Kirjat

Muistelen joskus lukeneeni ainakin yhden suomeksi käännetyn romaanin/oma elämäkerran Viron uudelleen itsenäistymisestä.

Jotain Sotajumalan palveluksessa tms.

Puna-armeijasta pois jäänyt virolainen ammatti-AU oli valmiina, oman Suojeluskuntansa ja parin AK-47:n kanssa valmiina ampumaan symboliset laukaukset. Jos tarve olisi tullut.

Onkohan aiheesta kirjoitettu minkä verran suomeksi
 
Tämä on varmasti hyvä lähde sille, kuka haluaa tutustua pintaa syvemmälti edesmenneen Varsovan liiton sisäiseen dynamiikkaan sekä sotasuunnitelmiin. Kirjaan on koottu alkuperäisdokumentteja, jotka ovat pääosin peräisin entisen Tsekkoslovakian kansanarmeijan arkistosta. En ole itse tähän tutustunut, mutta aion kyllä tulevaisuudessa.

517lVDYkP1L.jpg
 
Luin loppuun kirjan

Michael Kerrigan: Hitler - Tie diktaattoriksi (2018), 224 suurikokoista sivua

Tuossa kirjassa on paljon kuvia eli se on samalla katselukirja. Se myös kuvastaa kirjoittamisen tyyliä. Se ei ole perinteinen historiakirja vaan tietokirja Hitlerin henkilökohtaisesta elämästä ja mitä hänen tekonsa aiheuttivat kokonaisille kansoille. Yllättävän tarkkaan käytiin läpi Hitlerin nuoruusvuosia ikäänkuin hakien selitystä sieltä hänen myöhempään käytökseensä. Samoin hänen kokemuksensa 1. maailmansodassa ensin sotamiehenä ja sitten korpraalina on nostettu esille. Myös Hitlerin seurustelusuhteita naisiin käytiin läpi.

Sodankäynnissä hänen ajattelunsa oli jalkaväkimiehen ajatusta ja hitaan etenemisen suosimista. Ns. salamasota ei ollut hänen keksintönsä vaan hänen kenraaliensa. Hän väheksyi laivastoa ja pysäytti muuten sen kehitämisen liian aikaisin paitsi sukellusveneiden rakentamista. Hänen hidastelunsa pilasi monta saavutettavissa olevaa voittoa, vaikka hän ei ottanut koskaan niistä syytä itselleen vaan syytti alaisia - vaikka nämä yrittivät varoittaa häntä etukäteen hänen päätöksiensä seurauksista.

Soittajan kommentti: Sodan lopputuloksen kannalta Saksalle olisi ollut onneksi, jos Hitlerin murhayritys olisi onnistunut kunnolla heinäkuussa 1944. Toinen maailmansota olisi loppunut nopeammin ja uhreja ja pommitustuhoja olisi tullut vähemmän. Hän oli raukkamainen käytökseltään elämänsä loppuhetkinä. Hän teki silloin itsemurhan tapettuaan ensi koiransa ja vastavihityn vaimonsa Eeva Braunin.

Edit. Hitler ei tullut diktaattoriksi aseellisen kapinan avulla vaan demokraattisesti järjestetyissä valtiollisissa vaaleissa. Päästyään vaikuttamaan hallituksessa hän vähitellen kielsi muita puolueita kunnes jäi jäljelle vain yksi puolue, natsit. Siinä käytettiin Berliinissä olevan valtiopäivätalon tuhopolttoa hyväksi vaatimalla ja saamalla maan senhetkiselle hallitukselle "tilapäisiä" valtaoikeuksia. Niitä hän sitten käytti. Se on varoittava esimerkki tuleville polville.
 
Viimeksi muokattu:
Hain ja löysin Hitlerin valtaannoususta selityksen Verkkouutiset -sivustolta Jaakko Kempin artikkelin 1.6.2019:

"Heinäkuussa 1932 pidettiin jälleen parlamenttivaalit, missä natsit nousivat maan suurimmaksi puolueeksi 230 edustajapaikallaan. Tulos oli odotettu, Saksan talous oli edellisestä vuodesta lähtien mennyt huonompaan suuntaan ja NSDAP keräsi tilanteeseen tyytymättömien ääniä, eniten jälleen protestanttisen leirin puolueilta.

