Saksan sotilastiedustelu Abwehrin erikoisyksikkö operoi jo elokuun lopulla 1939 Puolan rajojen sisällä. Sitten käsittääkseni 1941 jotain vallankaappaushässäkkää järjestelivät brittien hallitsemassa Irakissa. Kesällä ja syksyllä 1942 oli jotain operaatioita venäläisten Kaukasuksen öljykenttiä vastaan. Ja jos en ihan väärässä ole, niin oli jopa yksi suomalaisten kanssa toteutettu isku Muurmannin rataa vastaan. Olikohan tämä se ns. kanoottisissien isku ?
Paisui lopulta Brandenburg-divisioonaksi ja selvää on, ettei tuolla kasvuvauhdilla kyetä pitämään tasoa yllä. Vastapartisaanitoiminnassa parhaiten maastoa lukivat paikalliset vahvistukset, siis havaitsivat esim. partisaanien naamioidut asemat maastossa, jotka sakuilla olivat jääneet tyystin huomaamatta. Voi siis kysyä, kuinka saksalainen brandenburgilaisten suorituskykyisin osa lopulta oli. Kaukasuksella sakut katselivat vierestä, kun rekrytoidut pysäyttelivät ja ajattivat ryssän kolonnan läjään ja ainakin jokainen suomalainen arvaa, mitä seuraavaksi tapahtui.
Omat muistikuvani ovat monia vuosia sitten luetusta Brockdorffin kirjasta. Omat lukunsa on mm. amerikkalaisten aloitteleville erikoisille joukoille tyyliin likainen tusina. Niilo Lappalainen kääntää kommandot johdonmukaisesti termillä
commandsit. Siis juuri ne, joista kommando-termi on suomen kieleen tullut ja joka on myös kirjan nimessä...
Yksi burgilaisten osasto otti Puolassa rajan pinnassa koko varuskunnan hetkeksi vangikseen. Yö ja veltot vartiomiehet. Tavoite oli kai tunnelin läpi kulkeneen rautatieyhteyden turvaaminen omille joukoille. Puolalaiset upseerit sitten kertoivat burgilaisille, ettei sotaa ole julistettu, olette kusessa. Liikkeellä jo ollutta osastoa ei oltu saatu käskettyä enää takaisin, kun Saksan hyökkäystä oli päätetty siirtää eteenpäin.
Irakin komennuskuntaan oli liitetty tiedemies, koska tohtorismiehellä oli tatsia toiminta-alueeseen jonkin siihen liittyneen muinaisaiheen tutkijana... Siirtyminen toiminta-alueelle laskuvarjohypyillä, mutta britit olivat hereillä jo tuossa vaiheessa ja joka ukko sotavankeuteen.
Olet oikeassa; monipuolisesti Brockdorff on pystynyt ympäriinsä hajaantuneita burgilaisten veteraaneja haastattelemaan, myös kaukana pohjoisessa palvelleita. Pentti H. Tikkasen
Kanoottisisseissä ei muistaakseni saksalaisten lisäksi muita kansallisuuksia mainita, mutta tuossa allaolevassa oli luettelo ja sen mukaan mukana oli mm. italialainen tai italialaisia sekä espanjalainen (!), joten lieneekö tavoitteena ollut tehdä propagandaa akselivaltojen yhteisestä iskusta? Kanootit olivat joltain seuralta Berliinin läheltä.
Paina suurentaaksesi kuva
Toisen maailmansodan kommandojoukot