Kärkipoliitikkojen vahtimisketju

Tästä voi sitten katsoa, millaisia kuntapoliitikkoja meilläpäin on... ja vähän puolueideologiaa samalla... Nyt juuri valtuusto keskustelee Honkasalon ehdotuksesta paperittomien ottamisesta kaiken sairaanhoidon piiriin. Nauttikaa.

Juha Hakola (kok): Tässä on kysymys siitä, että meillä on Helsingissä henkilöitä, jotka ovat saaneet lopullisen kielteisen turvapaikkapäätöksen ja päätyneet silti jäämään. He eivät halua palata lähtömaahansa, mutta heillä ei ole myöskään Suomen kansalaisoikeuksia. He ovat jääneet ikäänkuin välitilaan. Kukaan heistä ei ole ajautunut tähän välitilaan vasten tahtoaan.

Leo Stranius (vihr): Pitäisi olla itsestään selvää, että oikeus terveyteen on kaikilla. Talvi on tulossa ja ulkona on kylmä. En kannata asian viivyttämistä. Meillä on kyllä varaa auttaa.

Reetta Vanhanen (vihr): Asiakasmaksut koskevat myös paperittomia. Jos ei ole varaa, niin välttämättömät lääkkeet kustantaa sosiaalitoimi.

Jussi Halla-aho (ps): Yksi keskeinen ongelma eurooppalaisessa ja suomalaisessa turvapaikkapolitiikassa on se, että edes kielteisen päätöksen saaneita ei pystytä palauttamaan. On selvää, että valtava määrä järjestelmän ulkopuolella olevia ihmisiä on sosiaalinen ongelma ja turvallisuusongelma.

Ozan Yanar (vihr): Me voimme pitää huolta meistä ja myös tulokkaista. Inhimillisemmän terveydenhuollon kustannus on minimaallinen. Ajoissa puuttumalla saamme aikaan kustannussäästöjä.

Mia Haglund (vas): Kansainvälisten ihmisoikeussopimusten mukaan on selvää, että perusoikeudet kuuluvat kaikille Suomessa oleville ihmisille, eivät vain Suomen kansalaisille.

Wille Rydman (kok) Jokaisella ihmisellä on mahdollisuus hakea Suomesta turvapaikkaa. Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneelle tarjotaan taloudellista tukea palata lähtömaahansa. Meillä on aina rajallisesti resurssit. Salin vasemmallakin puolella pitäisi miettiä, että miten nämä rajalliset resurssit kohdennetaan.

Dan Koivulaakso (vas): Suomen täyttäessä sata vuotta meillä on varaa hoitaa kaikkien terveys. Tämä on asia, joka ei voi ja jonka ei pidä odottaa.

Dani Niskanen (kok): Minä en kannata paperittomien palveluiden lisäämistä. Mielestäni nykytila on varsin riittävä. Termi paperiton voi hämätä meitä. Mun mielestä parempi olisi puhua laittomasti maassa olevista ihmisistä. Nämä ihmiset ovat hakeneet turvapaikkaa ja saaneet kielteisen päätöksen. Oikeustieteen opiskelijana olen sitä mieltä, että oikeusvaltio on hyvin tärkeä asia.
 
Jos menee läpi voisi olla viisasta lähteä mainostamaan Pietariin, mieluummin kunnon pudotus kuin tukehtuminen köyden päässä...
 
Demarit ovat se ratkaiseva tässä. Siniset tulivat mukaan perussuomalaisten ja kokoomuksen rinnalle. Vielä puhuta höpistään.

Heinäluoman palautusesityksestä myöhemmin suoritettava äänestys tulee olemaan tiukempi. Kokoomuksella on valtuustossa 25 paikkaa. Perussuomalaisilla on sinisten Jussi Niinistön poissaollesa myös varamiehenä paikalle tullut Matias Turkkila, siis yhteensä viisi paikkaa. Kristillisten kanssa tämä blokki saa jo 32 ääntä. Jos esimerkiksi sinisten Sampo Terho ja kymmenen Sdp:n 12 valtuutetusta äänestää Heinäluoman palautusesityksen puolesta, palveluiden laajentamista vastustava joukko saa 43 ääntä ja voittaa äänestyksen. Valtuustossa on yhteensä 85 paikkaa.

