Käsikranaatit ja heitteet.

Itse en menisi kyllä potkimaan palavaa tynnyriä, kun happitasapaino menee kriittiseksi niin se räjähdys ei ole kaukana....

Uskoakseni sitä optimaalista seosta ei voi oikein tapahtua sillä tavalla, kun kyseessä on aine joka on normaalioloissa kaasumainen ja tuossa säiliössä nestemäinen. Tarkoittaa sitä, että niin kauan kuin säiliössä on nestettä, niin siellä tulee olemaan ylipaine höyrystyvän aineen takia. Kaipa se voi sen 9/1 suhteen saavuttaa lopulta, mutta se tapahtuu silloin kun kaikki aine on höyrystynyt (ja palanut tonkan ulkopuolella) ja jäljellä on vain viimeiset huurut jotka nyt sekoittuvat hapen kanssa.
 
NAMMOlta tulee uusi, skaalattavissa oleva käsikranaatti hyökkäyskäyttöön= ei sirpaleita, vaan ylipainetta.
 
Eli sama periaate kuin perunanuijakranaatti. Vaikka siitä tuli ilmeisesti jotain sirpaleita johtuen peltisestä kuoresta.
 
Eikös tuo ole PV:llä käytössä, mutta sinä yksiosaisena versiona (samaa tuoteperhettä). Painekäsikranaatti nimeltään. NAMMOn heitteet ovat pääasiassa kai Suomessa suunniteltuja/valmistettuja ja PVn kanssa ilmeisesti jonkin verran yhteistyötä
 
Painekranu on painekranu ja sillä on paikkansa. Kyllähän sitä maastossa mieluummin sirpaloituvaa ja haulittavaa käyttäisi. Eihän tuo silti huono ole, nimenomaan kaupunkihommissa.
 
Kyllä tuhoamistarkoitukseen on tehty, mutta termiitti syö metallia. Tässä tapauksessa kovin vaimea esitys.
Tietenkin olisi voinut laitaa ”purkin” niin että suihku osuus ”moottoriin”.

Nyt suurin osa energiasta menee harakoille. :facepalm:
Eikä se syö mitään vaan sulatta metallin.

Termiitin palamistulos on alumiinioksidia ja rautaa.

Fe2O9+2Al->2Fe+Al2O3

Termiittireaktiota on lähes mahdotonta sammuttaa. Tämä johtuu siitä että reaktion keskeyttäminen poistamalla lämpö on lähes mahdotonta koska reaktiossa syntyy jatkuvasti niin suuri määrä lisää lämpöä. Tukahduttaminen ei myöskään ole mahdollista koska termiitissä on itsessään happi hapettuneen metallin (yleensä ruoste) mukana.

Reaktion tuottama lämpöenergia riittää katkaisemaan vesimolekyylien sisäiset sidokset, joten palavaan termiittiin lisätty vesi hajoaa vedyksi ja hapeksi, kiihdyttäen reaktiota. Veden lisääminen saattaa myös aiheuttaa seoksen räjähtämisen vetyräjähdyksessä.

Tavallisesti termiitti koostuu alumiinijauheesta ja rautaoksidista, joita sekoitetaan massasuhteessa 3:8 tai tilavuussuhteessa 1:1. Tämän kaltainen termiitti palaa korkeassa lämpötilassa, ja lähes ilman liekkiä. Termiitin sytyttämiseen voi käyttää magnesiumjauheen ja kaliumpermagnaatin seosta (massasuhde 1:1), jota levitetään muutaman sentin kerros termiittijauheen päälle. Tämä seos voidaan sytyttää normaalin sytytyslangan avulla.

Termiitti räjähtää jos sitä asettaa metallisankoon jääkuution päälle ja sytyttää palamaan. Tätä testattiin Myytinmurtajissa.

Sotilaskäytössä termiittiin lisätään muita aineita vaikutusalueen kasvattamiseksi, esimerkiksi usein käytetty Thermate-TH3 sisältää 68,7 % massaprosenttia termiittiä, 29,0 % bariumnitraattia, 2,0 % rikkiä ja 0,3 % sidosainetta. Bariumnitraatin lisääminen laskee prosessin käynnistymiseen vaadittavaa lämpötilaa, nostaa tuotettavaa lämpötilaa, ja lisäksi tällaisen seoksen palamisessa syntyy liekki.

Termiittiä käytetään etenkin hitsauksessa. Suomessa termiitin käyttö on yleistä varsinkin rautateillä kiskonhitsauksessa. Sen sovellutus, nk. soihtu (engl. flare), on lämpöhakeutuvien ohjusten harhauttamiskeino. Termiitti luo palaessaan voimakkaan, tarkasti rajoittuvan kuumuuden.

Termiitti-reaktion katsominen paljaalla silmällä ilman suojavarusteita (esim. hitsausmaski) on vaarallista siitä lähtevien UV-säteiden takia.
 
