Kiinan vaikutusvalta Suomessa

Eräs

Kersantti
Supo kertoi tiedotteessaan alkuvuonna, että:

"Erityisesti Venäjän ja Kiinan tiedustelupalvelut ovat kiinnostuneita Suomesta

Suomessa on edelleen maan kokoon suhteutettuna varsin suuri määrä ulkomaisten tiedustelupalveluiden henkilöstöä. Suomi kiinnostaa erityisesti Venäjän ja Kiinan tiedustelupalveluita."


Olen huomannut, että Venäjästä ja naapurimme tekemisistä niin meillä kuin muualla keskustellaan täällä hyvin aktiivisesti ja monipuolisesti. Mutta Kiinasta ei juuri lainkaan. Poikkeuksena varsin vilkkaasti kommentoitu Etelä-Kiinan meren ja sen ympäristön tapahtumia seuraava keskustelu tuolla ”Käynnissä olevat konfliktit ja sodat puolella. Sekä USA:n ja Kiinan välisiä suhteita käsittelevä säie.

Kuten kaikki varmasti ovat huomanneet ovat Kiina ja kiinalaiset yhä enemmän vaikuttamassa myös täällä meillä kylmässä pohjolassa. Yhä useammin ja yhä erilaisemmissa yhteyksissä törmäämme ilmiöön ja selkeästi Kiinan vaikutusvalta on kasvussa keskuudessamme. Tämä lienee kiistatonta.

Se onkin sitten eri asia onko tuo vaikutus positiivista, neutraalia vai negatiivista. Mielestäni tästä olisi syytä käydä keskustelua nykyistä paljon laajemmin. Erityisesti minua kummeksuttaa ettei täällä juuri aiheesta käydä debattia, vaikka Supokin ihan erikseen on kiinalaiset maininnut tiedotteessaan. Miksi ihmeessä Suomi kiinnostaa Kiinan tiedustelupalvelua? Miten Kiina pyrkii vaikuttamaan Suomeen? Vai pyrkiikö?

Jospa mm. näihin kysymyksiin voisimme löytää vastauksia. Tai kysyä uusia. Löytää näkökulmia, jakaa tietoa, pohtia syitä ja seurauksia. Ettei käy niin, että muut päättävät asioistamme puolestamme.

Keskustelu alkakoon. (Toivottavaa olisi, että pysyisimme asiassa ja että kukin perustelisi ja argumentoisi kirjoituksiaan edes jotenkin ettei keskustelu menisi huuteluksi)
 
Täällä on helppo yritysvakoilla, halvalla erinomaisia kiinalaisia spesialisteja, tosin salaisuudet lähtevät aika nopeasti Kiinaan...
 
Kiinassa lapsityövoimalla toimivat tehtaat tarvitsevat uusia tuotteita ja siksi kiinalaisia kiinnostaa Suomi. Myös luonnon puhtaus ja elintasi kiehtoo kiinalaista keskiluokkaa. Paljon heitä on tänne tullutkin tekemään erinäisiä petoksia ja juurikin yritysvakoilua. Kävipäs myös merisotakalustollaan Helsingissä näyttelemässä sotamahtiaan. Kiinan presidenttik
in kävi väkisin vuokraamassa pari pandaa Saulipapalle, kun teloituskäskyjen allekirjoittamiseltaan ehti. Kiina on täysi persereikä, eikä heidän kanssaan pitäisi olla tekemissä. Mutta ei, typerät ja ahneet perustivat oikein lätkäjoukkueen niiden kanssa ja kohta tulee hyökkäystunneli Virosta..
 
  • Tykkää
Reactions: Tex
On tästä joskus jotain höpisty, mutta ei tämä tietenkään ole ollut dominoiva teema.