Pilvi Torsti (SDP) ilmoitti menevänsä vasemmistoliiton ja vihreiden puolelle äänestyksessä.
 
Onko netissä jossain listaa, mistä löytyy ajantasalla olevat kansanedustajat, ministereiden yms sähköpostiosoitteet? Nyt pitäisi päästä vaikuttamaan, eräs lakiesitys on menossa päin mäntyä ja reilusti...
HE 180/2017 Hallituksen esitys eduskunnalle tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Kaikki ministerit ja kansanedustajat tavoittaa s-postilla [email protected]

Avustaja perkaa. Kannattaa laittaa viestin otsikoksi hyvä ja vetävä, tarkka muotoilu.
 
Laskeskelin. Nasima Razmyar ja Pilvi Torsti ainakin äänestävät laittomille maassaroikkujille palvelut. Yksikin demari vielä menee mukana ja se on sitten siinä.
 
Toikin helpottaa. Tuon uuden tieliikennelain mukaan sotilaspoliisit ei saa pysäyttää enää ketään PV:n alueella.... Ihan vit*** loistava lakiehdotus. Laittakaa vaikka vinkkiä medialle, että nyt kaikki ajelemaan PV:n alueille, koska lain mukaan mitään pysähtymisvelvoitetta ei ole kansalaisilla tulevaisuudessa, vaikka Spollarit heittäs kärrynpyörää PV:n alueilla.
 
Seuraan YLE:n kautta Helsingin keskustelua. On siellä koko joukko haihattelijoita.
Tyrmistyttävää ajatella, kuinka suuri osa päättäjistä osoittaa halua rakentaa Suomeen tukirakenteita, jotka toimivat houkuttelevina siirtolaisille.
Mutta vastaavasti näillä samoilla haihattelijoilla ei ole kykyä ajatella että laittomasti maassa olija tulisi poistaa maasta. Tää on kyllä kauheeta. Onneksi en asu Helsingissä.
 
Laskeskelin. Nasima Razmyar ja Pilvi Torsti ainakin äänestävät laittomille maassaroikkujille palvelut. Yksikin demari vielä menee mukana ja se on sitten siinä.

Muistakaa Arhinmäen sanoja...se on vain 0,03% kaupungin sosiaalimenoista...
Demarit torppasivat itse oman esityksensä – tuloksena entistä avokätisemmät terveyspalvelut paperittomille

Helsingin valtuusto päätti laajentaa laittomasti maassa oleville tarjottavia terveyspalveluita. Päätös syntyi pitkän keskustelun päätteeksi äänin 45-39.


Valtuusto moitti useissa puheenvuoroissa puutteellista valmistelua. Asiaa yritettiin illan aikana palauttaa kaksi kertaa kaupunginhallituksen käsiteltäväksi. Ensimmäisen palautusesityksen teki Jussi Halla-aho(ps.). Tämä esitys kaatui äänin 64-14.

Toisessa, SDP:n Eveliina Heinäluoman tekemässä palautusesityksessä äänestystulos oli tiukempi. Tässä äänestyksessä SDP:n Heinäluoma, Maija Anttila, Pentti Arajärvi, Ville Jalovaara ja Jukka Järvinen esittivät palautusta, mutta he jäivät oman ryhmänsä jyräämiksi.

Äänestystuloksen ratkaisivat palautusta vastustaneet SDP:n Mohamed Abdirahim, Sinikka Vespä, Pilvi Torsti, Nasima Razmiyar ja Thomas Wallgren. He kaatoivat itse oman ryhmänsä esityksen.

Viiden demarin lisäksi kaikki vasemmistoliiton, rkp:n, keskustan ja vihreiden valtuutetut äänestivät laajempien terveyspalveluiden puolesta, samoin feministipuolue ja piraatit – joissa molemmissa on yksi valtuutettu.

SUOMEN UUTISET
https://www.suomenuutiset.fi/demari...avokatisemmat-terveyspalvelut-paperittomille/

SDP vaa'ankieliasemassa

Palaute-esitykset olivat tulleet ennakkoon Jussi Halla-aholta (ps) ja sosiaalidemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja Eveliina Heinäluomalta. SDP:n ennakoitiin nousevan äänestyksessä ratkaisevaan asemaan.

