Kuinka niin? Kuviothan oli selvillä hyvissä ajoin ja näytelmän roolit harjoiteltu...Saattoi olla ehkä vähän spesiaalitilanne...?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Kuinka niin? Kuviothan oli selvillä hyvissä ajoin ja näytelmän roolit harjoiteltu...Saattoi olla ehkä vähän spesiaalitilanne...?
Sisäpiiriä ei ollakaan päästy kuulemaan (tai Orpoa joka asian sinun mukaasi päätti) joten kerro lisää.Kuinka niin? Kuviothan oli selvillä hyvissä ajoin ja näytelmän roolit harjoiteltu...
Kuinka niin? Kuviothan oli selvillä hyvissä ajoin ja näytelmän roolit harjoiteltu...
Sisäpiiriä ei ollakaan päästy kuulemaan (tai Orpoa joka asian sinun mukaasi päätti) joten kerro lisää.
Meinasit sitten myös ehtiä harjoittelemaan? Ei kyllä nyt meikäläinenkin vaikuttaa enemmän paranoidilta vaikka en mihinkään tuollaisiin usko.Mutta onko itsepuolustukseen tarvittava aseistus hankittu? Voitte olla varmoja, että silloin kun sitä aseistusta aletaan tarvita, niin ei aseita enää saa mistään. Siitä Arvo Pohja pitää huolen. Jos tilanne oikeasti alkaa kiristyä esim. Saksassa, niin täällä aletaan samalla hetkellä kiristää aselakeja. Kansalaisilla ei tule olemaan mitään keinoja puolustautua Arvo Pohjan mielivaltaa vastaan. Siitä ”kärkipoliitikot” tulevat pitämään huolen. Jo olemassa olevat aseet tullaan keräämään pois. Olettehan katsoneet kätkön valmiiksi? Sen pitää olla sellainen kätkö, että voi rauhallisesti sanoa, että ase on varmaan hukkunut, kun poliisi on ovella sitä penäämässä ja keräämässä pois. EU-tason aselakien ei ole tarkoitus estää terrori-iskuja EU:ssa, vaan estää tavallista kansaa taistelemasta elintilastaan väestönvaihdon ollessa kiivaimmillaan. Itselläni ei ole mitään kättä pidempää. Aina mietin, että kyllä sitten ehtii, jos tilanne alkaa sitä vaatia. Vaikka tiedän, ettei tule ehtimään. Jotain tarttis tehdä...
Entinen päävalmentaja uskoo, että Harkimo myy osuutensa Jokereista käytännössä venäläisille: ”Jos tappiot ovat 50 miljoonaa, kuka sellaista ostaa?
https://www.hs.fi/urheilu/art-20000...-other&share=701d97ce6987687b84b8a3e65d380f9b
Ohessa huomioita ekstremismin syistä Marokon ja Tunisian reissun tiimoilta. Radikaali-islamismin juurisyissä taitaa olla symmetriaa länsimaiden oikeustopopulismin kanssa: yhdistelmä protestia eriarvoisuudelle & pelkoa kulttuurisen murroksen nopeudesta
Kykypuolue ja Arwo Pohja...piip piipTarkoittaneeko sisäministeri "oikeistopopulisteilla" mm. Orbania.
Miten "piip" pitää olla että rinnastaa hänet islamisteihin.
Kyrvänsyylä kakkonen.Kykypuolue ja Arwo Pohja...piip piip
Pistänpä vähän foliohattua kehiin. Onkohan Harkimo saanut niiltä, jotka pelastivat muutama vuosi sitten tuon persaukisen jätkän, saanut ohjeet hämmentää kokoomusta. Tavoitteena ehkä edesauttaa Heinäluomat, Tuomiojat ja Rinteet valtaan?
https://www.verkkouutiset.fi/kun-suomalaispoliitikon-urakehityksen-turva-oli-kgb-sertifikaatti/
Tohtori Jukka Seppinen. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA
Kun poliitikon urakehityksen turva oli KGB-sertifikaatti
MARKKU JOKIPII | 21.04.2018 | 10:22- päivitetty19.04.2018 | 10:58
1970-luvun sosialidemokraatit olivat toistamassa vuoden 1918 virheitään: sokeaa luottamusta itään.
