Halla-aho haluaisi Suomen liittyvän Natoon
Perussuomalaisten puheenjohtajaksi tähyävä Jussi Halla-aho haluaa Suomen Naton jäseneksi ja pois EU:sta.
En tiedä, pääsisikö Suomi tällä hetkellä Naton jäseneksi, mutta uskon, että Suomi ei pääsisi Naton jäseneksi silloin kun kriisi on päällä. FRED MARVAUX
Henkilökohtaisesti kannatan Nato-jäsenyyttä ja olen aina kannattanut sitä.
Halla-aho ihmettelee, miksi Suomi ei ole Natossa, kun tarkastellaan Suomen maantieteellistä ympäristöä sekä Naton roolia Euroopassa.
Nato-jäsenyyden hakeminen olisi ollut Halla-ahon mukaan helpompaa parikymmentä vuotta sitten, nyt europarlamentaarikkoa mietityttää, kuinka paljon Naton jäsenmailla oikeasti on halukkuutta ottaa Venäjän rajamaa mukaan Natoon.
- Uskon, että Nato-maat haluavat olla ennen kaikkea turvallisuuden tuottajia eivätkä sen käyttäjiä.
Enemmistö vastustaa
Halla-aho pitää Natoa Suomen luonnollisena viiteryhmänä, joka tuottaa turvallisuuspoliittista lisäarvoa.
- Meillä paljon on puhuttu siitä, että Nato ei auttaisi Suomea, jos Suomi joutuisi hyökkäyksen kohteeksi. En nyt oikein usko, että Natolle olisi poliittisesti mahdollista jättää pulaan yksittäisiä jäsenmaitaan, koska sen jälkeen mikään maa ei enää haluaisi kuulua Natoon, jos ne näkevät, ettei järjestö käytä kollektiivista puolustusta.
Ajaisitko perussuomalaisten puheenjohtajana Suomen liittymistä Natoon?
- Kyllä voisin tuoda asian keskusteluun perussuomalaisten sisällä, koska tästä ei ole käyty oikeastaan minkäänlaista keskustelua perussuomalaisissa.
- Käsittääkseni perussuomalaisista selkeä enemmistö vastustaa sotilaallista liittoutumista. Enkä pidä todennäköisenä, että perussuomalaiset Nato-jäsenyyttä koskaan ottaisivat ohjelmaansa.
Ei Nato-optiota
Halla-aho ei usko siihen, että Suomella on Nato-optio, eli mahdollisuus hakea Nato-jäsenyyttä, jos tilanne alkaa näyttää tukalalta.
- En tiedä, pääsisikö Suomi tällä hetkellä Naton jäseneksi, mutta uskon, että Suomi ei pääsisi Naton jäseneksi silloin kun kriisi on päällä.
Turha EU
Apua ei ole näköpiirissä myöskään EU:n taholta, koska Halla-aho ei lämpene EU:n tiivistyvälle puolustusyhteistyölle.
- Varmaan se tuottaa joillekin hyvää mieltä ja turvallista oloa, mutta en näe sillä mitään konkreettisempaa arvoa.
- Nato täyttää suurimmalle osalla EU-maista turvallisuuspoliittisen rakenteen, eikä kukaan halua rahoittaa kaksinkertaisia rakenteita.
- Tämä turvallisuusunioni on lähinnä Natoon kuulumattomien Suomen ja Ruotsin fantasiointia siitä, että olisimme vähän kuin Naton jäseniä mutta ei ihan, Halla-aho päättää.
KREETA KARVALA