Kamppailulajit sotilastaitona ja reservin harrastuksena

Kumpi on suositumpaa maailmanlaajuisesti, italialainen vai saksalainen tyylisuunta? Entä onko muita merkittäviä historiallisen miekkailun tyylisuuntia näiden lisäksi? Joskus luin, että saksalainen miekkailu on "insinöörimäistä". Jotenkin ei yllätä.. Miekkailu ei minua käytännössä kiinnnosta (tai voisihan sitä kokeilla joskus), mutta sillon tällöin siitä on mielenkiintoista lukea. Varmasti, ainakin minun osalta, historiallinen miekkailu olisi mielekkäämpää kuin nykyinen urheilumiekkailu. Saisipahan tekosyyn opiskella italiaa.

Thaikkua treenasin muutaman kuukauden vuosia sitten. Kiehtova laji sekin. Suomessahan oli ainakin 90-luvulla hyvä taso siinä. Kuinka on nykyään?
 
Viimeksi muokattu:
Olen joutunut poistumaan toisen kerroksen parvekkeelta. Tosin tiesin korkeuden enkä pitänyt sitä mahdottomana. Ja alla oli nurmikko. Alastulo: kaatuminen sivulle kosketuksen jälkeen, ei varsinainen puhdas ukemi, koska en lyönyt kädellä vastaan.

Vuosi oli 1983, joten epäilen, että reilusta viidestä metristä tasamaalle saattaa meikäläisellä jo jotain muttereita polvista ja nilkoista lennellä.
Heh, joskus samoihin aikoihin tultiin kaverin kanssa kapakan jälkeen kaverin kämppään Vallilaan ja jostain nerokkaasta syystä innostuin esittelemään kylkiukemia. En kyllä muista oikeata nimeä, mutta se oli se jossa seisaalta heittäydyt kyljellesi alas kroppa vaakasuorassa ja lyöt käsivarsella vastaan. Tätä tuli toistettua n kertaa ja kun lattia oli puulattia joka hieman jousti ei edes sattunut ;)

Seuraavana päivänä kaveri sai postilaatikosta kirjeen jossa "alakerran demarit" kuten hän niitä kutsui, kertoivat että heräsivät kun luulivat katon tulevan alas ja muutenkin avautuivat. Ei ehkä parhaimpia saavutuksia :(
 
Kyllähän erilaisten kaatumisten osaaminen on jopa elämää pelastava tekijä ihan liukastumistilanteissakin.
 
Kyllähän erilaisten kaatumisten osaaminen on jopa elämää pelastava tekijä ihan liukastumistilanteissakin.

Kun nyt muistaisi painaa edes leuan rintaan, kuin jalka liiraa. Joka vuosi maaliskuun "kaljamakeleillä" joku saa aivovamman tai kuolee taaksepäin kaatumisessa. Takaraivo osuu usein portaaseen tms. Pahin kaatuminen on usein se askel, kun astutaan rappusilta jäälle, koska siinä ei ole varovaisuutta mutta voi olla vauhtia.

Silmäni ovat bonganneet monta tällaista maaliskuista muistokirjoitusta, vaikka kaikki eivät ole siinä asemassa, että heistä iso artikkeli tehdään:

http://www.hs.fi/ihmiset/a1395468580195
 
Kun nyt muistaisi painaa edes leuan rintaan, kuin jalka liiraa

On pelastanut minut useita (kymmeniä) kertoja kuten myös rannemurtumalta ettei mene tonttiin "käsi edellä" vaan mätkähtää maahan kuin "paksu kissa" mutta ei jaloilleen vaan "katolleen" :D

On hienoa huomata (silloinkun yllättäen lähtee jalka/jalat alta esim jäisellä tiellä missä on vettä päällä) miten edes jokin asia kuin kaatuminen on niin "lihaksi muuttunutta osaamista" vaikka vartalossa on nykyään vain silavaa lihasten tilalla :confused:
 
Viimeksi muokattu:
Kumpi on suositumpaa maailmanlaajuisesti, italialainen vai saksalainen tyylisuunta? Entä onko muita merkittäviä historiallisen miekkailun tyylisuuntia näiden lisäksi? Joskus luin, että saksalainen miekkailu on "insinöörimäistä". Jotenkin ei yllätä.. Miekkailu ei minua käytännössä kiinnnosta (tai voisihan sitä kokeilla joskus), mutta sillon tällöin siitä on mielenkiintoista lukea. Varmasti, ainakin minun osalta, historiallinen miekkailu olisi mielekkäämpää kuin nykyinen urheilumiekkailu. Saisipahan tekosyyn opiskella italiaa.