Kommunistien rinnalla sosialidemokraattien radikaali vasemmistosiipi pyrki sekä Suomen armeijan lakkauttamiseen että suojelupoliisin ”demokratisoimiseen”. Tätä Erkki Tuomioja, Paavo Lipponen sekä Demokraattisten lakimiesten Tarja Halonen ajoivat innolla. Suomesta piti tulla sosialistinen, mutta onneksi parlamentarismi on useassa kriittisessä tilanteessa pitänyt pintansa ja taannut monipuoluejärjestelmän Suomessa.
Kalevi Sorsan (sd.) noustua valta-asemiin suomalainen sosialidemokratia alkoi syrjäyttämään keskustapuoluelaista Kekkos– ja NL-papistoa. Näkyvimmin tämä tapahtui ulkoasiainhallinnossa, jossa Sorsan ns. ”pikkusotilaat” miehittivät ministeriön ja tärkeät diplomaattiasemat.
Demarit ajoivat vasemmiston ja keskustan ohitse vasemmalta. Syntyi Neuvostoliiton ja ”kotiryssien” miellyttämisen aika, jossa kohta kokoomuslaisetkin yrittivät hampaat irvessä kunnostautua.
Se, että Suposta tuli sittemmin presidentti Mauno Koivistonaikana presidentin valvoma oma salapoliisi selittää, että Tarja Halosen alaisuudessa 2000-luvulla itsekritiikitön Supo tuli tehneeksi suuren tyräyksen Alpo Rusi -epäilyjen ja ajojahdin muodossa. Demareiden viha itsenäistä ajattelua kohtaan kasvoi järjen tuolle puolen.
Niinpä entinen nimismies, juristi ja diplomaatti Jukka Seppinenuskaltaakin paikoin jopa suitsuttaa Suojelupoliisin työlle ja hyödyntää monen muun tutkijan tavoin supon säilömiä raportteja.
Mauno Koiviston synti kirjoittajan silmissä oli, että Neuvostoliiton vakoilujärjestelmää miellyttääkseen presidenttimme vapautti oman turvallisuuspoliisimme velvollisuudesta seurata KGB:n poliittisen vakoilun toimia. Näin Koivisto pyrki pitämään salassa muun muassa omat luottamukselliset tapaamisensa – siinä onnistumatta. Supo keskittyi torjumaan pääasiassa vain KGB:n tieteellis-taloudellista vakoilua.
Kovia kokenut Seppinen manailee Suomi-parkaa
Jukka Seppinen joutui ulkomnisteriön demari- ja k-linjan kepulaismyllytyksessä niin tiukille, että joutui lähtemään samoihin aikoihin, jolloin myös arvostettu sosialidemokraatti Pekka J. Korvenheimo sai kyllikseen. Tannerilaiset demarit likvidoitiin.
Seppinen käyttää sellaista kieltä – esimerkiksi henkilöistä Pertti Torstila, Jaakko Blomberg, Jaakko Kalela, Halonen, Tuomioja, Johannes Pakaslahti, Paavo Väyrynen jne. – että asian omaiset voisivat hyvinkin kokea kunniaansa loukatun. Vaikeneminen lienee kuitenkin paras lääke Seppistä vastaan.
Varsinaiseen tiedotustoimintaan kirjoittaja pääsee vasta liki kirjansa puolivälissä, mutta ylipitkä alustus otsikon suhteen toimii kyllä melkoisena esilämmittelynä – jollei kuumentimena. KGB:n ja läntisten vakoiluorganisaatioiden välisiä eroja hän konkretisoi havainnoiltaan varsin kahtiajakoisesti. Siinä missä KGB pyrki soveliaitten suomalaisten kanssa yhteistyössä pönkittämään maaperää sosialistiseen ja kommunistiseen leiriin, siinä CIA ja muut olivat passiivisempia.
Neuvostoliitto kykeni vaikuttamaan Kekkoseen ja Koivistoon niin, etteivät nämä tohtineet nimittää maamme hallituksiin ”yleisistä syistä” sopimattomia ministereitä. Kaikesta neuvoteltiin Neuvostoliiton kanssa.