Hitler ei kuitenkaan saanut haluamaansa hallituksenmuodostajan asemaa. Tasavallan politiikan sekavuudesta kertoi, että marraskuussa valtiopäivät hajotettiin ja jälleen pidettiin vaalit. Niissä NSDAP pysyi suurimpana puolueena, tosin kannatus laski 33 prosenttiin, eivätkä hallitusovet vieläkään heti auenneet.

Tammikuussa 1933 neuvottelujen tuloksena von Hindenburg vastentahtoisesti nimitti Hitlerin valtakunnankansleriksi. Aluksi hänen koalitiohallituksensa vaikutti yhtä heikolta kuin aiemmatkin Weimarin tasavallan hallitukset. Tämä oli taustalla olleiden valtaeliitin vaikuttajien tarkoituskin, monet kokeneet poliitikot arvelivat hallituksen eliniäksi muutamia viikkoja.

Helmikuun 27. päivänä 1933 tapahtunut valtiopäivätalon tulipalo muutti kaiken, tapahtuma katsottiin kommunistien vallankaappausyritykseksi ja hallitus sai asetuksella laajat poikkeusvaltuudet, jotka käytännössä johtivat kansalaisvapauksien lakkauttamiseen. Asetusta on sanottu Hitlerin valtakunnan perustamisasiakirjaksi."
 
Viimeksi muokattu:
Luin loppuun toisen kirjan Hitleristä. Se on tällä kertaa

Benjamin Carter Hett: Demokratian kuolema - Kuinka Hitler nousi valtaan (2019), 372 sivua

Tämä kirja on historian tietokirja. Sen on kirjoittanut asiaan vakavasti syventynyt tutkija ja mielestäni ansiokas kirjoittaja. Se on näistä kahdesta tarkempi yksityiskohdissaan. Sain siinä aidosti uutta tietoa ja se poikkeaa jonkin verran aikaisemmin kerrotusta. Oli todellinen jännitysnäytelmä seurata asioiden kehitystä siihen pisteeseen, että demokratia syrjäytettiin silloin Saksan valtiossa Hitlerin ansiosta.

Hän ei olisi (ehkä) onnistunut ilman eräiden muiden poliitikkojen apua. Merkittävimmät heistä olivat seuraavat kaksi:

1) Paul von Hindenburg oli Saksan presidentti vuodesta 1925 alkaen kuolemaansa asti. Kunnostautui 1. maailmansodassa itärintamalla Tannenbergin taistelussa vuonna 1914. Oli Saksan armeijan ylipäällikkö vuosina 1916-1919.

2) Franz von Papen oli valtakunnankansleri 1932 ja Hitlerin varakansleri 1933-1934. Hän oli katolisen keskustapuolueen poliitikko. Hän oli maavoimien upseeri ennen 1. maailmansotaa ja sen aikana.

Lukekaapa kirja itse, niin ymmärrätte asian. He molemmat olivat natsien taitavasti harhaanjohtamia eivätkä tajunneet, mitä todellisuudessa tapahtui. Siksi he ovat vallansiirtoon osasyylliset historian kirjoissa.

Kirjoittaja toimii historian professorina New Yorkin Cityn yliopistossa ja on johtavia 1900-luvun Saksan tutkijoita.
 
Viimeksi muokattu:
Mitä mieltä olette Guy Sajerin teoksesta Unohdettu sotilas ? Kirjailijan itsensä mukaan tässä olisi omaelämäkerrallisia elementtejä, hän kun käsittääkseni väitti palvelleensa Venäjän rintamalla Grossdeutschland -divisioonassa vapaaehtoisena. Sittemmin tutkijapiirit ovat kyllä löytäneet teoksesta epäjohdonmukaisuuksia ja asiavirheitä. Vuosikymmen sitten tuli teos luettua. Muistelen että taistelukuvaukset olivat ihan hyvin kirjoitettuja.

DSC_0057-1500x1500.jpg
 
Mitä mieltä olette Guy Sajerin teoksesta Unohdettu sotilas ? Kirjailijan itsensä mukaan tässä olisi omaelämäkerrallisia elementtejä, hän kun käsittääkseni väitti palvelleensa Venäjän rintamalla Grossdeutschland -divisioonassa vapaaehtoisena. Sittemmin tutkijapiirit ovat kyllä löytäneet teoksesta epäjohdonmukaisuuksia ja asiavirheitä. Vuosikymmen sitten tuli teos luettua. Muistelen että taistelukuvaukset olivat ihan hyvin kirjoitettuja.

