Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Nyt se on luettu. Sanoisin että Kauranteen Punaisen Porvoon, Remeksen Jäätyvän Helvetin, ja Palolammen Kollaa Kestää ohella parhaimpia lukemiani kirjoja ihan helposti. Vahva lukusuositus vaikkapa kesälomalle.Kun yhdistää tämän Ray Bradburyn kirjoittaman dystopian merkkiteoksen Eric Arthur Blairin (George Orwell) teokseen Vuonna 1984 ja Aldous Huxleyn Uljas Uusi Maailma teokseen, saadaan varsin realistinen kuvaus lähitulevaisuuden maailmasta:
Katso liite: 50252
Edit: lisätty maininta Huxleyn teoksesta.
Parhaillaan menossa tämä jännäri ja ensimmäisen sadan sivun jälkeen vaikuttaa yhä hyvältä. Kirjoittaja on entinen erikoisjoukkojen sotilas. Juonta enempää spoilaamatta sanottakoon että kirja käsittelee erikoisjoukkotoimintaa, Venäjän ja Ukrainan kiistoja ja hämäriä asekauppakuvioita.
Katso liite: 50413
Tuo edellisessä viestissä mainittu Jäätyvä Helvetti oli myös sellainen, että sen lukemista ei vaan malttanut lopettaa. Parastahan kirjoissa, verrattuna elokuvasovituksiin, on se, että niiden henkilöt, tapahtumat ja tapahtumapaikat pitää kuvitella itse, ja näin ollen lukukokemus on lukijalleen täysin uniikki.Luin Slaavilaisen pelin loppuun viime yönä. Täytyy sanoa että harvemmin enää tulee ahmittua jännäreitä loppuun yhdeltä istumalta. Tämä tuli. En malttanut jättää kesken. Ei mikään elämää suurempi lukuelämys, mutta hyvin etenevä trilleri. Tykkäsin.
Olen lukenut noin 190 sivua kirjasta
Markku Henriksson: Tähtilipun maa, Yhdysvaltain alueen historia (Tammi 2021), 944 sivua
Nyt sain käsiini hyvän kirjan. Alkuosa on mielestäni hyvin mielenkiintoinen ja sujuvasti kirjoitettu. Se on uusittu ja laajennettu versio saman kirjoittajan aikaisemmin julkaisemasta historiakirjasta ”Siirtokunnista kansakunnaksi” (Gaudeamus 1989).
Markku Henriksson on Helsingin yliopiston Yhdysvaltain tutkimuksen … professori emeritus (= entinen) ja Kanadan tutkimuksen dosentti. Kirja on takakannen mukaan ”tarkoitettu kaikille Yhdysvalloista kiinnostuneille ja soveltuu myös erinomaisesti alan oppikirjaksi.”
Luen samanaikaisesti erästä toista historiateosta Yhdysvalloista. Etenen tarkoituksella ajanjakso kerrallaan. Se antaa myös mahdollisuuden vertailla näitä kirjoja keskenään. Kerron myöhemmin, mikä tuo toinen historiakirja on.
Tässä Huxleyn Uljaassa uudessa maailmassa tuo sama näköjään sanotaan ihan suoraan sivuilla 35 ja 36:Maalaisjärki sekä perimätieto kuolee kuihtuvan maaseudun mukana sukupuuttoon ilman sen kieltämistäkin.
"Elokuun kriisi" tuli nyt luettua läpi. Ei kyllä nouse Päämajan kaukopartion tasolle, vaikka kolme reissua tässäkin kuvattuna. Lukukokemusta häiritsi hieman "Vaaralan" ja "Suomisen" puheripuli kirjan alkupuolella, vaikkakin oli selvää että tällä taustoitettiin kesän 1940 yleistilannetta. Viimeinen reissu taas se jännittävin, siinä maltettiin jo keskittyä itse tiedustelureissuun. Erikoista, että ampuivat venäläisen upseerin rajan takana, mutta meno oli ilmeisesti sangen villiä silloin.Eipä ollut esipuhetta tai vastaavaa kummassakaan uusintapainoksista. Olisivat kyllä sen arvoisia. Panostettu siis lähinnä kansipaperin ulkoasuun. "Dokumentaarinen kuvaus pst-komppanian vaiheista" vielä sallittakoon, antaa lisävaloa sisältöön. "Legendaarinen kuvaus" menee kyllä jo vähän klikkiotsikoinnin puolelle...
Katso liite: 49295
Taidan pidättäytyä vanhan liiton meiningissä ja hakea jatkossakin kirjat divareista jos en ensipainoksina, niin mahdollisimman lähellä sellaista. Yhtä kaikki, eiköhän tässä ennustetun takatalven koiranilmat saada kulumaan ihan sisätiloissa näillä tuoreemmilla painoksillakin
Tuosta erikoisjoukkojen toiminnasta Itä-Saksassa kuulisin mielelläni lisää luettuasi.Laitoin tänään kylmän sodan historiaa tilaukseen brittien Amazonista.
Erikoisjoukkojen sotilas kertoo toiminnasta Itä-Saksassa. Sodan syttyessä olisivat jääneet vihollisen selustaan.
Katso liite: 49967
Brittien sotilastiedustelua rautaesiripun takana.
