyisen hallituksen ministereiltä näitä mitään tarkoittamattomia typeryyksiä lipsuu julkisuuteen päivittäin. Ei ne kaikki tule pelkästään Stubb'in suusta..

Näin on ollut aikaisemminkin ja näin on edelleen...eli "ei mitään uutta auringon alla" vaikka tekonologian kehitys on ollut valtavaa niin samaa ei voi sanoa ihmisestä/ valtaa pitävistä herroista....

Oxenstiernan sanat: “Poikani, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan.” / “
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur.”....
 
Back
Top