Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Näinpä. Omalla kohdalla tappeluun liittyviä kokemuksia ei ole kuin ihan pari, molemmissa hyökkääjä luovutti. Itselläni oli jonkinlaista harjoittelutaustaa nyrkkeilystä ja AUK:n lähitaistelukoulutuksesta (eli pystypainia ja joitakin niveliä rikommattomia hallintaotteita), en tiedä vaikuttiko nuo sillä tavalla että kaveri näki miten reagoin ja päätteli että osaan jotakin ja olen halukas koittamaan. Oma asenne tuohon aikaan oli sellainen että pyrin todistelemaan itselleni ja muille että olen oikeasti kova jätkä ja AUK:sta opittu kärkitaistelijan ja tuohon liittyvän alpha-uroksen rooli iskostui minuun aika hyvin, tai ainakin tuon roolin tavoittelu iskostui.
Toisaalta työskentelen nautojen parissa ja tilanteita riittää semmoisia joissa nauta on puskenut minut maahan ja koittanut polkea jalkoihinsa, olen tullut potkituksi aika kovaakin, pystypaini on aika normaalia tuollaisen elukan kanssa ja välillä on 1000 kiloista valtavaa sonnia pitänyt mitättömän metrin mittaisen kepin kanssa hätyyttämään johonkin suuntaan (SILLOIN PELOTTI!). Yksi erittäin pelottava kokemus oli pitää todella pelokasta hevosta (kiivas ori) hallinnassa keskellä räksyttävää rakkilaumaa. Etenkin hevosten kanssa on sellainen juttu minulla on että kykenen toimimaan super-rauhallisesti varsin uhkaavissa tilanteissa, tuosta on tullut ihan asiantuntijoiden taholta kehuja.
Ja jottein totuus unohtuisi niin sitten taas joskus olen mennyt aivan lukkoon kun on pitänyt mennä karsinaan jossa kieppuu 30x600 kiloa villiä lihaa tapellen keskenään, jo pelkkä huuto on aika huumaava kokemus kun sitä kuuntelee aidan toiselta puolelta. Tuo piti sitten toki myöhemmin kuitata suoritetuksi koska hävetti se oma reaktio koska tuolloin ensimmäistä kertaa altistuin ihan puhtaalle pelkuruudelle jota ei voinut minkään itsepetoksen keinoin selitellä pois.
Yhden kerran työkyky on kärsinyt aika tavalla kun 450 kiloinen hieho (siis nuori lehmä) Yks-kaks räjähti käsiin yritti potkia päähän ja hyppiä päälle kun kurkottelin sen mahan alle pyyhkiäkseni utareita puhtaaksi lypsyä varten, kokemus itsessään ei kovin järkyttävä mutta seuraavana päivänä iski itsesuojeluvaistot päälle ja useampi kuukausi meni että tuosta toipui. Nimenomaan siten että järki sanoi että ei niitä tarvitse pelätä, mutta alitajunta viisaampana potki kokoajan vastaan. mm lehmän utareen pyyhkiminen saattoi olla sellaista että alitajunta käski käden vetäytyä taakse päin ja järki käsi käden pysyä paikoillaan. Lopputulema oli se että jos lehmä liikahti vähänkin niin käsi nytkähti hieman taakse aivan tahtomatta tai siis paremminkin tahdon vastaisesti. Vähän oli jo työnteon mielekkyys kysymyksen alla tuohon aikaan. Tuokin sitten hellitti kun yksi kanttura koitti polkea kättä ja silloin päätin että 'polje perkele vaikka paskaksi mutta en anna periksi. PERRKEELEEE'.
Sen mitä taas on muuten huomannut työnteon aikana että usein naiivit ja kokemattomat ovat kaikkein "rohkeimpia" he kun eivät vielä tajua kaikkia vaaroja, usein nuoret alalle tulevat pitävät kunnia-asiana etteivät käytä turvavälineitä... No kyllä ne sitten ensimmäisen hullun kantturan kanssa yleensä oppii että ei niistä turvavälineistä haittaakaan ole. Siksi väittämä että kokenut sotilas on pelokkaampi kuin kokematon on mielestäni varsin oikeaan osuva, etenkin jos koulutus muuten on ollut asiallista eli kaveri ei mene lukkoon sen vuoksi ettei osaa toimia tilanteessa millään tavalla. Kokeneen pelko on nimenomaan sitten semmoista että hän välttelee tilanteisiin joutumista, kokematon lamaantuu ehkä enemmänkin itse tilanteessa.
Tuskin noista kukaan elukoiden kanssa töitä tekemätön mitään tajuaa (ja tuskin kukaan tänne asti lukeekaan), Ja liekkö tarvitseekaan (tuskin). Enkä väitä että tietyllä tapaa omien itsesuojeluvaistojensa varassa toimiva elukka vertautuisi kovinkaan hyvin puhtaasti pahaatahtovasti toimivaan ihmiseen.
Minulle tärkeä asia on kunnioittaa kaikkia pidempään budolajeja treenanneita. En ole koskaan lähtenyt vastakkainasetteluun eri lajien kautta...ihan hölmöä! Jokaisesta lajista voimme aina etsiä ja löytää ne vahvuudet...ei aina vaan heikkouksia...oppia ikä kaikki
Kysehän on siitä, että ei ole parasta lajia. On vain paras laji, joka sopii tietylle yksilölle.