Läntiset tiedusteluorganisaatiot olivat maastoutuneet Suomeen toki tiiviisti, mutta joutuivat seuraamaan tapahtumia toivoen, että Suomi säilyttäisi edes muodollisen puolueettomuutensa lännen silmissä. Suomi oli Neuvostoliitolle rauhanomaisesti sosialismiin siirtymisen laboratorio, jonka kokeet onneksi epäonnistuivat.
Mielenkiintoista on seurata Seppisen vähemmän kultivoitunutta sanankäyttöä niin stalinismista kuin suomettuneisuuden eri ilmenemismuodoista. Siinä missä entinen Helsingin Sanomien toimittaja Jukka Rislakki yrittää tuoreissa muistelmissaan minimoida stalinistien merkitystä Suomessa, siinä Seppinen – kuten ex-ministeri Satu Hassi(komm./vihr.) omissaan – kertaa kommunistisen vähemmistösiiven näkyvää vaikutusvaltaa suomettuneessa Suomessa.
Ns. taistolaiset edustivat poliittisen ajattelun vasenta ääripäätä siinä missä Adolf Hitleriä matkinut Pekka Siitoinsamoihin aikoihin oikeaa äärilaitaa. Pesäeron taistolaisiin ottanut Anssi Sinnemäki nimitti vasenta laitailmiötä joukkomielenhäiriöksi, Siitoin asemoitui viideksi vuodeksi vankilaan.
Kertaus ei ole aina opintojen äiti
Jukka Seppinen olisi voinut luetuttaa kirjansa käsikirjoituksen tiukkasilmäisellä ulkopuolisella. Teos kertaa ja hokee samoja asioita lukijan kestokykyä koetellen. Monessakohan yhteydessä hän mainitsee opiskelleensa oikeustieteitä, toimineensa nimismiehenä ja syyttäjänä. Myös hänen epäilemättä arvokkaat tietonsa ja kokemuksensa ulkoasiainhallinnossa tulevat selvitetyiksi useaan kertaan. Savolaiset sukujuuret nekin jankutetaan äitiä myöten.
Hänen kokemansa huono kohtelu muistuttaa jonkinasteista henkistä metoo-syndroomaa. Kerrattaessa useaan otteeseen kaikki menettää hohtonsa, ja vaikka kitkeryydellä ryyditetyt kokemukset ovatkin käsittämättömiä, osa niistä jää todistusvoimaltaan yhden ihmisen väittämiksi.
Yli puolituhatta sivua käsittävä teos sisältää paljon sellaista, jonka viime vuosituhannen ”alisteiset vasallit” kieltävät. Seppinen syyttää heitä: he suorastaan yllyttivät Neuvostoliittoa kyseenalaistamaan Suomen puolueettomuuspoliittisen aseman. Ydin-lehti ja KGB, siinä olivat uratekijät monen henkilön kohdalla 1970-luvulla.
Ulkoministeriö on Seppisen mielestä vieläkin loppuun asti perkaamatta, kuten moni muukin henkilömenneisyys. Katumusta on harva harjoittanut.
Paavo Lipponen on tässä yhteydessä maininnan arvoinen henkilö. Hän viittaa nuoruuteensa Iltalehden haastattelussa 10.9.2009 ja toteaa: ”Tämä on kyllä sellainen episodi, josta en voi olla ylpeä”. Katumuksesta kuitenkin: mikähän näitä entisiä pääministereitä yhä vaivaa: sekä Lipponen että Esko Aho (kesk.) ovat tänään Venäjän palveluksessa. Saksan ex-demaripääministeri on kaasuputkimiehiä hänkin, ja ex-puolustusministerimme Carl Haglund (r.) on kiinalaisen elinkeinoelämän palveluksessa. Seurauksia soveliaista sertifikaateista?
Jukka Seppinen: Itsenäinen Suomi vakoilun maailmassa. Docendo 2018.