Miksikö Kiina vaikuttaisi Suomessa? Kiinalaisia on Suomessa (duh) ja Kiina haluaa pitää heidät kansantasavallan otteessa. Jos joskus otatte kuvia falun dafan harjoittajista tai uiguurimielenosoittajista, niin älkääpä yllättykö mikäli he ovat kovin vaivautuneita kuvaamisestanne. Teknologisesti edistyneenä valtiona Suomessa on taloudellisesti hyödyllistä tietoa tarjolla. Tietysti Kiinan tavoitteena on myös ajaa sille suotuisaa politiikkaa ympäri maailman.

Kiina ei ole mikään lilliputtimaa, jolla on resursseja harjoittaa tiedustelutoimintaa vain muutamassa tärkeimmässä maassa. Kun halua ja kykyä on, niin ei ole mikään ihme, että Suomikin saa osansa.
 
Paljonkohan vestrebackalle maksettiin tunnelisuhmuroinnista...? Koskaan ei pidä antaa kiinalaisille mahdollisuutta kiristää. Tekevät tehtaan tai sataman tms, yks maksuerä pitkäks ja ottavat haltuun. Pitää olla kiinalaista työvoimaa ja puoluetta miellyttävä linja. Kanslaisten vakoilusta, elinkaupasta, leirittämisestä ja teloittamisesta nyt puhumattakaan.
 
Jatkanpa tähän väliin vähän laajemmalla näkökulmalla.

Supo osittain vastaileekin esittämiini kysymyksiin samassa tiedotteessaan:

"Vieraiden valtioiden tiedustelutoiminnan tavoitteina on Suomen politiikan eri osa-alueiden ennakoiminen sekä poliittiseen päätöksentekoon vaikuttaminen. Ulkomaisen tiedustelun keskeisiä kiinnostuksen kohteita Suomessa vuoden 2018 aikana olivat edellisvuosien tapaan muun muassa Nato-keskustelu, ulko- ja turvallisuuspoliittiset linjaukset, Suomen asema EU:n pakotepolitiikassa ja Itämeren alueen turvallisuustilanne.

Lisäksi Suojelupoliisi havaitsi viime vuonna, että ulkomaiset tiedustelupalvelut olivat kiinnostuneita myös Suomen toiminnasta Arktisen neuvoston puheenjohtajana, valmisteilla olleesta tiedustelulainsäädännöstä sekä Suomen harjoittamasta kansainvälisestä sotilasyhteistyöstä."


Teksti kertoo viime vuodesta ja tänä vuonna keskiössä lienee ollut osin muut seikat. Suomen puheenjohtajuus Arktisessa neuvostossa jatkuu tämän vuoden loppuun. Lienee selvää, että tämän vuotinen Suomen EU puheenjohtajuus on kiinnostuksen kohteena. Suomi johtaa myös Kiinan ja EU:n vesiyhteistyötä 2018-2019. Lakkaako kiinnostus näiden puheenjohtajuuksien jälkeen?

Kiina yhteistyössä isona asiana tänä vuonna on Kiinan ja Suomen talviurheilun teemavuosi. Mutta ei yhteistyökuviot jää teemavuoteen vaan yhteyksiä on solmittu todella laajasti eri tasoilla ja tahoilla. Valtionjohtotasolla on siis julistettu teemavuosi, jota on ministeriötasolla valmisteltu ja toteutettu. Kaupunkitasolla on solmittu ystävyyskaupunkisopimuksia. Urheilujärjestöistä mukana ovat mm. Paralympiakomitea ja Hiihtoliitto. Jopa seuratasolla on pyrkimystä erilaisiin sopimuksiin. HIFK jalkapalloseura siirtyi kokonaan kiinalaisomistukseen. Jääkiekossa Jokerit tekevät kiinteää yhteistyötä kiinalaisten kanssa, mutta Jokerit on ehkä täysin oma lukunsa, se kun saa rahoituksensa Venäjältä.

