Kirjataanpa huomiota nyt tänne:
Kun Ukrainan tapahtumat ovat edelleen valokeilassa ja varmaan tulevat pysymäänkin lähitulevaisuudessa kannattaa jokaisen Ukrainasta hiukankaan enemmän kiinnostuneen etsiä käsiinsä Johannes Remyn havainnollistava Ukrainan historia - kyseessä on perusteos Ukrainan historiasta ja ukrainalaisuuden eri vaiheista ja katsantonsa Remy ulottaa aina tuhannen vuoden taa Kiova Rusj'n aikakauteen - siihen josta mr. Dugin osan opeistaan ammentaa rakentaessaan slaavilaisten kansojen kotia ja Suur-Venäjää.
Kirjassa käydään pääpiirteittäin läpi Ukrainan historia Kiovan Rusj'n aikakaudelta lähtien, varsin runsaan huomion saa Puola-Liettuan aikakaudet ja tietenkin ukrainalaisille nationalisteille tärkeät kasakat - Hetmanaatin aika. Tietenkään Venäjän merkittävää roolia ei unohdeta, niinpä kirjassa tarkastellaan varsin paljon Ukrainan alueellista historiaa vertaillen alueellisia eroja lännen ja idän välillä - kuinka kansallisuustunne kulki monin paikoin eri tietä myöten läntisessä Ukrainassa sen ollessa osa milloin Puola-Liettuaa, milloin Itävältaa tms. Ja vastaavasti millainen vaikutus Venäjällä oli idän alueisiin.
Kirjan luettuaan ymmärtää ja tajuaa tavallaan paljon paremmin myös ne vaikuttimet jotka innoittavat venäläisiä äärinationalisteja, jotka haaveilevat itäslaavilaisten kansojen yhteisestä valtiosta - Suur-Venäjästä tai pelkästään Venäjästä. Kuinka Kiovassa 1674 julkaistu Synopsis eli lyhyt kokoelma (kirkkoslaaviksi Sinopsis ili kratkoe sobranie) luo pohjaa ajattelulle Ukrainan ja Venäjän ykseydestä, sen mukaan ukrainalaiset ja venäläiset muodostavat yhden "slaavilais-venäläisen" kansan - jota ukrainalaiset eivät ihan hevin ole valmiit allekirjoittamaan. Teoksen väittämä on se, että Moskovan tsaarinhuone jatkoi Kiovan Rusin aikalaisten suurruhtinaiden valtaa, että valta polveutuu tuhannen vuoden takaa.
Vaikka olenkin perehtynyt viimeisimpinä vuosina kohtuullisesti Ukrainaan ja sen historiaan niin kyllähän kirja avasi maasta aivan uusia näkymiä, jopa siinä määrin, että olisin suonut kirjan olevan vieläkin seikkaperäisemmän ja laajemman - no kaikkea ei voi yleistajuiselta teokselta vaatia.
Kirja päättyy sitten Ukrainan itsenäisyyden aikaan Neuvostoliiton hajottua ja kyllähän siitäkin näkee kuinka ongelmallinen maa on ollut ja kuinka vaikean tien se on kulkenut itsenäistyttyään ja lopussa EuroMaidan ja sitä seurannut sota saavat pienen osansa, mutta loppujen lopuksi se ei nykyisyyden merkittävyydestä huolimatta nouse kovinkaan suureen rooliin. Joskin Remyn kannan sotaan voi päätellä hyvin helposti seuraavan lainauksen perusteella:
"Lisäksi on syytä muistaa, että Ukraina on sodan puolustautuva osapuoli: Ukrainan kotoperäiset ongelmat ja ristiriidat ovat vakavia, mutta ne tuskin olisivat johtaneet sotaan, ellei Venäjän hallitus olisi niin halunnut". (s. 280 - Ukrainan historia; Remy).
Johannes Remy: Ukrainan historia.
vlad.
Tämä oli jo täällä.
Komppaan. Ihan jees yleisesitys. Ehkä välillä pitää oikeasti keskittyä, että pysyy kärryillä kaikissa nyansseissa, mutta hyvä yleisesitys ennen kaikkea. Näitä ei ole liikaa ja hattua nostettava sille, että tullaan ihan nykyaikaan, eikä pysähdytä esim. vuosituhannen taitteeseen. Kannattaa lukea, niin ymmärtää taas vähän enemmän Itä-Euroopan kimurantista tilanteesta, kuin myös historian vaikutuksesta nykyaikaan.