Käsitykseni mukaan Harkimo on niin kauan politiikassa kun Jokerien kannattajat sitä äänestää. Eikä ole edes puolueella tai liikkeellä väliä, x-määrä lätkäfaneja kannattaa aina.Harkimo on bisnespelimies, jonka ei pitäisi olla politiikassa ollenkaan. Joku hänet käski hakeutumaan kansanedustajaksi eikä se kyllä ollut Suomen kansa. Hänen uudelle liikkeelleen voi nauraa.
https://www.talouselama.fi/uutiset/te/b24e71c6-676f-3735-90e2-401e48019009?ref=ampparit:8863Raportti: Tunnettu suomalainen ex-poliitikko oli "Bakun palkkalistoilla" - Azerbaidžan korruptoi Euroopan neuvostoa
23.4.2018 05:30 | päivitetty 23.4.2018 07:20
Euroopan neuvoston arvovaltainen tutkijaryhmä vahvistaa julkisuudessa jo olleet tiedot azerien harjoittamasta lahjonnasta. Raportissa syytettyjen penkille oleva vasemmistoliitoen ex-kansanedustaja Jaakko Laakso ei kommentoi raportin johtopäätöksiä.
Euroopan neuvoston tutkimusryhmä totesi sunnuntaina julkistamassaan raportissa, että Azerbaidžan on maksanut lahjuksia Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen jäsenille ja korruptoinut neuvostoa vastapalvelukseksi maan ihmisoikeusrikkomusten painamisesta villaisella.
Raportissa mainitaan nimeltä viisi entistä parlamentaarikkoa, jotka ovat toimineet Azerbaidžanin lobbareina maksua vastaan, vastoin neuvoston sääntöjä. Yksi heistä on suomalainenJaakko Laakso, 69.
Laakso oli 20 vuotta - vuoteen 2011 asti - vasemmistoliiton kansanedustajana ja hän oli Suomen Euroopan Neuvoston valtuuskunnan pitkäaikainen jäsen.
Laakso toimi Suomen-valtuuskunnan varsinaisena jäsenenä 1991-2003 ja varajäsenenä 2007-2011. Sen jälkeen hän jäi eläkkeelle, mutta on jatkanut aktiivista kansainvälistä toimintaansa.
Raportin mukaan Laakso oli Azerbaidžanin hallituksen palkkalistoilla eli lobbarina parlamentaarikkouransa jälkeen ainakin vuosina 2015-2016 ollessaan neuvoston kunniajäsen.
Hän kävi noina vuosina Euroopan neuvoston rakennuksessa 79 kertaa, raportissa sanotaan.
Neuvoston yleiskokouksissa käsiteltiin tuolloin Azerbaidžanin ihmisoikeusloukkauksia, ja maan oman valtuuskunnan jäsenet suostuttelivat avainasemassa olleita parlamentaarikkoja lieventämään ihmisoikeusrikkomukset tuominneita julkilausumia.
Kunniajäsenillä on ollut oikeus olla paikalla Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen istunnoissa Strasbourgissa. Raportin mukaan Laakso oli vuodesta 2013 usein nähty vieras yleiskokouksen käytävillä, lobbaamassa aktiivisia parlamentaarikkoja Azerbaidžanin puolesta.
Laakson kerrotaan raportin mukaan myös jakaneen kirjekuorissa käteisrahaa neuvoston jäsenille, mutta näille kertomuksille ei saatu vahvistusta. Laakso itse ei tosin vastannut Neuvoston tutkijaryhmän esittämiin kysymyksiin lainkaan.
Laakso ei vastannut myöskään Talouselämän kysymyksiin sunnuntai-iltana, vaikka hän oli luvannut palata asiaan raportin valmistumisen jälkeen. "Palataan tutkimuksiin myöhemmin, kun selvitys valmistuu", Laakso sanoi tammikuussa.
Hän selitti tuolloin toimineensa "azerien ja armenialaisten sovintoa pohtivassa yhteisjärjestössä". Laakso ei suostu kertomaan järjestöstä mitään lisätietoja.
Euroopan unionia Strasbourgissa edustava suurlähettiläs Jari Vilén sanoi Talouselämälle, ettei hänellä ole mitään tietoa Laakson kuvailemasta järjestöstä.
