Näkökulma: Suomen perustuslakia pitäisi muokata - vilkaisu Ranskaan auttaisi
Maanantai 22.5.2017 klo 09.27
Ranskassa vuonna 1958 hyväksytty viidennen tasavallan perustuslaki antaa presidentille vahvat valtaoikeudet, joita hän voi käyttää tehokkaasti. Ranska on pahasti velkaantunut, maassa on korkea työttömyys ja Euroopan unioni tutisee liitoksissaan. Vanhat puolueet olivat menettäneet kansan luottamuksen. Uhkana oli äärioikeiston nousu valtaan.
Emmanuel Macronin nimittämä pääministeri
Eduard Philippen hallitus osoittaa, että Macron on koonnut avukseen parhaita kykyjä. Hän ei ole kerännyt osaajia vain puolueista tai omasta keskustaliberaalista liikkeestään, vaan myös kansalaisyhteiskunnasta. Ranska on muuttunut ja tämä muutos nivottiin henkilöihin ja uusiin liikkeisiin.
Käytännössä presidentti johtaa myös nimittämäänsä hallitusta. Macronilla on mahdollisuus nostaa Ranska Saksan rinnalle Euroopan unionin toiseksi johtovaltioksi ja käynnistää vaikkapa EU:n remontti.
(EPA)" style="margin-right: 0px; margin-left: 0px; padding-right: 0px; padding-left: 0px; color: rgb(102, 102, 102); text-decoration-line: underline;">
Ranskan tuore presidentti Emmanuel Macron teki hallitusnimityksillään muutoksen todeksi. (EPA)
***
Suomen parlamentaarinen johtamismalli ei anna eväitä vastaavaan. Suomen sisäpolitiikan suuret reformit ja ulkopolitiikan suuret teot on tehty vahvan presidentinvallan oloissa. Parhaimmillaan silloin, kun presidentti on antanut vahvan pääministerin toimia itsenäisesti, kuten 1950-luvulla ja vaikkapa 1968-70.
Presidentin "yksinvalta" puolestaan johti aikanaan kriisistä toiseen.
Urho Kekkosen poikkeuslailla 1974 jatkettu valtakausi loi perustuslaillisen kriisiin, mikä johti tarpeeseen karsia presidentin valtaoikeuksia. Kriisi syntyi pitkälle lokakuussa 1972 tapahtuneen Zavidovo-vuodon aiheuttaman sisä- ja ulkopoliittisen epävakausjakson seurauksena.
Pääsihteeri
Seppo Tiitisen komitea päätti kuitenkin Suomen EU-jäsenyyden toteuduttua, että EU-jäsenyys, ei niinkään Kekkosen kauden kokemukset, edellyttää vallan siirtoa pääministerille. Näkemys oli oikeastaan hatusta vedetty, eikä se perustunut muuhun kuin siihen, että EU-asioiden hoidolle tuli turvata parlamentaarinen kate. Tämä olisi voitu ratkaista myös niin, että pääministeri olisi esitellyt asiat eduskunnalle, vaikka vahvalla demokraattisella legitimiteetillä valittu presidentti johtaisikin hallitusta.
Vähäiselle huomiolle jäivätkin ne perustelut, jotka olivat aikanaan johtaneet vahvan presidentin tarpeeseen. Toinen vaihtoehto olisi ollut selkiyttää presidentin valtaoikeuksia. Presidentti
Mauno Koivisto myönsi sittemmin, että valtaa karsittiin liian kanssa.
ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN
***
Suomeen sovellettuna Ranskan malli tarkoittaisi, että 2018 presidentinvaalin voittaisi oman poliittiseen liikkeen perustanut entinen lyhytaikainen ministeri, joka vaalivoiton jälkeen voisi nimittää eduskuntaa kuulematta avukseen hallituksen, jossa olisi vaikkapa 8 naista ja saman verran miehiä.
Merkittävä osa ministereistä tulisi järjestöistä, yliopistoilta ja yritysmaailmasta. Heidän lisäkseen hallitukseen tulisi ehdottomasti nuhteettomia ja hyvin koulutettuja ammattipoliitikkoja eri ikäryhmistä.
Hallituksen imagoa kuluttavia keskusteluja epäilyttävistä Venäjä-yhteyksistä tai sidonnaisuuksista ei tarvitsisi käydä jatkossa. Tiitisen komitean loihtima "Suomen malli" tarkoittaa tänään sitä, että pääministeri on täysin riippuvainen useiden puolueiden sovitteluhalusta, mikäli hän haluaa muodostaa hallituksen. Monen puolueen hallitukset ovat runnelleet vallan kolmijakoa, mihin
Björn Wahlroos taannoin kiinnitti huomiota.
Suomen julkinen sektori on entisestään ylipolitisoitunut ja on siten altis piilokorruptiolle. Monipuoluehallituksissa "Tiitisen malli" kulminoitui vuosina 2011-2015 karusti: mistään ei enää kyetty sopimaa aatteellisten ristipaineiden takia.
***
Macron on vakuuttanut, että mikäli EU:ta ei uudisteta, edessä voi olla "Frexit". Seuraavaksi hänen on sovittava Saksan kanssa euroalueen kehittämisestä. Euroalueesta on luotava unionin ankkuri jolloin Saksan on osin luovuttava omasta talousmallistaan.
Saksa ja Ranska eivät luovuta kuitenkaan poliittista suvereniteettia helpolla unionin instituutioille - viva La France -, mutta EU:n yhteistä puolustusta ja ulkopolitiikkaa ne halunnevat vahvistaa päättäväisesti. Nämä muutokset edellyttävät jäsenmailta vahvoja hallituksia.
Suomessakin on pakko miettiä, miten hallitusten yhtenäisyys turvattaisiin. Paluuta ei ehkä ole vahvan presidentin malliin, mutta voidaan kysyä, onko aika vahvistaa presidentin valtaa tai tehdä hänestä täysin Saksan mallin mukainen edustuspresidentti.
(IL-ARKISTO)" style="margin-right: 0px; margin-left: 0px; padding-right: 0px; padding-left: 0px; color: rgb(102, 102, 102); text-decoration-line: underline;">
Presidentti Mauno Koiviston aikana presidentin valtaa karsittiin. (IL-ARKISTO)
ALPO RUSI