Heinäluoma oli ehdottanut valmisteluun palauttamista, koska paperittomien tilannetta tutkivan työryhmän työ ei ole vielä valmistunut.

-Itse uskon, että prosessi voidaan kyllä korjata jälkikäteenkin, totesi vihreiden ryhmänjohtaja Otso Kivekäs.

Demareiden vaa’ankieliasema nousi esiin useissa ehdotuksen puolustajien puheenvuoroissa.

-On vaikea uskoa, että halla-aholaiset ja demarit olisivat rintarinnan kampittamassa niitä kaikkein heikompia, sivalsi Emma Kari (vihr).

Ihmisoikeudet vastaan terveysturismi

Suuristakin mielipide-eroista huolimatta keskustelu pysyi maltillisena.

Kannattajien ja vastustajien perustelut eivät juuri muuttuneet ennakkoon kuulluista. Esityksen puolustajat katsoivat, että kyseessä oli ennen kaikkea kysymys ihmis- ja perusoikeuksista.

-Tässä valitaan inhimillisyyden ja ihmisoikeuksien ja ihmisistä välittämisen puolesta tai näitä arvoja vastaan, sanoi esimerkiksi Paavo Arhinmäki (vas).

Vastustajat puolestaan perustelivat kantaansa muun muassa sillä, että uudistukset toisivat Suomeen lisää paperittomia, terveysturismia ja suurempia kustannuksia.

Esimerkiksi Halla-aho muistutti, että aiemmin sosiaalisessa mediassa levinneet tiedot houkuttelivat esimerkiksi irakilaisia turvapaikanhakijoita Suomeen.

Halla-ahon mukaan ulkomaalaislainsäädäntö menettäisi merkityksensä, jos paperittomille annettaisiin samat oikeudet kuin turvapaikanhakijoille ja oleskeluluvan saaneille.

Kustannukset puhuttivat

Erityisesti uudistusten kustannukset jakoivat mielipiteitä. Vastustajat vetosivat siihen, ettei uudistuksen kustannuksista ole olemassa tietoa, vaan pelkkiä arvioita.

Puolustajat puolestaan totesivat, että kustannusten arviointi on vaikeaa. Tarkimmat tiedot paperittomille tarjottavien kustannusten hinnasta on saatavilla neuvolapalveluiden käyttäjistä, joihin lukeutui vuonna 2016 yhteensä 26 äitiä ja 20 lasta.

Äitiys- ja lastenneuvoloiden asiakkuudet eivät vastustajia vakuuttaneet.

-Nythän kannattaa muistaa, että raskaana olevia naisia on äärimmäisen pieni osa, totesi Mika Raatikainen (ps) esittäen, että suuri osa paperittomista olisi sen sijaan nuoria miehiä, ja että kustannusten arviointi neuvolapalveluiden perusteella olisi täten ”erikoista”.

Muutoksia luvassa

Aiemmin paperittomilla on ollut oikeus kiireellisiin terveyspalveluihin, kuten ensiapuun.

Läpi menneen ehdotuksen mukaisesti paperittomille taataan nyt myös oikeus "välttämättömiin" palveluihin, eli huolenpitoon ja toimeentuloon. Kiireellisen hoidon lisäksi kaupunki siis alkaa tarjota paperittomille välttämättömäksi katsotun sairauksien hoidon, lääkityksen ja seurannan, rokotukset ja suun terveydenhuollon.

Terveydenhuolto tapahtuu ensisijaisesti kaupungin omilla terveysasemilla ja tarpeen mukaan erikoissairaanhoidossa. Palveluiden laajuus on täten sama kuin turvapaikanhakijoille tarjotuissa palveluissa.

Raskaana oleville ja perheille, joissa on 0-2 vuotiaita lapsia, tarjotaan mahdollisuus aiempaa pitkäkestoisempaan kriisimajoitukseen. Lisäksi paperittomille tarjotaan tukea, jotta he voisivat päästä pois pääsemään pois paperittomuuden aiheuttamasta elämäntilanteesta.