Taustalla on suurimpna motiivina Suomen puolelta bisnes. Tuotteita ja palveluita halutaan viedä Kiinan markkinoille. Keskeisenä toimijana on Business Finland, jonka avulla mm. Vepe Oy ja Suomen Biathlon Oy ovat Kiinan markkinoille menossa. Suomen urheiluvälineteollisuuden lippulaiva Amer Sports on siirtynyt kiinalaisomistukseen. Amerin tuotemerkkejä ovat mm. Suunto, Salomon, Atomic, Sports Tracker.

Urheiluopistoista Vuokatti, Kisakallio, Pajulahti, Vierumäki, Tanhuvaara ja Santasport joko ovat jo tehneet sopimuksia Kiinaan tai pyrkivät sinne aktiivisesti. Valmennuksen ja kilpurheilutoiminnan lisäksi kuvioon liittyy kiinteästi matkailu. Kiinalaiset ovat jo viidenneksi suurin matkailijaryhmä Suomessa. Myös matkailualan koulutus on myyntituotteena.

Koulutusvienti ja toisaalta myös koulutus- ja tutkimusyhteistyö ovat iso osa Suomi-Kiina yhteistyötä. Yliopistoilla on Kiina-hankkeita mm. oikeustieteissä, matkailussa, sosiaalityössä, teknologiassa ja vaikka missä. Helsingin yliopistolla on oma kiistanalainen konfutse-instituutti. Myös korkeakouluilla on omat Kiina-yhteytensä. Koulutusyhteistyö tietää laajoja ja monitahoisia yhteyksiä tutkijoiden, professoreiden, opettajien ja opiskelijoiden kesken.

Tutkimusyhteistyöhön liittyy myös kaikkien tuntemat pandat Ähtärissä. Maa- ja metsätalousministeriöllä on ollut tutkimus- ym. yhteistyötä Kiinan kanssa jo pidempään ja tämän pohjalle tuli sitten pandaprojektikin. Pandojen kohdalla tulee hyvin ilmi Kiina-yhteys ihan presidenttitasolta paikallistasolle ja tutkimuksesta matkailuun. Pandadiplomatia on varmasti myös antanut hyviä suhteita elintarvikkeiden vientilupien saamiseen Kiinan kanssa. Ainakin Valio, Atria, HK Scan ja Kalaneuvos ovat saaneet luvan Kiinan markkinoille.

Monet yritykset ovat investoineet suoraan Kiinaan jo yli 11mrd.€. Myös kiinalaiset ovat sijoittaneet jonkin verran Suomeen. Kiinalaiset ovat mukana henkilöstömäärältään Suomen suurimmassa tehtaassa eli Uudenkaupungin autotehtaassa ja Samalla Salon akkutehtaassa. Investointisuunnitelmia on huomattavasti enemmän kuin toteutuneita hankkeita. Mm. Kaidin biojalostamo, Kemijärven sellutehdas ja FinPulpin sellutehdas ovat edenneet hitaasti rahoituslupauksista huolimatta.

Kiinalaiset ovat ostaneet Suomesta myös teknologiayrityksiä kuten JOT Automationin ja Okmeticin ja myös esimerkiksi Finnkino on nykyään kiinalaisomistuksessa.

Yksi Kiinan kärkiprojekteista maailmalla on ”uusi silkkitie” ja meitä koskee sen pohjoisin versio; "arktinen silkkitie". Kiina omistaa jo logistiikkakeskuksia esim. Vuosaaren satamassa ja Kouvolassa. Helsinki-Tallinna tunneli on osa tätä massiivista 900mrd. euron investointiohjelmaa. Varmasti myös Jäämerenratahanke ja kenties vielä Rail Baltica kiinnostaa kiinalaisia. Samoin Suomen aktiivisesti ajama datakaapeli koillisväylälle.

Tuskin tässä vielä on läheskään kaikki Kiinayhteydet, mutta näistäkin saa jo jotain kuvaa missä ja miten Kiina voi vaikuttaa meihin ihan avoimestikin, jos niin haluaa.
 
;) Joudutaan varmaan tekemään uusi yya soppari, ettei kiina tai joku sen kanssa liitossa oleva valtio käytä suomen aluetta hyökkäykseen venäjälle:rolleyes:
 
Sanoisin että kiinalaisia kiinnostaa suomessa korkeintaan maahanmuuttaneet kiinalaiset ja kaupallinen teknologia. Puolustuksen vakoilu kuulostaa turhalta ja puolustusteknologiaa meillä ei edes ole. Ehkä jäänmurtajien suunnittelu, jota tosin voinee ostaa konsultointinakin. MIR pallojakin on ilmeisesti kiinaan viety.

 
Sanoisin että kiinalaisia kiinnostaa suomessa korkeintaan maahanmuuttaneet kiinalaiset ja kaupallinen teknologia.

Euroopan Unionissa on asioita, jotka voidaan hyväksyä vain jäsenvaltioiden yksimielisellä päätöksellä.

Euroopan Unionin neuvostosta:


Neuvoston päätösten on oltava yksimielisiä useissa jäsenvaltioiden arkaluonteisina pitämissä asioissa. Näitä ovat esimerkiksi

  • yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka (lukuun ottamatta tiettyjä selvästi määriteltyjä tapauksia, joissa voidaan tehdä määräenemmistöpäätöksiä, kuten erityisedustajien nimittämiset)
 
Olen huomannut, että Venäjästä ja naapurimme tekemisistä niin meillä kuin muualla keskustellaan täällä hyvin aktiivisesti ja monipuolisesti. Mutta Kiinasta ei juuri lainkaan.

Kuten kaikki varmasti ovat huomanneet ovat Kiina ja kiinalaiset yhä enemmän vaikuttamassa myös täällä meillä kylmässä pohjolassa...

1. Miten Kiina pyrkii vaikuttamaan Suomeen?

2. Jospa mm. näihin kysymyksiin voisimme löytää vastauksia. Tai kysyä uusia. Löytää näkökulmia, jakaa tietoa, pohtia syitä ja seurauksia.

Hyvä ja tärkeä avaus. Saatan paneutua asiaan enemmän joskus toiste. Nyt muutama kommentti (minuksi) erittäin lyhyesti.

1. Kiina pyrkii vaikuttamaan avaintoimijoiden, rahan/talouden, mielikuvavaikuttamisen, akateemisen ulottuvuuden, tiedustelun/vakoilun sekä logistiikan asymmetrioiden tuottamisen ja ylläpitämisen kautta.

Venäläisessä vaikuttamisessa suora ja näkyvä vaikuttaminen on suuremmassa roolissa. Kiinalaisessa vaikuttamisessa on usein muutama väliporras enemmän.

Jos asiaa tarkastelee metodologiselta pohjalta, niin voisi sanoa että venäläiset ovat hioneet refleksiivisen kontrollin teorian empiirisen puolen huippuunsa kun taas kiinalaiset ovat maailman huippuja kultivaatioteorian empiirisessä toteuttamisessa.


Molemmat toki harjoittavat molempia, mutta tämä painotusero pistää itselleni silmään.

Kiina tuottaa markkinoille pääsyyn ja niillä pysymiseen asymmetriaa, jolla on kolme pääulottuvuutta:
- Pitkäaikaisen tai pysyvän tuotantotaloudellisen asymmetrian tuottaminen Kiinan eduksi.
- Pitkäaikaisen kohdekulttuuria Kiinan kommunistiselle hallinnolle sen omasta mielestä edullisella tavalla kultivoivan laaja-alaisen kulttuuripääoman tuottaminen.
- Kiinaan - tai mihinkään muuallekaan - ulottuvan Kiinan kommunistiselle hallinnolle epäedulliseksi katsotun kulttuuripääoman syntymisen ja leviämisen minimoiminen.

Kiinan vaikuttamisen ymmärtämisen ytimessä on kultivaatioteorian ymmärtäminen ja nimenomaan välittyneiden, verkostoituneiden ja vaikutuksen ja säätelyn solmukohtien merkityksen laajuutta ymmärtävällä tavalla.

