tulikomento
Supreme Leader
VMP... Sikhi-sotilaita meni monta elokuvan alussa kameran ohi, ml. ainakin yksi kersantti ja yksi upseeri... mutta koska sikhit ovat syystä hyvin hapokkaasti anti-islam, tämä ei sopinut Guardianin (Guardian of what?? Western values, liberalism, freedom... give me a break to catch my fucking breath!) agendaan ollenkaan.
Valkoinen mies = paha.
Islam = hyvä.
Syytä en tiedä, ne on ollut tollasia vuodesta 1995 vähintään. Itse asiassa syy ei edes kiinnosta.
Sehän on taideteos eikä mikään faktabaari. Myös muutama tuhat ranskista suojasi ihan sitä viimeistä viikkoa.
Fakta on sekin, että niillä pikkualuksilla oli vain korkeintaan 30% merkitys!
Elokuva on fiktiota. Romaani on fiktiota. Niillä on omat lait, joskus aika julmatkin. Esimerkiksi joku elossa oleva voi joutua kohtaukseen, jollaista ei ole ollut ja käyttäytyä siinä, kuten ei koskaan käyttäytyisi. Se ei tee taidetta vähempiarvoiseksi eikä taidetta koskaan pidä arvottaa pelkästään sen historiallisen realismin perusteella.
Taideteoksen tehtävä on välittää jotain: tässä tapauksessa siinä viestittiin kansakunnan moraalista ja siitä, miten jokaista tarvitaan, jotta se suuri taistelu voidaan voittaa. Jos yhteisön moraali luhistuu, sotilailla ei ole tukea.
Inkkareiden tehtävä on kuolla valkoisen herrasmiehen puolesta. Niinhän se menee siirtomaaisännällä. Mitä uutta siinä on? Meillä 1941 hyökkäysvaiheessa Pärmin pataljoona pantiin aina kärkeen jopa työläisten Ässä-rykmentin eteen niin kauan kuin rikollisissa vähänkin virtaa ja verta riitti. Ja kyllä latu aukesi.
Hesarin leffa-arvostelu sai myös suomalaiset rasisminvastustajat hereille. Rasmus ry:n FB:ssä käydään nyt vääntöä siitä mitenkä rasistinen elokuva onkaan kyseessä. Pari ryhmän miesjäsentä kyselee ihan fiksusti suhteellisuuden perään, montako intialaista muulikuskia rannalla kaiken kaikkiaan oli suhteessa kalpeanaamaisiin perusbritteihin. Tähän tyyliin:
Ennen kuin otan kovin tiukasti kantaa tähän asiaan, kaipaisin vähän lisätietoa ns. siirtomaasotilaiden osuudesta. Yleisesti ottaen heidän roolinsa on aivan liian huonosti tunnettu, mutta mikä oli oikeasti tilanne Dunkirkissa.
Ehkäpä joku voisi valaista asiaa tarkemmin. Tuossa jutussa puhutaan vain muutamasta sadasta muulista, jolloin niiden intialaisia ajureita olisi ollut suurin piirtein vastaava määrä. Kun tätä verrataan kaikkiin liittoutuneiden joukkoihin Dunkirkissa, niin intialaisten osuus olisi kokonaismäärästä promilleluokkaa.
Hesarin artikkelissa puhutaan intialaisten merkittävästä roolista. Tällöin jutussa mainittu lukumäärä ja merkittävyys eivät kyllä oikein kohtaa. Puuttuuko artikkelista tiedot muistakin siirtomaasotilaista? Oliko heitä enemmän ja mistä he olivat? Jos intialaisia oli vain jokusia satoja noin 400000 sotilaan kokonaismäärästä, eikä muita siirtomaasotilaita ollut, niin ei kovin suuri virhe vaikka heitä ei elokuvassa juuri näykään. Jos taas heitä oli enemmän, niin silloin asia on eri, ja elokuvaa voidaan syystäkin kritisoida.
Aika puutteellinen artikkeli siis, jospa joku osaisi täydentää puutuvia tietoja. Silloin voi ottaa kantaa asiaan tosiasioiden, ei vain tuon artikkelin, perusteella.
Ja ryhmän naiset ovat jo lyöneet kantansa lukkoon:
elokuvassa on räikeä puute: siinä ei ole yhtään intialaista hahmoa, vaikka evakuointi ei olisi onnistunut ilman intialaisjoukkoja.
Britannian puolelta osallistui intialaisjoukkoja. He olivat enimmäkseen nykyisen Pakistanin alueelta Punjabin maakunnasta tulleita muslimeita.
Ja siis yhtään intialaista hahmoa ei ole elokuvassa.
Viimeksi muokattu: