Kamalaa, varusmiehet joutuvat kuntoilemaan!

Tämä suomalainen "valmiin joukon" kouluttaminen on periaatteessa hyvä juttu. Kaverit tuntevat toisensa entuudestaan ym. Mutta siihen tulee sitten yksi mutta. Osa vm-palveluksen suorittaneista valmistuukin sellaiseen ammattiin ( esim. poliisi, osa merimiehistä ym. ), että heidän sijoituksensa loppuu, koska ovat kriisiaikana sijoitettuna omaan siviiliammattiinsa tai jotkut siirtyvät esim. maakuntajoukkoihin tai muuttavat pysyvästi ulkomaille. Mites sen loppujoukon sitten käy? Pakostakin kriisiajan joukot ovat "sekoituksia", komppanian runko voi olla niitä ennestään tuttuja, mutta joukossa on väkisinkin "muualta tulleita". Tietysti se joukko ajan mittaan vakiintuu, kun ammatit on hankittu. Tuskin edes joukkuetta voi pitää täysin samanlaisena koko ajan. Tässä taitaapi olla yksi syy, miksi PV kouluttaa "ylimääräistä" reserviä. Näillä "ylimääräisillä' sitten paikataan nuo aukot, jotta suunnitellut määrävaahvuudet saadaan kasaan.
Mutta miten se käytännössä tehdään, sitä en tiedä.
 
baikal kirjoitti:
skärdis kirjoitti:
baikal kirjoitti:
Veikkaankin, että tämä meikäläinen joukkotuotanto-periaate on maailman mitassa aika harvinainen sikäli, että meillä aidosti ja oikeasti sijoitettu karju tietää joukkonsa, kun saa passin kouraansa, ainakin seuraavaan sijoitukseen asti.

Paino sanoilla aidosti ja oikeasti sijoitettu.

Ainakaan omassa palveluspaikassani ei ilmoitettu mahdollisista sijoituksista.

Hra kadetti antoi epäsuorasti ymmärtää kyseessä olevan salainen tieto, eikä sellaista tietoturvariskiä voitu reserviläisille uskoa. Sijoitus paljastuisi kuulemma vasta ensimmäisissä kertausharjoituksissa, joihin jokainen jamppa joutuisi parin vuoden sisällä. No joo, enhän minä tuollaista agenttitarinaa silloinkaan uskonut.

Onneksi wanhaan kaartiin kuulunut vääpelimme piti meille viimeisenä yönä ystävällismielisen ja erittäin epävirallisen puhuttelun, jossa kertoi meidän joutuvan suoraan huru-ukkoihin. Satunnaisesti joku saattaisi saada sijoituksen, mutta valtaosaa ei sijoitettu yhtään mihinkään, eikä kuulemma ollut kertausharjoituksiakaan luvassa. Se lupaus on pitänyt!

Saanko kysyä siirryittekö kokonaisena joukkona esim. saapumiserä sijoittamattomana reserviin? Ja jos, niin tapahtuiko tämä osapuilleen -95 ja silleen?

Kyllä, 90-luvun puoliväliä elettiin. En sitten tiedä, johtuiko kohtalomme lamavuosien säästöistä vai jostakin muusta.

Tuosta kokonaisena joukkona sijoittamattomaan reserviin siirtymisestä en osaa sanoa varmaa tietoa, mutta näin me ymmärsimme. Ensinnäkään kenellekään ei kerrottu sijoitusta, koska sellaisia ei ilmeisestikään ollut olemassakaan. Toiseksi jotkut nohevammat kävivät sitä suoraan tivaamassa yksikön päälliköltä, mutta heillekin vain todettiin, että sijoitus voi lohjeta myöhemminkin ja suositeltiin vapaaehtoista toimintaa.


baikal kirjoitti:
Tuntuiko sinusta vähän turhauttavalta käyttää aikaa näin jälkeenpäin ajatellen vm-palvelukseen, joka johti ei yhtään mihinkään? Paítsi siihen, että olitte kuitenkin Reserviä.

Kyllähän tässä vieläkin reservissä ollaan, siis ainakin nimellisesti aina 60 ikävuoteen asti..

Tottahan siitä tuli sellainen fiilis, että p**kele, turhaanko täällä 11 kuukautta palveltiin. Vääpeli kyllä lohdutti, ettei meissä miehinä mitään vikaa ollut, mutta joukoista vain oli ylituontantoa.

Enkä ole mielipiteineni ja tietoineni edes yksin. Sattuman kautta näet samassa yksikössä palveli viisi vanhaa koulukaveria ja olemme edelleenkin yhteyksissä. Kenellekään meistä ei ole sijoitusta siunaantunut ja kh-vuorokaudetkin ovat puhtaasti nollilla. Sotilasarvomme ovat kuitenkin jääkäristä vänrikkiin eli sekään ei selitä unohtamistamme. Toinen puoli kaveriporukastamme palveli Rajavartiolaitoksessa ja heillä ovat kertausharjoitukset pyörineet säännölliseen tahtiin. Viimeksi kesällä olivat viikon rajaa vartioimassa, vaikka kyse on pv:n asteikolla jo ruutiukoista.

Sitäkin on joskus ihmetelty, kun kukaan meistä ei ole mukana vapaaehtoisessa maanpuolustuksessa, vaikka "sukurasitetta" siihenkin on melko kovastikin. Ehkä se sijoittamattomuus on ollut suuri vaikutin tässäkin asiassa.

Uskon, että tämä kohtalomme on nykypäivänä kohtuullisen yleinen ja sellaiseksi se ainakin on muodostumassa reservin suurille massoille.
 
JOKO kirjoitti:
Mitä sitten "höykyllä" tarkoitetaan? Raskaat harjoitukset voivat tuntua höykytykseltä, vaikka niiden teettäminen on hyvin perusteltavissa? Simputus voi puolestaan olla fyysisesti kevyttä, mutta koulutuksen kannalta haitallista ja yksilön mielenterveyden kannalta vahingollista.

Hyvä kysymys ja varmasti riippuu ihan katsanto kannasta mitä se tarkoittaa. Itse ymmärrän sanan höykky tarkoittavan erityisesti sulkeiskäskyjen mutta myös muiden käskyjen käyttöä sumeilematta ja vittuilu mielessä: "AsentoLepoMaahanTaaksePstuRyhmäLepoKyykkyynMaahanTaaksePstu[ja samaa rataa jatketaan vaikka joku rattoisat 45 minuuttia]"... Jotenkin tuolla tapaa.

Toki miksipä höykky ei olisi vaikka vain ankaraa taistelukoulutusta. En tiedä löytyykö sille ihan virallinen termistö ja selitys, ei ole tullut vastaan.
 
Minä löysin sen ruotsin rannikkojääkäri dokumentäärin. mihin mä laitan sen?

Laitaanko sen siihen video aiheseen?
 
Back
Top