Thaikkua treenasin muutaman kuukauden vuosia sitten. Kiehtova laji sekin. Suomessahan oli ainakin 90-luvulla hyvä taso siinä. Kuinka on nykyään?

Tuo termi miekkailu on sikäli paskamainen termi, että fencing suomenttuu siten mutta oikeammin sillä tarkoitetaan taistelua. Eli fencing saattoi tapahtua painien, nyrkein, keihäin tai vaikka sonnin siittimin.

Eli sikäli tyylisuuntia on niin saatanasti ja miekkalussa ei yhtään sen vähempää. Siis sellaisia joista on säilynty jälkipolville ohjekirjoja yms (unohduksiin painuneita on varmasti valtavat määrät). Mutta keskiajalta selkeimäpänä juuri saksalainen Liechtenauer (sekä ns I.33 manuaali, joka on maailmanhistorian vanhin säilynyt opaskirja kamppailua/taistelua koskien) ja italialainen Fiore dei Liberi. Molemmista alkoi sitten tulla myöheminä aikoina lisää, Saksasta Meyer ja Italiasta Morozzo, mutta nuo ovat jo renesanssin ajantyylisuuntia ja kuten edellisessä viestissä kirjoitin niin tietyt erityispiirteet alkavat hiipiä mukaan. Paljon on muitakin mutta nuo ovat sitten aika maakohtaisia juttuja, edellä mainitut ovat ns perustyylejä joita varmaan jokainen HEMA-harrastaja on joskus kokeillut.

Tuo saksalaisen tyylin teknisyys liittyy ehkä eniten vanhimpaan tyylisuuntaan eli Liechtenauerin pitkämiekkaan. Jotkut ovat sitä mieltä että se on suunniteltu päihittämään Fioren tyylisuuntaus sekä muut aikansa perustyylit. Varmaan sikäli väite pitää paikkaansa että Liechtenauer on pitkälle viety tyyli, eikä varmasti sovellu aloittelijalle (toisin kuin Fiore). Käytännön tasolla tämä näkyi siinä että Liechtenauerin tyylisuunnassa kamppailija saatuaan teräkontaktin vastustajan terään ei irrota terää vaan pyrkii painetuntemusten mukaan saamaan itsensä edullisempaan asemaan.

Tuossa on joitakin oikin hyviä esimerkkejä, eli terä pidetään kiinni vastustajan miekassa kun omia tekniikoita viedään läpi. "Vähän" nopeaa vain joten jos ei tiedä mitä näkee niin ei ehkä osaa juttuja poimia sillä tavalla.


Tässä sitten miekkaa ja kupurakilpeä jossa tuo teräkontaktin ylläpidon merkitys näkyy paremmin. Ylipäätään kauneinta mitä miekalla (ja kilvellä) voi tehdä.


Toisaalta sitten mainitsemani Meyer on juuri päinvastainen, teräkontaktin säilyttämiseen ei pyritä, eli vastustajan terä pyritään ennemmin lyömään pois tieltä tai tekemään uusi isku nopeasti muusta suunnasta ei niinkään pitämään teräkontaktia yllä. Kyseessä on siis renesanssin tyylisuunta ja pistoja ei tehdä.

Näissä kuitenkin on se että mm Fiore kierteli pitkin Eurooppaa opettelemassa ja oppimassa eri paikoissa (Liechtenaureista ei tiedetä edes sitä onko hän ollut yksittäinen henkilö). Eli lopunviimein varsin lähellä toisiaan nämä erilaiset tyylisuunnat ovat olleet ja kun ei se miekkakaan mikään erityisen monimutkainen väline ole. Eurooppalainen kaksiteräinen hyvällä kädensuojalla varustettu miekka edustaa tietyllä tavalla monipuolisuuden ja teknisyyden huipentumaa mutta silti katto tulee äkkiä vastaan. Nyansseja nyansseja.

Itse en Fiorea tunne kuin käsipainin ja tikarin osalta. Miekkailuun olen lähtenyt Meyerin opeilla sekä englantilaiseen pitkämiekkaa koskevaan ohjekirjaan tutustumalla joka on Fiore tyyppistä perusmiekkailua eikä minulla ole ns. perusmiekkailua edemmäksi edetäkään kun ei ole harjoituskavereita... Vähän hankala treenata monimutkaisia hyökäys-vastahyökkäyskuvioista puhumattakaan noista Liechtenauren jutuista.
 