Voisi sanoa vaikka niin että jos joutuu edes miettimään sitä, että mikä on elokuva- ja pelimarkkinoiden säätelyn tai amerikkalaisten koripalloilijoiden sponssirahojen rooli Kiinan vaikutusvallassa, niin ei ymmärrä mitään koko asiasta. Ja voi olla että on vailla niitä henkilökohtaisia valmiuksia joita asian ymmärtäminen vaatii.

2. Mä heitän tähän kakkoskohtaan pohdittavaksi asian. Se liittyy ykköskohdan kommentointiini.

Sanotaan, että jokaisella meistä on kaksi kansalaisuutta: omamme ja USA:n. Tämä sanonta viittaa USA:n epäsuoraan kulttuuri-, talous-, tiede-, teknologia- jne. vaikutukseen.

Jos ja kun Kiina pääsi Bill Clintonin kaudella ja tämän leiriin kuuluneiden poliittisten ja taloudellisten toimijoiden avulla ohjaamaan Hollywoodin, urheilu- ja musiikkibisneksen, median, somefirmojen, monien teknologiayritysten ja peliteollisuuden näkyviä ja peitettyjä poliittisen vaikuttamisen reittejä, niin vaikutus siirtyy epäsuoraan myös tänne meille.

Tätä kannattaa pohtia kultivaatioteorian kautta. Se voi avata silmiä laajan peruslinjan suhteen. Sen jällkeen ja vasta sen jälkeen on edellytyksiä käsittää vähän paremmin yksityiskohtaisempia asioita.

Koomista kyllä tämän hetken paras ja asiantuntevin laaja-alaisesti tiedottava tietolähde Kiinan vaikutusmekanismien ja -tapojen suhteen saattaa olla Tuubilasta löytyvä Kinkkilä Sensuroimattomanan -kanava.
 
Kaiken kaikkiaan hyviä pointteja, mutta tuosta heräsi kysymys millaista oikein on epäempiirinen eli teoreettinen toteuttaminen...

Hyvä ja humoristinen heitto.

Joskus asioita toteutetaan abstraktioiden tasolla - esim. koulutuksena, simulointina, viestintänä...

Joskus asioita toteutetaan tekemällä, tuottamalla, saamalla aikaan.

Jos mä hölisen netissä, niin se voidaan nähdä jonkin asian toteuttamisena, mutta sitä on aika vaikea nähdä empiirisenä toimintana.

Kultivaatioteorian yhteydessä asiaa voisi katsoa vaikka niin että empiriaa on se missä on mukana aikaansaattavia mekanismeja ja empirian ulkopuolelle jää muu.

Sä teet liiketoimintasuunnitelman ja siihen liittyvää pohjatyötä. Se ei ole empiriaa. Sä alat laittaa sitä toimeen. Se on empiriaa.

Ilmiselvän saivarteluriskin vuoksi en jatka tästä "mitä on epäempiirinen toteuttaminen" -kysymyksestä eteenpäin.
 
Kiina ei Suomessa huoleta, koska Kiina on kaukana, Aasiassa saakka, eikä siihen Venäjän tavoin liity mitään traumaattista menneisyyttä. Lisäksi Kiina on taloudellisesti niin merkittävä, että sitä nuoleskelevat nyt kaikki, ja se on osannut kätkeä häijyt diktatuurikasvonsa pehmoiseen pandankarvaan ja yhteistyö/bisnespuheeseen. Lisäksi Kiinan todellisista pitkän tähtäimen kansainvälisistä pyrkimyksistä on vaikea saada selkoa: Tietysti vaikutusvallan ja mahdin kasvu, mutta mihin asti ja millä keinoin.
 