Vuoristo-Karabahissa sotaa käyneiden naapurimaiden välillä on olemassa järjestö nimeltä " Armenia-Azerbaijan Peace Platform", mutta sitä on epäilty Azerbaidžanin hallituksenpeitejärjestöksi.
Viime syyskuussa ryhmä tiedotusvälineitä paljasti yhteistyössä Transparency Internationalin kanssa ”Azerbaidjanin rahanpesukoneen STEPHANIE LECOCQ
Guzenina: "Pettymys"
Euroopan neuvoston Suomen-valtuuskunnan nykyinen puheenjohtajaMaria Guzenina kommentoi Laakson tapausta Talouselämälle: "Suomalaisen henkilön nimen päätyminen näin vakavaa asiaa käsittelevään raporttiin on pettymys. Suomen on oltava eturintamassa kaikilla foorumeilla korruption vastaisessa taistelussa."
Guzenina kertoo odottaneensa, että raportti tuomitsee azerien harjoittaman korruption ja lahjonnan, koska siitä on ollut jo paljon merkkejä ja tiedotusvälineissä on kerrottu asiasta hyvinkin yksityiskohtaisesti.
Viime syyskuun alussa ryhmä tiedotusvälineitä paljasti yhteistyössä Transparency Internationalin kanssa ”Azerbaidjanin rahanpesukoneen". Sen mukaan Azerbaidžanin presidentinIlham Alijevin johdolla pyöritettiin vuosien ajan yhteensä lähes kolmen miljardin euron suuruista pimeää rahastoa, jolla pestiin vallapitäjien rikollista rahaa ja maksettiin pimeitä palkkioita useille poliitikoille.
"Lahjusskandaali on törkeydessään niin Euroopan neuvoston kuin ihmisoikeuksien vaalimisen uskottavuuden kannalta murskaava. Azerbaidžan on ostanut parlamentaarikoita peittelemään tai vähättelemään törkeitä ihmisoikeusloukkauksia kuten toisinajattelijoiden ja toimittajien vangitsemisia ja pahoinpitelyitä maassaan", Guzenina sanoo.
Suomesta tulee Euroopan neuvoston puheenjohtaja marraskuussa 2018. Guzenina toivoo, että Suomi asettaisi korruption vastaisen taistelun puheenjohtajakautensa keskeiseksi teemaksi. "Raportti tarjoaa Suomelle oivallisen tilaisuuden näyttää moraalista johtajuutta."
"Kaviaaridiplomatiaa"
Euroopan neuvoston viime vuoden tammikuussa perustamaan tutkimusryhmään kuuluivat Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen entinen puheenjohtaja Sir Nicolas Bratza Isosta-Britanniasta, terrorismin tutkintaan erikoistunut ranskalainen tuomari Jean-Louis Bruguière sekä ihmisoikeustuomioistuimen entinen tuomari Elisabet Fura Ruotsista.
Tutkimusryhmän 219-sivuisessa raportissa todetaan, että Laakson lisäksi neljä muuta entistä parlamentaarikkoa on rikkonut Euroopan neuvoston eettisten sääntöjen 16. kohtaa, jossa kielletään lobbaaminen rahaa vastaan jonkun maan tai henkilön puolesta. He ovat Eduard Lintner Saksasta, Stef GorisBelgiasta, Karin S. Woldseth Norjasta jaGöran Lindblad Ruotsista.
Vielä vakavammin neuvoston sääntöjä olivat rikkoneet italialainen Luca Volonte sekä Azerbaidzanin valtuuskunnan puheenjohtaja Elkhan Suleymanov ja jäsen Muslim Mammadov, jotka olivat harjoittaneet Euroopan neuvostossa korruption tunnusmerkit täyttävää "kaviaaridiplomatiaa".
Tutkijaryhmä totesi, että näyttö tämän kolmikon kohdalla korruptiivisesta toiminnasta on vahvaa. Myös Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen entisen puheenjohtajan, espanjalaisen Pedro Agramuntinosallisuudesta korruptiiviseen toimintaan oli ryhmän mukaan vahvoja epäilyksiä, mutta ei yhtä vahvaa näyttöä kuin edellämainitun kolmikon osalta.