Viimeksi muokattu:
Jos irtonaista termiittiä käytetään välineiden tuhoamiseen niin termiittijauheelle tehdään hiekasta tai savesta pohjasta avoin "kulho", joka pitää sulan termiitin paikallaan ja mahdollistaa sen, että vaikutus saadaan esim. kokonaan tuollaisen lohkon läpi. Ilman "kulhoa" sula vaan valuu pois päältä, tehden vähän vahinkoa (pl. palamaan syttyvät materiaalit).

Tuollainen polttopanos ei siis ole tarkoitettukaan siihen, että sillä poltetaan moottorilohkon tai kassakaapin kyljen läpi reikä, vaan se on tarkoitettu tuhoamaan hylättävä taisteluväline (esim. vaurioitunut panssarivaunu tai väärin alaslaskettu helikopteri) sytyttämällä se tuleen niin, että vastustaja ei voi kalustoa tai sen sisältämää materiaalia hyödyntää.

FM 3-23.30 GRENADES AND PYROTECHNICS SIGNAL1:
1-9. SPECIAL-PURPOSE HAND GRENADES
Special-purpose hand grenades include incendiary and offensive hand grenades.

a. Incendiary. The AN-M14 TH3 incendiary hand grenade (Figure 1-14) is used to destroy equipment or start fires. It can also damage, immobilize, or destroy vehicles, weapons systems, shelters, or munitions. The components are:
• Body: sheet metal.
• Filler: 26.5 ounces of thermate (TH3) mixture.
• Fuse: M201A1.
• Weight: 32 ounces.

(1) Capabilities. The average soldier can throw the AN-M14 grenade 25 meters. A portion of thermate mixture is converted to molten iron, which burns at 4,330 degrees Fahrenheit. The mixture fuses together the metallic parts of any object that it contacts. Thermate is an improved version of thermite, the incendiary agent used in hand grenades during World War II. The thermate filler can burn through a 1/2-inch homogenous steel plate. It produces its own oxygen and burns under water.

(2) Colors and Markings. The AN-M14 is gray with purple markings and has a single purple band (current grenades). Under the standard color-coding system, incendiary grenades are light red with black markings.

*edit hassuja sanajärjestyksiä
 
Viimeksi muokattu:

Jos tulisi käsky että nyt kiireen vilkkaan pitää tuhota sensitiiviset materiaalit, kuten esim tietokoneet, termiittikranaatti on hyvä mutta sitä pitää osata käyttää. Olin myös yllättänyt että jauhesammutin ei tehonnut, mutta vesi toimi.
 
Jos tulisi käsky että nyt kiireen vilkkaan pitää tuhota sensitiiviset materiaalit, kuten esim tietokoneet, termiittikranaatti on hyvä mutta sitä pitää osata käyttää. Olin myös yllättänyt että jauhesammutin ei tehonnut, mutta vesi toimi.

Aivanko totta. :whistle: :whistle: :whistle:


"Termiittireaktiota on lähes mahdotonta sammuttaa. Tämä johtuu siitä että reaktion keskeyttäminen poistamalla lämpö on lähes mahdotonta koska reaktiossa syntyy jatkuvasti niin suuri määrä lisää lämpöä. Tukahduttaminen ei myöskään ole mahdollista koska termiitissä on itsessään happi hapettuneen metallin (yleensä ruoste) mukana.

Aivanko totta.:unsure:

Mietitäänpä hetki.
"Reaktion tuottama lämpöenergia riittää katkaisemaan vesimolekyylien sisäiset sidokset, joten palavaan termiittiin lisätty vesi hajoaa vedyksi ja hapeksi, kiihdyttäen reaktiota. Veden lisääminen saattaa myös aiheuttaa seoksen räjähtämisen vetyräjähdyksessä.""


Tuossa kun aletaan sammutus hommin, niin termiitti on jo sammunut/palanut.

Ja jos katsoo tuota reaktiota. Niin jäljellä on pojalla alumiinioksidia ja lähes sulaa rautaa, joka sytyttää muovin uudelleen (jauhe ei jäähdytä paloa).
Vesi taas jäähdyttää raudan ja sammuttaa liekit, joten uudelleen syttymistä ei tapahdu
 

Olen niin pettynyt taas. Sotilasradiot on kestävämpiä kuin heidän simuloitu elektroniikka. Loppupelissä se tarkoittaa että tuhoamispanoksia tarvitsee useampia taikka sitten jonkun tarvitsee korjata näitä termiittipanoksen ongelmia.
 
En oikein ymmärrä noita. Termiittikranaatti tulee käyttää sytyttämään palavaa ainetta. Jos haluaa tuhota ei-palavaa (kuten radiolaitteisto) niin parempi käyttää räjähteitä.
 
Back
Top