Kirjat

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Museo
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Twitterissä tuli vastaan. Sarjakuvamuotoon meneillään olevaa sotaa Ukrainassa.

 
Beevorin uusin tuli nyt luettua. Ei ollut minusta miehen parhaimmistoa. Aiheena Venäjän sisällissota ei vaan ole niin kiinnostava mitä WW2 -aiheet. Sekava aihe, poukkoilee aika lailla joka suuntaan. Hyvää kuten Beevoreissa yleensä, on yksilöiden kohtaloiden kuvaukset. Sota oli äärimmäisen julma ja kuvaa hyvin rysyjen mentaliteettia joka näkyy yhä tänäkin päivänä siinä mitä tekevät Ukrainassa. Tulipahan nyt ostettua ja luettua. Olisin pärjännyt kyllä ilmankin.

5oEplocgav09sewvtutpHI.jpg
 
Monet pitivät ryhmää kylmän sodan jäänteenä, mutta Venäjä jatkaa edelleen aggressiivista vakoilua ja vaikutustyötä, mistä hätkähdyttävänä esimerkkinä on Sergei Skripalin myrkytys Englannissa vuonna 2018.
Varmaan täälläkin esitelty on Heidi Blaken Tappolista, mutta en tähän hätään ehtinyt tarkistaa. Skripalit olisivat olleet vain viimeisimmät pitkässä sarjassa salamurhia Britannian maaperällä. Uhreja oli toista kymmentä; mm. Boris Berezovsky sekä Aeroflotin aiempi pääjohtaja. Alkukielisen kirjan kannessa osittain näkyy mulkoileva Putin. Suomenkielisessä painoksessa se on - yllättäen - jätetty pois. Tappolista.jpeg
 
Saksan sotilastiedustelu Abwehrin erikoisyksikkö operoi jo elokuun lopulla 1939 Puolan rajojen sisällä. Sitten käsittääkseni 1941 jotain vallankaappaushässäkkää järjestelivät brittien hallitsemassa Irakissa. Kesällä ja syksyllä 1942 oli jotain operaatioita venäläisten Kaukasuksen öljykenttiä vastaan. Ja jos en ihan väärässä ole, niin oli jopa yksi suomalaisten kanssa toteutettu isku Muurmannin rataa vastaan. Olikohan tämä se ns. kanoottisissien isku ?
Paisui lopulta Brandenburg-divisioonaksi ja selvää on, ettei tuolla kasvuvauhdilla kyetä pitämään tasoa yllä. Vastapartisaanitoiminnassa parhaiten maastoa lukivat paikalliset vahvistukset, siis havaitsivat esim. partisaanien naamioidut asemat maastossa, jotka sakuilla olivat jääneet tyystin huomaamatta. Voi siis kysyä, kuinka saksalainen brandenburgilaisten suorituskykyisin osa lopulta oli. Kaukasuksella sakut katselivat vierestä, kun rekrytoidut pysäyttelivät ja ajattivat ryssän kolonnan läjään ja ainakin jokainen suomalainen arvaa, mitä seuraavaksi tapahtui.

Omat muistikuvani ovat monia vuosia sitten luetusta Brockdorffin kirjasta. Omat lukunsa on mm. amerikkalaisten aloitteleville erikoisille joukoille tyyliin likainen tusina. Niilo Lappalainen kääntää kommandot johdonmukaisesti termillä commandsit. Siis juuri ne, joista kommando-termi on suomen kieleen tullut ja joka on myös kirjan nimessä...:rolleyes:

Yksi burgilaisten osasto otti Puolassa rajan pinnassa koko varuskunnan hetkeksi vangikseen. Yö ja veltot vartiomiehet. Tavoite oli kai tunnelin läpi kulkeneen rautatieyhteyden turvaaminen omille joukoille. Puolalaiset upseerit sitten kertoivat burgilaisille, ettei sotaa ole julistettu, olette kusessa. Liikkeellä jo ollutta osastoa ei oltu saatu käskettyä enää takaisin, kun Saksan hyökkäystä oli päätetty siirtää eteenpäin.

