Hallitus vesitti soten veropykälät - ”pahasti torso” lakiesitys ei paljasta terveysjättien veronkiertoa ja vierittää vastuun kansalle
Tänään klo 11:07 (muokattu klo 11:17)
Valtiovarainministeri Petteri Orpo vakuuttaa, että sote-yritysten veronkierto pyritään estämään lailla.
- Hallituksen eduskunnalle antama lakiesitys asiakkaan valinnanvapaudesta ei paljasta veronkiertoa.
- Esityksestä puuttuvat olennaisimmat tili- ja verotiedot, joista voidaan laskea yrityksen maakohtainen veroaste.
- "Veroraportointia koskeva pykälä on vesitetty ja asiantuntijalausunnot on nollattu. Hallituksen lakiesitys on pahasti torso", Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala paheksuu.
Asiantuntijoiden mukaan hallitus vesitti sote-laeista veroraportointia koskevat säädökset. JARNO KUUSINEN / AOP
Pepper-robotti ohjaa kysyjää Helsingin Kalasataman uudessa terveys- ja hyvinvointikeskuksessa.Neuvoja tulee mm.ilmoittautumisesta ja oikeasta odotustilasta.
- Pepperin päähän voisi kyllä ohjelmoida muutakin tietoa.Kysyjiä kyllä riittää, aulaneuvoja
Anu Koskinen naurahtaa.
Olisiko Pepperistä sote-verojen asiantuntijaksi?
Hallituksen valinnanvapautta koskevan lakiesityksen 59§:n perusteluissa esitetään palveluntuottajan velvollisuudesta antaa tilinpäätös- ja verotustiedot näin:
Tilinpäätös- ja verotustietojen perusteella palvelujen käyttäjät ja kansalaiset voivat arvioida yritysten ja yhteisöjen toimintaa ja myös toiminnan oikeudenmukaisuutta verotuksen näkökulmasta.
Näin hallitus siirtää vastuuta kansalaisille.
Lakiesitys pitää itsestään selvyytenä, että terveys- ja sosiaalipalveluja tarvitseva tietää esimerkiksi mikä ero on maksetuilla ja kertyneillä veroilla.
Kalasataman laboratorioon vuoroaan odottava helsinkiläinen
Janne Siili puistaa päättään kysymykselle niin maksetuista ja kertyneistä veroista kuin yhteisöveron suuruudesta.
- Näitähän olisi hyvä kysyä Pepper-robotilta. Lisäksi voisi kysyä kuinka paljon nämä attendot ja mehiläiset vievät rahaa Suomesta ja paljonko jättävät tänne. Eivät tavalliset ihmiset näistä mitään ymmärrä, Siili murjaisee.
Yritysten verotusta koskeviin kysymyksiin Pepper-robotti jättää vastamaatta, mutta neuvoo sen sijaan lyhimmän reitin vessaan.
”Hallituksen esitys jää torsoksi”
Olisihan se mielenkiintoista, jos Pepper vastaisi asiakkaiden verotusta koskeviin kysymyksiin. Me aulaneuvojat emme niitä tietoja hallitse, Anu Koskinen hymähtää. JUHA GRANATH
Valtiovarainministeri
Petteri Orpovakuutti vuosi siten keväällä
MTV3:n haastattelussa, että sote-yritysten veronkierto pyritään estämään lailla.
- Me teemme lainsäädäntöön pykälät, joilla velvoitetaan sote-palvelutuottajina toimivia yrityksiä ja järjestöjä avaamaan mahdollisimman paljon omistajatietoja, tilitietoja ja kaikkein tärkeimpänä verotustietoja, Orpo sanoi.
Vuotta myöhemmin eli 8.3.2018 hallitus jätti eduskunnalle lakiesityksen asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa.
Yritystoiminnan vaikutuksia tutkivan
Finnwatch ry:n toiminnanjohtajan
Sonja Vartialanmukaan lakiesityksen pitää varmistaa, että monikansallisten yritysten aggressiiviset verojärjestelyt saadaan julkisiksi maakohtaisella veroraportoinnilla.
- Veroraportointia koskeva pykälä on vesitetty. Siitä puuttuu lukuisia tarpeellisia tunnuslukuja.Lakiluonnoksen mukaan perusasioita kuten voittoja, työntekijöiden lukumäärää tai aineellista omaisuutta ei tarvitse raportoida maakohtaisesti, Sonja Vartiala sanoo.
Finnwatch on seurannut hallituksen lakiesityksen valmistelua alusta asti. Järjestö on antanut asiasta lukuisia lausuntoja ja ehdotuksia eduskunnan eri valiokunnille.
- Pyysimme valtiovarainministeriön viimeisten asiantuntijakuulemisten jälkeen annetun lausunnon nähtäväksi. Yllätykseksemme siinä ei anneta ehdotuksia veroraportointia koskevan pykälän korjaamiseksi. Pykälä jää pahasti torsoksi, Vartiala harmittelee.
