Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Kalustokirjo - vahvaa liioittelua vai vakava ongelma?

Viestiketju osiossa 'Muut huoltopalvelut' , aloittaja Huhta, 21.02.2016.

 1. Huhta

  Huhta Ylipäällikkö ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.07.2015
  Viestejä:
  3,040
  Tykkäykset:
  3,052
  Pisteet:
  1,286
  Luin hiljattain ketjua "Uutisia Virosta" ja silmääni pisti @Herman30 viesti, jonka mukaan Viro on ostamassa Norjasta osapuilleen 35 CV9030:n runkoa kranaatinheittimien, ambulanssien ym. alustoiksi. Koska noilla ex-norjalaisilla ja virolaisten aiemmin ostamilla ex-hollantilaisilla vaunuilla on sukupolvierosta johtuen suhteellisen vähän yhteistä, aloin pohtimaan kalustokirjoa ja sen mukanaan tuomia ongelmia.

  Vaikka Suomessakin on kokemusta asiasta, niin pienien resurssien Viro on mielestäni erinomainen esimerkki kaluston kirjavuudesta. Katsotaanpa maan viimeaikaisia hankintoja tela-kaluston osalta, se kun on yleensä huollon kannalta vaativinta kalustoa:

  -44 kpl CV90 MKIII (CV9035NL)
  -N. 35 kpl CV90 MKI (CV9030N-rungot)
  -6 kpl Leopard 1 -alustaisia erikoispanssarivaunuja (2 silta-, 2 raivaus- ja 2 hinauspanssarivaunua)

  Lähitulevaisuudessa lienee odotettavissa vielä panssarihaupitsihankintoja (määrästä ei ole tietoa, mutta uskoisin puhuttavan patteristosta, parhaassa tapauksessa kahdesta). Kaukaisemmassa tulevaisuudessa on odotettavissa taistelupanssarivaunujen hankinta, ja määrä liikkunee rynnäkköpanssarivaunujen määrää mukaillen n. 30-40 vaunun tietämillä.

  Eikö tällainen tilanne ole huollolle katastrofi? Mitä sanovat alan ammattilaiset? Miten suuri ongelma kaluston kirjavuus todella on huollon ja budjetin kannalta? Onko se niin suuri ongelma kuin yleisesti esitetään, vai onko kyseessä sairaalloinen synergian ihannointi?
   
  baikal tykkäsi tästä.
 2. peelo

  peelo Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  18.04.2010
  Viestejä:
  3,583
  Tykkäykset:
  1,737
  Pisteet:
  1,286
  No käytettyjen markkinoilla ei voi aina valita vaan pitää hankkia sitä mitä on tarjolla.

  Ei tuo CV90 sukupolviero ole merkittävä ongelma, tornit sitten tekevät jo melkoisen eron. Huollon ammattilainen huoltaa kyllä molemmat tositilanteessa pienelläkin koulutuksella, mutta varaosien osalta joudutaan tietysti pitämään kaksinkertaista varastoa, joka tulee kalliiksi.

  Paras vaihtoehto on aina että sitä kalustokirjavuutta ei olisi, mutta tässäkin puhutaan kokonaisuudesta jossa vaikuttavat muutkin tekijät kuin logistiikka.
   
 3. Mainos 4. OldSkool

  OldSkool Kapteeni Lahjoittaja

  Liittynyt:
  14.04.2010
  Viestejä:
  783
  Tykkäykset:
  265
  Pisteet:
  76
  Hyvä kysymys ja asiallista pohdintaa. Luulen kyllä että tässä näkyy itäisen naapurin pullisteluun vastaaminen, eli Viron on vaan parempi hankkia (tela-)kalustoa mistä alennuksella saa. Ja murehtia kunnossapidosta tai huollon kustannuksista myöhemmin.
  Perustelen tätä kahdella sanonnalla:
  "Määrä on laatua" (J. Stalin)
  "Lukua ne kylällä kysyy" (serkkumies, tosin tarkoitti kalastusiltapäivän saalista, mutta saman logiikan mukaan kaikesta maavoimien kalustosta puhutaan aina määrävahvuuksina. Vain ensilinjan hävittäjäkoneiden kanssa puhutaan - tälläkin foorumilla - siitä luvusta mikä on kunnossa suorittamaan tehtävää)
   

Jaa tämä sivu