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön, lastensuojeluviranomaisten ja kaupungin työntekijöiden koulutukseen panostetaan. Lisäksi kaupungin internet-sivuille kerätään tietoa paperittomien oikeuksista. Tiedot tullaan julkaisemaan useilla kielillä esimerkiksi arabiaksi, somaliksi ja romaniaksi.
http://www.iltalehti.fi/politiikka/201711292200570312_pi.shtml
 
No niin...eli ei se nyt ihan niinkään ollut että Persujen nostama haloo kaupunginhallituksen esityksestä on pelkkää sanahelinää, koska asia päätetään valtuustossa. Kuten tavallista, valtuusto hyväksyi hallituksen esityksen. Unelmaa pukkaa.

No, Helsingin hammaslääkäri- ym. jonoissa oleva (joka ei halua maksaa ensin veroja ja sitten yksityisiä lääkäripalveluja) ehkä muistanee tämän seuraavissa kuntavaaleissa tai ehkä ei. Itsehän maksan toki isompaa kunnallisveroprosenttia mutta ainakin julkisia palveluita saa täällä periferiassa. Juuri varasin ajan netistä julkiselle puolelle hampaan lohkeamisen vuoksi, "huonoja" aikoja keskellä päivää olisi ollut saatavilla seuraavalle päivälle mutta koska ei oo kipee niin otin aamuajan viikon päähän.

PK-seudulla asuessa meni yksityisiin lääkäreihin ehkä 1000-1500 euroa vuodessa ja julkiset päälle. Täällä on tuplamäärä lapsia ja julkisten päälle tulee ehkä 100--200 euroa yksityisiä.

Kun kakulle on jo ennestään liikaa jakajia ja vielä hankitaan kaksin käsin lisää...ja tietysti sellaisten ihmisten toimesta jotka eivät itse ole asuntojonoa saati julkista terveydenhoitoa paljoo nähneetkään viime aikoina. Mutta sitä saa mitä tilaa (tai muut tilaa) kuntavaaleissa.
 
Onkohan helppoa houkutella niitä sopivalla koulutuksella varustettuja työperäisiä maahanmuuttajia Helsinkiin?

Palkat todennäköisesti pienempiä kuin verrokeissa, mutta verot vaikka hyvän koodarin tulotasolla korkeat. Erilaiset veroluonteiset maksut nousussa vaikka hallituksen piti selkeyttää asioita. Palvelut periaatteessa OK, mutta monesti käytännön syistä "pakko" ostaa palvelu yksityiseltä, ja siitäkin haluaisi tietyt piirit ajavat KELA-korvauksen poistamista logiikalla "jos maksat itsesi kipeäksi, on sulla varaa maksaa vielä enemmän - joten kaikki loputkin ruuhkauttamaan julkista puolta pliis". Päiväkodeissa ym. ruuhkaa. Julkinen liikenne OK paitsi poikittaisliikenne pk-seudulla esim. Vantaa-Espoo välillä ihan pyllystä. Turvallisuus ym. vielä OK tasolla, onko jatkossa kaikkialla.

Kyllähän varmaan monet tulevatkin, mutta väittäisin että vaatii jonkin verran tavallisuudesta poikkeavaa mentaliteettia. Kylmien faktojen perusteella moni asia puoltanee ihan muita paikkoja ja näin lienee jatkossakin.
 
Vielä tuosta Helsingin päätöksestä...väitän että ongelma n:o 1 ei tule olemaan mitkään Lähi-itäläiset jotka sankoin joukoin tulisivat Helsingin terveyspalveluiden takia. Ongelma tulee olemaan erityisesti väki, joka muutenkin pyörii Helsingissä kuten romanit jopa EU-maista ym. Nythän tilanne on se, että fiksu Itä-Eurooppalainen rikolliskopla saa halutessaan työsuhde-etuna asumisen (ilmoittautuu asyylinhakijaksi, saa ainakin hetkeksi VOK-asumisen ylöspidolla ja lähtee takaisin kotiin ennen päätöksiä) ja myös terveydenhuollon. Aiemmin on ehkä voinut jonkin verran välttää muista EU-maista tulevien elättämistä, mutta eiköhän heiltäkin selektiivisesti katoa aina passit nyt ennenkuin mennään terveyspalveluita hakemaan.
 
Back
Top