Irakin komennuskuntaan oli liitetty tiedemies, koska tohtorismiehellä oli tatsia toiminta-alueeseen jonkin siihen liittyneen muinaisaiheen tutkijana... Siirtyminen toiminta-alueelle laskuvarjohypyillä, mutta britit olivat hereillä jo tuossa vaiheessa ja joka ukko sotavankeuteen.

Olet oikeassa; monipuolisesti Brockdorff on pystynyt ympäriinsä hajaantuneita burgilaisten veteraaneja haastattelemaan, myös kaukana pohjoisessa palvelleita. Pentti H. Tikkasen Kanoottisisseissä ei muistaakseni saksalaisten lisäksi muita kansallisuuksia mainita, mutta tuossa allaolevassa oli luettelo ja sen mukaan mukana oli mm. italialainen tai italialaisia sekä espanjalainen (!), joten lieneekö tavoitteena ollut tehdä propagandaa akselivaltojen yhteisestä iskusta? Kanootit olivat joltain seuralta Berliinin läheltä.
Toisen maailmansodan kommandojoukot - Brockdorff Werner | Jyväskylän Vanha Antikvariaatti | Antikvaari - kirjakauppa verkossa

Paina suurentaaksesi kuva

Toisen maailmansodan kommandojoukot​

 
Calle Geustilta tulossa kirja ilmavoimien sota-aikaisesta kuvaustiedustelusta.


Meikäläiselle tämä oli jonkinlainen pakko-ostos. Iso on työ tehty, vaikka Geust käyttikin pohjana muilta jääneitä aineistoja, mistä hän esipuheessa toki kertookin. Kuvat on saatu toistetuksi ilmeisesti niin hyvin kuin vanhoista vedoksista voi saada. Yksi heikkous tässä on, henkilö- ja paikannimihakemistoja ei ole painetussa laitoksessa.

Kattellaanpa tarkemmin viimeistään tuossa joulun aikana.
 
Meikäläiselle tämä oli jonkinlainen pakko-ostos. Iso on työ tehty, vaikka Geust käyttikin pohjana muilta jääneitä aineistoja, mistä hän esipuheessa toki kertookin. Kuvat on saatu toistetuksi ilmeisesti niin hyvin kuin vanhoista vedoksista voi saada. Yksi heikkous tässä on, henkilö- ja paikannimihakemistoja ei ole painetussa laitoksessa.

Kattellaanpa tarkemmin viimeistään tuossa joulun aikana.

Muistaakseni lentomestari Aimo Juhola, joka oli sodan aikainen tiedustelulentäjä, tutki paljon talvi- ja jatkosodan ilmakuvaustiedustelua.
 
Katso liite: 71291 Kiintoisa kirja Hitlerin Saksan ydinasehankkeesta ja sen vastaisista liittoutuneiden operaatioista, eli hyökkäyksistä Norsk Hydron raskaan veden tuotantoa vastaan. Pääosan näistä operaatioista suoritti Norjan vastarintaliike, mutta asialla olivat vuorollaan myös brittijoukot sekä Yhdysvaltojen pommikoneet. Hyvin käy ilmi myös miehitetyn maan raadollinen todellisuus, jossa osa kansasta ei ole innolla mukana vastarinnassa, ja jossa vaarana voi olla myös "ystävällisten" ilmavoimien hyökkäys. Sujuvasti kirjoitettu ja hyvin suomennettu. Hyvä lukukokemus.

Tästä aiheesta tuli muutama vuosi sitten YLE Teemalta tämä norjalainen tv-sarja. Oli ihan katsomisen arvoinen.

 
Meikäläiselle tämä oli jonkinlainen pakko-ostos. Iso on työ tehty, vaikka Geust käyttikin pohjana muilta jääneitä aineistoja, mistä hän esipuheessa toki kertookin. Kuvat on saatu toistetuksi ilmeisesti niin hyvin kuin vanhoista vedoksista voi saada. Yksi heikkous tässä on, henkilö- ja paikannimihakemistoja ei ole painetussa laitoksessa.

Kattellaanpa tarkemmin viimeistään tuossa joulun aikana.