Katso liite: 49935
Hirveän montaa vuotta ei edellisestä lukukerrasta ole. Lapsena teki suuren vaikutuksen, nyt oli ajanhammas vähän haukannut. Mielenkiintoisin pointti teoksessa on minusta se Elsass-Lothringenin alueen asukin kamppailu oman identiteettinsä kanssa. Mikä sitä on, vai onko oikein mikään. Mielenkiintoista on, että Sven Hassel painii kirjoissaan (jotka tietenkin ovat ainakin valtaosaltaan fiktiivisiä) saman teeman ympärillä. Hassel jopa julkaisi "Tuomittujen legioonan" jo 1953 ja Sajer oman teoksensa vasta 1965. Olisin ollut valmis lyömään vetoa ihan toisenlaisesta järjestyksestä.

Sajerin oikea nimi on Guy Mouminoux ja hänet tunnetaan myös sarjakuvapiirtäjänä sekä oikealla nimellään että DIMITRI taiteilijanimellä. Jälkimmäisellä on ilmestynyt melkoisen messevän näköinen "Kursk - tourmente d'acier" -albumi. Kannattaa vilkaista kuvahaulla.
 
Laitoin tänään kylmän sodan historiaa tilaukseen brittien Amazonista.

Erikoisjoukkojen sotilas kertoo toiminnasta Itä-Saksassa. Sodan syttyessä olisivat jääneet vihollisen selustaan.

51KqVRFeiKL._SX347_BO1,204,203,200_.jpg

Brittien sotilastiedustelua rautaesiripun takana.

51MRwYm0iZL.jpg
 
Nyt meni lukulistalle tämä lähteessä hyvin esitelty teos.

Tunsin muuten Risto Reunan poliittisen historian laitoksella. Hän oli hyvin maltillinen enemmistökommunisti paitsi jyrkäässä suhtautumisessaan Stalinisteihin. Siinä ei armoa annettu.

Risto Reuna: Puskalan putiikki. Puoluevakoilija Veikko Puskalan kaksoiselämä. Docendo 2021.

 
Varaus inkerinsuomalaisesta suvusta kertovalle Se tapahtui meille kirjalle laskeutui haettavaksi. Eka neljännes luettu.

55596188._SR1200,630_.jpg


On tuo Neuvostoliiton harjoittamat kansanmurhat ja kuinka heitä ei vieläkään oikein pidetä vastuussa niistä - tai mistään jos heiltä kysyy - niin kyllä ihan jotain uskomatonta skeidaa. Vaikka Koiviston lupaukselle inkeriläisten "paluumuutosta" toi varmaan monenkinlaista porukkaa tänne, niin ei voi kyllä eri mieltä olla etteikö olisi ollut oikea päätös.
 
Luin äsken loppuun kirjan

Robert Brantberg: Hitler - koko tarina, Suomi & Hitler (2019), 655 sivua, kuvia

Olin iloisesti yllättynyt kirjasta, kun sain kahlattua sen läpi. Se on aika laaja, mutta lukeminen kannatti. Aika paljon oli ennestään tuttua asiaa ja mielenkiinto herpaantui. Sitten äkkä tuli jokin yksiyiskohta tai uusi asia, joka herätti mielenkiintoni uudelleen. Kun on lukenut paljon tämän alan kirjallisuutta - siis sotahistoriaa, se vaikuttaa lukukokemukseen.

Kirjoittaminen on sujuvaa. Onhan kirjailija julkaissut paljon sotakirjoja ja elämänkertoja tähän mennessä: mm. Mannerheimista useita teoksia. Hämmästyin kuin henkilöt alkavat keskustella keskenään vuorosanoin. Se kuitenkin tuo tilanteen elävämmäksi lukijalle, joten se sallittakoon. Yleensä historian henkilöt eivät nimittäin keskustele historiakirjoissa.

Edit. Kirja käsittelee paljon muutakin 2. maailmansodan tapahtumia kuin Hitlerin henkilöä. Se on mielestäni hyvä asia. Kirjan nimen perusteella odotin vain henkilöhistoriaa. Tämä kirja antaa lukijalleen enemmän: sodan kuvausta aika hyvin kerrottuna.

Suomalaisesta SS-pataljoonasta kerrottiin minulle uutta tietoa suomalaisten osallisuudesta eräisiin ikäviin asioihin. He eivät olleet yksi yhtenäinen ryhmä, vaan pienempi osa oli sijoitettu muihin tehtäviin.
 
Viimeksi muokattu:
Minun on korjattava antamani väärän todistuksen Historioitsija Risto Reunan puoluekannasta. Hän oli ja on sosialidemokraatti, ei kansandemokraatti.
Minuun iski aiemmin aivopieru. Pahoittelen.
 