Agramunt joutui eroamaan puhemiehen tehtävästä viime vuonna, kun hän oli käynyt omin päin Syyriassa venäläisellä sotilaskoneella tapaamassa sisällissotaa käyvän maan presidenttiä Bashar al-Assadia, ilmoittamatta matkasta asiallisesti.
Agramuntin epäiltiin myös osallistuneen Azerbaidzanin ihmisoikeustilannetta kritisoineiden julkilausumien vesittämiseen. Hän sai viime keväänä Euroopan neuvoston yleiskokoukselta epäluottamuslauseen, joka oli ensimmäinen laatuaan neuvoston 70-vuotisessa historiassa.
Entinen KGB:n avustaja
Jaakko Laakso toimi Suojelupoliisin historian mukaan Neuvostoliiton salaisen poliisin KGB:n avustajana 1970-luvulla, peitenimellä "Jan". Laakso on kiistänyt epäilyt vakoilutoiminnasta sanomalla, että hän vain piti yhteyttä neuvostoliittolaisiin diplomaatteihin, eikä tiennyt heidän olevan tiedustelu-upseereita.
Suomen suojelupoliisi ei koskaan ryhtynyt toimiin "Jania" vastaan, koska Laakson toiminnasta ei saatu varmaa näyttöä.
Euroopan neuvosto on maanosan tärkein ihmisoikeusjärjestö, joka pitää yllä muun muassa Euroopan ihmisoikeustuomioistuinta. Neuvostoon kuuluu 47 maata, mukaan lukien kaikki 28 EU:n jäsenmaata ja useimmat Itä-Euroopan maat Uralille asti. Sen parlamentaarinen yleiskokous kokoontuu Strasbourgissa neljä kertaa vuodessa viikon mittaiseen istuntoon.
Tämän vuoden kevätistuntokausi alkoi sunnuntaina ja kestää torstaihin asti.
https://www.talouselama.fi/uutiset/te/6c639f5f-84e8-38a4-9bfa-49e1ceec0d8cKaikkonen: Väyrysen paluu keskustan eduskuntaryhmään "ei mahdotonta"
24.4.2018 19:15
Keskustan kunniapuheenjohtaja ilmoittaa taas seuraavista käänteistään. Ryhmäjohtaja Kaikkonen ehdottaa "pientä pelisääntökeskustelua".
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen ei pidä mahdottomana, että Euroopan parlamentin jäsen, puolueen kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen palaisi tänä keväänä eduskuntaan keskustan ryhmän jäseneksi.
"Eduskuntaryhmä asian päättää, jos Paavo haluaa ryhmään liittyä. Periaatteessa se on kyllä mahdollista, mutta puheenjohtajana haluaisin käydä hänen kanssaan ainakin pienen pelisääntökeskustelun ensin", Kaikkonen vastasi tiistaina kysymykseen Väyrysen mahdollisesta paluusta.
Väyrynen ilmoitti tiistaina pitävänsä keskiviikkona tiedotustilaisuuden. Sen aiheita ovat ainakin Euroopan unionin ja Paavo Väyrysen tulevaisuus.
Väyrynen luopui viime viikolla aikeestaan pyrkiä keskustan puheenjohtajaksi kesäkuussa Sotkamossa pidettävässä puoluekokouksessa. Tämä oli helpotus keskustajohtaja, pääministeri Juha Sipilälle, joka oli jo varautunut äänestykseen puoluekokouksessa.
Aiemmin keväällä Väyrynen oli ilmoittanut eroavansa perustamastaan kansalaispuolueesta, joka oli jo erottanut hänet raha-asioista syntyneiden riitojen vuoksi.
Keskusta ei puolestaan ole voinut erottaa Väyrystä kilpailevassa puolueessa toimimisen vuoksi, koska Väyrynen ei ole suoraan puolueen henkilöjäsen, vaan hän kuuluu itse perustamaansa perusjärjestöön, Keminmaan keskustaseura ry:hyn. Puolue olisi toki voinut erottaa koko seuran, mutta se jätettiin tekemättä, koska Väyrynen olisi helposti voinut liittyä johonkin toiseen perusjärjestöön ja jatkaa toimintaansa siellä.
