Lakimies ja SDP:n paikallispoliitikko Valtteri Aaltonen vetää eduskunnan tarkastusvaliokunnan julkistamasta Finavia-aineistosta sen johtopäätöksen, että liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) on antanut julkisuuteen väärää tietoa toiminnastaan Finavian vahingonkorvausasiassa.
– Ministeri Berner on antanut julkisuuteen paikkansa pitämätöntä tietoa roolistaan ja toiminnastaan asiassa, Aaltonen väittää
Puheenvuoro-blogisaan.
Suurin oppositiopuolue SDP on kritisoinut Berneriä voimakkaasti Finavia-tapauksessa. Eilen eduskunnan käsitellessä asiaa vastapuolet keskustelussa olivat nimenomaan SDP ja Bernerin puolue keskusta. SDP ja vasemmistoliitto esittävät epäluottamuslausetta Bernerille.
Keskeistä asiassa on se, mikä oli Bernerin rooli siinä, että Finavian hallitus perui nostamansa vahingonkorvauskanteet yhtiön entisiä hallituksen jäseniä ja menneinä vuosina tilintarkastajana toiminutta Deloitte-yhtiötä vastaan.
Ministeri Berner on sanonut julkisuudessa, että päätökset on tehnyt Finavia itse.
– Väite, että Finavia luopui korvausvaatimuksistaan koska minä puutuin asiaan, ei pidä paikkaansa, Berner kirjoitti
blogissaan jouluna 2015.
Tarkastusvaliokunnan mietinnöstä käy Valtteri Aaltosen mielestä ilmi, ettei tämä pidä paikkaansa.
Aaltonen toteaa valiokunnan papereiden paljastavan, että liikenne- ja viestintäministeriö (LVM) päätti 25.11.2015 alkaa selvittää Deloitten halukkuutta sovintoon korvausasiassa. Tarkastusvaliokunnan asiakirjassa sanotaan näin:
– Tarkastusviraston mukaan ministeriössä päätettiin 25.11.2015 lähteä selvittämään tilintarkastusyhteisön (Deloitte) halukkuus sovintosopimukseen.
Berner on kertonut valiokunnalle, ettei ministeriölle selvisi marraskuussa 2015, että Deloitta vastaan nostetut kanteet olivat luultua heikompia ja toisaalta, ettei Deloitten halukkuutta sovintoon ollut selvitetty.
– Asiaa arvioitiin ministeriössä ja tuolloin päätettiin, että omistaja selvittää Deloitten sovintohalukkuuden omana toimenpiteenään, valiokunta kertoo.
Valiokunnan mietinnön mukaan marraskuun lopussa järjestettiin tapaaminen, jossa olivat mukana LVM, Deloitte sekä Finavian toimitusjohtaja. Finavian hallitus ei siis ollut läsnä.
Valtteri Aaltonen kirjoittaa, että sopimusprosessi pidettiin salassa Finavian hallitukselta. Eduskunnan tarkastusvaliokunnan mietintö sanoo näin:
– Tarkastusviraston mukaan tässä tapaamisessa neuvoteltiin jo yksityiskohtaisesti sovintosopimuksen sisällöstä ja etenemisestä asiassa. Samana päivänä Deloitte toimitti sovintosopimusluonnoksen ministeriön edustajalle ja Finavian toimitusjohtajalle. Finaviasta se toimitettiin edelleen yhtiön käyttämille asianajajille kommentoitavaksi. Asiantuntijakuulemisen mukaan asianajajat saivat Finaviasta tiedon, että sopimusneuvotteluja käydään omistajan toimeksiannosta ja ettei hallituksen puheenjohtaja ole mukana neuvotteluissa eikä tietoinen asiasta. Sopimusluonnoksen sanamuodosta kävi myös ilmi, että sopimus oli tarkoitus allekirjoittaa yhtiön toimitusjohtajan toimesta ja hyväksyttää yhtiön ainoalla osakkeenomistajalla.
Valiokunnan mukaan Finavian käyttämät asianajajat totesivat, että ”asiassa on vaikeaa hahmottaa, mitkä ovat ne tekijät, joiden perusteella tämä sovintosopimus olisi Finavian etujen mukainen”. Asianajajien mukaan ylimääräisen yhtiökokouksen tulisi hyväksyä ministeriön, Deloitten ja Finavian toimitusjohtajan aikaansaama sopimus. Tällaista ylimääräistä yhtiökokousta ei järjestetty, vaan sovinto hyväksyttiin Finavian hallituksen kokouksessa.
Mietinnön mukaan Deloitten kanssa tehty sovinto tuli Finavian hallituksen puheenjohtajan ja valtion omistajaohjausyksikön tietoon yllättäen kokouksessa, joka järjestettiin 2.12.2015.
Valiokunnan mietinnön perusteella Finavian hallituksen puheenjohtaja oli viimeiseen saakka tietämätön saavutetusta sovinnosta Deloitten kanssa, vaikka oli keskustellut puhelimitse ministeri Bernerin kanssa muutama päivä ennen kokousta. Myöskään omistajaohjausosasto ei ollut tiennyt sopimusneuvotteluista.
– Mietinnön mukaan kuulemisissa esitettiin eriäviä kantoja siitä, vaatiko Berner nimenomaisesti hallitusta hyväksymään sopimuksen. Kuitenkin kun omistajaohjauksesta vastaava ministeri tuo hallitukselle valmiiksi neuvotellun sopimuksen, ei ole paljoa epäselvyyttä, mitä hän hallitukselta odottaa. Berner vielä asian vakuudeksi käski Finavian hallitusta hankkimaan asiasta lausunnon hänen erikseen osoittamaltaan lakimieheltä. Yhtiön yleensä käyttämiltä asianajajilta ja omistajaohjausosastolta saamansa vahingonkorvauskanteita tukevat lausunnot LVM salasi yhtiön hallitukselta, Valtteri Aaltonen kirjoittaa.
– Tämän selkeämmin yhtiön hallituksen toimintaan ja päätöksentekoon tuskin voi puuttua, hän tulkitsee.
– Koska Berner edelleen kiistää kaiken, aivan kuin VTT:n raporttia ja tarkastusvaliokunnan mietintöä ei olisi olemassakaan, emme edelleenkään saa vastausta siihen olennaiseen kysymykseen: Miksi Berner halusi vahingonkorvauskanteet peruutettavaksi, Aaltonen kirjoittaa.