Viimeksi muokattu:
Eikä se mielen ja kehon reagointi ole mikään vakio kuten aika moni tuntuu ajattelevan, niinhän ne on sodissakin miehet välillä tutisseet poteron pohjalla ja välillä ovat yltäneet jopa urotekoihin. Siis samat miehet.

Hermoston tila on yksi harvoin ajateltu juttu. Akuutti ylirasitustila saa hermoston ärtyneeseen tilaan ja tämä lisää agressioita. Krooninen ylirasitustila on taas vaikutuksiltaan päinvastainen, en tiedä tekeekö se varsinaisesti pelokkaaksi mutta ainakin flegmaattiseksi. Jos muistan oikein sotilaalliseen toimintaan liittyviä käppyröitä niin noin 1-2 viikon taistelutoiminnan kohdalla sotilas on hermoston puolesta ikään kuin parhaimmillaan tällöin siis hermosto alkaa osoittaa jo rasittumisen merkkejä mutta nämä ovat enemmänkin 'taistelu' kuin 'pakene' tyyppisiä. Mutta noin 1-2 viikon päästä tuosta hermosto on jo palanut aika pitkälle loppuun ja sotilaat alkavat käyttäytyä juuri toisin. Toki hermosto on valtava kokonaisuus johon liittyy kaikki sekä kropan sisäinen että ulkoinen joten tuo 1-2 viikkoa ei tosiaankaan ole mikään kiveen kirjoitettu lukema
.


Pitkäaikainen stressille altistuminen tuskin on kenellekään terveellistä. Nyt puhutaan siis kuolemanvaarasta etulinjassa joka kestää yli 3 viikkoa kerrallaan.

Amerikkalaiset ilmeisesti käyttävät BICEPS periaatetta jolla yritetään hoitaa tuollaisia loppuun palaneita ukkoja.

Pahassa stressissä keho on täynnä ylimääräisiä hormooneja yms jotka hyrräävät, eikä keho pääse palautumaan ollenkaan normaaliin tasapainoiseen tilaan.(palautumista tuskin tapahtuu etulinjan asemissa taistelun tuoksinnassa?) Palautumisaika varmaankin kestänee n. 3-7 päivää.

Hormoni reaktiot ovat täysin normaaleja seurauksia joita ei voi varsinaisesti kontrolloida, jos joutuu tuollaisiin kuolemanvaaran tilanteisiin (flight or fight). Ei ketään voi kouluttaa armeijan keinoin sellaiseksi, että hormooneja erittyy vähemmän tai enemmän.

Vain sitä voi kouluttaa, miten toimia hormonien vaikutusten alla normaalin tilanteen toimintaan verrattuna. Ihmisen autonominen hermosto, elikkä ihmisen päätäntävallasta riippumaton hermosto säätelee enempi noita hormoonitoimintoja.

Adrenaliini toisaalta auttanee lähitaistelussa, koska se lisää voimatasoja jonkin verran (?) Elikkä hetkellinen apu joskus noista hormooneista on, mutta normaalissa tilanteessa ihmisillä on tietty perustaso, jolla pysytään "terveenä" hormoonien suhteen.
 
Vanha juttu, minulle uusi. Krav maga mainittu. http://yle.fi/uutiset/rahan_takia_tata_ei_tehda_sanoo_suomalainen_henkivartija/6292795

"Krav Maga työkaluna
Nyström on pioneereja myös Israelin armeijan tunnetuksi tekemässä taistelulajissa, Krav Magassa.

- Se on vain työkalu, niin kuin muutkin kamppailulajit. Henkilösuojaustyössä pitää pystyä käyttämään suojakeinoja turvallisesti, ennakoidusti ja oikein, hän kertoo.

- Tässä työssä kyse on ennaltaehkäisystä ja riskien hallitsemisesta, sanoo Fredriksson."
 
Tuota henkivartijahommaa kokeilleena....

Kannattaa pistää 10 kilon varusteliivit päälle, seisoskella 10 tuntia koittaen olla valppaana, parilla kusitauolla ja 15 minuutin ruokatunnilla. On glamouri aika helvetin kaukana.
 