Olen kohta lukenut loppuun kirjan

Christopher Ailsby: Kolmas valtakunta - Hitlerin Saksan tärkeimmät tapahtumat päivä päivältä (2005).

Se on sivuiltaan suurikokoinen, siinä on paljon mustavalkoisia valokuvia ja 192 sivua. Teos pohjautuu hyviin valokuviin, mutta myös teksti on kiinnostava. Tosin se on päiväkirjamainen kertaus tapahtumista päivä tai muutama päivä kerrallaan. Jos ei olisi lukenut muita kirjoja, ei se riittäisi. Muiden kirjojen ohessa sen lukeminen on kannattavaa.

Kyse on vanhasta kirjasta. Olen kiinnostunut niistä. Sen löydät parhaiten paikkakuntasi yleisestä kirjastosta.

Poimintoja: Sivulla 50 on kuvassa nuoria saksalaisia polttamassa epäsaksalaista kirjallisuutta. Mukana on kuuluisia ja tunnettuja myös ulkomaalaisia kirjailijanimiä.

Sivulla 84 kuvassa Mussolini saapui vierailulle kolmanteen valtakuntaan 25.9.1937.

Sivulla 117 kuvassa Admiral Graf Spee palaa Montevideon edustalla kun sen miehistö on upottanut sen joulukuussa 1939. Brittiläisiin takaa-ajajiin kuuluivat risteilijät Exeter, Ajax ja Achilles.

Sivulla 163 kuvassa liittoutuneet saivat kymmeniä tuhansia akselivaltojen sotilaita vangeiksi Pohjois-Afrikan taisteluissa heinäkuussa 1943.
 
Kirjaostoksia Amazonista.

11. panssariratsuväkirykmentin historia Vietnamin sodassa. Blackhorse-rykmentti näytti että kyllä panssareillakin pystyy sotimaan Kaakkois-Aasian maastoissa. Rykmentti sai tehokkaan yksikön maineen ja sitä vihollinenkin joutui kunnioittamaan.

51yJcqGquOL._SX332_BO1,204,203,200_.jpg

Pitkään aikaan ei ole tullut tieteiskirjallisuutta luettua. Nyt huomasin että Yksin Marsissa -teoksen kirjoittajalta Andy Weiriltä on ihan äskettäin ilmestynyt uutuusromaani. On ainakin Amazonissa saanut huippuhyvät arvostelut joten laitoin tilaukseen. Weirin realistinen ja uskottava scifi on ihan kiinnostavaa luettavaa.

9781529100617.jpg
 
Donner, Kai Sotamarsalkka vapaaherra Mannerheim, WSOY 1934. Projekti Lönnrotissa luettavissa ja ladattavissa.

Kai Donner oli melkoinen äärimmäisyyshenkilö. Hän vietti vuosikausia Siperiassa tutkimassa suomensukuisia kansoja ja heidän kieltään. Kotimaassa hän kuului aktivisteihin ja vieläpä siihen aktivistien äärilaitaan. Kun sitten tällainen henkilö kirjoittaa kirjan Mannerheimista vuonna 1934, lienee selvää, että kovin kriittisestä tai objektiivisesta tutkimuksellisesta elämäkerrasta ei ole kyse. Paremminkin kyse on ideaalikuvan luomisesta. Mannerheim menestyy kaikessa, mihin ryhtyy. Vaikeudet nuoruusvuosina koulunkäynnissä ja erottaminen Haminan kadettikoulusta, joka meinasi koitua kohtalokkaaksi Mannerheimin uralle, kuitataan nopeasti ja kepeästi ja oikeastaan positiivisina sattumuksina, jotka osoittavat Mannerheimin suurmiehisyyttä jo nuorena.

Venäjän armeijassa Mannerheim menestyy mainiosti ja saa siellä erinomaisen koulutuksen tulevaa Suomen armeijan ylipäällikkyyttä ajatellen. Japanin sodassa Mannerheim on yksi harvoja onnistujia. Suuri tiedustelumatka Kaukoitään saa ansaitsemansa huomion. Kuitenkin tämäkin matkakuvaus on suurimmaksi osaksi suoraa sitaattia Mannerheimin omasta teoksesta. Donner itse perustelee pitkiä lainauksiaan sillä, että näin tieto saadaan suoraan "hevosen suusta", eli hän ei pysty vääristelemään Mannerheimin sanoja. Itse näkisin tämän kyllä melko laiskana tekemisenä. Myöhemmässä vaiheessa melkoinen osa kirjasta on Mannerheimin puheita eri tilaisuuksissa. Niissä tämä nero on kuvannut ajatuksensa tavalla, jota heikompi kirjailija ja vähäisempi ihminen ei pysty tavoittamaan, joten parasta on präntätä vain se puhe siihen ja antaa Mannerheimin puhua puolestaan.