Katso liite: 49968
Tuosta erikoisjoukkojen toiminnasta Itä-Saksassa kuulisin mielelläni lisää luettuasi.
13 sotilasta Länsi-Berliinin erikoisjoukoista oli mukana operaatio "Eagle Claw:ssa "vuonna 1980. Heidän tehtävänsä olisi ollut vapauttaa Teheranissa Ulkoministeriön tiloissa olleet 3 panttivankia. Operaatio jouduttiin keskeyttämään tunnetuista sysitä.James Stejskalin Special forces Berlin alkaa kohta olla luettu. Todella mielenkiintoista tarinaa. Jenkkien Länsi-Berliiniin sijoitetut erikoisjoukot varautuivat toimimaan sotatilanteessa vihollisen selustassa. Armeijan erikoisjoukot erosivat aika lailla muista kaupunkiin sijoitetuista länsivaltojen joukoista. Pitivät siviilivaatteita ja tukat saivat olla 70-luvun tyyliin pitkiä. Yhdessä vaiheessa osa porukasta joutui vaikeuksiin brittien sotapoliisin kanssa joka luuli amerikkalaisia IRA:n terroristeiksi. Kouluttivat myös Länsi-Berliinin poliisin karhuryhmän terrorismintorjuntaan. Amerikkalaiset tekivät myös läheistä yhteistyötä Länsi-Saksan rajavartioston GSG-9:n kanssa. Hyvä kirja.
Olen lukenut historian lukemisen välissä myös sotahistorian kirjan. Se on
Robert Brandtberg: Sotakenraalit (2008), 287 sivua, yhtenäinen valokuvien liite
Kirja oli pokkarin muodossa ja siksi sitä oli helppo kuljettaa mukana eri paikkohin, joissa jäi aikaa sitä lueskella. Kirja koostuu toisistaan riippumatta, mutta samaan historialliseen aikakauteen sijoittuvista pienistä kertomuksista. Niissä oli samaa muotoilu: lapsuus, nuoruus, aikuisikä, myöhempi keski-ikä ja jos henkilö jäi eloon, vielä sotien jälkeinen aika.
Luettelen kaikki kirjan henkilöt, koska he ovat olleet tärkeitä Suomelle:
Aksel Airo . Pietari Autti . Aarne Blick . Erik Heinrichs . Taavetti Laatikainen . Ruben Lagus . Jarl Lundqvist . Armas-Eino Martola . Vilho Nenonen . Lennart Oesch . Aaro Pajari . Erkki Raapana . Aarne Sihvo . Hjalmar Siilasvuo . Antero Svensson . Paavo Talvela . Rudolf Walden . Martti Wallenius . Väinö Valve . Hugo Österman
Suomen sotien kirjoja lukeneille, tulee paljon kertausta ja kirjan sisällä on myös samojen asioiden toistoa. Eri henkiöt kokevat saman tilanteen ja hetken eri paikassa ja eri näkökulmasta katsoen. Se on kirjottajan tekemä ratkaisu ja ei ehkä haittaa. Välillä ihmettelin, että eikö tuo jo kerrottu aikaisemmin. Selitys on tietysti uusi henkilö ja hänen näkökulmansa.
Esimerkiksi laivaston edustaja näki, että herra ratsuväen aikaisempi komentaja Mannerheim tsaarin armeijassa näki laivastossa vain kilpailijan muille tärkemmäksi pidetyille hankkeille. Saksan jääkärit eivät jostain syystä panostaneet panssareihin ja panssarien torjuntaan. Ilmeisesti heillä ei ollut panssarialan koulutusta.
Viimeisenä esitelty Hugo Österman oli torjumassa Kannaksella talvisodassa venäläisten hyökkäystä omien arvioidensa mukaisesti. Hän kieltäytyi tottelemasta ylipäällikköä, joka puuttui hermostuksissaan asioihin. Ilmeisesti Österman oli oikeassa, koska Mannerheim ei antanut hänelle asiaa koskaan anteeksi.
Edit.
Lainaus kirjasta s. 276: „Tuli helmikuun 13. päivä, verinen pakkaspäivä. Ja seuraava päivä, jolloin Östeman pyysi eroa, koska ei saanut vetää joukkojaan Viipurin tasalle. Venäläisten murtokiilan edessä oli vain heikko verho, joka saattoi revetä milloin tahansa, Österman sanoo.“
Kuten hän sanoi tapahtui seuraavaa: „helmikuun 17. päivänä venäläiset saivat aikaiseksi useita läpimurtoja. jne …“
Tuo jälkimmäinen tuli joskus hankittua. Erinomainen teos, paljon uutta tietoa minullekin. Brantbergin tuotannosta minulla on vain "Arnold Majewski- Rukajärven legenda", hänestä kun ei taida muuta elämäkertaa olla olemassa.Brandtberg on populaarihistorian kirjoittaja. Ei mikään varsinainen tutkija. Tuottaa ihan luettavaa tekstiä joka on suurelle yleisölle suunnattu. Tämä Erkki Raappanaa käsittelevä kirja on viimeisin miehen tuotannosta lukemani.
Katso liite: 50624
Tämä sen sijaan on jo tieteelliset kriteerit täyttävä tutkimus ja elämäkerta.
Katso liite: 50625