”Väärin kuultu”
Teknologiakonserni
Metsoneläkkeellä oleva ja
Reilu vero ry:n asiantuntija
Reijo Kostiainenhuomauttaa, että hallituksen lakiluonnoksen 59 §:n maakohtaisista tiedoista puuttuvat kaikkien olennaisimmat eli kirjanpidon tulos ennen veroja ja siitä kirjatut verot.
- Näillä nyt puuttuvilla tiedoilla sote-asiakas pystyisi laskemaan yhtiöiden maakohtaisia veroprosentteja. Se mahdollistaisi vertailun kyseisten maiden lakisääteisiin veroasteisiin. Tämä paljastaisi monikansallisten yritysten mahdollisen verovälttelyn, Reijo Kostiainen sanoo
Suomessa merkittävimpiä monikansallisia terveysalan yrityksiä ovat
Attendo,
Mehiläinenja
Terveystalo.
Reijo Kostiainen painottaa, että ministeriössä ei ole ymmärretty, että tuloverojen julkinen maakohtainen raportointi ei ole verotusasia, vaan tilinpäätösraportointiin rinnastettava tilinpidollinen asia.
- Asiantuntijoina olisi pitänyt kuulla ensisijaisesti laskentatoimen professoreja ja kansainvälisten tilintarkastustoimistojen edustajia.Ei verohallinnon verotuksen asiantuntijoita.
- Nyt lakiluonnos on kirjoitettu siten, että terveyspalvelujen asiakkaalta edellytetään samaa osaamista, jota verohallinnon asiantuntijoilla on, kun he arvioivat yrityksien mahdollista veronkiertoa, Kostiainen sanoo
Pitäisikö lakiesityksen raportointi perustua kirjanpidolliseen tulokseen ennen veroja ja siitä raportoituihin tuloslaskelman veroihin, ei verotettavaan tulokseen ja siitä maksuunpantuihin veroihin, valtionvarainministeriön vero-osaston erityisasiantuntija
Anu Rajamäki?
- Valinnanvapauslain 59 §:ssä yksi raportoitavista tiedoista on tilinpäätös, erityisasiantuntija Rajamäki tiivistää.
”Pelkät eurot eivät kerro totuutta”
Iltalehti ei tyytynyt valtiovarainministeriön virkamiehen yhden lauseen tiivistykseen vaan lähetti kysymyksen valtionvarainministeri Petteri Orpolle. Ministeri siirsi vastausvastuun takaisin erityisasiantuntija Anu Rajamäelle.
Nyt vastaus on hieman laajempi.
Erityisasiantuntija Rajamäen mukaan maakohtaisessa raportoinnissa edellytetään raportoitavaksi maksetut ja kertyneet verot, jotka kertovat verojen tosiasiallisen määrän.
- Raportoitavaksi edellytetään myös liikevaihtoa koskeva tieto.Liikevaihdon ja maksettujen verojen vertailu sekä muut edellytettävät tiedot kertovat, onko liikevaihdosta kertynyt veroja paljon vai vähän, Rajamäki sanoo.
Reijo Kostiaista eivät valtiovarainministeriön selitykset tyydytä. Pelkät euromääräiset luvut eivät kerro paljoa yrityksen verosuunnittelun vastuullisuudesta.
- Maksetut ja kertyneet verot eivät ole kaikkein olennaisin tieto, koska verotettavassa tuloksessa mahdollisesti vaikuttavat jo monikansallisten yritysten voittojen siirtelyn ja muun aggressiivisen verosuunnittelun vaikutukset, Kostiainen huomauttaa.
Pepper-robottikin vaikenee
Iltalehti kysyi myös kolmelta kansainväliseltä tilintarkastusyhteisön edustajalta mielipidettä siitä, pitäisikö kirjanpidolliset tulokset ja niistä kirjatut verot sisällyttää lakitekstiin. Yksikään tilitoimisto ei vastannut kysymykseen.
- Tilintarkastusyhteisöt myyvät monikansallisille yhtiöille verosuunnittelua. Vastaamatta jättäminen osoittaa, että lakitekstiin ei haluta avoimuutta ja läpinäkyvyyttä, joka paljastaisi verovälttelyn, Kostiainen sanoo.
Myös Kalasataman Pepper-robotti aikoo pitää suunsa supussa veroasioissa myös tulevaisuudessa.
Olisiko robottiin mahdollista ohjelmoida eri palveluntuottajien verotiedot, Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan päihdepalvelujen johtaja
Leena Turpeinen?
- Ei sille mitään teknistä estettä ole. Tarvitaan konfigurointi mistä ja miten tieto haetaan sekä suunnittelu siitä, miten tieto halutaan laitteessa esittää.Tällainen toiminnallisuus tosin ei ehkä nykyisessä ympäristössä ole järin tarpeellinen, Turpeinen sanoo.
Hallituksen valinnanvapautta koskevan lakiesityksen 59§:n perusteluissa esitetään palveluntuottajan velvollisuudesta antaa tilinpäätös- ja verotustiedot näin:Tilinpäätös- ja verotustietojen perusteella palvelujen käyttäjät ja kansalaiset voivat arvioida yritysten ja yhteisöjen toimintaa ja myös toiminnan oikeudenmukaisuutta verotuksen näkökulmasta. Näin hallitus siirtää vastuuta kansalaisille. IL