Vai sonnipainiksi tämä ketju meni.
Nautajutsussa ja kaakkibudossa turvakengät riittävät alkuun. Toisin kuin sen viikon amfetamiinia putkeen vetäneen katusekopään kanssa, hevoselle voi pikkutyttökin olla isäntä. Ja yleensä onkin.
Tai sitten ei. Kun 500-kiloinen heppa junttaa sorkan jalkapöytään ja kavio osuu sopivasti kovikkeen ja muun kengän saumakohtaan ja aikanaan turvotuksen laskettua nähdään, ettei kaksi ulommaista varvasta liiku. Toivo elää, joten jalkaan tehdään fysioterapiaa kymmenen tuntia, kivut eivät kuitenkaan hellitä eikä jalka ja varpaat vieläkään taivu, joten sen jälkeen mennään hermolääkärille, joka huomaa, että piuha on poikki eivätkä nuo varpaat tule koskaan enää liikahtamaan, minkä jälkeen leikkauksessa otetaan hermopiuha pois pikkuvarpaasta aina polvitaipeeseen asti.
Jalan kanssa voi elää ja kivut ovat poissa ja vakuutusyhtiön rahaa on taputeltu viisitoista tuhatta euroa.
Tässäkin lajissa väistölinja ja (hevosen olessa kyseessä) määrätietoinen hallintaote on oleellinen.
Kun Suomesta ilmeisesti kysymys, heppa selvisi ehdonalaisella
Olen samaa mieltä Vongan ja Bodyguardin kanssa etätyrmäyksistä. En vaan kehdannut noin suoraan sanoa, koska ajattelin että joku varmaan loukkaantuisi siitä ja valittaisi miten etätyrmäykset toimii mutta minulla ei vaan ole kokemusta/osaamista/ymmärrystä aiheesta.
Tässä suomalaista "etätyrmäysosaamista". Muistaakseni kas-pinissakin on näitä..
Tuossa kun aijemmin vertasin scandinavian defendoa ja krav magaa, niin defendossa on tekniikkavalikoima huomattavasti pienempi. Olikohan vain 65 tekniikkaa? Se antaa aikaa toistolle.
Näillä pääsee jo pitkälle:
1. Liikkuminen pois hyökkäyslinjalta
2. Suoraviivaiset torjunnat
3. Peruslyönnit ja -potkut
4. Torjunnat ja iskut kepillä
5. Paini->niskalenkki->selätys
6. Lukot ja kuljetusotteet
Tässä noin niiku ajatuksia/unelmia laajentava klippi (toivottavasti) ----> "one mind any weapon"
UFC Fighters Experience Marine Corps Martial Arts
Lähikamppailussa voidaan ajatella, että kolme asiaa on tärkeintä: mieli eli taistelutahto, fyysinen kunto ja kolmantena siellä jossain tekniikat. Huonollakin tekniikalla voi voittaa jos taistelutahto on hyvä ja kunto edes välttävä.
"
Vai sonnipainiksi tämä ketju meni.
Lähikamppailussa voidaan ajatella, että kolme asiaa on tärkeintä: mieli eli taistelutahto, fyysinen kunto ja kolmantena siellä jossain tekniikat. Huonollakin tekniikalla voi voittaa jos taistelutahto on hyvä ja kunto edes välttävä.
Aseellisessa kamppailussa aseen hallinta on hyvin tärkeää ja on hyvä tiedostaa, että vihollislla voi olla ase vaikka sitä ei näe. Sen takia tekniikoiden olisi hyvä olla sellaisia, että ei ole välää onko vihollinen aseeton vai ei. Vielä jos ajatellaan veistä, niin periaatteessa ei ole väliä onko hyökkäys pisto tai viilto. Vastahyökkäys pysyy kutakuinkin samana etenkin jos lähitaistelutaidot ovat vähäisiä esim. jalkaväen perussotilas.
Filippiineillä huomattiin 90 luvun alussa että heidän merijalkaväkensä lähitaistelutaidot tarvitsevat päivitystä. Sodankäynti oli muuttunut ja kapinalliset/ vapaustaistelijat maan eteläosissa käyttivät usein teräaseita hyökkäyksissä sotilaita vastaan. Etenkin talojen tarkistuksissa ja tiesuluilla oli yleistä, että joku hyökkäsi viidakkoveitsen kanssa päälle esim. bussissa. Tilanne missä on vaikea ehtiä ampua ja sivulliset ovat vaarassa.
Filippiinien merijalkaväelle opetetaan lähitaistelumenetelmänä Pekiti-Tirsia Kalia. Tekniikat ovat yksinkertaisia ja helppoja omaksua. Alussa painotetaan voimaa, agressiivisuutta ja jalkatyötä. Myöhemmin tulevat enemmän toistoja vaativat tekniikat. Recon marinet kantavat mukanaan lyhyttä miekkaa, ginunting, joka käy myös viidakkoveitsestä. Sivulla 2 olevassa videossa näkyy ainakin jalkatyötä ja miekat. Yleensä mukana kannetaan hieman lyhyempää miekkaa.
"Stick is round, blade is flat. Make your choice"