Vapaussota-osio on oikeastaan kohtalaisen mielenkiintoinen, koska siinä selkeästi tunnustetaan, ettei valkoisten puoli suinkaan ollut yksimielinen läheskään kaikissa asioissa. Jopa Mannerheimin vastainen oppositio esitellään ja mainitaan huhupuheista, joissa Mannerheimia uhkaillaan vangitsemisella (siitä murhasalaliitosta ei sentään kerrota). Maastapolkaistun talonpoikaisarmeijan alkuvaikeuksia esitellään ihan kiinnostavasti ja taisteluitakin käydään kohtalaisella tarkkuudella läpi. Tosin mikään sotahistorian teos tämä ei edes yritä olla.

Mannerheim onnistuu voittamaan vapaussodan, pelastamaan Suomen Saksalta ja hallitsee maata viisaasti valtionhoitajana. Typerät diletantit kuitenkin pilaavat kaiken, kun kuningasta ei valita, Pietariin ei hyökätä ja Mannerheimista ei tehdä presidenttiä. Perkeleen sumutus estää hyödyntämästä historiallista tilaisuutta, kun typerät pikkusielut pitävät kiinni lainkirjaimesta, eivätkä uskalla heittäytyä uhkayritykseen, jossa voitaisiin joko tehdä maailmanhistoriallisia ihmetekoja tai tuhota koko vasta saavutettu itsenäisyys. Ihme sakkia!

Sinänsä kirja oli ihan kiinnostava ja kohtuullisen hyvin kirjoitettu. Sen jaksoi lukea ihan jees, mutta välillä se Mannerheimin ihmeellisyys alkoi jo kyllästyttämään. Ja nykytiedon valossa se useammankin kerran mainittu Venäjällä saatu korkeatasoinen johtajakoulutus jaksoi aina hieman huvittaa.
 
Dahn, Felix Attila - Historiallinen romaani kansainvaellusten ajalta. WSOY 1922. Projekti Lönnrotista luettavissa ja ladattavissa.

Felix Dahn oli saksalainen tutkija ja kirjailija, joka oli erikoistunut Saksan alueen muinaishistoriaan. Attila on romaani, jossa Dahn kuvaa germaanisten heimojen ja Itä- ja Länsi-Rooman valtakuntien pyristelyä hunnien ja Attilan vallan alla. Kyseessä on hyvin kansallisromanttinen kuvaus kansainvaellusten ajasta ja Attilan vallasta ja sen päättymisestä. Germaanit ovat hyviksiä, mikä näkyy jo heidän komeassa ulkomuodossaan. Roomalaiset ja kreikkalaiset ovat rappeutuneen suurvallan jälkeläisiä, jotka yrittävät korvata muinaisen suuruutensa rahalla ja kieroilulla. Hunnit ovat ainoastaan tuhoamiseen kykenevä kansa, joka pyrkii hävittämään kaiken hyvän ja kauniin maailmasta. Jopa aivan konkreettisesti, eli suurinta mielihyvää heille tuottaa kauniiden germaaninaisten raiskaaminen, jolloin nämä synnyttävät epämiellyttävän näköisiä epäsikiöitä. Attila on näköjään osa 13-osaista teossarjaa, joka kertoo kansainvaellusten ajasta.

Melkoista tuubaahan tämä noin niin kuin kriittisesti tarkasteltuna on, mutta seikkailukertomuksena mukava ja helppolukuinen. On selkeät hyvikset ja pahikset. On verta ja suolenpätkiä. On hirveän kauhean kamalaa jännitystä ja onnellinen loppu. Teos kertookin ehkä enemmän kirjoitusajastaan (1888) ja kirjoittajastaan. Jos tähän osaa suhtautua oikein, tämä voisi olla tosimiesten vastine Hertta-sarjalle tai Viisikoille.
 
Flaubert, Gustave Salammbo. WSOY 1908. Projekti Lönnrotista luettavissa ja ladattavissa.