Epäselvä sote-kanta
Väyrynen hylkäsi kansalaispuolueen voidakseen pyrkiä keskustan puheenjohtajaksi. Siinä yhteydessä hän myös lupasi olla palaamatta eduskuntaan ennen kesäkuun lopussa pidettäviä äänestyksiä sosiaali- ja terveydenhuollon sekä maakuntahallinnon uudistuksista. Se lupaus tarkoitti, että eduskunnassa vain kuuden paikan enemmistöllä valtaa pitävällä Sipilän hallituksella oli yksi päänsärky vähemmän.
Nyt tilanne muuttuu, jos Väyrynen ilmoittaa palaavansa eduskuntaan ennen sote-äänestyksiä. Kokoomuksen sisällä sote- ja maakuntauudistus ovat jo aiheuttaneet murenemista, kun kansanedustaja Hjallis Harkimo erosi puolueesta ja Elina Lepomäki on ilmoittanut äänestävänsä uudistuksia vastaan. Väyrysen kanta uudistuksiin on kriittinen, kuten hänen suhtautumisensa Sipilän hallitukseen muutenkin.
Väyrynen ilmoitti huhtikuun puolivälissä pyrkivänsä keskustan puoluevaltuuston puheenjohtajaksi, jossa asemassa hän voisi vaikuttaa seuraavan hallituksen ohjelmaan ja ministeripaikkojen jakoon, jos keskusta on hallituksessa mukana. Se ei kuitenkaan onnistu, koska keskustan sääntöjen mukaan puoluevaltuuston puheenjohtajaa ei valitse puoluekokous vaan valtuusto itse.
Väyrynen ehdottikin sääntöjen muuttamista pikaisesti, jotta hän voisi nousta puoluevaltuuston johtoon. Sipilä kuitenkin torjui Väyrysen aikeet, viimeksi sunnuntaina YlenPääministerin haastattelutunti -ohjelmassa.
Väyrysen mukaan Sipilä ja puolue ovat tekemässä suurta virhettä asettumalla poikkiteloin hänen tielleen. Kun keskusta menettää pääministerin paikan ensi kevään eduskuntavaaleissa, syyllinen on Väyrysen mukaan Sipilä.
"Voimien kokoaminen olisi antanut realistiset mahdollisuudet siihen, että Keskusta olisi voinut nousta jälleen suurimmaksi eduskuntapuolueeksi. Kun ehdotukseni torjuttiin, Keskusta on parhaimmassakin tapauksessa vaalien jälkeen kolmanneksi suurin puolue", Väyrynen kirjoitti sunnuntaina Uuden Suomen Puheenvuoro-blogissa.
Kärnä: "Ehkä hän ei palaakaan"
Väyrynen ei suostunut tiistaina sanomaan yhtään mitään aikeistaan, vaan viritti jännitystä keskiviikkoon. "Huomenna info", hän vastasi Talouselämän kysymyksiin paluunsa ajankohdasta ja suhtautumisestaan sote- ja maakuntauudistuksiin.
"Katsotaan nyt ensin kuitenkin rauhassa, mikä liike Paavolla nyt on mielessä. Näitä käänteitä ollut tässä aika paljon", Kaikkonen viestitti.
Väyrysen paikalla eduskunnassa ja keskustan ryhmässä on vaalikauden alusta lähtien istunut lappilainen Mikko Kärnä Enontekiöltä. Hän on kohta kolme vuotta saanut työskennellä epätietoisena siitä, miten pitkään hänen pestinsä Arkadianmäellä kestää.
Kärnällä ei tiistaina ollut mitään tietoa siitä, mitä Väyrynen aikoo keskiviikkona tiedottaa. "Ehkä hän ilmoittaakin, ettei palaa ollenkaan eduskuntaan", Kärnä sanoi ilmeisesti leikillään, ja kieltäytyi kohteliaasti vastaamasta kysymyksiin siitä, miltä jatkuva epävarmuus tuntuu.
Myös Kaikkonen torjui kysymyksen siitä, miten reilua Väyrysen toiminta Kärnää kohtaan on ollut: "En suostu arvioimaan."