1. Kiina pyrkii vaikuttamaan avaintoimijoiden,

Voinee sanoa, että A. Stubb on Kiinan onnistuneen vaikuttamisen lopputulos: eli kun Stubb menee viljelemään ajatuksia Kiinan johtamasta taloudesta, vapaudesta ja jotain muuta.

Stubb ei ole ensimmäinen tai ainoa taho joka näin sanoo, vaan samanlaista kuului Davosin talousfoorumissa 2017.

Lisäksi pitää muistaa, että tuolla maailmalla on suomalaisia toimittajia, joihin voidaan myös vaikuttaa, elleivät jopa suoraan tienaa palkkaa Kiinalta.
 
...voidaan myös vaikuttaa, elleivät jopa suoraan tienaa palkkaa Kiinalta.

Kiina ei toteuta asioita noin kömpelösti. Kiinan poliittista ja ideologista vaikuttamista kuvaa hyvin se, miten se toimii taloudessa.

1. Kiinalainen firma kopioi läntisen tuotteen - sovitaan vaikka että poran - lähes sellaisenaan.

2. Tuote suunnitellaan uudelleen siitä lähtökohdasta, että katsotaan mistä kaikesta tuotantokustannuksia voidaan leikata. Metalliseokset heikkenevät. Niiden työstö halpenee sekä tämän seurauksena että siksi että laadunvalvontaa suurpiirteistetään.

3. Sama teknologia pakataan todella monenlaisiin ja -nimisiin kuoriin. Suomen markkinoille tulee Tampora ja Kymidrill. Saksaan menee Bayern Jotain. Britteihin Sheffield Power. Kaikkialle Powerdrill...

Kaikissa lukee että meid in peeärcee. Kaikki kuitenkin luovat vaikutelmaa paikallisuudesta.

4. Näiden tuotteiden ja yritysten mainos-, markkinointi- sun muut budjetit sekä erilaiset konsulttisopimukset voivat hyvin kytkeytyä eri tavoin Kiinan sellaisiin etuihin joiden emme tajua olevan yhteydessä siihen, että taululle pitäisi saada reikä seinään.

Ja sama Kiinan sisällä.

1. Pääsy Kiinan markkinoille voi edellyttää teollista, teknologiasta, taloudellista jne. yhteistyötä sikäläisten valtiota lähellä olevien yritysten kanssa.

2. Tämän yhteistyön seurauksena kaikki yrityksen tieto, osaaminen ja verkostoituminen altistuu Kiinan halllinnolle.

3. Kiinan hallinnolta tieto kulkee kiinalaisille yrityksille.

4. Kiinassa olevan yrityksen iltalypsäminen alkaa. Sen tuotosta yhä suurempi osa pumpataan sen yhteistyökumppaneille. Sen riskeistä yhä suurempi osa siirretään pois sen yhteistyökumppaneilta.

5. Näiden yhteistyökumppaneiden verkostot alkavat tuottaa vastaavia tuotteita, palveluita jne. Niitä osataan tarjota alehintaan ja nopealla toimitusajalla juuri silloin kun länsimainen yritys törmää sellaisiin normatiivisiin tai tuotantoon liittyviin toimitusvaikeuksiin, joiden alkuperä on sen kiinalaissa kumppaneissa.

6. Kiina on saanut osaamisen, osavalmistuksen, kokoonpanon ja markkinat. Länsimainen yhtiö on maksanut jokaisen noista vaiheista Kiinalle.

Sama vaiheittaisuus ja välittyneisyys on mukana myös Kiinan tekemässä poliittisessa ja ideologisessa vaikuttamisessa. Aina on mukana pari ylimääräistä lehmänkierrosta. Niissä ovat kilpimiehiä vastaavat yritykset ja konsultit sekä pumppaamot.
 
Kiina ei toteuta asioita noin kömpelösti. Kiinan poliittista ja ideologista vaikuttamista kuvaa hyvin se, miten se toimii taloudessa.