Nyt on Pirun kova kirja! Gustave Flaubertin tunnetuin teos on Madame Bovary, jossa kuvataan kyllästymistä pikkuporvarilliseen elämään ja haaveiden romahtamista. Tämä ei kuitenkaan ole mitään tuollaista joutavanpäiväistä soopaa, vaan tässä Karthagon palkkaamat palkkasotilaat ensimmäisen puunilaissodan jälkeen nousevat kapinaan ja ovat vähällä tuhota koko Karthagon mahtavan valtion. Teos siis kuvaa palkkasoturien sotaa vuosina 240-238 eaa.

Tässä kirjassa suunnilleen kaikki henkilöt ovat jollain tavalla perseestä ja kaikissa on vikoja ja vajavaisuuksia. Silti sitä lukee mielikseen, koska teoksessa kymmenien tuhansien miesten armeijat ottavat useampaan kertaan senkan nenästä toisilta ja itseltään. Flaubert maalaa isolla pensselillä ja Karthagon kaupunki avautuu lukijan silmien eteen kauniina ja kauheana. Myöskään tuon aikaista sodankäyntiä ei pahemmin kaunistella, vaan veri lentää ja kallot halkeavat ja Pohjois-Afrikan aurinko mädättää kalmot nopeasti. Sinänsä nykylukijalle tuo iso rakkaustarina siellä taustalla on vähän turha ja särähtää silmään, mutta kyllä sen kestää, koska kyseessä ei ole mikään perinteinen viaton tyttö ja poika rakastuvat ja lopulta löytävät toisensa -viritys.

Tähän pätee sama kuin edellä esittelemääni Dahnin Attilaan, eli hirveän vakavana historiantutkimuksena tätä ei kannata ottaa, vaan menevänä ja vetävänä seikkailukirjana. Kun raskas työpäivä ja työmatka räntäsateessa on takana ja kotiin tullessa emäntä nalkuttaa kotitöistä ja lapset kertovat mitä Tuure Boelius on tänään sosiaalisessa mediassa tehnyt, on tällä kirjalla on ihan kiva irtaantua arjesta ja lähteä reippaiden palkkasotilaiden matkaan Pohjois-Afrikkaan ryöstelemään ja teurastamaan siviiliväestöä.
 
Erckmann-Chatrian Moskovasta Waterloohon. WSOY 1908. Projekti Lönnrotista luettavissa ja ladattavissa.

Nyt oli Helvetin kova kirja! Émile Erckmann ja Alexandre Chatrian kirjoittivat yhdessä kirjoja nimellä Erckmann-Chatrian. Miehet syntyivät Lorraine/Lothringenissa ja tämä kuulema näkyy heidän teoksissaan kotipaikan esittelynä. Moskovasta Waterloohon teoksessaan miehet kertovat, kuinka klenkkaava kellosepän kisälli pakkovärvätään Napoleonin armeijaan, kun Grande Armee tuhoutuu Moskovan reissulla. Tästä alkaa Helvetillinen koettelemus, kun päähenkilö osallistuu taisteluihin Napoleonin yrittäessä pitää valtakuntaansa kasassa. Loppuvaiheen massiivinen joukkoteurastus ja kaoottinen pakomatka on kuvattu elävästi ja hyvin. Lukija suorastaan tuntee olevansa luhistuvan armeijan mukana, kärsimässä vilua ja nälkää. Taisteluiden kaoottisuus ja silmitön väkivalta iskevät lukijaan kuin miljoona volttia!

Vaikka Napoleoniin ja monarkiaan suhtaudutaankin selkeän kielteisesti, ei kyseessä kuitenkaan ole mikään pasifistinen "hame päälle ja kermaa tukkaan" -huithapeleille kirjoitettu nyyhkyteos. EI! Perkele, mies on mies, vasta kun taistelukentällä rehdisti surmannut vastustajansa ja jos esimies käskee, niin silloin syödään vaikka räkää kuolleen miehen nenästä ja pyydetään hymyillen toista annosta! Vaikka päähenkilö haavoittuu pariinkin kertaan ja sairastuu ja kokee muitakin vastoinkäymisiä, niin silti ollaan sitä mieltä, että jos kerran pitää lähteä, niin silloin on lähdettävä!

Vaikka alussa vähän hempeilläänkin ja hymistelläänkin, niin sen ei pidä antaa häiritä. Siinä rakennetaan ihan näppärästi taustaa tulevalle. Ja kun henkilöihin on vähän tutustunut, niin heistä välittääkin vähän enemmän. Erittäin suositeltava teos.
 
Back
Top