Tuore kirja: Pirkkalan koululaisia aivopestiin kokeilulla, jonka piti olla sosialismin alkusoittoa
KULTTUURI5.5. 00.03ERIIKA AHOPELTO
AAmulehti uutisoi Pirkkalan kokeilusta ensimmäisenä.
Matti KuuselaAamulehti
Pirkkalan moniste oli vain jäävuoren huippu. Peruskoulua piti muuttaa niin, että tulevista äänestäjistä kasvaa sosialisteja. Päätavoite oli muuttaa kapitalistinen yhteiskunta sosialistiseksi, sanoo tutkija ja kirjailija Jari Leskinen. Leskisen tänään ilmestyvä kirja
Kohti sosialismianostaa uudella tavalla esiin Pirkkalassa vuosina 1974 ja 1975 toteutetut opetussuunnitelmakokeilut.
– Kyseessä oli lasten ideologinen aivopesu, jonka toteuttivat yhdessä opetusministeriö, kouluhallitus ja Tampereen yliopiston psykologian laitos. Käytännössä kaiken takana oli SDP:n vasemmistosiipi, joka ajoi vain omaa etuaan. Siksi ihmiset suuttuivat silloin. Ja suuttuvat aivan varmasti myös nyt, sanoo Leskinen.
– Uskon, että kirjani saa aikaan todellisen tsunamin. Jos nyt pidettäisiin vaalit ja demarit kärsisivät rökäletappion, syynä olisi minun kirjani.
Aamulehdelle Leskinen tarjoaa sankarin roolia.
– Aamulehden toimittaja Matti Arjanne oli ensimmäinen, joka uskalsi tuoda julkisuuteen sen mitä Pirkkalassa oikeasti tapahtui.
Niin, mitä siellä tapahtui?
– Virallisesti viidensien luokkien historian opetuksessa kokeiltiin uutta menetelmää. Käytännössä käynnissä oli kaikkia ikäluokkia koskeva kommunistinen aivopesu ja sosialistisen psyyken rakentaminen, sanoo Leskinen.
– Tavoitteena oli kokeilun jälkeen ulottaa samat opetusmenetelmät ja materiaalit koko maahan Hagosta Utsjoelle jo vuoteen 1980 mennessä.
Mutta miksi kokeilu toteutettiin juuri Pirkkalassa?
– Koska Tampereen yliopiston psykologian laitos oli lähellä. Siellä tehtiin monisteet, professoriTapio Nummenmaan johdolla, oppilastyönä, sanoo kirjaa viisi vuotta kirjoittanut Leskinen.
– Pirkkala taas oli sopivan pieni ja vähän sivussa, se sopi mainiosti kuvaan.
Leskisen mukaan kouluhallituksen pääjohtaja Erkki Aho oli kaiken takana. Kirjassa Leskinen nostaa esiin myös yllättäviä nimiä.
Yksi heistä on Pentti Aravirta, joka oli nuorena virkamiehenä junailemassa rahaa Pirkkalan opetusmenetelmäkokeilulle.
– Aravirta höynäsi määrärahoja muilta tutkimushankkeilta Pirkkalan kokeilulle. Pitää muistaa, että hän oli siihen aikaan hyvin lähellä kommunisteja. Aravirta myös luki kaiken opetusmateriaalin ja hyväksyi sen täysin, tietää Leskinen.
– Pääsin ensimmäisen lukemaan kaikki kuulustelupöytäkirjat. Aravirta myöntää niissä kaiken.
Kohu Pirkkala monisteen ympärillä laantui nopeasti. – Sen todellinen koko haluttiin kätkeä, vähäteltiin tapahtunutta. Eikä kukaan saanut edes varoitusta. ”Sanallinen huomautus tulevaisuuden varalle” oli suurin rangaistus. Uskomatonta, sanoo Jari Leskinen, joka tllä hetkellä työskentelee strategisen rikosanalyysin erikoistutkijana keskusrikospoliisissa