Minä en ole tehnyt henkilön suojaamista koskaan, mutta yksi "meidän porukastamme" oli YK:n VIP-lähisuojaaja muiden muassa Beirutissa. Pitäisikin kysellä muistoja, että oliko vain sairaan tylsää.
 
Tuota henkivartijahommaa kokeilleena....

Kannattaa pistää 10 kilon varusteliivit päälle, seisoskella 10 tuntia koittaen olla valppaana, parilla kusitauolla ja 15 minuutin ruokatunnilla. On glamouri aika helvetin kaukana.
Voih. Noita henkivartijajuttuja minäkin olen miettinyt, ja juuri tuota jatkuvaa tapahtumattomuutta. Alkaa käymään sääliksi henkivartijoita. Ohikiitävän sekunnin ajan ajattelin jo järjestäväni seuraavalle näkemälleni henkivartijalle säpinää ihan vain säälistä, hänen tylsyyden poistamiseksi. Toisaalta en halua tietää miltä asfaltti maistuu, taikka saada olkapäätäni sijoiltaan. Mille se muuten tuntuu kun polvilumpiolla painetaan maassamakaavan miehen selkää? Siis niinku painettavan näkökulmasta, ei painajan.

Ehkäpä henkivartijan rooliin kannattaisi laittaa entisiä tarkka-ampujia? Heillä lienee odottaminen verissä.

Naisetkin sopisivat ehkä henkivartijoiksi, heikommasta fysiikastaan huolimatta. Eräs vanha sota-aiheinen artikkeli kertoi kuinka "naiset olisivat hyviä tarkka-ampujia, koska he soveltuvat erityisen hyvin tarkkuutta vaativiin kyttäystehtäviin." tjsp. :D
 
Naiset sopivat loistavasti henkilösuojaukseen, koska yleensä pidetään sihteerinä, avustajana tai muuna oppaana. Voi tulla yllätys.
 
Naiset sopivat loistavasti henkilösuojaukseen, koska yleensä pidetään sihteerinä, avustajana tai muuna oppaana. Voi tulla yllätys.

Hyvin kipeä sellainen. Nainen sopii moniin hommiin miestä paremmin, esim. syistä mistä Sardaukar mainitsi.
 
Hyvin kipeä sellainen. Nainen sopii moniin hommiin miestä paremmin, esim. syistä mistä Sardaukar mainitsi.

Pahimman tyrmäyksen ehkä ikinä olen saanut huomattavasti pienemmältä naiselta. Ilmeni että oli musta vyö Kyokushinkai-karatessa. Naisesta tuli meikäläisen tyttöystävä vuosien ajaksi.

Kun kisasta heräsin, niin se kyseli että "are you all right?". Meikä sihen, että..."you tell me, I am not sure.." :D
 
Naiset sopivat loistavasti henkilösuojaukseen, koska yleensä pidetään sihteerinä, avustajana tai muuna oppaana. Voi tulla yllätys.

Sama koskee neuvottelujen salatulkkeja. Se pöljimmän näköinen sihteeri ulkomaalaisporukassa, jolla on vähäpätöisin tehtävä, on juuri se, joka osaa esim. suomea ja pyörii sattumalta tupakkapaikoilla ja kahvioissa lähistöllä. Mutta kyllä nämä(kin) tunnistaa.
 
Adrenaliini toisaalta auttanee lähitaistelussa, koska se lisää voimatasoja jonkin verran (?) Elikkä hetkellinen apu joskus noista hormooneista on, mutta normaalissa tilanteessa ihmisillä on tietty perustaso, jolla pysytään "terveenä" hormoonien suhteen.

Juu ja lieveässä ylirasitustilassa adrenaliinin eritys lisääntyy.

Voimatasojen kasvusta lihastasolla en tiedä onko selvää näyttöä, mutta tosiaan kovin kummoista se ei ole. Ihminen kun voi rekrytoida noin 80-85% lihasmassastaan ihan ilman harjoittelua eli vakka adrenaliini voisi jotenkin nostaa tuon 100% niin kovin järkyttävä ero ei ole. Sitten laajemmat kokonaisuudet eri lihasten välinen sekä lihasten sisäinen yhteistoiminta, noihin ei adrenaliini vaikuta vaan nuo menee ihan liiketaitojen piiriin. Adrenaliini taitaa jopa heikentää lihasten yhteistoimintaa, eli kokonaisvoima minkä kroppa voi tuottaa kärsii.