Olen samaa mieltä mitä kirjoitit koko viestissä, koska samoihin juttuihin törmää Kiina-USA kauppatappelussa, mikä on tällä hetkellä käynnissä.

Olen kuitenkin eri mieltä siitä, etteikö Kiina sotkisi myös kömpelöllä tavalla, myös Suomessa. Maalittamatta ketään toimittajaa, niin kannattaa tarkasti selata cv läpi, jotka kirjoittaa Hong Kongin asioista. Nykyisin todellakin tarvitaan mediakriittisyyttä.

En sano kuka, koska ei ole työn mukana tulevaa suojelua, ja ulkona on todella liukasta, joten ulkona kävellessä voi liukastua läheisen raksatyömaan harjaterästankoon. Lisäksi on kotimaisesti puhuttu maalittamisen kauheudesta. Sanotaanko vinkkinä näin: sen toisen ketjun loikanneen kiinalaisen vakoojan cv on epäilyttävän tuttua tavaraa.

Edit: niin ja tietenkään senkään takia en nimeä sano, koska voin toki olla aina väärässä.

 
Viimeksi muokattu:
Kun maan suurimpaan sanomalehteen saa ostettua etusivulle valtiollista propagandaa, valtakunnallisesti toimii kommunistisen puolueen radiokanava (Classic Radio) ja kun suomalainen lentoyhtiö taipuu kommunistisen puolueen vaatimuksesta esittämään Taiwanin saaren osana kansantasavaltaa, niin mikäpä totalitaarinen hallinto jättäisi tilanteen hyödyntämättä.

Laillisella Kiinalla eli Kiinan tasavallalla ei liene muita pyrkimyksiä Suomessa, kuin saada suomalainen YK-edustaja tekemään aloite tasavallan palauttamisesta kys. järjestöön.

Siellä hyvin tiedetään, että Suomi ei tule olemaan aloitteellinen missään arvosteluissa. Maa, joka ei ole tunnustanut vaikkapa armenialaisten kansanmurhaa (puhumattakaan nyt ukrainalaisten kansanmurhasta tai suomalaisten etnisestä puhdistamisesta bolshevikkien toimesta) ei tule sormeakaan nostamaan poliittisten vainojen takia. Uiguurikysymyksen nostaminenkaan ei ole hesarin, esarin tai Ylen journalistinen saavustus, vaan seuraa muualta Euroopasta alkanutta uutisointia ja liittyy sataprosenttisesti siihen mitä uskontoaatetta kyseinen väestö edustaa.
 
Viimeksi muokattu:
Tämä mielipidekirjoitus käsittelee Kiinan vaikutusoperaatioita Aasiassa, mutta voi olla kiinnostava myös tämän aiheen kannalta. Kopioin alle mielestäni olennaisimmat kohdat, mitään erityisen yllättävää ei näissä toki ole.


"So far at least, China has avoided the kind of crude and direct electoral meddling pioneered by Russia. Yet election time still offers a chance for countries around the region to debate the pros and cons of China's rising position, as well as the way it seeks to exercise power in its neighborhood.

By now it is clear that China's influence operations are subtler and more long-term than Russia's. They aim to persuade both the wider Chinese diaspora and local elites in particular countries that Beijing's claims in the South China Sea are legitimate, for instance, or to view its actions in Hong Kong with sympathy.

Part of China's approach to influence involves creating new public institutions, such as the state-funded Confucius Institutes, which often alarm governments in the West but whose influence is generally exaggerated. More important are a web of Chinese-backed arms-length bodies, from local newspapers and social media groups to student associations and business organizations.

China's influence campaigns are undeniably becoming more potent. Partly this reflects the reality of its growing economic power relative to the U.S. But it is a function of having more resources too.

Recent research by the Sydney-based Lowy Institute shows China now boasts a global network of embassies and consulates larger than the U.S. The activities of its secretive United Front Work Department propaganda organization are harder to judge, but China nonetheless appears to be upping its investment in what some analysts call "sharp power.""
 
Back
Top