Lentokuvauksesta oli joku toinen kirja jonka luin joskus. Ei sitä olis hoksannut että kuinka vaikeaa stereokuvaus oli, kun pitää säilyttää korkeus, vaakakallistus ja pystykallistus koko ajan säästä riippumatta ja polttoaineen kuluessa. Siihen päälle vielä sijainti.
 
Olikos joku lukenut tämän, oliko lukemisen arvoinen?

Puna-armeijan marssiopas Suomeen 1939 - Kautto  Antero (toim.) | Finlandia Kirja | Antikvaari - kirjakauppa verkossa
On tutustumisen arvoinen. Ei kuitenkaan sellainen kirja, joka tarvitsee lukea sanasta sanaan, ellei välttämättä halua opetella kulkureittejä esimerkiksi Terijoelta Helsinkiin tai Sallasta Kemiin 1930-luvulla.
 
Mikäli Suomalaiset Waffen-SS:n palveluksessa kiinnostaa, niin voin suositella Olli Wikbergin Meine Ehre heißt Treue sekä Dritte Nordland. Kattavia kuvateoksia Suomalaisten Nordland veteraanien matkasta 1941-43.

 

Liitteet

  • 2441_680x1000(1).jpg
    2441_680x1000(1).jpg
    87.3 KB · Luettu: 9
  • md_001f13f0df7e793858d956b1(1).jpg
    md_001f13f0df7e793858d956b1(1).jpg
    81.1 KB · Luettu: 5
Jukka Rislakki, Vorkuta!

kansi_273.jpg

Nimi on hämäävä, kirjan suomalaishahmo muistuttaa ennemminkin tapahtumien sekaan heitettyä kovan onnen veijaria. Taisi olla ensimmäinen vankileireistä lukemani kirja, joten en osaa sen osalta arvioida mutta pidin Rislakin vähäeleisestä kerronnasta. Silmiinpistävää, miten eri tavalla venäläiset vangit ottivat kohtalonsa verrattuna baltteihin, ukrainalaisiin ja puolalaisiin.
 
Tänään kuuntelin tämän tiedustelun historiaa kertovan kirjan:

E-kirja Tiedustelun näkymätön historia


Oikea tieto on avain menestykseen. Antiikin Rooma varjeli rauhaa alueellaan kaksi vuosisataa, koska tiedustelutieto kulki keisarille maailman nopeinta tieverkkoa pitkin. Viikingit piinasivat iskuillaan Eurooppaa osatessaan selvittää etukäteen, mitkä kaupungit olivat sotilaallisesti suojaamattomia ja riittävän rikkaita maksaakseen lunnaita. Yhdysvaltain sisällis-sodassa Abraham Lincolnin palkkaama etsivätoimisto hankki sodanjohdon tarvitsemat tiedot.

Tiedustelun näkymätön historia riisuu usein salaperäisenä kuvatun alan myyttejä ja osoittaa, kuinka välttämätöntä on hankkia oikeaa tietoa päätösten tueksi.

Mikko Porvali (s. 1981) on tullut tunnetuksi kiitetyistä sotahistoriakirjoistaan, jotka ovat Suomen lisäksi keränneet suosiota myös Ruotsissa.

"Porvalin kirjaa lukee kuin jännitysromaania, vaikka se on hieno tietokirja.” - Vesa Käiväräinen, Salon Seudun Sanomat

”Historialliseksi tietokirjaksi yllättävän mukaansatempaava ja helposti luettava. Porvalin kirjoitustyyliä voisi verrata Yuval Noah Hararin tapaan kertoa monimutkaisista ilmiöistä helposti ymmärrettävään tyyliin. Kirja on loistava, yleissivistävä teos kenelle tahansa. Vahva suositus etenkin varusmiestiedustelijoille, jotka haluavat ymmärtää toimintansa isoa kuvaa.” - Juuso Heikkinen, Ruotuväki

Edit: Tähän itse vielä lisäisin korostuksella, että kuunnelkaa tarkasti mitä tarkoitetaan mielipide muokkaamisella, jotta päästään niihin päämääriin kussakin tarkoitusperässä, siihen voidaan käyttää valtavasti resursseja ja aikaa, he ovat tähän hyvinkin kärsivällisiä, jotta pääsevät tavoitteisiinsa.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top