Mutta päänsisäiset muutokset, eli kyky päättäväiseen ja ennenkaikkea agressiiviseen toimintaan ilman epäröintiä, on varmaan tasitelutilanteen kannalta tärkein. Toisaalta tuo agressiivisuus voi purkautua myös joukon sisäisesti. Ei välttämättä niin että RK:llä somotetaan oman teltan asukkaat kylmäksi jos vähän kyrpii vaan enemmänkin juuri yhteistoiminnassa voi alkaa tulla ongelmia. Varmasti itsekukin on joskus elämänsä aikana vetänyt itsensä liian rasittuneeseen tilaan, uni ei tule ja hermot on kireällä ymsymsyms. Tästä tässä puhutaan. Eli vähän kaksipiippuinen juttuhan tuo on.

Juu ei noita adrenaliinitasoja voi loputtomiin pitää koholla muutenkkaan. Kropan täytyy joka tapauksessa kyetä palautumaan tuosta ylirasitustilasta/stressitilasta tai se pian löytää itsensä semmoisesta montusta että sitä ei nosteta sielä edes KUUKAUSIEN levolla!

En minä tarkaan tiedä missä vaiheessa adrenaliinin eritys alkaa kärsiä. Eikä se adrenaliini nyt muutenkaan ole mikään kovin tärkeä tekijä. Hermosto on vaan semmoinen kokonaisuus että sitä on aika vaikea käsittää jos se toimintaa ei aktiivisesti seuraa. Urheilua harrastavilla* tämä on sikäli helppoa sisäistää kokemuksen kautta että he toimivat sekä fyysisellä että henkisellä tasolla, ja jos jompi kumpi ei toimi kunnolla niin se näkyy toisessakin. Esim henkisesti urheilevilla (olipa kyse arkielämän sankarista tai super herkästä taitelijasta) taas se fyysinen puoli voi jäädä täysin pois, joten hermoston toiminnan "häiriöiden" tunteminen ja havaitseminen sekä kokonaisuuden hallinta voi olla vaikeampaa.

*En tarkoita semmoisia jotka käy pilateksessa kerran viikossa ja kerran salilla ja yksi kävelylenkki sunnuntaina siihen päälle. Ei sillä että tässä mitään pahaa olisi, hyvä että ihminen harrastaa edes jotakin fyysistä aktiviteettia. Vaan ihmisiä jotka pistävät itsensä tosiaan rajoille ja tavoittelevat varsin päättäväisesti paremmaksi tulemista valitsemallaan tiellä. Tämä sitten jo vaatii sekä henkisten että fyysisten resurssien valjastamista käyttöön.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynee tangentiaalisesti aiheeseen mutta olenko ainoa jota nama UFC:n 7 minuutin mainostauot pannivat kuin pokittya passia??

Tulisivat saatana Helsinkiin niin ei tarvitsisi koko yota juoda yksin olutta koneen edessa odottamassa etta jotain tapahtuu helvetti...:)

Perkele kylla se nain on.
 
MMA legend Renzo Gracie live tweets attempted mugging, gives perps raccoon eyes

http://mmajunkie.com/2012/09/mma-le...ts-attempted-mugging-gives-perps-raccoon-eyes

“Then he grabbed my arm, and he reached for my front pocket, where my wallet was,” Gracie said.

Bad move.

“I hit him with a left hook and a straight right hand,” Gracie said. “He fell. Then I went to grab the second one, and he took off running.”

Gracie couldn’t catch up and returned to the scene of the altercation. He also found the time to activate the camera on his iPhone and snap a few pics and tweet after announcing he was calling 911.

Unsatisfied, he interrogated the punched-out man on the other’s whereabouts and then hopped in his car to find him, he said.

“I was so angry,” Gracie said. “I went all the way to the West Side Highway.”

Like a classic revenge scene in a movie, Gracie found his man a short distance away and surprised him, he said.

“When I turned, he was right there, and I jumped on his back and choked him out,” he said.

Then came the lesson.

“In Brazil, as a way of punishment, we used to say, ‘Let’s give him the [raccoon look],'” Gracie said. “So after I choked him, I hit him a few times in the eye area.


“Nothing serious, but just to make sure that today he has two shiners.”


>> Ihan vitun asiaa!!!

ps. Suomessa ei kaikki poliisit ole Gracie-faneja... olisi tutkinta paalla aamulla, ikava kylla. Paskamaista mutta totta.

pps. esimerkkina Ruotsi... Bas Rutten vs. Tukholma

 
Back
Top